Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Apua kiinnostuneelle

Sivun loppuun

Kiinnostunut [02.08.2007 21:36:38]

#

Tervehdys Ohjelmointiputkan jäsenet!

Olen 16-vuotias ja kiinnostunut ohjelmoinnista. Siispä kysyn teiltä muutamia asioita.

Miten alkuun ohjelmoinnissa:
- Mitä pitää hankkia (ohjelmat ym.)?
- Helpoin ohjelmointikieli aloittelijalle? (pieni perustelu plussaa)
- Onko netissä joku hyvä tietopaketti kyseisestä ohjelmointikielestä/ohjelmoinnista?

Alkuun ohjelmoimisessa:
- Mikä olisi aloittelijalle sopiva ohjelmointi ensimmäiseksi kerraksi(joku ohjelmoinnin harjoitus)?
- Muuta alussa huomioitavaa?

Minulla on Windows vista käyttöjärjestelmä ja siinä on Microsoft Works Taulukkolaskenta.
- Tämähän on sama ohjelma mikä Excel?
- Onko netissä joku hyvä tietopaketti Excel ohjelmoinnista?

Muuta ohjelmoinnista:
- Onko ohjelmoinnille joku oma foorumi? (muu kuin tämä)

Kyselenpä lisää jos vielä jotain mieleen tulee. Olen siis vasta aloittamassa ja en ole koskaan ohjelmoinut. Olenko haukkaamassa liian isoa palaa kerralla?

- Kiinnostunut

KoodiNoppa [02.08.2007 22:47:24]

#

https://www.ohjelmointiputka.net/oppaat/opas.php?tunnus=npao
Tosta on varmaan jotain apua...
________
-Hankittavat ohjelmat riippuu kielestä minkä valitsee. Jotkut maksaa, jotkut ei.
-Basic-kieliä on ehdotettu paljon. Niissä ei tarvitse paljoa välittää monimutkaisuuksista ja niissä on valmiit keinot esim. ruudulle piirtämiseen. QBasic ja Visual Basic taitaa olla yleisimmät. Sitten on vielä esim. Dark Basic ja Blitz3d-kielet, jotka ovat aika yksinkertaisia ja joissa on 3d-tuki. Molemmat taitaa olla maksullisia...
-joku muu varmaan osaa sanoa.
________
-Ensimmäinen ohjelma on HelloWorld-ohjelma. Se kirjoittaa ruudulle tekstin "Hello World!" :)
-Alkuun voi olla vaikea päästä ja kaikki opitaan vähitellen. Mutta se kannattaa. :)
________
-Taulukkolaskennasta en tiedä mitään.
________
-Mureakuha-nimisellä sivustolla on jonkinlainen foorumi. http://mureakuha.com/
________

Kannattaa myöhemmin siirtyä monimutkaisempaan kieleen. Basic ei ole se paras kieli kokeneelle ohjelmoijalle, mutta aloittelijalle se on hyvä. Siinä oppii, millaista ohjelmointi pohjimmiltaan on. Myöhemmin voi siirtyä vaikkapa c++:aan, joka saattaa olla aika vaikea alkuun, mutta kun basic-kielien kanssa harjoittelee alkuun niin pitäisi olla jo paljon helpompaa, kun tietää miten ohjelmoidaan.

p.s. ensimmäistä kertaa neuvomassa. Joku muu saa korjata jos on aihetta.

Kiinnostunut [02.08.2007 23:27:34]

#

Kiitos KoodiNoppa!

Olen lukenutkin nuita oppaita.

Tulipas taas yksi kysymys mieleen: onko ohjelmointi ohjelmaa suomenkielisenä? Vai onko kaikki ulkomaankielisiä? Ohjelman tulisi olla ilmainen ja aloittelijalle soveltuva. Enkussa en ole parhaimmasta päästä, joten suomenkielinen opas pitäisi olla kyseiseen kieleen. Mutta niitähän kyllä löytyy.

Kelmi [03.08.2007 11:14:25]

#

Itse ohjelmoin ensimmäiset "ohjelmani" Visual Basicilla ja kyllä se pitkään riittikin. Sille on olemassa muistaakseni Michael Halvorsonin (tjsp) kirjoittama opaskirja.

Kirja lähtee aivan alkeista. Siis _ihan_alkeista. Mitään ei tarvitse ensiksi itse tietää. Opas sisältää myös Visual Basic 6.0 -ohjelmiston jotta kaikki on mukana.. Rajoitettu ohjelmisto tosin, mutta silti.

Se oli ihan mukava alku. Kieli on helppo ja nopeasti ymmärrettävissä.. Pidemmän päälle siinä tulee kyllä vastaan rajoituksia jotka ainakin minut sai vaihtamaan ihan toisaalle..

temu92 [03.08.2007 11:24:29]

#

No coolbasicissa on suomenkielinen opas jolla oppii tietämättömätkin koodaamaan. http://www.coolbasic.com ja http://www.coolbasic.com/forums/ ongelmien kyselyyn, sitä paitsi musta tuntuu että coolbasic on helpompi kuin visual basic, darkbasic, qbasic ja monet muut basicit.

Tumpelo [03.08.2007 11:34:21]

#

Yksinkertainen kieli joka ei kuitenkaan tarjoa liikaa ominaisuuksia jotka haittaisivat ohjelmoinnin ymmärtämistä. Se lienee QBasic. En ehkä suosittele VBasicia tai CBasicia koska niitä käyttämällä voi jäädä se ohjelmoinnin syvin olemus ymmärtämättä, kun kaikki tarjotaan valmiiksi visuaalisena.

En myöskään pitäisi PHP:tä pahana vaihtoehtona, jos haluaa saada aikaiseksi nettisovelluksia. PHP:stä on myös helppo siirtyä vaikka C++:aan.

tkarkkainen [03.08.2007 13:06:17]

#

Kiinnostunut kirjoitti:

Miten alkuun ohjelmoinnissa:
- Mitä pitää hankkia (ohjelmat ym.)?
- Helpoin ohjelmointikieli aloittelijalle? (pieni perustelu plussaa)
- Onko netissä joku hyvä tietopaketti kyseisestä ohjelmointikielestä/ohjelmoinnista?

Päätit sitten aloittaa sodan ihan tuosta vaan :)

Kielistä yksi varteenotettava vaihtoehto on Python. Materiaalia löytyy netistä, yksi alkeisopas taisi olla ihan täällä Ohjelmointiputkassakin. Muita vaihtoehtoja voisivat olla vaikka C ja PHP. C voi olla aivan alkajalle hieman haastava, mutta jos aiheeseen paneutuu, sen kyllä oppii. PHP:hen on olemassa läjäkaupalla materiaalia, mutta suuri osa siitä keskittyy www-ohjelmointiin. Tässä on onglemana se, että alussa olisi hyvä keskittyä itse ohjelmointiin ilman että HTML on mukana sotkemassa.

Tärkeintä kuitenkin on, että valitset jonkin kielen. Ohjelmoinnin aloittamisessa tavoitteena on oikean ajattelutavan omaksuminen.

Ohjelmista tarvitset ainakin kielen vaatiman tulkin tai kääntäjän. PHP:n ja Pythonin tapauksessa saat ne kielen kotisivuilta. C:n tapauksessa tarjontaa on enemmänkin. Esimerkiksi Dev-C++ on ilmainen kehitysympäristö C:lle ja C++:lle. Toisaalta pelkkä MinGW-kääntäjä riittää ihan hyvin.

Lisäksi tarvitset tekstieditorin. Jos otit Dev-C++:n, voit käyttää sen editoria. Parin ekan ohjelman parissa pärjäät luultavasti vaikka Windowsin muistiolla, mutta pian haluat jonkin järeämmän työkalun, joka osaa mm. tehdä sisennykset automaattisesti ja värjätä koodin. Editorisuosituksia ja -sotia löydät vaikkapa Ohjelmointiputkan haulla ja Googlella. Muutaman listatakseni voisin mainita vaikka Sciten, Notepad++:n ja Contextin.

Nämä ohjelmasuostiukset on tehty olettaen, että käytät Windowsia.

lainaus:

Minulla on Windows vista käyttöjärjestelmä ja siinä on Microsoft Works Taulukkolaskenta.
- Tämähän on sama ohjelma mikä Excel?
- Onko netissä joku hyvä tietopaketti Excel ohjelmoinnista?

Works ei ole sama ohjelma kuin Excel. Works on "kevyempi ja halvempi vaihtoehto" MS Officelle. En osaa sanoa, mitkä ovat käytännön kannalta suurimmat erot. Excel ei myöskään ole ensisijaisesti mikään ohjelmointityökalu. Suosittelen aloittamaan ohjelmoinnin ihan oikeilla kielillä.

lainaus:

Enkussa en ole parhaimmasta päästä, joten suomenkielinen opas pitäisi olla kyseiseen kieleen.

Suomenkielisiä oppaita on kyllä pilvin pimein, mutta yleensä ohjelmointikielten viralliset dokumentaatiot julkaistaan lähinnä englanniksi. Alkuun pärjäät kyllä noilla suomenkielisillä oppailla vallan mainiosti. Englantia kannattaa kuitenkin opetella.

Kiinnostunut [03.08.2007 13:27:47]

#

tkarkkainen kirjoitti:

Nämä ohjelmasuostiukset on tehty olettaen, että käytät Windowsia.

Windowsia käytän. Tarkemmin windows vistaa.

lainaus:

Enkussa en ole parhaimmasta päästä, joten suomenkielinen opas pitäisi olla kyseiseen kieleen.

tkarkkainen kirjoitti:

Suomenkielisiä oppaita on kyllä pilvin pimein, mutta yleensä ohjelmointikielten viralliset dokumentaatiot julkaistaan lähinnä englanniksi. Alkuun pärjäät kyllä noilla suomenkielisillä oppailla vallan mainiosti. Englantia kannattaa kuitenkin opetella.

Sen tiesinkin, että jotain pitää englanniksi opetella.
Mutta suomenkielisiä/suomenkielinen opas pitäisi löytyä.

Jostain toiselta keskustelupalstalta luin, että C ja C++ ovat sen verran vaikeita, että niitä ei vasta-alkajille suositella. Onko näin?

Visual Basic, Cool Basic, QBasic, Python, PHP, C. Siitä vain valitsemaan.

kwanttitatti [03.08.2007 13:40:47]

#

On!C++ on todella vaikea ymmärtää ihan ensimmäisenä ohjelmointikielenä (tiedän kokemuksesta) eli en suosittele aloittamaan sillä.No suosittelen todella lämpimästi aloittamaan ohjelmoinni Javalla.Miksi?Se on helppo ymmärtää ja se on oliopohjainen.Java on todella helppo omaksua ja sen opetteluun suosittelen Mika Vesterholmin ja Jarmo Kypön teosta Java ohjelmointi.Siinä on selkeät selitykset kaikelle.Jotta voisit aloittaa Javan opiskelun tarvitset kääntäjän ja editori on todella hyödyllinen.Hyvä ja ilmainen editori on Eclipse.En tiedä onko se Vistalle mutta eiköhän ole.Itse lainasin suosittelemani kirjan kirjastosta.Nyt harkitsen vakavasti kirjan ostoa sen monipuolisuuden takia.Kirjan mukana tulee CD romppu mukana joka sisältää JBuilderin (editori) ja Eclipsen (editori) ja kaikki kirjan esimerkit ja muuta hyödyllistä. eli siitä vain opettelemaan.Itse aloitin ohjelmoinnin 10-11 vuotiaan C++:salla ja eihän siitä mitään tullut ja nyt 1,5 vuotta myöhemmin ohjelmointi on joskus lastenleikkiä ja kivaa.

Nyt olen 12 =)!

jlaire [03.08.2007 15:23:42]

#

Kiinnostunut kirjoitti:

Jostain toiselta keskustelupalstalta luin, että C ja C++ ovat sen verran vaikeita, että niitä ei vasta-alkajille suositella. Onko näin?

Ei C mikään mahdoton vaihtoehto ole, mutta kannattaa opetella joku helpompi kieli ensin.

Kiinnostunut kirjoitti:

Visual Basic, Cool Basic, QBasic, Python, PHP, C. Siitä vain valitsemaan.

Lisäisin tuohon listaan vielä ainakin Perlin. Se on helppo oppia ja siitä on melko helppo siirtyä C:hen. Lisäksi se toimii useimmilla käyttöjärjestelmillä (toisin kuin esim. Visual Basic). Mureakuhassa on muistaakseni suomenkielinen opas.

Kiinnostunut [03.08.2007 20:19:21]

#

Jos kokeilis tuota Visual Basicia. Saako sen tuolta ladattua turvallisesti? http://msdn.microsoft.com/vstudio/express/downloads/

Jalmari91 [03.08.2007 20:28:23]

#

kossupullo kirjoitti:

On!C++ on todella vaikea ymmärtää ihan ensimmäisenä ohjelmointikielenä (tiedän kokemuksesta) eli en suosittele aloittamaan sillä.No suosittelen todella lämpimästi aloittamaan ohjelmoinni Javalla.Miksi?Se on helppo ymmärtää ja se on oliopohjainen.Java on todella helppo omaksua ja sen opetteluun suosittelen Mika Vesterholmin ja Jarmo Kypön teosta Java ohjelmointi.

Mun mielestä java on paljo vaikeempi, kuin c++. Itse suosittelisin ensimmäiseksi kieleksi Coolbasic:a tai Pythonia. Itse asiassa Assembly ei ois pahempi vaihtoehto, koska siinä on vähän komentoja ja oppisi ymmärtämään paremmmin miten se kone toimii.

Kiinnostunut [03.08.2007 21:18:56]

#

Mutta eikös coolbasic ole tarkoitettu pelien tekoon?

Pitääpäs tutustua visual basiciin, pythoniin ja assemblyyn.

KoodiNoppa [03.08.2007 21:52:28]

#

Nyt kun puheeksi on tullut, niin se assemblyhän saattaa olla paras opetella ensimmäiseksi, koska jos ensin tottuu "tavallisiin" kieliin, assembly on paljon vaikeampi oppia. Mutta helpoin kieli se ei silti ole (jos tarkoituksena on tehdä jotain monimutkaista).

hunajavohveli [03.08.2007 22:04:22]

#

Suosittelen lämpimästi C:tä. Kun hallitset C:n, siitä on helppo siirtyä C++:aan. Ohjelmointiputkan oppaalla päässet mukavasti alkuun, minkä jälkeen esimerkiksi C/C++ Reference on kiva kaveri.

Tumpelo [04.08.2007 09:23:19]

#

Täällä on nyt ehdotettu kaikki maan ja taivaan väliltä eikä mitään yhteistä linjaa näytä löytyvän. Mahtaa olla helppo nyt tuosta sitten valita mitään... =D

lapm [04.08.2007 09:36:52]

#

No sitten ei auta kuin valita yksi linja ja kokeilla miten käy. :)

Muutoinkin jos ei halua isoa läjää erillaisia mielipiteitä jostain asiasta, niin kannattaa olla kysymättä isolta määrältä ihmisiä. ;)

Juu itselläni on Python opettelussa ja vaikuttaisi ihan mukavalta kieleltä.

En itse osaa suositella ohjelmointi kieltä, koska en ole ohjelmoija. Mutta sen neuvon annan että minkä kielen sitten valitsetkin, niin älä luovuta heti vaikka asiat saattaisivatkin tuntua ensi alkuun vaikeilta. Alku on kaikessa aina hankalin vaihe, oli sitten kyse ohjelmoinnista tai auton ajamisesta.

kwanttitatti [04.08.2007 10:17:32]

#

Visual Basic on kuulemma ihan hyvä ja helppo kieli mutta siinä on se "goto" juttu milla liikutaan toiseen osaan koodia ja saadaan koodista täydellistä spagettia.

Gaxx [04.08.2007 10:37:52]

#

Yksi vaihtoehto on tietysti kokeilla kaikkia vuoron perään niin kauan, että löytyy se "oikea" aloituskieli. Niin minäkin tein C++ -> java -> QB. Sitten siitä tuli siirryttyä johdonmukaisesti QB -> VB -> C++.

Grey [04.08.2007 13:35:23]

#

kossupullo kirjoitti:

mutta siinä on se "goto" juttu milla liikutaan toiseen osaan koodia ja saadaan koodista täydellistä spagettia.

Kunnes siinä 80-luvulla tuli subit ja funktiot käyttöön, mitä ei tosin osaa täydet amatöörit käyttää, vaan yrittävät epätoivoisesti gotoilla. Ceestäkin muuten taitaa löytyä goto, jotenka kaippa silläkin saa sitten purkkaa aikaan..

-Grey-

ZcMander [04.08.2007 18:08:46]

#

Annan ääneni pythonille, koska se on mielestäni huomattavasti yksinkertaisenpi ulkoasultaan kuin esim. C/C++ ja koska pythonissa on pakkosisennys niin turhia sulkeita ei viljellä joka paikkaan.

Pythonille on tosin valitettavan vähän saatavana suomenkielistä materiaalia, mutta jos suinkaan englanti taipuu niin suosittelen suuntaamaan katseensa pythonin kattavaan dokumentaatioon (oikeasti, ne on ihan loistavat).

Jos pelien teko kiinnostaa kannattee pythonin kaveriksi hommata suosittu PyGame, jolla alkuun pääsee hyvin helposti (On melkein suora SDL-wrapperi).

Python: http://python.org/
Python:n kattavat dokumentaatiot: http://python.org/doc/
PyGame: http://www.pygame.org/

nomic [04.08.2007 18:15:46]

#

kossupullo kirjoitti:

Visual Basic on kuulemma ihan hyvä ja helppo kieli mutta siinä on se "goto" juttu milla liikutaan toiseen osaan koodia ja saadaan koodista täydellistä spagettia.

Eihän sitä gotoa ole pakko käyttää?
Itse ohjelmoin basic-kielillä, enkä ole tarvinnut muistaakseni kiljooniin hetkiin gotoa. Tosin, alkuaikoina sitä tuli käytettyä melkoisen runsaasti.

Suosittelen silti aloituskieleksi php:ta, sillä siitä omaksuu helposti sen syntaksin ja on imo melkoisen helppo siirtyä c/c++:n pariin.

Metabolix [04.08.2007 18:23:14]

#

Ensimmäisiä oppaita voi kyllä lueskella tuolta opasalueeltakin. Ja enempää viestejä sopivasta aloituskielestä ei minusta enää kaivata, kielistä on tapeltu jo mm. seruaavissa aiheissa ja monessa muussakin:
563, 956, 3229, 5233, 7683, 9093, 9431.

Pekka Karjalainen [05.08.2007 15:37:07]

#

Kiinnostunut kirjoitti:

- Mikä olisi aloittelijalle sopiva ohjelmointi ensimmäiseksi kerraksi(joku ohjelmoinnin harjoitus)?

Matematiikasta pitävät ovat yleensä tykänneet Project Eulerin ongelmista. Ne alkavat hyvin helpoista, mutta eivät sovi aivan ensimmäisiksi projekteiksi.

Kun sinulla on esim. esllaiset taidot, mitä Metabolixin mainitsemista oppaista saa, voit kokeilla:

http://www.projecteuler.net/

Sivusto on tietenkin englanninkielinen. Putkan omat ongelmat ovat puolestaan haastavampia eivätkä kovin palkitsevia aloittelijalle.

Toiset pitävät peliohjelmoinnista. Sekin kannattaa aloittaa hyvin yksinkertaisista peleistä. Tällöin ideoita tekemisestä saat parhaiten keksimällä itse tai kopioimalla klassikkopelejä yksinkertaisessa muodossa. Tämäkin toki vaatii perustaidot, joten oppaat ensin.

Deewiant [05.08.2007 18:19:15]

#

Kopeekka kirjoitti:

http://www.projecteuler.net/

Toinen hyvä on http://www.spoj.pl/

Kiinnostunut [05.08.2007 19:00:33]

#

Taidanpa aloitta visualm basicilla. Olisko jollain linkkiä mistä saisi ladattua uusimman version?

tgunner [05.08.2007 19:25:56]

#

https://www.ohjelmointiputka.net/keskustelu/14905-mistä-saisin-visual-basicin

gamehouse [05.08.2007 22:54:31]

#

tgunner kirjoitti:

https://www.ohjelmointiputka.net/keskustelu/14905-mistä-saisin-visual-basicin

Tai:
https://www.ohjelmointiputka.net/keskustelu/15102-vb-n-lataus

Markus [08.08.2007 00:23:19]

#

lainaus:

Miten alkuun ohjelmoinnissa:

Lue taustamateriaaliksi artikkelisarjani: "Kuinka tietokonepeli toimii".

Osa 1:
http://www.suomipelit.com/index.php?c­=naytaartikkeli&id=71&s=1

Osa 2:
http://www.suomipelit.com/index.php?c­=naytaartikkeli&id=88&s=1

Osa 3:
http://www.suomipelit.com/index.php?c­=naytaartikkeli&id=89&s=1

Osa 4 on vielä kirjoittamatta. Kirjoitan sen kunhan saan gradun ensin valmiiksi.

Grez [08.08.2007 13:38:31]

#

Kiinnostunut kirjoitti:

Minulla on Windows vista käyttöjärjestelmä ja siinä on Microsoft Works Taulukkolaskenta.
- Tämähän on sama ohjelma mikä Excel?

Tähän tosiaan jo vastattiinkin. Molempien ohjelmien käyttötarkoitus on sama, mutta muuten ne ovat aika kaukana toisistaan. Jos haluat valtaosan Excelin toiminnallisuudesta käyttöön mutta et halua ostaa sitä (taitaa olla hintava) niin voin suositella Open Officea, jonka Calc on toiminnoiltaan aika lähellä Exceliä. En kyllä tiedä miten sen skriptauspuoli.

Itselläni on työpaikalla firman maksama Excel koneessa ja kotikoneessa tuo OO Calc. Ja siis onhan se välillä aika rasittava kun on tottunut tiettyihin näppäinoikoteihin jne., mutta jos ei välitä siitä (tai ei ole liian tottunut Exceliin) niin se on ihan pätevä.

jcd3nton [09.08.2007 11:27:14]

#

Grez kirjoitti:

En kyllä tiedä miten sen skriptauspuoli.

OO:n basic on ihan pätevä. VB-taidoilla ja pienellä googlettamisella onnistuin porttailemaan vanhat Excelin VBA-räpellykseni Open Office .orgille.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta