Siis minä törmäsin joihinkin ihan sikahienoihin 3d animoihin ja kuviin.
Ainoa ongelma on, että minä en osaa tehdä sellaisia ja en ala tekemään notepadilla, mitään 3dtä tarvitsisin jonkun hyvän ilmaisen ohjelman jolla voi tehdä 3d animointia sekä kuvia. Mikä neuvoksi?
moray for windows 3.5 demossa on aika paljon ominaisuuksia mut tarviit myös povray for windowsinki
Lukaise tämä aihe. Turha tänne on listata tätä kaikkea uudestaan.
Blender tai Simply-3D. *heh*
Jos oikeasti haluat hienoja kuvia tehdä, niin haki 3dMax...
Ps. Otsikko pisti negatiiviisesti silmiin...
nomic kirjoitti:
Ps. Otsikko pisti negatiiviisesti silmiin...
Jooh, tuon "?!?! WTF!"-osuuden olisi saanut jättää kokonaan pois.
Mutta luepa tosiaan tuo vanha aihe. Notepadilla muuten ei minun tietääkseni kyllä tehdä 3D-mallinnusta. :)
Voihan sillä tehdä jos osaa.
Ei kuitenkaan suoraan mihinkään kuvaformaattiin. Kuten kaikki tietävät, 8-bittisestä merkistöstä löytyy monia merkkejä, joita Notepadilla ei voi tallentaa. Tuo on lähes yhtä älytön väite kuin se, että exeä voisi muokata Notepadilla niin, että se toimisi vielä myöhemminkin (notepad tai exe, valitse vapaasti :)
Voi Notepadillakin kirjoittaa 3D-malleja, tosin sekin riippuu formaatista. Ainakin ASE- ja Raw-triangle-dataa on sillä mahdollista kirjoittaa(kumpikin ASCII-formaatteja).
Miten se onnistuu notepadilla
hunajavohveli kirjoitti:
Notepadilla muuten ei minun tietääkseni kyllä tehdä 3D-mallinnusta. :)
Kyllä muuten voi :) POV-Ray:llä
Onkohan POV-Ray niinkään sellaista kolmedeemallinnusta. Sehän on ray-tracetusta. Vaikka tuleehan siinäkin kolmiuloitteisia kuvia.
Oikeastaan jos voi koordinaatit kirjoittaa niin kyllähän ne sitten voi vaikka notepadilla kirjoittaa.
firebug kirjoitti:
Voi Notepadillakin kirjoittaa 3D-malleja
Joo, 3D-malleja voi tietysti tehdä, mutta sama se, kun joka tapauksessa tarvitsee jonkin ohjelman, jolla voi sitten rendata mallin kuvaksi.
rndprogy kirjoitti:
Sehän on ray-tracetusta.
Minun tietääkseni juuri ray-tracetuksella tulee hienointa jälkeä, ja ellen ihan väärässä ole, niin siihen monet mallinnusohjelmat perustuvat.
hunajavohveli kirjoitti:
Minun tietääkseni juuri ray-tracetuksella tulee hienointa jälkeä
Niin minunkin tietääkseni. Mutta luulen myös että 3d-mallinnus ohjelmalla jolla tehdään ensin jotain rautalankamalleja ja sitten rendataan ei tule yhtä hieno jälkeä kuin raytracettamalla. Raytracetushan on juuri sitä varten että saataisiin parempaa jälkeä kuin rautalankamallinnuksesta.
No mutta siis, voihan sitä ensin tehdä rautalankamallin ja sitten raytracettamalla rendata sen kuvaksi. Ainakin Bryce minusta toimii näin. Rautalankamalli sillä ainakin ensin tehdään, ja sitten rendataan.
Raytracetushan on vaan yksi tapa renderöidä, se ei ole tapa mallintaa tai muuta sellasta. Suomeksi se on säteen jäljitystä (ray = säde, to trace = jäljittää).
Muistaakseni se menee sillai että aina kun piirretään yhtä polygonin pikseliä lasketaan että mihin suuntaan pitää siirtyä jos haluaa mennä kaikka valonlähteitä kohti. Jos matkaa estää joku muu polygoni niin silloin etsitty valonlähde ei luonnollisesti vaikuta siihen pikseliin ja siirrytään seuraavaan. Tämä on huomattavasti nopeampaa kuin miljardien valonsäteiden lähettäminen jokaisesta valonlähteestä, tosin raytracettamista hidastaa ja hankaloittaa jos kuvaan tulee peilejä tai muita heijastavia tai valoa taittavia objekteja kuten juomalaseja (yllätys :).
Ja se, että tuleeko raytracettamalla hienompaa jälkeä kuin jollain muulla tavalla, riippuu kokonaan raytrace-ohjelmasta. POV-Rayta vaan on jaksettu kehittää niin paljon ja kauan että sillä saa vaikka tejeezin nenäkarvan.
Ilmaisista mallinnusohjelmista suosituin, mutta ei läheskään paras on aika varmasti Anim8or. Minullakin on jo scifi-leffaprojekti vauhdissa :o Star Berg, joka on jo irkissä vähän mainetta saanut :)
Oman POV-Ray-työskentelyni lippulaiva (tai joku :P) on kuulalaakeri:
valmis kuva: http://lauko.mine.nu/povray/kuulalaakeri.png
sorsat: http://lauko.mine.nu/povray/kuulalaakeri.pov
Gwaur kirjoitti:
Muistaakseni se menee sillai että aina kun piirretään yhtä polygonin pikseliä
Ei raytracingissa mitään polygoneja välttämättä käytetä vaan ihan suoraan esim. palloja :)
No joo, riippuu objektista :P
Jooh, sithän on erikseen semmoset polygonijutskat joissa kaikki tehdään polygoneista joita piirrellään. :)
Olisiko kenelläkään tuohon Anim8or:iin pientä valmistä sourcea jossa on vaikka viiva mikä menee eteenpäin ja sitten kuuluu piip?
Gwaur kirjoitti:
Ilmaisista mallinnusohjelmista suosituin, mutta ei läheskään paras on aika varmasti Anim8or. Minullakin on jo scifi-leffaprojekti vauhdissa :o Star Berg, joka on jo irkissä vähän mainetta saanut :)
Voisiko joku kertoa miten tuohon anim8or ohjelmaan saa lisättyä ääniä siis animaatioon?
En ole varma saako sillä edes lisättyä ääniä, mutta ne voi kyllä lisätä valmiiseen animaatioon erillisillä ohjelmilla. Siis, jos tuo anim8or pystyy tekemään animaatioista videotiedostoja, kun en ole siihen juuri perehtynyt.
thekoodaaja kirjoitti:
Voisiko joku kertoa miten tuohon anim8or ohjelmaan saa lisättyä ääniä siis animaatioon?
Ei sillä voi. Videokompositointiohjelmilla kuten Adobe Premierellä tai Pinnacle Studiolla voi.
Raytracetuksessa ammutaan säde(määritellään yhdellä yksikkösuuntavektorilla) jokaisen ruudun pikselin läpi.
Seuravaksi tutkitaan, osuuko säde johonkin primitiiviin.
Tekniikan vaikeus on kaavan "keksimisessä" jokaiselle eri primitiiville. Kaavalla testataan, osuuko säde primitiiviin.
Primitiivejä ovat esimerkiksi: pallo, kartio, taso, pyramidi, ellipsoidi jne.
Primtiiivit saadaan usein eri asteiden yhtälöistä.
Jos säde osuu primitiiviin, luodaan uusi säde, joka lähetetään suoraan kohti valonlähdettä. Tämän jälkeen pistekerrotaan tämä ja primitiivin pisteen yksikkönormaali(Saadaan derivoimalla pisteeseen {x, y, z} kaava, joka muodostaa primitiivin). Saatavasta kahden vektorin välisen kulman kosinista lasketaan valoisuus.
Helpoimmillaan valoisuuden laskeminen käy näin: 255 * dot.
Tietysti mukaan kannattaa ottaa phong varjostus.
Varjot toteutetaan tällä samalla säteellä, joka ammutaan kohti valonlähdettä. Tutkitaan vain, kohtaako säde matkallaan kohti valoa muita objekteja. Jos välissä on objekti, kyseinen pikseli on varjossa.
Heijastukset tehdään lähettämällä primitiivin ja akuperäisen säteen törmäyskohdasta uusi säde peilattuna pinnan normaalin suhteen. Taas tutkitaan (Kannattanee tehdä rekursiivisesti ;) ) mihin tämä säde osuu. Ennen tätä on tietysti määritelty syvyys, mihin asti heijastuksia lasketaan.
Läpinäkyvyys ja valon taittuminen hoidetaan kääntämällä alkuperäisen säteen suuntaa taitekertoimen mukaan (muista taittumilaki). Säde täytyy tietysti taivuttaa myös primitiivin toisella puolella, kun se tulee siitä ulos.
Tässä raytracingin lyhyt oppimäärä. ;)
Toivottavasti kaikilla oli hauskaa.
Edit: Tässä on suhteellisen hyvä opas raytracingiin: http://www.mandelbrot-dazibao.com/Raytuto/Raytuto.htm
Millä ohjelmalla saa liättyä siihen animaatioon ääniä pystyykö bryce siihen animaatioon jota ei ole tehty toisella ohjelmalla. Jos pystyy paljon maksaa ja mistä saa?
En tiedä, paljonko maksaa, ja mistä saa. Itse sain sen CD:ltä. :)
Ei sillä minun tietääkseni ääniä pysty lisäämään, vaan joutuu käyttämään toista ohjelmaa. Tuossa kuitenkin jotain, mitä olen sillä tehnyt: http://koodaa.mine.nu/~vohveli/brc.html
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.