Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Apua ohjelmoinnin aloittamiseen

Sivun loppuun

kapu [26.08.2009 19:58:22]

#

Eli tässä olisi pari kysiymystä joihin tarvitsisin vastauksen.

1. Kumpi kone on parenpi ohjelmointiin iMac vai windowns xp?
2. Mihin ne koodit pitää kirjoittaa?
3. Mikä on helpoin kieli oppia?

MIB [26.08.2009 20:01:30]

#

1. Itse suosin XP:tä
2. Nettisivuohjelmoinnissa esimerkiksi muistioon.
3. Nettisivupuolella (X)HTML.

Deffi [26.08.2009 20:02:59]

#

Näin pääset alkuun ohjelmoinnissa

Grez [26.08.2009 20:04:50]

#

1. Periaatteessa ei väliä, ja voihan iMaciin laittaa Windows XP:n
2. Noh, yleensä ne kirjoitetaan aluksi koneen muistiin ja sitten (kiinto)levylle. Voi olla etten ihan ymmärtänyt kysymystä.
3. Mikään yksittäinen kieli tuskin on kaikilla mahdollisilla mittareilla helpoin.

MIB kirjoitti:

3. Nettisivupuolella (X)HTML.

Mites tuolla ohjelmoidaan? Tietty jos haluaa nimenomaan tehdä nettisivuja, niin sittenhän se(kin) toki kannattaa opetella.

Metabolix [26.08.2009 20:06:14]

#

MIB suosii XP:tä, koska ei omista iMacia. ;) Itse suosittelisin taas Macia, jos siinä on Mac OS X. (Syy: UNIX-pohjainen käyttöjärjestelmä; lue Wikipediasta, jos kiinnostaa.)

Aloita oppaasta Näin pääset alkuun ohjelmoinnissa ja jatka sitten opasalueelle ja valitse jonkin ohjelmointikielen perusopas. Tarvittavat välineet riippuvat valitsemastasi ohjelmointikielestä, ja asennusohjeita löytyy helposti Googlella.

Grez kirjoitti:

Mites tuolla (HTML:llä) ohjelmoidaan?

Näin eli näin. :) Jossain oli myös hienoja CSS:n avulla tehtyjä puzzle-pelejä, vaan enpä löytänyt tähän hätään.

Grez [26.08.2009 20:35:51]

#

Hmm, C-koodilta tuo näytti minusta.

Voihan sen lopputuloksen käsinkin kirjoittaa, vaikka kirjaksi. Mutta seikkailukirjojen kirjoittamista ei perinteisesti ole kyllä katsottu ohjelmoinniksi. IMNSHO

Jalmari91 [26.08.2009 20:45:49]

#

Metabolix kirjoitti:

Grez kirjoitti:

Mites tuolla (HTML:llä) ohjelmoidaan?

Näin eli näin. :) Jossain oli myös hienoja CSS:n avulla tehtyjä puzzle-pelejä, vaan enpä löytänyt tähän hätään.

HTML EI ole ohjelmointikieli vaan kuvauskieli, joten sillä ei voi ohjelmoida.

MIB [26.08.2009 20:46:12]

#

En omista iMacciä, se on totta. Suosin XP:tä sen takia, koska mielestäni Macit ovat liian... no miten sen nyt sanoisi, ehkä nyt en vain tykkää tästä.

Metabolix [26.08.2009 20:59:13]

#

Jalmari91 kirjoitti:

HTML EI ole ohjelmointikieli vaan kuvauskieli, joten sillä ei voi ohjelmoida.

Luitko edes Antin argumentteja? Myöskään CSS ei ole kuvauskieli, ja silti pelkästään HTML:n ja CSS:n avulla voi tehdä pelin, jossa pitää liikuttaa hiiri sokkelon läpi reunoihin osumatta, virheestä tulee HÄVISIT-teksti ja onnistumisesta VOITIT-teksti. Eikö tämä ole millään tavalla ohjelmointia?

Antti Laaksonen [26.08.2009 21:21:58]

#

kapu kirjoitti:

1. Kumpi kone on parenpi ohjelmointiin iMac vai windowns xp?
2. Mihin ne koodit pitää kirjoittaa?
3. Mikä on helpoin kieli oppia?

1. Molemmat soveltuvat hyvin ohjelmointiin: valinta ei ole tärkeä.
2. Koodit kirjoitetaan yleensä tekstieditoriin ja tallennetaan tiedostoiksi.
3. Python voisi olla hyvä aloituskieli. Jos nettiohjelmointi kiinnostaa, kokeile PHP:tä.

pipo [26.08.2009 22:39:03]

#

3. Semmonen kieli, mistä löytyy laadukasta itselle sopivaa opiskelumateriaalia. Luulisin että opiskelumateriaali tekee kielen helpoksi oppia, ennemmin kuin itse kieli.

johncage [27.08.2009 00:39:45]

#

Ohjelmoinnin aloittamisessa kielellä ei ole mielestäni kovinkaan paljoa väliä. Jokaisella kielellä ne perusjutut näyttävät aika samoilta. Ja siitähän on alussa kyse; oppia perusrakenteet;

Mod. huom: Ei turhaan koota tänne ilman kooditageja Hello World -esimerkkejä, annetaan saman tien linkki.

Jalmari91 [27.08.2009 16:30:48]

#

Metabolix kirjoitti:

Jalmari91 kirjoitti:

HTML EI ole ohjelmointikieli vaan kuvauskieli, joten sillä ei voi ohjelmoida.

Luitko edes Antin argumentteja? Myöskään CSS ei ole kuvauskieli, ja silti pelkästään HTML:n ja CSS:n avulla voi tehdä pelin, jossa pitää liikuttaa hiiri sokkelon läpi reunoihin osumatta, virheestä tulee HÄVISIT-teksti ja onnistumisesta VOITIT-teksti. Eikö tämä ole millään tavalla ohjelmointia?

Täytyy myöntää, että en lukenut. MINÄ olen kuitenkin sitä mieltä, että tuo HTML osuus ei ole varsinaisesti ohjelmointia (siis tuossa ristinollapelissä). Se on kuitenkin makukysymys.

Teuro [27.08.2009 16:33:36]

#

Mikä siinä sitten tarkalleen ottaen on ohjelmointia. Tarkennetaan kuitenkin sen verran, että tarvittavien html-tiedostojen luonnin taisi Antti ohjelmoida c:ä, jos en väärin muista.

Grez [27.08.2009 16:55:21]

#

(Oliskohan nää "onko HTML ohjelmointia" jutut järkeä siirtää omaan ketjuunsa..)

HTML ei perinteisesti ole sisältänyt muuta interaktiivista toiminnallisuutta kuin linkityksen, eli kun painaa linkkiä sivulla x, se menee sivulle x. Saman voisi toteuttaa kirjaan, eli "Jos haluat tappaa lohikäärmeen, mene sivulle 72. Jos haluat juosta karkuun, mene sivulle 43." Samoin tuon ristinollan vosi toteuttaa kirjaksi. Mielestäni tällainen ei ole ohjelmointia.

HTML:n sekaanhan voi toki tukea esim. javascriptiä, jolla hyvinkin voi ohjelmoida.

Toisaalta, vaikka oltaisiinkin sitä mieltä että esim. tuon ristinollan kirjoittaminen HTML:llä olisi ohjelmointia, niin olisin silti eri mieltä MIBin kanssa siitä, että HTML olisi helppo ohjelmointikieli. Sen kanssa joutuu tekemään hirveästi töitä sellaisen yksinkertaisenkin toiminnallisuuden aikaansaamiseksi, joka olisi helppo ja nopea tehdä jollain (muulla) ohjelmointikielellä.

kapu [29.08.2009 14:13:07]

#

Tässä olisi lisää kysymyksiä:

4. Olisiko C++ hyvä ohjelmointikieli?

Antti kirjoitti:

2. Koodit kirjoitetaan yleensä tekstieditoriin ja tallennetaan tiedoistoiksi.

5. mistä tuollaisen tekstieditorin saa?

Heikki [29.08.2009 14:17:12]

#

kapu kirjoitti:

4. Olisiko C++ hyvä ohjelmointikieli?
5. mistä tuollaisen tekstieditorin saa?

On. Parasta ohjelmointikieltä ei kuitenkaan voida sanoa. Joidenkin mielestä C++ on vähän hankalahko aloittelijoille. Kuitenkin Ohjelmointiputkan opassarjan avulla pääsee pitkälle. Lisäksi netistä löytyy myös suomeksi paljon C++-materiaalia.

Toinen kieli mitä itse suosittelen aloittelijoille on Python.

Koodin kirjoittamiseen kelpaa mikä tahansa tekstieditori, mutta sen lisäksi tarvitaan kääntäjä joka luo koodista suoritettavan ohjelman. C++:n osalta näistä kerrotaan C++-opassarjan liitteessä.

Metabolix [29.08.2009 14:22:45]

#

kapu kirjoitti:

5. mistä tuollaisen tekstieditorin saa?

Koneellasi on varmasti jo ennestään esimerkiksi Muistio (Notepad) tai Macissa jokin muu vastaava. Ohjelmointiin usein käytetään kehittyneempiä editoreja, jotka osaavat auttaa siistin koodin kirjoittamisessa ja värittää koodista tiettyjä tärkeitä sanoja, jotta sitä on helpompi lukea.

os [29.08.2009 14:40:58]

#

Heikki kirjoitti:

Lisäksi netistä löytyy myös suomeksi paljon C++-materiaalia.

Mistä? :)

Itse olen törmännyt lähinnä tämän tasoiseen C++-materiaaliin. Putkan opas on kyllä erittäin odotettu poikkeustapaus.

trilog [29.08.2009 16:51:06]

#

os kirjoitti:

Heikki kirjoitti:

Lisäksi netistä löytyy myös suomeksi paljon C++-materiaalia.

Mistä? :)

Tässä on laaja C++ -opas suomeksi, jossa on asiat kerrottu vähän rennommalla asenteella.

os [29.08.2009 21:55:12]

#

... ja kuten aiemminkin on todettu:

http://www.nic.funet.fi/c opas/yleista.html:

Aika kuluu ja kellot paukkaa. Opas on kirjoitettu omana aikanaan ja C++ on elänyt omaa elämäänsä. Perusasiat ovat pysyneet melkolailla ennallaan, mutta oppaassa esitetään asioita, jotka eivät ole väärin, mutta eivät enää se oikea ja hyvä tapa kirjoittaa C++-ohjelmia.

...

Lisäksi tässä oppaassa oleva sisältö keskittyy enemmän C++:n C-henkiseen osuuteen. Nykyaikainen C++-ohjelmointi painottuu enemmän olioihin ja luokkiin, joita ei tässä oppaassa käsitellä riittävän kattavasti.

Ongelmana on siis se, että nykyinen "oikea ja hyvä tapa kirjoittaa C++-ohjelmia", eli niin kutsuttu moderni C++ on toistaiseksi varsinkin suomalaisissa C++-nettiresursseissa hyvin heikosti edustettuna.

Metabolix [29.08.2009 22:47:06]

#

Tuo nimellä "hassun hauska C++-opas" tunnettu opas on keskittynyt enemmän hauskuuteen kuin tietojen täsmällisyyteen ja koodin oikeellisuuteen. Melko suuri osa keskeisistä asioista tulee kyllä enemmän tai vähemmän käsiteltyä, mutta epäilen, ettei oppaan kirjoittaja ole juuri perehtynyt C++:n standardiin tai muutenkaan hyviin ohjelmointitapoihin. Oppaan tietosisältö jää siis empiirisen kokemuksen varaan – aivan kuten toisessakin oppaassa, jonka os linkitti. Sen sijaan Ohjelmointiputkan oppaan on tarkoitus olla ensisijaisesti asiallinen ja selkeä sekä mahdollisimman täsmällinen, kuitenkin niin, ettei selkeys kärsi liian tarkoista selityksistä. Lähtöoletuksena on, että lukijan tavoitteena on oppia taitavaksi C++-ohjelmoijaksi, joten oppaan ei tarvitse olla viihdyttävä.

Sen pituinen se. Itse aiheeseen voisi vielä sanoa, että Antti Laaksonen kirjoittaa tiettävästi parhaillaan uutta Python-opassarjaa, jonka avulla luultavasti pääsee ohjelmoinnissa oikein hyvin alkuun pienen pelin merkeissä – kunhan opassarja aikanaan valmistuu.

pipo [31.08.2009 03:24:10]

#

Itte lopetin hassun hauskan C++:n lukemisen juurikin hassun hauskuuden takia parin ruudullisen jälkeen. Mutta tultiinko tässä yhteisymmärrykseen että C++ kielen suomen kielistä laadukasta ajantasaista opiskelumateriaalia ei löydy kuin (kirjastosta ja) putkasta? Vaikkei olisi täysin nollasta-aloittelija.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta