Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Ohjelmoijan palkka?

Sivun loppuun

meika [30.10.2004 14:43:59]

#

Paljonkohan Suomessa saa osaava ohjelmoija keskimäärin palkkaa? Entäpäs muualla? Onko edes turvallinen ala, vai saako pelätä että joutuu työttömäksi?

Ja sitten, olen opetellut tässä C#, mutta onkohan se hyvä valinta kun ajattelee töihin hakemista?

Metabolix [30.10.2004 15:01:39]

#

https://www.ohjelmointiputka.net/keskustelu/5605-artikkeli-ohjelmointi-työelämässä
Tuossa aiheessa on puolessa välissä suhteellisen hyvä selostus.

http://www.mol.fi/avo/avo.htm
Tuolta Ammattitiedot ja siitä listasta kohdat Ohjelmoija ja Atk-suunnittelija.

Useamman kielen osaaminen on varmankin aina eduksi. Hieman alasta tuo tietenkin riippuu. Jos yhden kielen oppii, niin siitä on usein aika helppoa opetella muitakin.

mike patto [01.11.2004 10:58:07]

#

Uuden ohjelmointikielen ammattilainen opettelee nopeasti,
mutta oikean ohjelmointikyvyn/-tavan tms opetteluun kannattaa satsata heti aluksi. Ei myöskään kannata valmistua 'vain' ohjelmoijaksi, jotka ovat vain mekaanisen työn suorittajia. Tulevaisuudessa entistä enemmän
sovelluksista tehdään käyttämällä 'puolivalmisteita' eli joko valmiita komponenteja tai sitten sovelluskehittimillä joissa varsinaista ohjelmointia tehdään mahdollisimman vähän. Ehkä peliohjelmistotaloissa tilanne on toinen, en tunne tarkemmin niitä.

Varaudu kuitenkin jatkuvaan opiskeluun, pidä periaatteena oppia jatkuvasti jotain uutta, vaikka yksi asia päivässä. Paikoilleen jämähtäminen tällä alalla on kuolemaksi.
Muuten ala ei mielestäni ole sen turvallisempi tai turvattomampi kuin muutkaan ammattitaitoa vaativat alat.

Hyvässä yrityksessä työntekijöille järjestetään kunnolliset työtilat, työvälineet ovat tarkoituksenmukaiset jne. Mahdollisesti saa juoda kahvia/teetä/limua ilmaiseksi, vastapainona projektien kireät ja useinmiten epärealistisen optimistiset aikataulut.

Palkka + edut ainakin itsellä kohtuullisen hyvin ajantasalla (n 4800eur / kk), vaikka ainahan voisi olla paremminkin.

petterik [01.11.2004 12:02:30]

#

mike patto kirjoitti:

Varaudu kuitenkin jatkuvaan opiskeluun,

Uuden nippelitiedon oppiminen on joo allalla tärkeää, mutta eiköhän nuo teoreettiset perusteet ole olleet pohjimmiltaan melko samanlaisia siitä lähtien kun Turing keksi Turingin koneen (jos nyt oikein kärjistää). Sanothan itsekin että

lainaus:

uuden ohjelmointikielen ammattilainen opettelee hetkessä.

Sen takia minä en olekaan ammattilainen. Aina kun kysytään, että "Osaatko? sitä tai tätä?" Vastaukseni on lähes ehdoitta "_en_". En edes tiedä mitä osaamisella tarkoitetaan. Pitääkö osata ohjelmoida uusi mullistava tekoäly sovellus? Ja kun joudun vuosikausia käyttämistäni ohjelmointikielistäkin välillä tarkistamaan ihan perus syntaksi säännöt, niin en osaa.
Sen takia olenkin työtön ja kun olin töissä oli palkka alle 2000 vaikka jouduin olemaan sekä sekä ohjelmoija että DBA.

BadSource [01.11.2004 12:35:31]

#

petterik kirjoitti:

En edes tiedä mitä osaamisella tarkoitetaan. Pitääkö osata ohjelmoida uusi mullistava tekoäly sovellus? Ja kun joudun vuosikausia käyttämistäni ohjelmointikielistäkin välillä tarkistamaan ihan perus syntaksi säännöt, niin en osaa.

Ei se pelkän syntaksin muistaminen mitään osaajaa tee. Osaamista on jo se, että tietää mitä hakee, jos jotain syntaksin oikeaa muotoa ei satu heti muistamaan.

mike patto [01.11.2004 12:38:16]

#

Ohjelmointikielen hallinta on kuitenkin vain pieni osa työstä. Sellaisen oppii kyllä helposti jos perusteet on kunnossa. Uusien asioiden opiskelussa on kyse paljosta muustakin kuin pelkistä ohjelmointikielten syntaksien '
opiskelusta. Myös työtapoja, esim projektityössä, voi joutua muuttamaan. Myös sovellusalueen yleisten asioiden hallinta on tärkeää, kuvittele tekeväsi palkalaskentasovellusta ilman että ymmärrät siihen kuuluvia
sääntöjä ja lakeja tai kirjanpito-ohjelmistoa ilman että ymmärrät debetin ja kreditin erot. Ei tietokannankaan suunnittelusta tule oikein mitään,mikäli suunnittelija ei ymmärrä tietojen sisällöstä mitään, myös tietojen käyttötapa yms pitää tietää muuten kannan suunnittelusta tulee sutta ja sekundaa. Tietysti pikkukannan tyyliin
laitanpa-tietokantaan-levyt-ja-artistit-ja-sinne-kaikki-mun-50-cd:tä on erilaista kuin esim teleoperattorin gprs -laskutuskannan suunnittelu.

Se että joutuu syntakseja tarkistelemaan, ei ole lainkaan huono asia. Nehän ovat erilaisia eri ohjelmointikielillä, tietokantojen sql:t ovat erilaisia jne. Joudun itsekin tarkistelemaan syntaksit kun Oracle, Db2, SqlServer, MySql ja Sybase ovat käytössä + päälle laitealusta WInit, Unixit ja Linuxit.

Queq [01.11.2004 13:48:37]

#

lainaus:

Palkka + edut ainakin itsellä kohtuullisen hyvin ajantasalla (n 4800eur / kk), vaikka ainahan voisi olla paremminkin.

Nyt alkoi itseänikin kiinnostamaan. Ainahan sitä olen ohjelmoinnista ja tietokoneista ollut kiinnostunut, mutta en ole itse ohjelmointiuraa suunnitellut, koska olen kuullut ohjelmoijien pakertavan hiki otsassa 8e/h palkalla 25/7. Missäs alalla herra tällä hetkellä työskentelee? Entäpä koulutus? Kiitos mahdollisesta vastauksesta.

mike patto [01.11.2004 14:12:36]

#

Pidänpä kuitenkin työpaikkani (sekä toimialankin) omana tietonani ;-D
Eihän aloittelijoille tietenkään samanlaisia palkkoja makseta kuin meille kokeneemmille, mutta kylää muutaman vuoden puurtamisen jälkeen voi päästä ihan hyviinkin tuloihin kiinni. Työrupeamat voivat olla joskus todella pitkiä,mutta yleensä työt ovat olleet myös mielenkiintoisia/haastavia. Onhan sitä joskus vastapainoksi pientä luppoaikaakin, silloin on hyvä tehdä jotain ihan muuta kuin 'koodauksia'.

Peruskoulutuspohja (oma=yliopisto) ei aina ole kaikkein tärkein kriteeri työntekijää valittaessa, sopivuus tehtävään merkitsee paljon enemmän. Tietysti muodollisesta pätevyydestä ei ole haittaa, jollei ole aivan ylikoulutettu tehtävään. Siitähän seuraa helposti motivaatiopula. Innostus ja sitoutuminen työtehtäviin kyllä huomioidaan nykyisin yrityksissä ihan mukavasti.

Queq [01.11.2004 14:21:55]

#

http://www.itviikko.fi/uutiset/uutisalue.asp?alue=paiva&UutisID=64171 - Tämä vastaa hyvin nykypäivän tilannetta?

lainaus:

Peruskoulutuspohja (oma=yliopisto) ei aina ole kaikkein tärkein kriteeri työntekijää valittaessa, sopivuus tehtävään merkitsee paljon enemmän. Tietysti muodollisesta pätevyydestä ei ole haittaa, jollei ole aivan ylikoulutettu tehtävään. Siitähän seuraa helposti motivaatiopula. Innostus ja sitoutuminen työtehtäviin kyllä huomioidaan nykyisin yrityksissä ihan mukavasti.

Mitenkäs oli oma osavaisuus? Oletko koko ikäsi ohjelmoinut, vaiko saitko perusopetuksen vasta koulussa? Voisitko arvioida kuinka taitava olit 15-vuoden iässä (mitä kieliä osasit, mitä ohjelmia käytit jne.)?

mike patto [01.11.2004 14:31:30]

#

Ei tuo varmastikaan ole koko kuva nykypäivän tilanteesta. Kuten sanottu, ei pidä juuttua yhden alueen osaajaksi, pitää olla osaamista monesta asiasta ja paljon. Toisaalta juuri valmistunut n. 50 vuotias ohjelmoija ei välttämättä ole huokutteleva vaihtoehto yritykselle tai ehkäpä hän on hakenut vain vääränlaisia töitä. Tai vääristä yrityksistä. Ei myöskään nuorelta vastavalmistuneelta kukaan odotankaan sitä kokemuksen tuomaa osaamista mitä esim juuri viisikymppisiltä löytyy.

petterik [01.11.2004 15:11:15]

#

mike patto kirjoitti:

Joudun itsekin tarkistelemaan syntaksit kun Oracle, Db2, SqlServer, MySql ja Sybase ovat käytössä + päälle laitealusta WInit, Unixit ja Linuxit.

Ne on aika *ittumaisia ne pilkkusäännöt. Herkästi tulee virheitä. Herääkin vähän kysymys miksi eri kielistä, jotka pohjimmiltaan ovat samaa ruisleipää (Ranskassa patonkia) pyritään ulkoasultaan tieten tahtoen tekemään erilaisia.
FOX: ? "Hello World"
FORTH: ." Hello World"
DYLAN: format-out("Hello World\n");
JAVASRIPT: document.writeln('Hello World');
COBOL:DISPLAY "Hello World".
jne...jne..jne
Kun sehän on vain merkintätapa lähes samalle asialle. Oleellista on kuinka kehittynyt muuten ohjelmointiympäristö on, kuinka hyvät manuaalit, malliesimerkit, kuinka tehokasta koodia tekee jne...Ja vaikka noiden merkitykset eivät ihan samaa olekaan eri kielissä, niin ei niiden silti merkintätavaltaan tarvitsisi olla kaikkien erilaisia. Halutaan vain jotenkin tieten tahtoen tehdä ohjelmoinnista hankalaa? Tai joku yliopistotutkija (-opiskelija) haluaa nimensä historiaan kehittämällä uuden kielen n+1.
Suuri apu ohjelmmoinnissa on siitä, että on kerännyt itse tekemiään mahdollisimman yksinkertaisia esimerkkejä itselleen. On aina helpompi käyttää ja muokata sitä minkä on itse tehnyt ja mikä on toiminnut, kun lähteä pelkästään manuaalista etsimään jotain käskyä ja kokeilee toimiiko se niin kuin haluaa.

Juice [01.11.2004 19:20:10]

#

Mielenkiintoista. Saattanee olla ammattini tulevaisuudessa, mutta varasuunnitelma on oltava (kemian ala(ko?)). Työttömyys on ongelma vähän joka ammatissa nykyään. Kyllä se työstä varmaan käy siinä missä muukin jobi.

Mitä kieliä yleensä käytetään?


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta