Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: ÄÖ

Sivun loppuun

nakkikorva [05.07.2004 09:37:38]

#

Millaisiä älykkyysosamääriä teillä on? Testata voi ainakin tuolla: http://www.tieteenkuvalehti.com/Crosslink.jsp?d­=197&a=1023
Tosin en ole varma tuon testin tarkkuudesta.

tejeez [05.07.2004 09:39:51]

#

Ääh. Tarvii näköjään flashin enkä mä sellasta jaksa asentaa.

ajv [05.07.2004 10:04:47]

#

http://80.223.6.177/iqtest/
Tuossa toinen paikka, missä ei tarvii ylimääräisiä härpäkkeitä. Muistaakseni sain joku 140 sillon kun tein ton. Sit kun tein sen uudestaan heti perään sain muistaakseni joku 160, mutta huijaustahan se oli.

Aruviel [05.07.2004 10:15:24]

#

Piuu, ei oikein näin aamusta huvittanut mietiskellä noita viimeisiä.

Keskihajonta 15 ja ÄÖ 128. Keskihajonta 24 ja ÄÖ 145. Eikös tuossa kuitenkin testattu vain(?) loogista päättelykykyä.

Edit: Niin, ja tuo tulos on aikalailla sama kuin mitä sain viime syksynä, jolloin tein jostain Mensan virallisesta testikirjasta(whatever) testin. Senkin tulos oli jotain 14*.

BadSource [05.07.2004 10:38:00]

#

ajv kirjoitti:

http://80.223.6.177/iqtest/

Tulos: 153

nakkikorva kirjoitti:

http://www.tieteenkuvalehti.com/Crosslink.jsp?d­=197&a=1023

Tulos: 145 keskihajonnalla 24, (130/16), (128/15)

setä [05.07.2004 10:51:39]

#

Riittääkö noin korkeat ÄÖ:t löytämään oikean ratkaisun ongelmaan, jossa kysytään lyhintä mahdollista tieverkkoa neliön kärkipisteiden yhdistämiseen. Neliön sivu olkoon vaikka 1 km.

hunajavohveli [05.07.2004 11:14:20]

#

Tieteenkuvalehden testistä sain joskus 144.

P.S Ja sehän on sitten muuten älykkyysOsamäärä, eikä älykkyysÖsämäärä. ;)
Oikea lyhenne on siis ÄO (ainakin loogisesti ajatellen)

kenkku [05.07.2004 11:27:57]

#

Kai se jotain n. 125 tuli kun vuosi sitten kokeilin. Siis tuosta http://80.223.6.177/iqtest/.

Aruviel [05.07.2004 11:36:17]

#

En ole edes varma ymmärränkö "kärkipisteet"-termin oikein.

Eli nämä kärkipisteet sijaitsevat kulmissa, olettaisin? Eikös silloin sieltä kaikilta "reunoilta" lähtisi 1km:n tie viereisiin pisteisiin ja sitten jos haluaa hypätä vastakkaisen kulman kärkeen käytetään Pytagoraan(oikeinkirjoitus?) lausetta laskemaan sen matkan sinne.

Ja se olisi ~1.41km?

 1km
-----
|\ /|
| / | 1km
|/ \|
-----

Joo, älkää naurako jos se nyt sattuu olemaan väärin.

Edit: Niinpä tietysti, yhteenhän ne pitää vielä laskea jos kerran tieverkosta on kyse. Eli 4*1km+2*1.41km = ~6.82km.

Blaze [05.07.2004 11:42:12]

#

Joskus sain 152 pojoa. Siihen en usko kyllä hetkeäkään :)

setä kirjoitti:

Riittääkö noin korkeat ÄÖ:t löytämään oikean ratkaisun ongelmaan, jossa kysytään lyhintä mahdollista tieverkkoa neliön kärkipisteiden yhdistämiseen. Neliön sivu olkoon vaikka 1 km.

Silleen, että mistä tahansa pisteestä pääsee mihin tahansa toiseen pisteeseen kiertämättä toisen pisteen kautta?
4+2*sqrt(2) ~= 6,83km

Gaxx [05.07.2004 11:45:07]

#

setä kirjoitti:

Riittääkö noin korkeat ÄÖ:t löytämään oikean ratkaisun ongelmaan, jossa kysytään lyhintä mahdollista tieverkkoa neliön kärkipisteiden yhdistämiseen. Neliön sivu olkoon vaikka 1 km.

Jos oikein ymmärsin niin lyhin tieverkko saadaan noiden neljän pisteen välille vetämällä nelijölle kulmista kulmiin lävistäjät(lävistäjät ovat siis sitä tietä).

Tulokseksi saadaan ~2.83km

Edit: Ai ai ai, meinas unohtua yksikkö... piste pois :)

Edit2: Nii ja http://80.223.6.177/iqtest/ testistä sain tulokseksi 144. Tota toista en juuri nyt jaksa tehdä.

Edit3: Tieverkon lyhyyden oletin tarkoittavan sitä, että tarvitsisi rakentaa mahdollisimman vähän tietä, jotta nuo pisteet saataisiin yhdistettyä.

Aruviel [05.07.2004 11:53:53]

#

Gaxx kirjoitti:

Edit3: Tieverkon lyhyyden oletin tarkoittavan sitä, että tarvitsisi rakentaa mahdollisimman vähän tietä, jotta nuo pisteet saataisiin yhdistettyä.

Sinä taisit ymmärtää homman oikein :). Minä ymmärsin asian niin, että jokaisesta pisteestä pitäisi olla lyhyin mahdollinen pääsy toiseen pisteeseen.

setä [05.07.2004 11:54:24]

#

Tuo 2,83 km on hyvin lähellä oikeaa ratkaisua, joka on vielä lyhyempi. Sillä ei ole merkitystä, mennäänkö kaupunkeihin toisen kautta tai ei.

Blaze [05.07.2004 11:54:46]

#

Gaxx kirjoitti:

Tieverkon lyhyyden oletin tarkoittavan sitä, että tarvitsisi rakentaa mahdollisimman vähän tietä, jotta nuo pisteet saataisiin yhdistettyä.

Tuota minäkin ensin ajattelin, mutta päädyin kuitenkin tuohon isompaan lukuun selventävän kysymyksen kera.

Gaxx [05.07.2004 12:08:42]

#

setä kirjoitti:

Tuo 2,83 km on hyvin lähellä oikeaa ratkaisua, joka on vielä lyhyempi. Sillä ei ole merkitystä, mennäänkö kaupunkeihin toisen kautta tai ei.

En minä kyllä keksi siihen muuta lyhennystä kuin, että tiet menevät päällekkäin riesteyskohdassa ja siinä sitten jää pieni pätkä pois...

Edit: Mutta näin matikassa sillä ei kai ole merkitystä kun tien leveyttäkään ei ole annettu.

Gwaur [05.07.2004 12:23:32]

#

ajv kirjoitti:

http://80.223.6.177/iqtest/

110

nakkikorva kirjoitti:

http://www.tieteenkuvalehti.com/Crosslink.jsp?d­=197&a=1023

117

Eikös se 110 on vielä ihan normaali älykkyys, en masennu :)
Niin ja sitten vielä joskus vuosi sitten tekemästäni mensa-kirjatestistä sain tulokseksi 118, elikkäs keskiarvo on 115 =)

setä [05.07.2004 12:28:35]

#

Vastakkaisten kärkipisteiden yhdistäminen, joka antaa tuon 2,83 km, tulee varmasti ensimmäiseksi mieleen mutta sehän olisi aivan liian helppo ratkaisu. Tieverkon kokonaispituus mitataan keskiviivaa myöten eli ratkaisu on puhtaasti matemaattinen ja oletetaan että tuo neliön pinta on taso.
Jos ei ratkaisu löydy ajattelemalla, voi rakentaa yksinkertaisen analogilaskimen, joka antaa ratkaisun visuaalisesti. Läpinäkyvälle pleksille neljä tikkua pystyyn neliön kärkiin. Tämä sitten kastetaan tikut alaspäin saippualiuokseen ja nostetaan hitaasti vaakasuorassa ylös. Ja kas, ratkaisu paistaa pleksin läpi.

hunajavohveli [05.07.2004 12:35:40]

#

Gwaur: 100 on kai se luku, minkä perusteella lasketaan se keskihajauma, eli on toi sun hieman normaalia korkeampi.

Gaxx [05.07.2004 12:41:55]

#

lainaus:

Vastakkaisten kärkipisteiden yhdistäminen, joka antaa tuon 2,83 km, tulee varmasti ensimmäiseksi mieleen mutta sehän olisi aivan liian helppo ratkaisu. Tieverkon kokonaispituus mitataan keskiviivaa myöten eli ratkaisu on puhtaasti matemaattinen ja oletetaan että tuo neliön pinta on taso.
Jos ei ratkaisu löydy ajattelemalla, voi rakentaa yksinkertaisen analogilaskimen, joka antaa ratkaisun visuaalisesti. Läpinäkyvälle pleksille neljä tikkua pystyyn neliön kärkiin. Tämä sitten kastetaan tikut alaspäin saippualiuokseen ja nostetaan hitaasti vaakasuorassa ylös. Ja kas, ratkaisu paistaa pleksin läpi.

Tarkoittiko tuo siis sitä, että rakennettaisiin kilometrin pituinen tie, jolla on leveyttä kilometri??? Onko tuo sitten enää tie? En tiedä mitä tuosta testistä tulee, mutta tuo tuli ensimmäisenä mieleen(vihjeen luettuani).

Edit: lainaus mukaan
Edit2: Tämmöset on muutes jänniä ratkottavia - mää ainakin tykkän :)

VilleP [05.07.2004 12:47:44]

#

Olisikohan 2.73205km yhtään lähempänä?

setä [05.07.2004 14:26:27]

#

BINGO! VilleP, osuit tarkalleen oikeaan arvoon eli tuo verkon muoto on silloin oikea. Antaa nyt muidenkin vielä pähkäillä, millaisesta kuviosta tuo matka saadaan. Käytitkö ratkaisuun tekoälyä ?:)
Gaxx, tarkoitin "analogialaskimella" esim. 10cm x 10cm levyä, jossa on sentin mittaiset tikut. Kun sen kastaa saippualiuokseen ja nostaa ylös, tikkujen ja levyn välille muodostuu saippuakalvo, jonka pinta-ala asettuu minimiin pintajännityksen johdosta. Pinta-ala on minimissä, kun reunaviivan pituus on minimissä. Eli saippuakalvo asettuu itsestään muotoon, jolla kalvon reunaviiva edustaa lyhintä mahdollista tieverkkoa tikkujen välillä.

Latska [05.07.2004 14:30:43]

#

nakkikorva kirjoitti:

Millaisiä älykkyysosamääriä teillä on? Testata voi ainakin tuolla: http://www.tieteenkuvalehti.com/Crosslink.jsp?d­=197&a=1023
Tosin en ole varma tuon testin tarkkuudesta.

Omani oli 121. Tässä aiheen otsikossa on muuten pikku virhe. Sen pitäisi olla ÄO eikä ÄÖ, mutta menköön nyt tämän kerran...

Aruviel [05.07.2004 14:45:59]

#

Humm, onnistun saamaan jotenkin kummasti koko tieverkoston pituudeksi 2.5707963km. Pitääpi miettiä vielä illalla lisää, ja voinhan minä sitten illalla kertoa miten sain tuon, jos vaikka jaksaisitte näyttää minulle virheeni. Kesäloman alettua tällaisia ei olekaan päässyt pähkäilemään :)

ezuli [05.07.2004 14:46:51]

#

Ekassa 145,(hajonta 24.)
Toisessa 147

T.M. [05.07.2004 15:07:15]

#

http://www.tieteenkuvalehti.com/Crosslink.jsp?d­=197&a=1023
ÄO 140, keskihajonta 24

peki [05.07.2004 15:10:29]

#

Olen tehnyt kaksi testiä. Toisen testin mukaan 159 ja tän Tieteenkuvalehden mukaan 139 keskihajonta 24.

Metabolix [05.07.2004 15:18:58]

#

Tuosta tieteen kuvalehden testistä 160 keskihajonnalla 24
Kaikesta muustakin tullut samaa luokkaa. Olisi viimeisessä ollut vielä aikaa, mutten jaksanut jäädä sitä miettimään...

Sami [05.07.2004 15:41:41]

#

Jahas... Tieteen kuvalehden testistä tuli näköjään 156 (keskihajonta 24). Pitäisiköhän saman tien lähteä Mensan testeihin hakemaan jäsenyyttä :)

Aruviel [05.07.2004 15:48:37]

#

Off-topiccailu jatkuu: No, en tulekaan kertomaan niistä ongelmista, sain sen ratkaistua. Tuntuupa mukavalta, vaikka vinkkejä jouduin käyttämään. (En siis testannut tuota vesi-esimerkkiä, kun en ymmärtänyt siitä hölökäsenpöläystä ennenkuin keksin sen oikean kuvion ;)

firebug [05.07.2004 15:57:41]

#

Tuossa Tieteen kuvalehden testissä sain 148, keskihajonta 24.

sooda [05.07.2004 16:52:03]

#

Tieteen kuvalehden testissä sain joku vuos sitten 149. Noita en nyt jaksa testata.

Lanttihame [05.07.2004 17:12:27]

#

Tieteen kuvalehden ÄO-tesmistä 145 kh 24.
Ja tuosta AJV: mainitsemasta Eurooppalaisesta 144.
Se on sitten varmaan jossain niillä nurkilla.

Käykääpä tuolla.
Valitkaa "The Test For Exceptional Intelligence" parin klikkauksen päästä.
http://www.highiqsociety.org/

Melko pahoja ovat nuo. Kukaan ei oo saanu kaikkia oikein paras oli saanu 22/25 vai miten se oli.

ajv [05.07.2004 17:54:36]

#

No tässä vielä yksi "älykkyystesti", jonka muistin. Ite taisin saada joku 7/12
http://www.geocities.com/gmtplus2/fiksu.htm
Edit:Nyt tuli siis 9/11, muistin väärin...
[offtopic]
Btw, olettekos jo nähneet Viivi Avellanin nakuna??
http://junnu.toimii.net/viivi_avellan_alasti.jpg
*odottaa wanha!! -huutoa*
[/offtopic]

setä [05.07.2004 19:43:14]

#

Onhan noi äo-testit hauskoja ja tulos ainakin suuntaa antava. Mutta jos taas hieman offtopiciin sallitaan. Tuon ongelman heitin siksi, että korkea äo ei aina riitä näinkin yksinkertaisen ongelman ratkaisemiseksi, vaikka saippuakalvo osaa sen ratkaista. Kyse on potentiaalienergian pyrkimisestä minimiin eli kaikki systeemit asettuvat tilaan, jossa potentiaalienergia on minimissä. Siksi kupla on pallon muotoinen, koska silloin pienin mahdollinen pinta-ala sulkee tietyn määrän ilmaa.
Tuo lyhin tieverkkohan saadaan verkolla, jossa on vain kolmen tien risteyksiä ja teiden väliset kulmat ovat 120 astetta.

\_/
/ \

Tommosella kuviolla tulee lyhin tieverkko.

Juice [05.07.2004 20:25:41]

#

omani 133 pienimmällä keskihajonnalla. Tieteen kuvalehti. Eikä nuo kovin paikkaansapitäviä ole.

Antti Laaksonen [06.07.2004 02:00:45]

#

Kiinnostava ongelma tämä lyhimmän tieverkon selvitys. Mutta mikä olisi hyvä tapa ratkaista ongelma laskemalla? Jos oikea muoto on jo selvillä, yksi tapa voisi varmaan olla muodostaa tieverkon pituuden kaava keskellä olevan osuuden perusteella, ja tutkia, millä keskiosuuden pituudella kokonaismatka on pienin.

Metabolix [06.07.2004 02:13:53]

#

Itse laskin tien pituudet trigonometrisilla funktioilla, jotka sitten suoritin for-loopissa eri asteluvuilla, ihan vain tarkistaakseni tuloksen.
Oikeaan vastaukseen päädyin jo heti ongelmaa vilkaistessani, kun ajattelin että siihen tulee varmaankin 30 asteen kulmat neliön nurkkiin, minkä tarkistinkin päässälaskulla. Muuten en nyt suoraan keksi, miten sen saisi laskettua. Suosittelen kuitenkin aina lähtökohdaksi 30 asteen kulmia mihin tahansa ongelmaan.

setä [06.07.2004 10:05:46]

#

Tässä todella "koululaisen kolmio", jonka kulmat ovat 30, 60 ja 90 astetta antaa laskukaavat ja oikean tuloksen. Noiden kulmien vastaiset sivuthan suhtautuvat lukuihin 1, sqr(3) ja 2. Näiden avulla oikea tulos on 1 + sqr(3).
Kun asiaa miettii hieman syvemmältä, tämän ääriarvon ratkaisukin löytyy tuon koululaisen kolmion avulla eli miksi kulma on juuri 30 astetta. Kun tarkastellaan kolmen tien risteystä, jossa kolmas tie lähtee vaakasuoraan oikealle ja kaksi muuta symmetrisesti vasemmalle alas ja ylös (voidaan olettaa, että ratkaisu on symmetrinen neliön tapauksessa), kulma on oikea silloin, kun teiden yhteinen pituus ei muutu, vaikka risteystä siirtää äärimmäisen pienen matkan. Jos risteystä siirtää oikealle määrän d, vaakasuora osuus lyhenee määrällä d ja vinot osuudet kasvavat kumpikin määrällä d/2 eli kokonaispituus ei muutu silloin kun kulma on 30 astetta. Matemaattisesti sama voidaan todeta differentiaalilaskennalla tutkimalla kokonaispituuden muutosta kun risteystä siirretään. Ohjelmoijille helppo konsti on juuri tuo Metabolixin keino vääntää kaava ja laskea kokonaispituus useilla eri kulmilla. Kyllä täällä ohjelmointiputkassa on fiksua porukkaa paljon!

aWW [06.07.2004 11:53:18]

#

148

BlueByte [06.07.2004 12:07:58]

#

Tein tuon kerran, en muista mitä sain mutta se oli keskimääräistä parempi ja mensan välillä

E-P [10.07.2004 15:34:19]

#

128 24 keskihajonnalla

Tempfile [10.07.2004 17:32:27]

#

Tästä on muuten puhuttu aiemminkin. Itse olen tehnyt joitain muitakin testejä ja luulisin, että älyä riittäisi Mensaan liitymiseenkin.

tuomas [10.07.2004 17:35:53]

#

eikös mensaan tarvitse jonkun 150 älykkyys osamäärän?

Latska [10.07.2004 19:32:50]

#

Tästä testistä (http://80.223.6.177/iqtest/) sain tuloksen 129. Mielenkiintoista...

Krisu [11.07.2004 00:49:10]

#

tuomas kirjoitti:

eikös mensaan tarvitse jonkun 150 älykkyys osamäärän?

Muistaakseni 148 riittää

makeuu [11.07.2004 01:58:14]

#

124 ja 145.. :)

Metabolix [11.07.2004 02:48:19]

#

Miten lähes joka kerta kun näkee tuon F-kirjainten laskemisen, selityksestä löytää sanat "jostain syystä?" Tuo "http://www.highiqsociety.org/" oli ensimmäinen, jossa selitys ole parempi.

lainaus:

Finished files are the result of years of scientific study combined with the experience of years of work by famous professors.

No montakos ähvää löytyi?
Yleensä ei muuten ole koko juttua...

hunajavohveli [11.07.2004 13:52:49]

#

Niin, useinhan sanotaan, että ihminen ei jostain syystä ensimmäisellä kerralla lue of-sanojen f:iä.

Cornix [11.07.2004 22:47:02]

#

huoh, tein tuota highiqsocietyn perustestiä ja laitoin vahingossa yhteen niistä vastauslaatikoista "/" ni se sitte kysy että haluanko varmasti lopettaa.. painoin sitten siihen että en halua ja laitoin siihen laatikkoon vastaukseni ja painoin enteriä.. eiköhän se tullut uudelleen se kysymys siihen sitten. Painoin hiirellä "next", enkä ensin sitä "en halua lopettaa"-nappulaa ni sehän sitten lopetti sen testin :(
Jotain yli 30 vastausta olin jo antanu 35:stä.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta