Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Ohjelmointikysymykset: Mistä C++-kehitysympäristö?

toiper-4 [22.12.2010 01:16:40]

#

En oikein tiedä onko tämä sivu oikea foorumi, jossa kysyisin, mistä saisin ilmaisen käähtäjän(kehitystyökalun) lähinnä c++ kielelle. Olen lukenut jostain että esim. Visual Studio C++ toimisi Vistassa ja XP:ssä. Itselläni nuo eivät kylläkään toimi? Mistähän osoitteesta saisi ladattua ilmaisia kääntäjiä

Mod. siirsi viestin, ei todellakaan ollut oikeassa paikassa.

Metabolix [22.12.2010 01:25:31]

#

Ilmaisen kääntäjän saa täältä: http://tdm-gcc.tdragon.net/download

Jokotai [22.12.2010 12:58:23]

#

Kääntäjä: GCC
Koodieditori: Muistio

Deffi [25.12.2010 17:07:40]

#

[offtopic]Itselläni on kanssa aika kevyt kehitysympäristö, jota en uskalla suositella kenellekkään.

Käytän MinGW:tä, jolla ohjelmoin pääasiassa C:tä. Koodieditorina toimii SciTE, joka on aika kauhea, jos ei käytä aikaa sen modaamiseen. Se sisältää automaattisen sisennyksen, värityksen, autocompletionin ja muut perusjutut monelle kielelle. Projektit pysyy kasassa Makefileillä (mingw32-make), joista en kauheesti tykkää Windows-ympäristössä, mut kyl ne on toistaseks riittänyt omille pienille projekteille. Ajatuksena on ollut siirtyä käyttämään CMakea, mut en oo ainakaan vielä jaksanut.

Debuggerina toimii assembler-tason OllyDBG, jolla debuggaan ilman debug-symboleita (ku oon nii vitun guru, eiku..) Oon käyttäny Ollyä jo vuosia ties mihin, niin löydän sillä bugit varmaankin ihan yhtä nopeasti ja helposti kuin muut "kunnollisilla" työkaluilla. Kunnollisilla debuggereilla tarkoitan esimerkiksi Visual Studioon ja Code::Blocksiin integroituja lähdekooditason systeemejä. Versiohallintaan en oo tutustunut, kun en oo ottanut osaa muiden isoihin projekteihin ja omat on pysynyt kasassa ihan muutenkin.

En oo siirtynyt käyttämään Code::Blocksia tai Visual Studiota, koska ne tuntuu raskailta ja jälkimmäinen ei ole edes avointa lähdekoodia. Tuntuu että suuri osa aikaisemmasta "kontrollista" häviää. Ne ei käännä haluamillani flageilla ilman konffaamista ja GUI:den selaamista (jonka joutuu tekemään joka kerta, kun aloittaa uuden projektin), kun taas Makefileillä saan just sen mitä haluan. Totuttelu- ja opettelukysymys vissiin. Parempi debuggeri kuitenkin houkuttelee niin paljon, että joskus tulevaisuudessa varmaankin siirryn käyttämään C::B:tä tai jotain vastaavaa.[/offtopic]

edit, heh nyt vasta tajusin ettei tää oo mikään "postaa kehitysympäristösi"-aihe, eikä mun viesti vastaa AP:n kysymykseen yhtään. Noh, Visual Studiot toimii kyllä XP:ssä ja Vistassa sekä Express-versio on ilmainen. Olisi helpompi auttaa, jos kertoisit miksei ne toimi. Code::Blocks + MinGW on myös toinen helposti lähestyttävä vaihtoehto

http://www.codeblocks.org/

jutti [27.12.2010 10:19:30]

#

Itse käytän Dev-C++:aa. Se on siis kehitysympäristö ja muistaakseni siitä saa sellaisen paketin, jossa MinGw-kääntäjä tulee automaattisesti mukaan. Dev-C++ toimii ihan hyvin niin kauan kuin pelkästään tyytyy koodaamiseen, kääntämiseen ja ajamiseen. Sitten kun haluaa debuggata, törmää ohjelman omiin bugeihin. Samoin jos haluaa jotain automaattista koodin täydennystä. Ja aina ohjelma ei tiedä mitä kaikkia tiedostoja on muutettu, kun pitäisi jälleen kääntää koko projekti. Tyypillinen tilanne on jos olen johonkin tiedostoon lisännyt #define -rivin.

Dev-C++:n kanssa saa muistaakseni myös automaattisesti Allegro 4:n asennettua. Ehkä muitakin kirjastoja ja niille sopivia tyhjiä aloitusprojekteja. En ole päivittänyt sitä vuosiin ja Allegrostakin on jo numero 5 käytössä.

Uskon että Code::Blocks on vähintään yhtä hyvä, parempikin. En ole itse päässyt sen kanssa käyntiin. On jännempiä asioita mitä tekee mieli oppia kuin uusi kehitysympäristö, jos vanhakin toimii jotenkin.

SiperianSiika [31.12.2010 02:01:22]

#

Dec-C++ on auttamattoman vanhentunut ja buginen kökkäre, unohtakaa se. Kyseinen softa on lojunut kuolleena pöytälaatikossa jo helmikuusta 2005. http://www.bloodshed.net/index.html

Windows-ohjelmointiin ainoat järkevät ilmaiset vaihtoehdot ovat tällä hetkellä Visual Studio Express, http://www.microsoft.com/express/Downloads/#2010-Visual-CPP ja Code::Blocks, http://www.codeblocks.org/. Jokaisessa kehitysympäristössä on omat niksinsä, ja niiden kanssa tulee poltettua aikaa. Ruoho ei aina ole vihreämpää aidan toisella puolen, vaikka tulisi vastaan ongelmia. Ongelmista selviää jos ei ole totaalinen vellihousu. Google kauniiseen käteen, ystävät hyvät.

Ja mitä muistioon tulee, hei unoha se. Jokaisen järkevän ihmisen tulisi korvata muistio jollain kehittyneemmällä ohjelmalla, kuten esim. Programmer's Notepad, http://www.pnotepad.org/. Koodaaminen on niin vaikeaa, että sitä famea ei kannata hakea surkeista kehitystyökaluista. Ei sitä sieltä saa. Oma vika jos käyttää paskaa ja homma on sen takia entistä vaikeampaa.

Visual studion puolesta puhuu erityisesti erinomainen debuggeri. Code::Blocksin käyttöliittymä on pitkälle kopioitu Visual Studiosta, ja siinä lienee myös kohtuullinen gdb-integrointi, mutta Visual Studio on kuitenkin kehittyneempi. Code::Blocksin etuna taas on se, että kääntäjä on oleellisesti MinGW, joten Linux-yhteensopivuus on vähän, ei paljon, helpompi saavuttaa. Kuitenkin olisi parempi kirjoittaa koodia joka kääntyy mahdollisimman monella järkevällä kääntäjällä.

eq [31.12.2010 18:02:44]

#

Windows ei yksinkertaisesti ole kovin kummoinen alusta (C++-)ohjelmoijan kannalta. Vaikka itse kehitysympäristön asentamisessa haasteena on lähinnä valinta (ei niitä montaa ole, merkittävin ero kääntäjässä), niin esimerkiksi lisäkirjastojen hakeminen ja toimintakuntoon laittaminen on tarpeettoman monivaiheista - kirjastot joko ovat tai eivät ole valmiiksi Windowsille käännettyinä ja niistä on tai ei ole helposti Windows (VS) -ympäristöissä käännettävät paketit. Tästä syystä (DevPakien tms. vuoksi) kai Dev-C++:kin on niin pitkään säilyttänyt suosionsa, vaikka projekti on ollut jo vuosia kuollut eikä IDE ei ole kummoinen. Vertailun vuoksi, Linux-puolella riittää sopiva ruksi pakettienhallinnassa.

Jos erityistarpeita ei ole, kannattaa valita Qt Creator (IDE-paketti luonnollisesti toimintakuntoinen, sisältää MinGW-ympäristön). Qt on hyvä (loistava) lisä C++:n standardikirjastoon ja paras tapa GUI-ohjelmointiin (C++:lla) - vaikka vain Windows-alustalla. Visual C++ Express -versio on jaossa ilmaiseksi ja sen voi toki kuriositeettina asentaa - opiskelijat (yliopisto-) saavat ilmaiseksi käyttöönsä myös Professional-version tietyin rajoituksin DreamSpark-ohjelman kautta.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta