Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Tekijänoikeuslaki

panttu [08.09.2005 22:15:58]

#

Jokainen on varmaan kuullut uudesta tekijän oikeuslaista. Pohdiskelin asiaa millainen tekijänoikeuslain pitäisi olla. Mieleeni tuli seuraavanlaisia yksityiskohtia, joita olen verrannut myös todelliseen maailmaan bittien lisäksi.

1. Suomessa on olemassa tuotteille mahdollisuus hakea mallisuojaa jolla tuotteen mallia voidaan suojata, mutta tämän kesto on vain viisi vuotta. Miksi siis tekijän oikeussuoja on ikuinen?

2.1 Vanhentuneen tuotteen hajottua takuun jälkeen voin korjata itse tai viedä korjaamolle huollettavaksi, mutta esim. Win95:n tuen loputtua sitä en voi huoltaa, koska ohjelmasta ei ole saatavilla riittävästi lisätietoa ja sen tutkiminen on lähesmahdoton urakka.

2.2. Vasarassani on huono tuppi päässä, joten voin vaihtaa siihen toisenlaisen tilalle jälleen ohjelmistojen kassa samaongelma, kuin kohdassa 2.1.

3. Edellämainittua vasaraa saa käyttää mihin tahansa ainoastaa takuu on ainut mikä saattaa väärinkäytettynä loppua. Vasarassa on tietenkin ongelma sitä voi käyttää vain yksi. Eli musiikki etc. pitäisi vapauttaa ja ruveta myymään lisenssejä esim. kotitalouksille vähän halvemmalla ja esim. ravintoiloille joissa on useita ihmisiä niin sitten kalliimalla nuppiluvun mukaan. Eli kaupat möisivät CD levyjä halvalla joissa on musiikkia ja sitten lisäksi lisenssin kotikäyttöön noin yleensä. Noita CD levyjä voi ostaa halvalla useamman tai sitten kopioida kaverilta "ilmatteeksi" ja maksaa vain lisenssistä kerran, joka kattaa perheeni käyttäjä määrältään. Eli tietenkin pienin lisenssi sallii vähintää 6:n hengen kuuntelemisen kerralla ja ongelmien välttämiseksi kotona satunnaisesti useammankin, jos sattuu olemaan bileet tai muuten vieraita kylässä.

4. Lisenssin voimassa oloaika. Tämä on sikäli ymmärrettävää, että todellisetkin tuotteet tapaa hajota vanhuuttaan, mutta niitä voi mahdollisuuksien mukaan korjata kuitenkin.

5. Vasarallani voin lyödä puu tai rauta nauloja sitä ei valmistaja voi määrätä muuta, kuin takuun umpeutumisena. Eli kopiointi suojaukset on laittomia tai ainakaan niiden murtaminen ei ole laitonta.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta