Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Suzuki S1 ja energia

ttuoppi [17.08.2004 20:58:22]

#

Juuh, eli mun mopossa (Suzuki S1 -94) on magneetto josta saa virtansa lähi-ja kaukovalot, taka-ja jarruvalot sekä töötti. Järjestelmä on 6V jännitteen säätimellä. Myös sammutusnappi löytyy.

Eli kuinka tähän sais lisättyä akun niin että magneetto lataa akkua ja kaikki laitteet saavat virtansa akusta (ajattelin lisätä vilkut jos laitan akun, ilman ei riitä virtaa kunnolla edes peruslaitteille).

Akun varmaan pitää olla 6V mutta jos mahdollista on niin laittaisin mieluusti 12V akun.

EDIT: Ja voisko netistä löytyä mitään hyvää sivua mistä vois ihan itse-opiskella elektroniikkaa?

Heikki [18.08.2004 06:59:29]

#

Jos laitat 12V-akun, on ennen komponentteja oltava sopiva vastus jotta osat eivät kärähtäisi. Voit toki muuttaa valot ja töötin 12V-versioiksi.

Akun lataaminen:
Akkulaturista akkuun menee yleensä monta volttia akun jännitettä suurempi jännite. Moposta en nyt osaa sanoa, mutta esim. mökilläni oleva aurinkosähköjärjestelmä lataa 12V-akkuja 14-16V jännittellä (muistaakseni akku ei lataannu jos sille syötettävä jännite ei ole suurempi kuin sen oma jännite). Eli sinun pitäisi varmaan hommata myös jonkinlainen muuntaja.


Eli järjestelmä olisi silloin tälläinen:

Magneetto ----  Laturi (muuntaja)  ----  Akku ---- Valot jne.

Tosin huomioi tämäkin:
Itselläni omassa mopossani homma toimii niin, että akusta otetaan virta vilkkuihin, tööttiin ja mittariston merkkivaloihin sekä jarruvaloihin. Ajovalot ottavat tarvitsemansa virran suoraan generaattorista (=magneetto?). Loppu virta mikä ei mene lamppuihin lataa akkua. Syytä tähän en tiedä, mutta olettaisin sen johtuvan siitä, että akkua ladataan aina niin vähän ettei virta riittäisi aina valoihin (en tiedä, ihmettelen vain sitä järestelyä).

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta