Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Midien tekijänoikeudet

Sivun loppuun

Gaxx [13.06.2004 15:03:31]

#

Onko kenelläkään tietoa midien tekijänoikeuksista. Ovatko ne aivan niin kuin muutkin äänitiedostot vai onko niissä jotain eroa? Eli toisinsanoen: Saanko käyttää netistä imuroimiani midejä omissa peleissäni ja tarvitseeko minun mainita niiden alkuperää/tekijää? Midit ovat lähinnä vanhoista C64 peleistä.

Muistelisin tästä olleen keskustelua jo aiemmin, mutta en löytänyt haulla.

Bill Keltanen [13.06.2004 19:41:40]

#

kai niitä saa?

Gaxx [13.06.2004 19:44:36]

#

No itsellänikin on sellainen käsitys, kun niitä kerta pääsee muokkaamaan miten lystää, mutta ajattelin silti kysyä, ettei sitten tule mitään yllätyksiä.

hunajavohveli [13.06.2004 20:30:58]

#

Oma käsitykseni on, että koska midit kuitenkin sisältävät "nuotit", niissä on tekijänoikeus. Käsittääkseni saat käyttää midejä peleissäsi vapaasti, ja levittää pelejä (ainakin ilmaiseksi), kunhan mainitset midien alkuperän ja tekijän tai minkä nyt vain, millä tekijänoikeudet niihin on.

Anssi V [13.06.2004 21:53:35]

#

En kyllä oikein usko, että ainakaan ihan mitä tahansa midi-materiaalia saisi käyttää vaapaasti pelkällä alkuperän/tekijän maininnalla. C64:n mideistä nyt en voi sanoa mitään, mutta esim. jonkun bändin mideiksi rustattuja biisejä en kyllä usko, että saisi käyttää!!!

Gaxx kirjoitti:

kun niitä kerta pääsee muokkaamaan miten lystää

Pystythän sinä muokkaamaan cd:ltäkin otettua musiikkia!!! Et ehkä ihan samalla tavalla, mutta kuitenkin. Etkä silti niitä saa myyntiin pistää...

tkarkkainen [13.06.2004 22:35:26]

#

Midit ovat jonkun henkilön tekemää musiikkia, siispä tekijällä on niihin aivan samanlainen tekijänoikeus kuin valokuvaajalla ottamiinsa kuviin tai ohjelmoijalla kirjoittamaansa koodiin. Tulkinnanvaraa tässä tuskin on. Ikivanhojen pelien musiikeista kukaan tuskin nostaa mitään oikeusjuttua, mutta periaate on tämä.

Gaxx [13.06.2004 23:57:00]

#

tkarkkainen kirjoitti:

Ikivanhojen pelien musiikeista kukaan tuskin nostaa mitään oikeusjuttua

Jos joidenkin pelien musiikeista nostaisin syytteen niin juuri noista ikivanhoista - silloin kun vielä osattiin tehdä musiikkeja peleihin :D

No, täytyy katsoa mitä ite saa aikaan ja miettiä sen jälkeen uudelleen. Kiitos tiedoista!

Antti Laaksonen [14.06.2004 01:48:07]

#

Gaxx kirjoitti:

Saanko käyttää netistä imuroimiani midejä omissa peleissäni ja tarvitseeko minun mainita niiden alkuperää/tekijää?

Et saa, mutta jos nyt kuitenkin käytät, tuskin kukaan siitä välittää. Tee kuitenkin toki omat musiikit, jos osaat! Ja jos MIDIn tekijä on tiedossa, sinun kannattaa ilman muuta kysyä lupaa häneltä. Tosin esim. C64-musiikin tapauksessa MIDIn tekijä lienee poikkeuksetta eri henkilö, kuin joka on sen kappaleen alunperin säveltänyt.

Muutenkaan MIDI-musiikkia ei mielestäni voi verrata vaikkapa MP3-tiedostoihin, koska siinä pelkästään nuotit ovat samat. MIDEjä tunnetuista kappaleista onkin saatavilla vaikka kuinka paljon Internetistä. Yhtä kaikki tekijänoikeudet pysyvät säveltäjällä.

WinC [14.06.2004 02:49:23]

#

Harrastelijakäytössä "lainaaminen" tuskin haittaa, mutta kannattaa olla tarkkana, jos alkaa rahastamaan pelillä jossa käyttää muualta otettuja midejä. Jo silläkin perusteella midien lainaaminen on minusta laitonta, kun tähän tarkoitukseen myydään ihan CDtä joilla on midejä joita saa käyttää vapaasti.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta