Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Mikä ohjelmointikieli (ei ensimmäinen)?

Sivun loppuun

Tepe [09.09.2005 13:34:16]

#

Taitaa olla ihan riittämiin jo keskusteluja aiheesta "Mikä ensimmäiseksi ohjelmointikieleksi?", mutta nyt pitäisi keksiä seuraava kieli.

Tekemisen puutteessa ajattelin opetella jonkin minulle uuden kielen perusteet ja siitä eteenpäin niin pitkälle, kun mielenkiintoa riittää.

Nyt alkaa PHP:stä olla jo alkeet ja aika pitkälle siitä eteenpäinkin hallussa. Olen siis tehnyt kaikkea kivaa PHP:llä ja tietokantana on ollut MySQL.

Ja en kehtaisi opetella sellaista kieltä, mikä ei ole missään kovin yleisesti käytössä, tarkoituksena on rakentaa pohjaa koulutukselle/työelämään.

Kielen vaikeudella/helppoudella ei ole juurikaan merkitystä niinkään kuin sillä, että aloittaminen on "helppoa". Siis sillai, että olisi "helppo" tässä kotikoneella alkaa touhuamaan. PHP:n harjoittelussa ei kyllä haitannut mitään se, että jouduin asentamaan Apachen, php:n ja mysql:n, mutta älkää nyt kertoko, että harjoitteleppas X kieltä ja tee jonkinlainen ohjaus astianpesukoneelle, koska ei kai sitä voi käytännössä testata, en aio hankkia vehkeitä millä voin työntää sen koodin piirille :D

Ja joo, aion ottaa itsekin selvää yleisesti asioista, mutta mielipiteitä silti. Kehukaa nyt vaikka sitten sitä, millä itse koodaatte ;)

remontti-reiska [09.09.2005 13:36:35]

#

C on ihan mukava seuraavaksi kieleksi. Paljon yhtänäisyyksiä Php:n kanssa.

tuomas [09.09.2005 14:07:48]

#

Työelämässä käytetään paljon kieliä, jotka ovat tuotannon kannalta edullisia. Tuotannollisesti edullisia kieliä ovat sellaiset, joilla saadaan hyvää jälkeä, mutta kuitenkaan uhraamatta montaa vuotta kehitykseen. Tälläisiä ovat esim. VB, VB.net, C#, Delphi yms. Avainsanana toimii RAD - eli rapid application deveploment.

Joskus taasen homma kannattaa tehdä alusta alkaen c/c++:lla, jolloin saadaan paremmin kaikki irti koneen tehoista. Tälläiset RAD kielet kun tuuppaavat häviämään aina hieman laskentatehossa.

Anssi V [09.09.2005 14:12:06]

#

Java on varmasti semmoinen kieli, että jos meinaa ohjelmistopuolelle kouluja käydä tai työelämässä ohjelmistohommien parissa värkätä niin varmasti tulee joskus vastaan. Myös mobiilipuolelle on mielenkiintoista värkätä yhtä ja toista ihan omaksi iloksi...

ville-v [09.09.2005 14:25:28]

#

Opettele kunnolla XHTML ja CSS, ja rupea sitten opettelemaan C++:aa tai C#:a.

tsuriga [09.09.2005 14:43:22]

#

Puhehan oli ohjelmointikielistä, toki tietysti nuo xhtml- ja css -standardit on mukava osata ja atk-puolen töissä varmasti on hyötyäkin. Jos nyt jotain uutta pitäisi ehdottaa niin Python, itse en kyseistä kieltä tunne (vielä), mutta kuulostaa potentiaaliselta.

rndprogy [09.09.2005 14:43:26]

#

ville-v kirjoitti:

Opettele kunnolla XHTML ja CSS, ja rupea sitten opettelemaan C++:aa tai C#:a.

Mitä hyötyä XHTML:stä ja CSS:stä on C++:n tai C#:n opettelussa. Ne ovat vain kuvauskieliä, eivätkä siis ohjelmointikieliä. Jos siis PHP on edes jotenkin hansikkaassa on siitä ihan hyvä lähteä opettelmaan muitakin C syntaksisia kieliä.

Lebe80 [09.09.2005 14:44:12]

#

Webipuolella pysytään, eli Fläshin ActionScript.

aWW [09.09.2005 14:52:08]

#

Itse asiassa vastaus ei ole yksinkertainen. Jokainen ohjelmoija erikoistuu tiettyyn tehtävään. Kaikki eivät tarvitse javaa ja c#.

Minua itseani ei hirveästi kiinnosta web-hommelit, joten keskityn "raskaisiin" kieliin.

Annanpa muutaman esimerkin. Jos meinaat nvidialle töihiin, sinun ei tarvitse osata vaikkapa vb:ta. Jos meinaat kehitellä jotain sovelluksia yrityksille, sinun on turha opetella assya. Jos meinaat tehdä web-sovellukset, sinun on turha opetella c++.

Tutustu mahdollisimman moneen kieleen ja valitse mieluisin.
Kielet ei kehitetä turhaan, vaan johonkiin tehtävään.

arcatan [09.09.2005 17:30:58]

#

aWW kirjoitti:

Tutustu mahdollisimman moneen kieleen ja valitse mieluisin. Kielet ei kehitetä turhaan, vaan johonkiin tehtävään.

Brainfuckillakin on merkittävä tehtävä... mutta, minäkin suosittelen, että tutustut useisiin uusiin ohjelmointikieliin. Miksi? Koska minäkin olen tehnyt niin. Näin tiedän erilaisten kielten hyvistä ja huonoista puolista ja sen lisäksi uusien kielten opettelu on kivaa. Tällä hetkellä on työn alla OCaml.

Tepe [12.09.2005 17:50:12]

#

Joo, johan tässä on kaikennäköistä, Flash-jutut taidan jättää suosiolla jollekin muulle.

Vielä jos joku osaisi kertoa pari kieltä, jotka ovat suuressa suosiossa ohjelmistotaloissa. (Varmaankaan ei voi kertoa tarkkaa vastausta tuohon, mutta jos on edes suuntaa antava niin kiva.) Olen käsittänyt että c-kielellä on näppärä tehdä jonkin "elektroniikkahärvelin" (pesukoneet jne...) piireille ohjausta (tjsp.) mutta kuinka laajasti sitä käytetään/voi käyttää ihan perus pc-ohjelmien tekoon, vai onko siihen jokin parempi vaihtoehto?

En oikein osaa vielä ottaa siihen kantaa, että meinaanko tehdä sovelluksia webbiin, vai mihin. Ohjelmointi yleisesti on vain "hauskaa" ja sopivan haastavaakin välillä.

Kiitokset kaikille jo vastanneille!

panttu [12.09.2005 18:24:09]

#

.NET näyttäisi olevan kovassa huudossa, vaikka varsinaisia ohjelmistoja ei vielä ole kerennyt .NETille tulla, mutta uskoisin tulevaisuudessa tulevankin paljon hypen perusteella. .NETtiä varten erikseen kehitetty C# on mielestäni ollut loistava siinä on yhdistetty c++:n ja javan hyvät puolet. Periaatteessa tuo väite koskee kaikkia .NET kieliä, koska niiden "rakenne" on samankaltainen ja niillä on samat toiminnot kilestä riippumatta. C#:n asemaa kuitenkin .NET ohjelmoinnissa pönkittää nimenomaan se on tehty vain .NET ohjelmointiin tehokkaaksi kieleksi. .NET ohjelmat ovat alustariippumattomia kunhan käytettävät rajapinnat on tehty kyseiselle käyttöjärjestelmälle. .NET ohjelmat käännetään tavukoodiksi, joka ohjelmaa suoritettaessa käännetään natiiviksi tai sitten joissain tapauksissa voitaisiin kääntää myös asennettaessa ohjelmaa koneelle. Tällä tavalla ohjelmista on saatu tehtyä tehokkaampia.

Zach [12.09.2005 18:40:07]

#

Varma ratkaisu on c++, joka on tällä hetkellä selkeästi eniten käytetty kieli isoissa ohjelmistoissa. Se on yksi monipuolisimmisista kielistä, jonka syntaksin täydelliseen hallintaan menee jopa vuosia. C++ kannattaa mielestäni opetella ehdottomasti ennen C:tä, jos harkitsee näiden kahden välillä. C on käytännössä täysin proseduraalinen kieli, jonka C++ pesee olio-ohjelmointiominaisuuksillaan ym. Yleensäkin oliokielet, mukaan luettuna esim. Java, ovat hallitsemisen arvoisia.

Metabolix [12.09.2005 20:46:21]

#

Minäkin sanoisin, että ohjelmistoalalla .NET (C# taikka Delphi, miksei jokin muukin) tai Java, ja sitten toivotaan, että .NET toimii Linuxillakin eikä Microsoft tee mitään ilkeyksiä.

Pelipuolella taas C/C++ tulee varmaankin olemaan tärkein vielä pitkään, ja mahdollisesti myös se Java. En usko, että .NET leviää sinne asti. Tai mistäs sitä tietää.

Toiseksi kieleksi voi olla hyvä opetella jokin hieman ensimmäisen kaltainen, tueksi. Sen jälkeen taas auttaa paljon laajentaa näkemystään erilaisilla kielillä. Jopa QB:n hallinta ohjelmoinnin myöhemmässä vaiheessa saattaa antaa jotakin.

Jos ja kun ihan vain omaksi iloksesi niitä kieliä opettelet, niin eipä sillä ole paljonkaan väliä, minkä opettelee. Jokaisen kielen jälkeen on seuraava taas vähän helpompi oppia, kun kokemusta karttuu. Ja kuten sanottu, kukapa nyt C++:sta kaiken tietäisikään.

Deewiant [12.09.2005 23:05:11]

#

Zach kirjoitti:

Se on yksi monipuolisimmisista kielistä, jonka syntaksin täydelliseen hallintaan menee jopa vuosia.

Ihan totta, kunhan pidetään mielessä että tämä on non sequitur - monipuolisuus ei tarkoita vaikeasti hallittavissa olevaa syntaksia. C++ on kyllä monipuolinen, mutta sen syntaksi sattuu olemaan osin hemmetin sekava. D on nykyisellä beta-tasollaan käytännössä yhtä monipuolinen olematta yhtä sekava.

rutkis [13.09.2005 12:17:12]

#

Kaikenlaisissa portaali-tyyppisissä jutuissa Java on hyvinkin yleinen J2EE:n ansiosta.

PC-softat ovat usein sellaisia että GUI:t ovat tehty jollain RAD-kielellä kuten Delphi tai C# ja ne käyttävät C/C++:lla tehtyjä komponentteja. Monet softat ovat myös ihan pelkkää C++:aa.

Sulautetut ohjelmistot ovat vahvasti C-painoitteisia.

Tepe [13.09.2005 18:42:03]

#

rutkis kirjoitti:

PC-softat ovat usein sellaisia että GUI:t ovat tehty jollain RAD-kielellä kuten Delphi tai C# ja ne käyttävät C/C++:lla tehtyjä komponentteja.

Juuri tätä hain.
Ei kai tässä sitten muuta, kun ettimään kääntäjää ja harjottelemaan C++:aa. Löysin jopa teoksen, joka on suunniteltu myös itseopiskelua ajatellen. Kirja siis on lainassa, en uskalla ainakaan vielä mitään ostaa, kalliita kun työttömälle ovat. Luulisin tuolla pääseväni alkuun ainakin perusteiden osalta (joiden pitäisi suurpiirteisesti olla jo hallussa valmiiksi). Koodin syntaksiin varmaan löytyy paremmin vinkkejä ympäri nettiä. :)


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta