Työnhaku?
IT-alalla on ollut jo kahden vuoden ajan taantuma kysynnässä, ja osaajia on liikaa – töitä saavat vain ne, jotka todella erottuvat joukosta. Tämän tietävät kaikki edes hieman ajan tasalla olevat työnantajat, jotka tällä hetkellä taistelevat jo siitäkin, että omistajille olisi ylipäätään maksettavaa työtä.
Toista se oli silloin, kun olin nuori, 25–26-vuotias datanomi vuosina 2003–2006. Myöhemmin, tradenomina vuosina 2007–2008, minut haettiin vielä suorastaan kotoa töihin – tultiin Mersulla, työnantaja toi sopimuksen suoraan eteeni ja sanoi, että "työt alkaa heti". Mutta vuoden 2009 jälkeen kaikki muuttui. Työt katosivat, eikä niitä enää tarjottu – niitä piti itse hakea, hakemalla.
Job seeking?
The IT industry has been in a demand recession for two years now, and there are too many professionals — meaning only those who stand out from the crowd get jobs. Every employer who’s even somewhat aware knows this, as they too are now struggling just to ensure there’s even work for the company owners that actually pays.
It was a whole different story when I was young, around 25–26 years old, working as a vocational graduate in business IT (datanomi) between 2003–2006. Even after that, from 2007 onwards as a BBA (tradenomi), they would literally come pick you up from home in a Mercedes, lay the contract on the hood, and say the job starts immediately. But after 2009, all the jobs just disappeared, and you had to really start hunting for them yourself.
Lähteet:
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/9e112365-b21e-47f0-bf7e-cad9e97fa26e
https://www.hs.fi/suomi/art-2000011127857.html
https://www.hs.fi/talous/art-2000011087393.html
Joo, luin itsekin tämän jutun. Eli pientä suunnanmuutosta on todella tapahtunut IT-alan osaajien kysynnässä. Toisaalta yliopistoissa opetetaan nykyään paljon "eksoottisempiakin" aloja, joissa todennäköisyys joutua kortistoon on vielä huomattavasti suurempi. Mielestäni olisi hyvä lyödä luvut pöytään heti opiskelujen alussa (tai paremminkin jo ennen opintojen alkua opinto-ohjaajan toimesta), jotta nuorella on jotain ymmärrystä asiasta, mitä tulevan pitää. Jälkeenpäin, viiden tai kuuden vuoden opintojen jälkeen, on hieman myöhäistä surkutella asiaa.
Myös koulutuspaikat pitäisi miettiä kunnolla vastaamaan kysyntää.
mpni kirjoitti:
huomattavasti suurempi. Mielestäni olisi hyvä lyödä luvut pöytään heti opiskelujen alussa (tai paremminkin jo ennen opintojen alkua opinto-ohjaajan toimesta), jotta nuorella on jotain ymmärrystä asiasta
Ehdottomasti juuri näin, tuntuu vieläkin olevan monilla käsitys asiasta kuin suoraan vuodelta 2005.
Ja ei saa unohtaa tekoälyä joka tulee olemaan viimeinen niitti. Joudutaan kaikki kilomteritehtaalle.
Ei auta kuin oikeasti osata asiansa. Liukuhihnalta tuotetut koodarit eivät välitä alasta eikä heillä ole mielenkiintoa oikeasti oppia asioita. He ovat alalla rahan perässä.
Näinpä aivan liikaa törmää ihmisiin jotka esim opiskelee tieto- ja viestintätekniikka mutta samaan aikaan tuntuu ettei niillä ole mitään intohimoa tai mielenkiintoa mihinkään tekniikkaan. Ikävä että nämä pilaa sitten vähän muidenkin mainetta.
wy5vn kirjoitti:
Ja ei saa unohtaa tekoälyä joka tulee olemaan viimeinen niitti. Joudutaan kaikki kilomteritehtaalle.
Käsittääkseni tekoälyttömyys on lähinnä koodaajien itsensä aikaansaannosta 😏
Sitä paitsi koodarit ovat olleet tod. aktiivisesti kasvattamassa kilometritehtaalle joutuneiden joukkoa. Well, sen minkä taakseen jättää sen edestään löytää...
Kyllä eläkkeellä on sitten mukavaa. Ei tarvitse liikoja jännittää...
Näin on
Aika paljon koodareita tulee myös juuri noilta ns. "täytealoilta". Miksi opiskella matematiikka tai tilastotieteitä, jos et halua opettajaksi tai tutkijaksi? Koodaaminen on melko monelle luontainen jatkumo uralla. Uskoisin myös, että tilastokeskukseen on kohtalainen jono hakijoita.