Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: HTML lomake

Sivun loppuun

jasafi [21.03.2012 12:26:25]

#

Moi
Tarkoitus olisi, että aluksi lomakkeen kenttä olisi tyhjä ja vasta esim. kun hiiri viedään kentän päälle tms. niin vasta sitten näytettäisiin nuo ohjeet (esimerkit) kentän täyttämiseksi, jotka minulla on tuossa "value=" kohdassa.

Miten minun tulisi korjata nykyistä alla olevaa koodia?

<input size="50" style="font-weight:" maxlength="50" name="Ilmoittajan Sukunimi (syntymänimi)" value="Ilmoittajan sukunimi (syntymänimi, esim. Varis)" />
      <input size="50" style="font-weight:" maxlength="50" name="Ilmoittajan toinen sukunimi" value="Toinen sukunimi (jos eri esim. avioliiton jälkeen)" /><br />
      <input size="50" style="font-weight:" maxlength="50" name="Ilmoittajan etunimet" value="Etunimet (esim. Jyrki Jarmo Johannes)"/>
      <input size="50" style="font-weight:" maxlength="50" name="Ilmoittajan ammatti_koulutus_työpaikka" value="Ammatti / koulutus / työpaikka"/><br />
      <input size="10" style="font-weight:" maxlength="10" name="Ilmoittajan syntymäaika" value="Syntymäaika (pp.kk.vvvv)"/>
      <input size="30" style="font-weight:" maxlength="30" name="Ilmoittajan syntymäpaikka" value="Syntymäpaikka"/>
      <input size="40" style="font-weight:" maxlength="40" name="Ilmoittajan syntymälähde" value="Syntymätiedon lähde (esim. KKSIVU 334)"/><br />  <br />
      <!-- Ilmoittajan tiedot päättyy -->

Onko lainkaan edes mahdollista?
t. Jasafi

Mod. korjasi kooditagit!

ninchan [21.03.2012 14:47:56]

#

Eikös sen saisi Jqueryllä toimimaan? Onmouseover eventillä lisätään value kenttään vihje.

Kai siihen muutakin keinoja on..

jasafi [21.03.2012 15:18:50]

#

Moi Ninchan
Kiitos vastauksestasi, se tulikin nopeasti. Mistähän tuon Jqueryn saisi, on nimittäin minulle (noviisi) aivan uusi tuttavuus.

Lebe80 [21.03.2012 15:38:11]

#

Mites muuten name -attributtissa noiden erikoismerkkien käyttö, onkos se sallittua vai tuleeko jasafille ongelmia erikoisista kenttien nimistä?

Metabolix [21.03.2012 16:16:47]

#

Yleensä on viisasta laittaa kenttien kuvaukset kentän viereen label-elementtiin; silloin vihje näkyy vielä täytön jälkeenkin eikä tarvitse tietojen tarkistuksen yhteydessä miettiä, tuliko kirjoitettua ehkä jokin asia väärään kenttään.

Jos vihje halutaan välttämättä laatikon sisään, nykyaikainen ratkaisu on käyttää HTML5:n placeholder-attribuuttia. Netistä löytyy tarvittaessa JavaScript-kirjastoja, jotka toteuttavat ominaisuuden myös vanhoihin selaimiin.

Lebe80 kirjoitti:

Mites muuten name-attributtissa noiden erikoismerkkien käyttö

Eiköhän ne (ainakin käytännössä) koodata lähetysvaiheessa aivan kuten arvotkin. Toki erikoismerkkejä kannattaisi tuollaisessa välttää, kun niillä ei saavuteta yhtään mitään ja pitkien tekstien vuoksi kirjoitusvirheen mahdollisuuskin kasvaa.

ninchan [22.03.2012 10:42:53]

#

jasafi kirjoitti:

Moi Ninchan
Kiitos vastauksestasi, se tulikin nopeasti. Mistähän tuon Jqueryn saisi, on nimittäin minulle (noviisi) aivan uusi tuttavuus.

http://docs.jquery.com/Downloading_jQuery Tuolta saat ladattua jQueryn

Tästä ja tästä linkistä saat opastusta jQueryn käyttöön.

EDIT: Linkin korjaus

jukkah [22.03.2012 13:35:28]

#

ninchan: Ensimmäisen tästä-linkin osoitteessa on pieni vika, sen pitäisi olla http://docs.jquery.com/Main_Page.

ninchan [22.03.2012 13:48:52]

#

jukkah kirjoitti:

ninchan: Ensimmäisen tästä-linkin osoitteessa on pieni vika, sen pitäisi olla http://docs.jquery.com/Main_Page.

Pahoittelut virheestä, pääsi tulemaan ylimääräinen välilyönti linkin päätteeksi.

EDIT: Virhe olikin kämmäys linkki tagin kanssa..

jasafi [22.03.2012 15:06:58]

#

Tervehdys kaikki
Suuret kiitokset kommenteista ja ohjeistanne. Lähden nyt tuota Jquery:ä etsimään taikka jollei sillä taivu niin yritän löytää noita JavaScript-kirjastoja jos sellaisella pääsisin eteenpäin. Kiitos vielä kerran kaikille!
Parhain terveisin, Jasafi

jukkah [22.03.2012 17:22:33]

#

ninchan kirjoitti:

Tästä ja tästä linkistä saat opastusta jQueryn käyttöön.

jasafi: jQueryn omat sivut toimivat hyvin hakuteoksena (miten val() toimii tai voiko sitä käyttää tähän tarkoitukseen). W3schools.comissa on hyviä (vaikka Putkassakin kritisoituja) tutoriaaleja, joilla pääset hyvin alkuun. Suosittelen, että käytät aluksi w3schoolsin oppaita (selkeä ja helppo "Try it yourself"-toiminto).

Yucca [24.03.2012 10:23:31]

#

jasafi kirjoitti:

Lähden nyt tuota Jquery:ä etsimään taikka jollei sillä taivu niin yritän löytää noita JavaScript-kirjastoja jos sellaisella pääsisin eteenpäin.

Olet lähdössä vähän väärään suuntaan, tosin vain noin 180 astetta väärään. Olet tekemässä ennätyksellisen huonosti suunniteltua lomaketta, ja se on jo melkoinen saavutus webissä, jossa keskivertolomake on tehty päin seiniä tai ainakin kehnosti.

Et tee jQueryllä tässä yhtään mitään, paitsi hallaa. Sille saattaa olla käyttöä, mutta tässä ei ole edes vihjattu sellaiseen käyttöön (esimerkiksi syötteen esitarkistuksiin, jotka nekin saattavat hoitua helpommin muilla keinoin).

Lue uudestaan Metabolixin vastaus.

Koodiasi ei kannata korjata, kyllä se on syytä kirjoittaa alusta alkaen uudestaan.

Muun lisäksi: Sukunimi (yksi- tai moniosainen) kannattaa lukea yhteen kenttään eikä sotkea asiaan tyttönimiä. Kyllä ihminen osaa oman nimensä kirjoittaa oikein, jos häntä ei hämmennetä. ”Ammatti / koulutus / työpaikka” ei ole järjellinen kenttä, eikä se asiallisena selitteenäkään (kentän vieressä) kertoisi, mitä ihmettä on tarkoitus kirjoittaa. Nuo kolme asiaako vinoviivalla erotettuina vai jokin niistä? (Normaalisti ”/” tarkoittaa ’tai’.) Style-määritteitä kannattaa välttää, varsinkin täysin virheellisiä (kuten koodissasi). Maxlength-määritettä ei kannata asettaa, ellei ole pakottavaa tarvetta rajoittaa datan määrää (pakottavan tarpeen voi asettaa esimerkiksi tietokannan rakenne).

jukkah [24.03.2012 16:43:46]

#

Yucca kirjoitti:

Olet lähdössä vähän väärään suuntaan, tosin vain noin 180 astetta väärään.

Jasafin koodi näyttää melko suoralta kopiolta/testiharjoitukselta jostakin "HTML-ohjelmoija X tunnissa"-kirjasta, joka on painettu 90-luvulla. Muilla (normaaleilla) aloilla 90-luvulla painettu kirja on enintään vain vähän vanhentunut. Mistä aloittelija voisi tietää (kun kukaan ei kerro), että ei kannata aloittaa lukemalla (vanhentunutta) kirjaa. :)

[offtopic] jasafi: Jos Java-ohjelmointi kiinnostaa yhtään, kannattaa tutustua MOOCiin. Siellä on materiaalissa (paksun) kirjan verran ajan tasalla olevaa tekstiä ja paljon harjoituksia. Tuota nopeammin et voi päästä ohjelmointiin kiinni (hyvä materiaali suomeksi, selvät tehtävänannot, valmiit tehtäväpohjat, valmiit testit, jne.). [/offtopic]

Yucca [25.03.2012 09:50:39]

#

jukkah kirjoitti:

Jasafin koodi näyttää melko suoralta kopiolta/testiharjoitukselta jostakin "Ohjelmoija X tunnissa"-kirjasta, joka on painettu 90-luvulla.

Koodissa ei kylläkään ole lainkaan ohjelmakoodia.

lainaus:

Jos Java-ohjelmointi kiinnostaa yhtään,

Liittyykö tuo jotenkin asiaan? (Retorinen kysymys.)

jukkah [25.03.2012 13:33:31]

#

Pari pikku vikaa korjattu. Kiitos Yucca. :)

HTML-ohjelmoija ei kylläkään ole kovin hyvä termi.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta