Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Mikä Linux?

Sivun loppuun

kayttaja-1634 [19.12.2004 23:33:48]

#

Ajattelin, että nyt jos koskaan olisi hyvä aika kokeilla Linuxia, kun monet niin kehottavat tekemäänkin.
Silti en tiedä, mikä distro on "paras". Varmaankin aika pitkälti makuasia, mutta lähinnä ajattelin, että sillä pitäisi pystyä tekemään kaikki muu paitsi pelaaminen.
Onko asennusprosessi kovinkin vaikea ja löytyykö siihen jostain suomen- tai enlganninkielisiä ohjeita?

Joo. :>

Niko [19.12.2004 23:44:32]

#

http://www.saunalahti.fi/~korhorm/Tumpelon_Linux/

on kohtuu hyvä ohje suomeksi

Ihan helppo se oli, mutta säätäminen on hankalampaa kuin windowsissa (esim netin jakaminen muille koneille) mutta siihenkin löytyi hyvä ohjelma (firestarter).

En ala suosittelee mutta Red Hat / Mandrake on aloittelijalle sopiva.

Itse olen tosin käytänyt vain Red Hat 8.0

Jaska [19.12.2004 23:57:55]

#

Asennusohjeita esim. Matt Welshin kirjassa Linux Installation and Getting Started.

Aruviel [20.12.2004 10:23:46]

#

Nykyään ei varmaankaan kannata RedHatia asennella, ellei halua ihastella muinaismuistoa . Itselläni on nyt tällä hetkellä Fedora Core 3 (Eli periaatteessa entinen RedHat). Asennus on helppo, ja sen suomennoskin on kohtalainen. Fedora Coren asennuksen kanssa ei sinun oikeastaan tarvitse kuin klikkailla 'seuraavaa'. Jos sinulla on jo osioimatonta tyhjää tilaa kovalevylläsi, asennusohjelma mitä todennäköisemmin osaa sen myöskin itse löytää. Pari kaveriani, jotka eivät koskaan olleet Linuxia käyttäneet, onnistuivat heti ensimmäisellä kerralla SuSEn asennuksessa. Liekö siitä sitten voi jotain johtopäätöksiä vetää...

Vaihtoehtoina voisin mainita SuSE 9.1:n, Fedora Core 3:n, uusimman Mandraken, Debian-pohjaisen Ubuntun ja Mepis-nimisen Debian-pohjaisen Live-CD:n, jolta onnistuu myös kovalevylle asennus todella mallikaasti. Asennuksen aikana kannattaa olla tarkkana ja lukea ohjeita ajatuksella. Pääkin kannattaa pitää kylmänä, hätiköidessä voi tehdä helposti jotain väärin (esim. asentaa sille osiolle, jolla Windows sijaitsee).

Mandrake-kokemukseni ovat jääneet lähinnä koulukäytön tasolle. Debianin paketinhallintaa on mielestäni mukavempi käyttää kuin RPM-pohjaisten distrojen RPM-hallintaa (FC, Suse, Mandrake). Onneksi samanlaisen järjestelmän (APT-GET) saa myös ainakin Fedoralle. Fedoran mukana tulee lähestulkoon kaikki tarvittava softa: OpenOfficea, koodieditoria, kuvankäsittelyä (Gimp), musiikinsoitinta, palvelinohjelmistoa, jne.

Pitää kuitenkin huomauttaa, että oletuksena MP3-tuki on poistettu Fedoran mukana tulevista ohjelmista (esim. XMMS-musiikkisoittimesta) ohjelmistopatenttiasioiden vuoksi.

Fedora Corella onnistuu "kaikki muu, paitsi pelaaminen", kuten myös muilla mainitsemillani distroilla. Ja kyllä se pelaaminenkin luonnistuu, tosin ei "Windows-pelien" muodossa.

Raja-anturasta löytyy ainakin suomenkielistä apua:

http://raja-antura.org

kayttaja-1634 [20.12.2004 13:14:01]

#

Ok, kiitos!

Minä [20.12.2004 13:40:59]

#

Mandrake 10.1 on ainakin kokonaisuudessaan suomeksi ja suhteellisen helppo käyttää. Ite suosittelen kuitenkin ihan ehottomasti Xandros Desktop 2.0 (tai uudempaa, 3.0 Circulation edition tulee -05 "ensimmäisellä neljänneksellä). Kaikki tehty mahollisimman helpoksi just entisille wintoosa käyttäjille ekaksi linuksiksi. Kuitenki kaikki tarpeellinen löytyy! Xandros phjautuu käsittääkseni Debianiin.

KeKimmo [20.12.2004 13:50:57]

#

Asenna Gentoo! (http://www.gentoo.org) Sitä tosin väitetään todella vaikeaksi, mutta omasta mielestäni se on helppo asentaa jos jaksaa seurata ohjeita (http://www.gentoo.org/doc/fi). Asennuksessa oppii myös heti monta hyödyllistä asiaa.
Myös Gentoon pakettienhallinta Portage on todella kätevä. Haluatko asentaa OpenOfficen? Kirjoita "emerge openoffice" ja kone lataa ja asentaa sen automaattisesti. Tosin, jos et pidä liiasta näpläämisestä ja haluat "point 'n' click"-asennuksen, lataa Mandrake (http://www.mandrakelinux.com).

TETRIS [20.12.2004 15:32:34]

#

Ainakin Mandrake 10 vaikutti mielestäni todella tahmealta distrolta. Kaikki ohjelmat tuntuivat kaatuilevan ja muutenkin systeemi toimi hitaasti. Aloittelijalle suosittelisin SuSea

jonez [20.12.2004 15:34:12]

#

Olisiko gentooseen lisää oppaita? Olisin itse myös kiinnostunut pistämään kannettavaan linuxin.

ZcMander [20.12.2004 16:12:04]

#

Aruviel kirjoitti:

Itselläni on nyt tällä hetkellä Fedora Core 3 (Eli periaatteessa entinen RedHat).

Jep, todella hyvä tuo FC3, itselläkin on ainua joissa tuli ongelmia on nuiden Nvidia ajureiden asentaminen. Asennus on toteutettu loistavasti(anaconda)

Aruviel kirjoitti:

Vaihtoehtoina voisin mainita SuSE 9.1:n, Fedora Core 3:n, uusimman Mandraken, Debian-pohjaisen Ubuntun ja Mepis-nimisen Debian-pohjaisen Live-CD:n, jolta onnistuu myös kovalevylle asennus todella mallikaasti.

Minulla on ollut koneella Ubuntu, FC2, FC1, SuSE 9.0 ja 9.1. Debiania en ole kokeillut, mutta cd:llä kylläkin on.

sooda [20.12.2004 20:40:46]

#

Gentoota suosittelen minäkin. Kimmokkeen kanssa samaa mieltä siitä. Lueskelin suomenkielisen oppaan pari kertaa läpi ja helppo oli asentaa :)

KimmoKM [20.12.2004 22:04:29]

#

ZcMander kirjoitti:

itselläkin on ainua joissa tuli ongelmia on nuiden Nvidia ajureiden asentaminen.

No, sinulla on sentään NVidia, jonka ajurit ilmeisesti saa toimimaan. Mikäli on asentamassa Linuxia koneeseen, jossa on ATI:n näytönohjain, saa varautua siihen, että ajureita ei saa millään tavalla toimimaan.

Heikki [20.12.2004 22:21:54]

#

Itselläni on kokemuksia työpöytäkäytössä Mandrakesta (9 ja 10) ja Fedorasta (Core 3). Lisäksi serverissä on Debian.

Mandrake oli ensimmäinen Linux-distro jonka asensin, enkä ollut sitä ennen Linuxia käytännössä käyttänyt. Sen käyttö kuitenkin sujui kohtalaisen hyvin ilman mitään taitoja, joten sitä voin suositella aloittelijalle. Mandrakea en nyt käytä, koska 10.1 ei toiminut koneellani ja ajattelin sitten vaihtaa distroa. Mandrakessa häiritsi myös se kaupallisuus: esim. automaattiset päivitykset vaativat maksullisen tilin.

Nykyään käytän Fedoraa, asennus ja käyttö on yhtä helppoa kuin Mandrakessa, ja päivityksetkin tulevat ilman mitään maksuja. Ainoaksi miinuspuoleksi voin sanoa NTFS-tuen puuttumisen vakiokernelistä, mutta kernelin kääntäminen Fedoran paketista on helppoa ja aloittelijakin saanee NTFS-tuen käännettyä.

Paras paketinhallinta mitä olen käyttänyt on Debianissa, mutta saahan sen apt-getin asennettua ainakin Fedoraan. Fedorassa on ehkäpä huonoin graafinen paketinhallinta näistä.

SuSE:a kehutaan paljon, mutta tästä en tiedä mitään.

Mandrake ja Fedora osaavat suurella todennäköisyydellä ilman mitään säätöä ottaa käyttöön äänikortin, verkkokortin jne. Ainoastaan näytönohjaimen ajuria saa säätää, ja ATI:lla se on lähes mahdotonta aloittelijalle. NVIDIA:lla pitäisi olla melko helppoa.

Eli lyhyesti: suosittelen asentamaan joko Mandraken tai Fedoran. Ihan miten haluat.

Itselleni tärkein Linux-tietolähde on ollut seuraava sivusto:
http://tapsa.terae.net/linux/

Loppuun vielä hyväksi todettu vinkki: Kannattaa asennusohjelmasta käsin asentaa mahdollisimman paljon paketteja, muuten niitä saa asennella työllä ja tuskalla asennuksen jälkeen kun kääntelee ohjelmia sorsasta.

squid [20.12.2004 22:29:48]

#

Onkos tuon Linuxiin siirtyminen(nykyisin on Win Xp) kannattavaa?

jonez [20.12.2004 23:17:01]

#

Olen pari kertaa linuxia kokeillut mutta en osannut ohjelmia asentaa niin siihen se jäi mutta sanoisin että se on kannattavaa, ainoastaan pelaajat se jättää hieman "kylmäksi". Siihenkin on pelejä. kaikkia windows pelejä ei tosin ole.

Onko gentooseen saatavilla dos emua? Kaikki parhaat pelit on dos pelejä, esim pizza tycoon, transport tycoon ja urw.

Blaze [20.12.2004 23:25:24]

#

jonez kirjoitti:

Onko gentooseen saatavilla dos emua?

DosBox

Heikki [21.12.2004 06:49:08]

#

Myös Windows-pelit saa toimimaan aika hyvällä prosentilla (jos saa näyttiksen ajurit asennettua) lataamalla Cedegan.

Juusofin kirjoitti:

Onkos tuon Linuxiin siirtyminen(nykyisin on Win Xp) kannattavaa?

Jos ei pelaile aina kun on koneella, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Jonkin verran aikaa vaatii että perusasiat oppii (esim. komentorivin käyttö), mutta kyllä sen aika äkkiä oppii. Ja eise kokeilu maksa mitään.

Jonez: hjelmien asennus komentoriviltä on loppujen lopuksi helppoa:

tar xvzf lähdekoodipaketti.tar.gz   (puretaan paketti)
cd paketti                          (siirrytään paketin kansioon)
make                                 (käännetään paketti)
su                                   (pääkäyttäjäksi)
make install                         (asennus)

Ja rpm-paketille vastaavasti:

rpm -i paketti.rpm

Bill Keltanen [21.12.2004 11:02:46]

#

SuSEssa ja mandrakessa on ainakin helpot asennukset. Debianista en saanu mitään selvää :D. Susessa on toi rpm-asennus aika helppoa, ottaa sieltä vaan actions -> install with yast.

Blaze [21.12.2004 11:28:50]

#

Heikki kirjoitti:

ohjelmien asennus komentoriviltä on loppujen lopuksi helppoa:

Sopivissa distroissa vieläkin helpompaa: 'emerge softa' tai 'apt-get install softa' :)

ZcMander [21.12.2004 14:22:55]

#

komentoriviltä... Synaptic se ola pitää. Ei yleensä tule mukana. Ainakin Ubuntussa tulee. Ja sen asennus on aika yksinkertainen jos englantia osaa (suomekielisen toki saa mutta suomennokset on sitä sun tätä).

kayttaja-1634 [21.12.2004 15:40:08]

#

Mandrake kuulostaisi ihan hyvältä vaihtoehdolta aloittaa.
Mutta miten ajureiden asennus onnistuu? Esim. näyttiksen ajurit.
Entä onko Internetyhteyden luominen vaikeaa? :F

Jaska [21.12.2004 15:41:02]

#

lainaus:

Onkos tuon Linuxiin siirtyminen(nykyisin on Win Xp) kannattavaa?

Minä en yleensä ota kantaa siihen mikä käyttöjärjestelmä on parempi kuin toinen. Valitsen käyttöjärjestelmäni sen perusteella millä asiat saa tehtyä mahdollisimman näppärästi ja mukavasti. Olen havainnut, että Mandrake Linux on tällä hetkellä tarpeeksi hyvä tarpeisiini. Kokeilemallahan se selviää mikä käyttöjärjestelmä tuntuu sopivimmalta.

Metabolix [21.12.2004 16:02:46]

#

Useimmille NVidian näytönohjaimille taitaa löytyä tuki ihan oletuksena, ja minulle asentuivat päivitetytkin ajurit ihan yhdellä tuplaklikkauksella.

Ainakin NForce2-piirisarjallisen emon kaikki osaset verkkoa myöten asentuivat ilman erillisiä ajureita.

Verkkoyhteys tulee yhtä helposti kuin Windowsilla parhaimmillaan, jos ajurit ovat kohdallaan.

Ja kannattavuudesta: Toistaiseksi Windowsilla on tukevampi ohjelmavalikoima ainakin laadukkaiden kaupallisten ohjelmien kannalta. Linux kuitenkin vähitellen leviää, ja esim. ilmaisista kuvankäsittelyohjelmista (tai useimmista kaupallisistakaan) tuskin mikään on yhtä hyvä kuin GIMP, kun sitä vain oppii käyttämään.

KeKimmo [21.12.2004 16:06:28]

#

kayttaja-1634 kirjoitti:

Mutta miten ajureiden asennus onnistuu? Esim. näyttiksen ajurit.

Ne valitaan asennuksen yhteydessä, tosin installeri osaa kyllä useimmissa tapauksissa ehdottaa oikeita ajureita automaattisesti. Näytönohjaimellekin löytyy kyllä ajuri, mutta sillä pelaaminen voi näyttksen merkistä ja mallista riippuen olla enemmän tai vähemmän mahdotonta. Omaan Gentoo-koneeseeni on kyllä asennettu täysin toimivat ATI-ajurit, mutta ei ilman ohjeiden googlaamista ja kernelin uudelleenkääntämistä. NVidian ajureista en tiedä, mutta ovat kuulemma helpommat ja vähäbugisemmat.

kayttaja-1634 kirjoitti:

Entä onko Internetyhteyden luominen vaikeaa? :F

Millainen netti sinulla on? Oma Mandrakeni osasi kyllä aikoinaan tunnistaa verkkokortin ja netti toimi sillä, mutta modeemi/ISDN-tapauksissa homma voi olla vaikeampi. En tiedä, kun en ole yrittänyt. Nettiselaimia tulee Mandrakessa mukana ainakin Mozilla, Konqueror (jos asentaa KDE:n) ja Epiphany (jos asentaa Gnomen). Itse latasin erikseen Firefoxin ja käytin sitä.

kayttaja-1634 [21.12.2004 16:20:55]

#

Joo, no minulla on huoneistonetti; piuha suoraan verkkokortista seinään.
Netin nyt lähinnä toivoisi toimivan hyvin, kun ei Linuxilla olisi edes tarkoitus mitään kovin 'graafista' tehdä.

Shogun [22.12.2004 11:13:39]

#

Itellä on käytössä Xandros Desktop 2.5 Business versio. Se on tosin maksullinen (130e? Johtuen sen sisältämistä kaupallisista ohjelmista mm CrossOver) Hyvin toimii ja varsin helppokäyttöinen. Esim pakettien asennus ja vaikkapa koko roskan päivitys onnistuu apt-get komennon avulla vasin helposti!

(päivitys)
apt-get update
apt-get upgrade
(uuden ohjelman asennus)
apt-get install hyvä_softa

Ja konsolia kammoaville löytyy täysin graafinen 'Xandros Networks' josta löytyy paljon uusia ohjelmia, pelejä, päivityksiä tai haun kautta vaikkapa tiettyjä paketteja.

Kokeilin myös aikoinani Mandrake 10.0 mutta tympi kun se ei asennellut näyttiksen ajureita suoraan. Susen 9.2 oli kanssa syynissä, mutta jotenkin tuntu että sen käyttö oli vähän jäyhä.. En tiedä. Kait sekin on maku/tottumus kysymys!

Toistaalta tuttu kehu Ubuntu-linuksia kannettavaan. Kuulemma tunnistaa huomattavasti muita distribuutioita paremmin kannettavissa olevia lisälaitteita. En sitte tiedä.. Asentelen jahka se tuolta tulee!

renni [24.12.2004 02:04:15]

#

Yhtenä vaihtoehtona pakko mainita uudehko Vidalinux, se on Gentoon päälle kehitetty distro jossa on tehty helpompi asennus ja graafinen paketinhallintatyökalu. Mitään Gentoon etuja ei kuitenkaan ole menetetty. Sama homma kuin Xandros/Ubuntu/Knoppix tehny Debianille.

Debianista puheenollen, ihmetyttää miksi niin moni aina kehuu sitä, kun ei nille kehuille ole ikinä löytynyt ainuttakaan perustetta. Esim. apt-get ei ole yhtään helpompi tai kätevämpi kuin emerge tahi urpmi.

Aloittelijalle suosittelisin joka tapauksessa SuSEa tahi Mandrakea, pinttyneelle windows-käytäjälle ehkäpä Xandrosia.

Latska [24.12.2004 02:17:51]

#

Gentoota en ainakaan itse täytenä tohelona UNIX-maailmassa osannut asentaa. Xandroksen sain, ja jouduin olemaan irkkaamatta kolme viikkoa. Omaa syytäni.

"Kuole windows kuole! Kauan eläköön avoin lähdekoodi!"

Windowssissani ei äänikortti pelitä, mutta netti pelittää. Linuxissani se on toisinpäin. Osaisiko joku auttaa? (anteeksi pikku offtopic)

arcatan [24.12.2004 08:00:03]

#

Kerronpa nyt oman Linux-historiani. Joskus aikoinaan kokeilin Mandrakea, joka hajotti Windowsini ja lopulta myös itsensä (en osannut käyttä fsckia), mutta täytyy sanoa, että ArmageTron on laadukas peli, eikä ikinä pyörinyt sillä koneella yhtä hyvin Windowsissa. Tämä tapahtui muistaakseni joskus vuonna 2001.

Seuraava kokeilu tapahtui 2003 kun asensin serverikoneeseen Debianin. Tein netinstallin, ja yritin sitä käyttää, mutta täytenä ummikkona Linuxille en osannut mitään säättää ja sen pakettisysteeminkin onnistuin hajottamaan :(

Mutta sitten koitti Gentoon aika. Gentoon asennus sujui helposti ja sutjakkaasti englanninkielistä ohjeistusta seuraten. Koska asennus tapahtui käsin, opin samalla olennaisen Linuxin ylläpidosta, tiesin missä asetustiedostot sijaitsevat ja kuinka tätä käytetään. Sen jälkeen olen käyttänyt Gentoota vanhassa serverikoneessani, varsin uudessa Fujitsussani, Flybook-kannettavassani ja oggboxissani (musiikkisoitinkone, Pentium 75 MHz), joka on tosin vielä työn alla. Voin muuten kertoa, että kernelin kääntämiseen menee viimeksi mainitulla tunti jos toinenkin.

Tällä hetkellä käytän kuitenkin lähinnä Windowsia, koska kannettavani ei nyt niin kamalasti tykkää Linuxista. Toisessa serverikoneessa, joka on päällä on taasen NetBSD, toisessa, jota en juuri koskaan pidä päällä melun takia on Gentoo.

Lopputulos: Käyttäkää Gentoota, jos koneessanne on edes jonkin verran potkua ja jos teillä on ADSL-nettiyhteys. Hitaammissa tapauksissa kummaskin arvossa saa harkita jotain muuta.
Miksi Gentoo?

Juusofin kirjoitti:

Onkos tuon Linuxiin siirtyminen(nykyisin on Win Xp) kannattavaa?

Öh? Kannattavaa? Millä tavalla kannattavaa? Ei, jos et tarvitse Linuxia mihinkään. Yhtä vähän kannattavaa on vaihtaa Linuxista Windowsiin, jos et tarvitse Windowsia mihinkään. Ei tuollaiseen ole olemassa vastausta noilla tiedoilla. Mutta itse koin "kannattavaksi" kyseisen siirtymän aikanaan, koska koneella lähinnä irkkaan, surffaan netissä ja ohjelmoin, ja tähän käyttmäni ohjelmat ovat Windowsilla ja Linuxilla läihnnä irssi, Firefox, gvim ja gcc. Linux kuitenkin toi mukanaan etuja: sai säättää, virtuaalipippeli kasvoi, ja lisäksi tiedostojen käsittely on shellistä paljon mukavampaa kuin Windowsilla. Joo, cygwinin saa Windowsille, mutta se on _hidas_. Johtuu varmaan Windowsin oudosta tavasta globata (tai sen puutteesta).

Intohimoisen Visual Basic-ohjelmoijan ei varmaankaan kannata vaihtaa. Tosin jos ohjelmoi VB .NETiä, niin se kuulemma muistuttaa kovasti C#:ia, jonka ohjelmointi sujuu kyllä Linuxilla.

Aruviel [24.12.2004 08:46:33]

#

Nyt kun näitä Gentoo-mainospuheita on kuultu, niin on hyvä muistaa sekin, että jos näprääminen ja pitkät ohjelmien asennusajat eivät kiinnosta, ei kannata Gentoota asentaa. Mutta hyvä distro se on, kuten yllä on mainittu. Se vain vaatii, että oikeasti perehtyy asiaan ja käyttää aikaa tutustumiseen. Itselläni oli Gentoo reilun vuoden käytössä.

"Debianista puheenollen, ihmetyttää miksi niin moni aina kehuu sitä, kun ei nille kehuille ole ikinä löytynyt ainuttakaan perustetta. Esim. apt-get ei ole yhtään helpompi tai kätevämpi kuin emerge tahi urpmi."

Makuasioita ;).

Shogun [24.12.2004 10:12:35]

#

Latska kirjoitti:

Windowssissani ei äänikortti pelitä, mutta netti pelittää. Linuxissani se on toisinpäin. Osaisiko joku auttaa? (anteeksi pikku offtopic)

Ilmeisesti edelleen Xandros 2.0? Mikä verkkokortti? Oman sisäsen ethernet korttini Xandros löysi ihan nätisti, mutta kannettavassa ollutta USB-härpäkettä se ei tunnistanut. Ajurit puuttuu näemmä. Käy kattomassa Control Centerissä, Hardware information -> USB-Devices, että mitä se sielä sanoo. Jos yhtään tuota meren takaista kieltä ymmärtää, niin kannattaa surffailla Xandrosin user foorumille.
Ja DriverLoader nimisestä ohjelmasta saattaisi olla apua. Manuaali sen asentamiseen löytyy täältä.

arcatan [24.12.2004 12:47:16]

#

Valitettavasti muokkausaika meni umpeen, mutta haluaisin lisätä viimeisimpään viestiini vielä, että jos joku ei ymmärtänyt, niin minä tykkään käyttää Linuxia ihan komentoriviltä (oikea sana?).

Debianista vielä sen verran, että en tiedä onko näin vielä, mutta vuoden alussa oletuksena sen jonkun helpon asennuspaketin mukana tuli 2.2-kernel ja lisäksi sen stable-branchin ohjelmat tahtoo olla varsin antiikkisia. Tuntuu hölmöltä käyttäjälle, joka on tottunut käyttämään uusimpi versioita ohjelmistaan.

Latska [05.01.2005 04:58:51]

#

Pahoittelen, jos pilaan jonkun päivän potkaisemalla tämän ketjun hereille. (?) Mietin, miten onnistuisi tuon Xandrosin vaihto johonkin toiseen Linuxiin. (Gentoo, Mandrake, debian etc.) Olen itse koittanut lähes mitä vaan paitsi, oikeaa ratkaisua. :) Olen tullut siihen lopputulokseen, että windowssin poistaminen onnistuu paljon helpommin. Mutaa sitähän minä en ole tekemässä. :)

Metabolix [05.01.2005 06:06:50]

#

Voit (a) yrittää asentaa toisen siihen päälle tai (b) (jos se on omassa osiossaan) tyhjentää osion ja asentaa puhtaalta pöydältä jonkun muun. Osion poisto onnistuu ainakin Mandraken asennusohjelmasta käsin, joten siitä vaan deleteä peliin :)

jonez [05.01.2005 07:05:06]

#

Onko gentoosta olemassa dvd versiota? Noista gentoon lataus mirroreista on vaikee ottaa selvää yhtään mistään.

Aruviel [05.01.2005 07:24:17]

#

Latska:

Asennuksen yhteydessä on useimmiten mahdollista alustaa ne osiot. Tämän jälkeen asennat vain "päälle". Gentoon kanssa se alustaminen tietysti pitää tehdä vaikka live-cd:ltä löytyvältä fdisk:llä tai cfdisk:llä.

KeKimmo [06.01.2005 12:57:41]

#

jonez kirjoitti:

Onko gentoosta olemassa dvd versiota? Noista gentoon lataus mirroreista on vaikee ottaa selvää yhtään mistään.

Lyhyt vastaus:
Ei ainakaan virallista.

Pitkä vastaus:
Eipä sellaiselle taida olla isommin tarvetta. Gentoon varsinainen asennus onnistuu ihan yhtä hyvin tavalliselta CD-levyltä ja Gentoo-periaatteen mukaan suurin osa paketeista ladataan netistä asennuksen aikana. Tietysti on olemassa myös toinen asennusvaihtoehto, jossa ladataan LiveCD ja PackageCD, ja asennetaan kaikki tärkeimmät roinat (esim. ikkunamanageri) PackageCD:ltä. Tällaisen asennuksen kanssa vaihtoehdot ovat kuitenkin rajoitetummat, eivätkä paketit ole koskaan aivan "uusinta huutoa". Itse tein stage1-asennuksen ja hyvin toimii. Kaikki tärkeimmät paketit saa asennettua kätevästi Portagesta. Jos aiot asentaa KDE:n, laita se kääntymään illalla. Hyvällä tuurilla se on aamulla valmis ;) (Omalla 2.4GHz koneellani KDE:n kääntäminen kesti noin 12 tuntia)

Fraeon [07.01.2005 02:35:27]

#

Itse käytän taas VidaLinuxia, joka on taas helposti asentuva versio Gentoosta(laiskoille ihmisille kuten minä). Installeri kääntää käyttäjälle valmiiksi Stage3-asennuksen Gentoosta. Ainoa heikompi puoli onkin se, että mm. OpenOffice ei tule asenettuna suoraan vaan se täytyy itse emergellä hakea, mutta omalla tavallani pidin tästä tavasta, jolloin sain määrättyä mitä tauhkaa sinne tulee asennettua. Ja VidaLinuxin ainakin pitäisi olla täysin yhteensopiva gentoon ebuildien kanssa.

Homma toimii dual-boottina, kun käytän pelaamiseen kuitenkin Windowsia. Windowsin vetäessä itsensä solmuun(tai itse vetäessäni Windowsin solmuun, miten sen haluaa ilmaista) voi Windows-osion formatoida ja pelejäkin asennella silloin kun niitä tekee mieli pelata.

Sharph [07.01.2005 09:55:26]

#

Gentoota suosittelen minäkin, ei se ole vaikeaa jos seuraa tarkasti ohjeita (http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml). Itse en tietenkään ekalla kerralla ohjeita seurannut, joten ei oikein onnistunut, mutta ainakin englanninkieliset ohjeet ovat riittävän tarkat, että minäkin pystyn niiden perusteella asentamaan.

TeeVee [07.01.2005 18:18:57]

#

Onko kellään kokemusta Knoppixin installerista. Siis siitä, mikä löytyy liveCD:ltä. Luin tuota Heikin antamaa linkkiä, taisi olla joku tapsa.terae.net tapainen. Siellä oli juttua Knoppixin asentamisesta liveCD:ltä. Taitaa olla uusi ominaisuus, koska silloin kun MB julkaisi jutun liveCD:stä, niin ei silloin tunnettu (tai näyttöpäätteen ja tuolin välissä on erittäin pahasti jokin pielessä) liveCD:ltä asentuvia distroja.


BTW:Fedorakokeilut epäonnistuivat nyt jo seitsemännen kerran. Vikaa siis on näyttöpäätteen ja tuolin välissä >_<

edit:typo yhdys sana virheitä :D


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta