Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Apachen ääkköset

Sivun loppuun

suski78 [04.06.2004 10:12:53]

#

Terps,

Kellään kokemusta, mistä Apachen asetuksista muutetaan ääkköset päälle defaultiksi, jotta selaajan ei tarvitsisi muuttaa selaimen asetuksista encodingia westerniksi nähdäkseen tekstin oikein?
AddLanguage kohtaan lisätty fi .fi ja default Caharacter Setting on UTF 8.

kasetti [04.06.2004 10:24:13]

#

Eikös utf 8 juuri käännä ääkköset muiksi kirjaimiksi? ääkköset näkyy miten näkyy kun asetus on iso-8859-1.

"En ole varma puhunko oikeasta asiasta mutta silti puhun"

suski78 [04.06.2004 10:31:53]

#

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 transitional//EN">
<html>
<head>
<title>Untitled Document</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
</head>
<body>
<?php
printf("ääkkönen");
?>
</body>
</html>

tulostaa selaimeen:
?k??

Jos selaimesta vaihtaaa encoding -> Western, sivulla lukee ääkkönen.

Käsitykseni mukaan juuri UTF 8 kääntää, mutta voisiko olla jokin asetus, joka ajaa tämän yli?

kasetti [04.06.2004 10:39:57]

#

Joskus kun olen tehnyt sivuja niin olen joutunut laittamaan otsikkotioetona tuon kirjaimistovalinnan että ääkköset toimisi oikein...

header("Content-type: text/html; charset=ISO-8859-1");

suski78 [04.06.2004 10:56:19]

#

Jep. Tuo näytti toimivan, kun sen lisäsi ennen <HTML> tägejä. Merkillistä, kun html olevinaan tekee saman asian. Yritän silti kaivella tuolta Apachen määrittelyistä kohtaa, joka tekisi tämän määrittelyn itse automaattisesti, niin ei tarvitsisi lisätä tuota rimpsua joka sivulle.

Tempfile [04.06.2004 10:58:51]

#

Minäkin kokeilin tuota UTF-8:a, mutta taitaa olla niin, etteivät selaimet vielä tue Unicodea kunnolla. Kannattaa kokeilla tuon 8859-1:sen sijaan ISO-8859-15:ta, siinä pitäisi toimia ääkkösten sekä euromerkin.

Linkku [04.06.2004 15:15:41]

#

Ja ääkköset näkyvät myös UTF:llä oikein jos ne merkitsee näin: &auml; &ouml; &aring; &Auml; &Ouml; &Aring;

Blaze [04.06.2004 17:48:59]

#

Merkkikoodaus pitää toki ilmoittaa sen mikaan, mikä se oikeasti on, eikä sen mukaan, mikä yleensä on toiminut.

Nykyiset asetuksesi toimivat täysin oikein, jos data oikeasti on UTF-8:aa. Ilmeisesti se ei sitä kuitenkaan ole (ISO-8859-1:stä, tai windows-1252:sta kenties?), jolloin homma korjaantuu vaihtamalla tuo AddDefaultCharset.

suski78 kirjoitti:

Jep. Tuo näytti toimivan, kun sen lisäsi ennen <HTML> tägejä. Merkillistä, kun html olevinaan tekee saman asian.

HTTP-headeri ajaa tärkeydessä meta-tagin ohi. Meta-tagi on lähinnä sitä varten, kun HTTP-headereita ei ole saatavilla (tallennettua sivua katsotaan omalta kovolta).

Tempfile kirjoitti:

Minäkin kokeilin tuota UTF-8:a, mutta taitaa olla niin, etteivät selaimet vielä tue Unicodea kunnolla.

Kaikki kokeilemani Netscape 3:sta uudemmat ovat osanneet.
Et vaan osaa :)

Tempfile kirjoitti:

Kannattaa kokeilla tuon 8859-1:sen sijaan ISO-8859-15:ta, siinä pitäisi toimia ääkkösten sekä euromerkin.

ISO-8859-1:ssä tosiaan ei ole euromerkkiä. Entiteettinä (&euro;) kirjoitettuna toimii siinäkin.

Pari esimerkkisivua:
http://pp.kpnet.fi/blaze/temp/charset/iso88591.php
(data on oikeasti ISO-8859-1:tä, mutta headeri väittää sen olevan UTF-8:aa; ääkköset eivät toimi)
http://pp.kpnet.fi/blaze/temp/charset/utf8.php
(data on oikeasti UTF-8:aa, joksi headeritkin sitä väittävät; ääkköset toimivat)


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta