Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Windowsin kaatuilun syy(t)

Sivun loppuun

Gaxx [23.07.2004 21:36:49]

#

Itseäni on kismittänyt pitkään kysymys: Miksi windows kaatuilee niin usein(tai yleensäkään kaatuilee)?

Tähän tietenkin saa ensimmäisenä vastauksen: koska se on niin epävakaa (tai sitten tylysti: koska se on mikkisoftan tekeleitä tjs.). Tämän tapaisia vastauksia en toivo!

Boottaukseen johtavia kaatuiluita tapahtuu oikeastaan vain peleissä(ja jossain ohjelmissa). IE kaatuilee aina joskus, mutta se ei johda juuri koskaan koneen boottaukseen.

Mikkisofta on kuulemma sanonut, että kaatuilu johtuu siitä, että ihmiset tekevät huonoja ohjelmia, eikä niinkään käyttöjärjestelmän epävakaudesta. En sitten osaa sanoa tuohon juuta enkä jaata, mutta en muista kyllä yhtäkään kertaa jolloin oma (windowsin päällä ajettava)ohjelmani olisi kaatunut jonkin muun kuin ohjelmointivirheen takia.

Ehkäpä joku/jotkut osaisi(vat) valaista minua tässäkin asiassa :)

Edit: Itse käytän win98:a

Metabolix [23.07.2004 22:16:44]

#

Itselläni ei ole Win2k tainnut kaatua kertaakaan. Pitkälti ongelma on muun muassa Win9x/ME -sarjan DOS-pohjaisuus. Kaikkea vanhaa yritetään tukea siinä missä uuttakin, jolloin tuloksena on joukko kompromisseja ja useita ohjelmointivirheitä. (En sano, että Microsoftilla olisi huonoja ohjelmoijia, vaan totean Windowsin olevan aika suuren puoleinen projekti.)

Kaatuilut johtuvat niin Microsoftin kuin pelivalmistajienkin virheistä. Windows kaatuu, koska se ei toivu ohjelman kaatumisesta. Windows 2000, kuten mainittu, ei kaadu helpolla, eivätkä muutkaan NT-pohjaiset Windowsit. Yksi yleisimpiä virheitä on varmasti Windows98:ssa Bluescreen, joka sanoo suurin piirtein, tällaista: "Peruuttamaton poikkeus muistipaikassa A000:1234" ja Windows2000/XP_Pro:ssa jokin tällainen: "Virhe muistipaikassa a000:0000. Muisti ei voi olla read (tai write tai written)". Nämä varmaankin johtuvat joko Windowsin bugeista tietyissä tilanteissa tai pelien viallisista Assembly-pätkistä ja C:llä toteutetuista suorista muistinosoituksista.

Kuten mainittu, Win9x-puolella viat keskittyvät eniten Windowsin puolelle; etenkin ME on hyvin epävakaa. En tiedä mistä johtuu, mutta muistelen ME:ssä saaneeni Bluescreenin käynnistettyäni koneen ja jätettyäni sen päälle tunniksi :P

Oma neuvoni on siirtyä Windows2000/XP_Pro:hon mikäli se suinkin on mahdollista. Niissä harvemmin tulee virheitä, mutta monet vanhat pelit taas eivät toimi. Parasta niissä on Tehtävienhallinta, joka, toisin kuin Win98:ssa, pyrkii aina olemaan päällimmäisenä ja ottamaan koneelta niin paljon tehoa kuin suinkin, jolloin jumittava ohjelma saadaan helpommin suljettua.

Edit: Kirjoitusvirheitä.

ttuoppi [24.07.2004 19:21:13]

#

En nyt tiedä tuosta XP:stä... Minulla on se (home) ja melko epävakaalle tuntuu... Vähän väliä jumissa...

makeuu [24.07.2004 19:47:17]

#

ttuoppi kirjoitti:

En nyt tiedä tuosta XP:stä... Minulla on se (home) ja melko epävakaalle tuntuu... Vähän väliä jumissa...

Kirjaimellisesti sama juttu :( olenkin asentanut tähän nyt vain yhden käviän niin on nopeutunut rutkasti ;)

Gaxx [24.07.2004 19:51:44]

#

Bluescreen ei ole tavallinen vieraani(omalla koneellani). Se on kyllä vieraillut muutamaan otteeseen, mutta eipä nyt tule mieleen millon olisi viimeksi tupannut tulemaan(joskus kauan sitten, puolivuotta...?). Eli itselläni nuo kaatumiset ovat sellaisia, että kaikki vaan pysähtyy niille sijoilleen.

Ja jos tarkkoja ollaan niin käyttöjärjestelmäni on Windows 98 ME. En tiedä, onko tuo win98:n milleniumeditioni, mutta siinä cd:ssä lukee, että 98ME ja se on sentään ostettu (mitä ilmeisimmin)luotettavasta tamperelaisesta tietokonealan liikkeestä(Triosoft ky). Onkohan kenelläkään mitään tietoa, eroaako tuo paljonkin perus win98:sta? Ja millä tavalla?

Metabolix [24.07.2004 21:22:06]

#

ttuoppi kirjoitti:

En nyt tiedä tuosta XP:stä... Minulla on se (home) ja melko epävakaalle tuntuu... Vähän väliä jumissa...

XP Home onkin laheistä jatkoa 9x/ME-sarjalle. Se ei esimerkiksi sisällä NTFS-tiedostojärjestelmää. Muistelen nimenomaan kirjoittaneeni joka kohtaan XP Pro.

Gaxx:
Oletko varma tuosta 98ME:stä? Sellaista ei kai ole olemassa. Ettei se vaan olisi 98SE eli Second Edition? Win98SE on vakaampi kuin alkuperäinen Win98, mutta silti aika kaatuileva.

Tuollaiset tilanteet, joissa kaikki vain jähmettyy, voivat johtua melkeinpä mistä tahansa. Omassa tapauksessani (romukoneella) ne johtuvat mm. huonosti yhteensopivasta näytönohjaimesta ja liian vähäisestä muistista. Ko. koneessa mm. Escin painaminen Counter-Strikessa jähmettää kun pitäisi ladata taas menu. Epäilen muistin puutetta.

Kylmä tosiseikka on, että koska lähes kaikki pelit ja monet ohjelmat tehdään toistaiseksi Windowsille, on Microsoftilla varaakin tehdä virheitä kun monet joutuvat joka tapauksessa käyttämään Windowsia. Kaatuilun syitä on vaikea sanoa varmasti ja niiden etsiminen on aivan mielettömän rankkaa.

Onneksi Linux alkaa vähitellen yleistyä; monista peleistä löytyy jo sillekin käännös ja vapaa lähdekoodi auttaa ohjelmien löytämisessä. Se onkin varteenotettava vaihtoehto, ainakin kokeiltavaksi.

Gaxx [24.07.2004 21:51:21]

#

Metabolix kirjoitti:

Oletko varma tuosta 98ME:stä? Sellaista ei kai ole olemassa. Ettei se vaan olisi 98SE eli Second Edition? Win98SE on vakaampi kuin alkuperäinen Win98, mutta silti aika kaatuileva.

Olen aivan varma tuosta elle sitten silmäni ole sitten aivan sokeat! Siinä CD:ssä nimittäin on sakarainen M-kirjain eikä kiekurainen S-kirjain. Olen kyllä netistäkin etsinyt edes mainintaa kyseisestä käyttiksestä, mutta tuloksetta.

Metabolix [24.07.2004 22:05:28]

#

Hyvin outoa. En ole koskaan kuullutkaan moisesta, enkä usko muidenkaan tuntevan. Microsoftkaan ei tunne. Ettei se vaan olisi tullut Venäjältä ;)

ezuli [24.07.2004 22:33:34]

#

Onkos se win98ME englannin vai suomen kielinen?
Käsittääkseni WinME:tä myytiin jossain päin maailmaa aluksi Win98ME nimellä.

Blaze [24.07.2004 22:35:18]

#

Mitä se sanoo, kun ottaa My Computerista Properties?

Mestre [24.07.2004 23:51:10]

#

Mul on Windows XP professional eikä oo kaatunu varmaan kertaakaan ilman mitään syytä.

rndprogy [24.07.2004 23:54:14]

#

Niinpä. Saa oikein kunnolla säheltää ennen kuin saa XP Pro:n kaatumaan.

Gaxx [24.07.2004 23:56:15]

#

Blaze kirjoitti:

Mitä se sanoo, kun ottaa My Computerista Properties?

Windows 98 Second edition :) Kummallista, eikö totta?

ezuli: Käyttis on suomenkielinen.

Blaze [25.07.2004 00:04:33]

#

No eiköhän se sitten ole Win98 Second Edition. Joku huijausmielessä nimetty OEM-versio tai jotain :)

ajv [25.07.2004 13:59:13]

#

Töissä on Windows 2000, enkä ole sitä vielä kertaakaan saanut kaatumaan näiden muutaman kesätyökuukauden aikana. Sen sijaan ohjelmat kaatuilevat valitettavan usein.

Himassa XP Pro ja sama juttu, ei ole kaatunut kertaakaan sitten viimesen asennuksen(~4 kk päällä yhtä menoo).

Latska [26.07.2004 07:42:02]

#

Oma Ikkunat XP Koti on kaatunut kerran. Ei mennyt nettiin, herjasi kun lopulta sai yhdistettyä: "Sivua ei voi näyttää" ja vielä joka sivulla. Offline tilassa se pelasi niinkuin piti, mutta näytti tiedot ainoastaan cookieista. Onneksi sain luotua järjestelmän palautuspisteen ja se toimi!

hunajavohveli [26.07.2004 10:36:22]

#

Mestre kirjoitti:

Mul on Windows XP professional eikä oo kaatunu varmaan kertaakaan ilman mitään syytä.

Ei ole minullakaan koskaan XP pro kaatunut. Kerran kaatuili kone aivan yhtenään, mutta syyksi todettiinkin viallinen muistikampa. Sen vaihtamisen jälkeen kaikki on toiminut täydellisesti.

lainaus:

Oma Ikkunat XP Koti on kaatunut kerran. Ei mennyt nettiin, herjasi kun lopulta sai yhdistettyä: "Sivua ei voi näyttää" ja vielä joka sivulla.

Tuota minä en kyllä laskisi kaatumiseksi. Ja jos nettiin yhdistäminen ei toimi, niin ei kai se välttämättä käyttöjärjestelmän vika ole? Kaatuminen on käsittääkseni sitä, että kone menee jökkiin, ei reagoi näppäimiin, eikä hiireen, ja pitää sammuttaa painamalla Ctrl+Alt+Del tai resettiä tms.

Meca [27.07.2004 08:32:13]

#

Kaksi tuttuani ovat vuoden sisällä hankkineet koneen, jossa on XP home ja molemmilla on XP kaatuillut, jumittaa koko koneen eikä auta kuin pakkoresetointi. Molemmille on jouduttu XP asentamaan uudelleen alle puolen vuoden sisällä koneen hankkimisesta. Itselläni on W2000 Pro, joka on kaatuillut muutaman kerran vuodessa. Aika tyypillisesti Windowsin kaatumiset tuntuvat johtuvan huonosta muistinhallinnasta. Suurin riesa kaksitonnisessa on resurssienhallinnan jatkuva kaatuilu, joka vie mukanaan koko työpöydän, uudelleenkirjautuminen riittää palautumiseen.

Juhisl [27.07.2004 14:15:46]

#

Mulla on wintoosa XP Pro kaatunu ainoastaa kerran ja silloki se valitti jo etukätee etää virtual memory on loppumassa, ja ku en tajunnu sulkee ohjelmii sillo se kaatu. Nykysin ku tulee toi ilmotus suljen muutamat ohjelmat, jonka jälkeen toimii taas ku rasvattu.

Tämä tapahtuu ainoastaa vanhemmalla koneella:

Pentium 667MHz
Ram 128Mb
Video GeForce 2 32Mb

Uudemmassa ei sano mitää:

pentium 2800MHz
Ram 768Mb
Video Ati 9600XT 128Mb

Eli se on myös laitteistosta kiinni ton XP:n kanssa, jos on joku vähänki vialline osa ni se saattaa kaatua aika helposti. Win98SE:ki kaatuili tossa vanhassa koneessa siihe asti ku sain hommattuu siihe uude kovalevyn, ja pistin sen vanhan kakkos kovoks, ei valittanu enää ollenkaa.
Aika useesti wintoosa kaatuu myös viallisen ramin johdosta, ja nykyset uudet ramit on aika epävarmoja toimimaa, ainoo joka toimii kunnolla heti uudesta lähtien on Kingston, maksaa enemmän mutta laatuun kannattaa satsata.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta