Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Ohjeet: Keskustelun ohjeet

Kirjoittaja: Antti Laaksonen

Ohjelmointiputkan keskustelualue on tarkoitettu pääasiassa ohjelmointiaiheisille viesteille, mutta muistakin aiheista voi keskustella yleisessä keskustelussa. Keskusteluun ovat tervetulleita kaikki ohjelmoinnista kiinnostuneet iästä, taustasta ja ohjelmointitaidosta riippumatta. Muiden keskustelijoiden kunnioittaminen, kannustaminen ja opastaminen luovat hyvän keskusteluilmapiirin.

Ennen uuden keskustelun avaamista on hyvä tarkistaa, onko Ohjelmointiputkassa aikaisemmin keskusteltu samasta asiasta. Sivun oikeassa ylänurkassa olevalla hakukoneella voit etsiä yhtä aikaa vanhoista keskusteluista, koodivinkeistä ja oppaista. Kannattaa myös kokeilla Google-hakua.

Otsikon valinta

Kun aloitat keskustelun, valitse sille kunnollinen otsikko, josta ilmenee heti keskustelun aihe. Näin viestisi ei huku muiden samanlaisten sekaan. Esimerkiksi "Ongelma" on huono otsikko, sillä ongelmia voi olla niin monenlaisia. Tarkempi otsikko "Pokerivastustajan tekoäly" kertoo jo paljon enemmän. Älä vaihda asiaa kesken keskustelun; jos haluat keskustella jostain muusta, aloita uusi keskustelu uudella otsikolla.

Viestin kirjoittaminen

Kiinnitä huomiota viestin kieliasuun. Kirjoita viesti niin selvästi, että sen ymmärtää heti ensi lukemalla. Lukemista helpottavat isot alkukirjaimet, välimerkit, kappalejako ja kooditagit. Kun esität kysymyksen, kuvaile ongelma huolellisesti ja tarpeeksi kattavasti. Muista myös mainita kaikki tarvittavat yksityiskohdat kuten käyttämäsi ohjelmointikieli. Liitä myös mukaan mahdolliset virheilmoitukset sekä pätkä toimimattomasta koodista.

Voit lainata muiden käyttäjien tekstiä lainaustagien avulla. Pyri lainaamaan vain olennaiset osat; tekstin turha kopioiminen vaikeuttaa keskustelun lukemista jälkikäteen.

Kooditagit

Kun liität viestiin koodia, kirjoita sen ympärille kooditagit. Silloin kaikki merkit ovat yhtä leveitä ja sisennykset eivät katoa.

Merkitse kooditagiin myös kieli, jolloin koodin avainsanat väritetään automaattisesti, jos kieli on tunnettu. Muun muassa seuraavat väritykset ovat jo olemassa: C, C++, C#, CSS, EppaBasic, Go, HTML, Java, JavaScript, Limbo, Lua, Pascal, Perl, PHP, Python, QBasic, SQL, VB6, VBA, VB.NET. Uusia värityksiä lisätään tarpeen mukaan, joten muitakin nimiä tai lyhenteitä voi käyttää.

Esimerkkejä:

väritysmerkintänäyte
väritön
[koodi]Morjens![/koodi]
Morjens!
C++
[koodi C++]
#include <stdio.h>
int main(void) {
    printf("Morjens!");
}
[/koodi]
#include <stdio.h>
int main(void) {
    printf("Morjens!");
}
PHP
[koodi PHP]
if (true) {
  echo "Morjens!";
}
[/koodi]
if (true) {
  echo "Morjens!";
}

Muut muotoilukeinot

Voit käyttää viesteissä seuraavia muotoilumerkintöjä:

muotoilukäyttöesimerkki
hakasulut
auki: [h], kiinni: [/h]
auki: [, kiinni: ]
suora linkki
https://www.ohjelmointiputka.net/
https://www.ohjelmointiputka.net/
otsikkolinkki
[linkki "https://www.php.net/"]PHP[/linkki]
PHP
lainaus
[lainaus "Käyttäjä"]
Mitä mieltä olette?
[/lainaus]

Käyttäjä kirjoitti:

Mitä mieltä olette?

tasalevyisyys
[t]teksti[/t]
teksti
lihavointi
[b]käytä[/b]
käytä
kursivointi
[i]säästeliäästi[/i]
säästeliäästi
yläindeksi
2[sup]3[/sup] = 8
23 = 8
alaindeksi
H[sub]2[/sub]O
H2O
lista
[ul]
[li]apina
[li]banaani
[/ul]
  • apina
  • banaani
Tietoa sivustosta