Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Mäkiauto

Sivun loppuun

p-p [02.05.2005 21:40:42]

#

Olen "väsäämässä" mäkiautoa ensi kesäksi. Ekaa kertaa teen, ja tarvitsen joitain neuvoja.

-Miten ohjaus kannattaa tehdä(ratti)
-Entäs jarrut?
-Ja vielä runko.(Puuta, metallia?)

Eniten nyt tuo rattiohjaus tuottaa pulmia.

ajv [02.05.2005 22:01:41]

#

Rattiohjaus... Silloin, kun minä moisia joskus rakentelin, ratti kiinnitettiin akseliin (yllätys!). Akselin ympärille kierrettiin reilu 10 kierrosta narua (lue: tarpeeksi). Narujen päät vedettiin kireälle renkaiden luo. Renkaat eivät kääntyneet kuten "normaalisti autoissa", vaan koko etuakseli-ripustus-systeemi-kokonaisuus oli nivelen välityksellä auton rungossa kiinni ja näin ollen koko etuakseli-ripustus-systeemi-kokonaisuus kääntyi, kun ratista väänsi. Yksinkertaisuudessaan todettu kestävimmäksi helpoimmaksi ratkaisuksi :)

Toivottavasti tajusit edes puolet, mitä yritin selittää :)

Runko meillä oli puuta.

Niin ja nuo jarrut... Ne ovat aivan ylimainostettuja ;)

p-p [02.05.2005 22:10:07]

#

En tajunnut paljoakaan tuosta... Tarvitsen narua, akselin ja ratin... Olisiko MITENKÄÄN mahdollista, että vaikka paintilla/gimpillä väsäisit jonkun pienen piirroksen minua sivistämään?

ajv [02.05.2005 22:41:48]

#

Heh... En lähde itseäni nolamaan paljastamalla mahtavia graafikon kykyjäni yleisellä keskustelupalstalla :) Eikä nyt satu mitään CAD-ohjelmaakaan olemaan.

Yritän vielä hieman yksinkertaisemmin selittää mekanismiä: Sinulla on kaksi lautaa; toinen on auton runko ja toinen on "etuakseli" Etuakseli laitetaan poikittain YHDELLÄ naulalla keskeltä kiinni runkoon. Nyt meillä on kääntyvä "etuakseli". Seuraavaksi kierretään se naru nätisti sen akselin ympärille. Siis ei mihinkään sykkyrälle, vaan siististi niin, että jos narujen päät vedetään kireälle, voidaan akselia liikuttaa pyörittämällä "narua pitkin". Seuraavaksi saat soveltaa omaa luovuuttasi ja kiinnittää akselin + ratin runkoon miten parhaaksi näät. Kun Akseli on kiinnitetty, sidotaan narujen päät "etuakselin" päihin. Huomattavasti paremman ohjauksen saat pienellä vaivalla, kun vedät narut pienen mutkan kautta etuakselin päihin kiinni. Tarkoitan tällä sitä, että narun vetovoima yritetään kohdistaa akselin päähän mahdollisimman oikeassa kulmassa.

Tämän paremmin en osaa selittää :)

Zach [03.05.2005 19:12:29]

#

Itsekin rakentelin mäkiautoa kolmisen vuotta sitten. Vanhoista lastenrattaista sai yllättävän paljon osia: akselit ja pyörät ja pehmustettu istuin(ruuvinpaikatkin löytyi valmiina)...

Runkona toimi pari lautaa, ja ohjaus oli oikeastaan täsmälleen ajv:n mallin kaltainen. Siinä pitää huomata, että naru pitää kuitenkin jotenkin saada keskikohdastaan kiinnitettyä "ohjausakseliin"(pieni naula tms.), ja että narujen päät on parempi laittaa ristikkäisiin etuakselin päihin.

Jarrusysteemi olikin sitten oma lukunsa. Kehitin vivun, joka vaijerin avulla veti takapyörien edessä olevaa puurimaa pyöriin kiinni. Pari pientä jousta palauttamaan vipu ja rima aina paikalleen, niin hienosti toimi. ;)
Niin, ja polkupyörän sisäkumista sai hyvät "jarrupalat", sadekelillä ei tosin tullut testattua... :D

p-p [03.05.2005 21:31:52]

#

En yleensä sanallisia selityksiä tajua, ja olen ymmärtänyt asian näin. http://img162.echo.cx/img162/6628/esim3cd.jpg

Olenko YHTÄÄN oikeilla jäljillä vaiko täysin ulapalla?

EDIT: Kuvasta jäänyt tärkeä osa pois :D Siinä akselin päissä pitäis lukea "Narut tiukasti kiinni akselin päissä".

ajv [03.05.2005 22:00:23]

#

Heh... Olet ymmärtänyt väärin :) Se naru pitää kiertää sen akselin ympäri, jonka päähän ratti tulee kiinni. Melkein jopa tekisi mieli bootata windowsiin ja palautella mieliin 3d-mallinnusta, mutta kun sähkökatko hajotti serverini ja nyt pyötäkoneeni väliaikaisesti joutuu hostamaan muutamia nettisivuja, niin olen jumissa linuxissa (joka nyt ei sinänsä hirveästi haittaa) niin kauan kun jaksan fiksata serverin taas kuntoon :(

setä [03.05.2005 23:16:59]

#

http://personal.inet.fi/atk/korant/ohj.gif
Tommoinenko (varsin vaatimaton söhellys). Näkyy vain ratti, ratin akseli, etuakseli, etupyörät ja naru.

ajv [03.05.2005 23:45:08]

#

Juuri tuollaista hain takaa :)

p-p [04.05.2005 16:57:39]

#

Kiitos!!! :D Nyt voin käydä väsäämään sitä...

ReEvolution [09.05.2005 16:12:34]

#

Niin siis mihin ratin tanko laitetaan kinni? Siis pitääkö senki olla kiinni akselissa.

setä [09.05.2005 16:18:07]

#

Ei ei, akseli kiertyy pystyakslin ympäri ja ratti kiertyy oman akslinsa ympäri joka on kiinni mäkiauton rungossa. Liike välittyy akseliin narun kautta.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta