Kysymyksenä, Java oli varmaankin yleisin kieli opettaa ohjelmoinnin perusteita 10-20 vuotta sitten. Mutta miten on nykyään? Luulisin että monessa koulussa on siirrytty Pythonin käyttöön ensimmäisenä kielenä (tai johonkin muuhun)ja sitten mennään ehkä C# tai web-ohjelmointiin. Mutta siis tietääkö joku käytetäänkö Javaa jossain yliopistossa, korkeakoulussa, AMK:ssa tai ammattioppilaitoksessa vielä ohjelmoinnin perusteiden opettamiseen?
Windows:illa ei kovin relevanttia, mutta Unix:eilla Java on paljon paremmin tuettu kuin C#, joten siellä se on hyvin olennainen cross-platform ohjelmille, joissa C++:aan ei ole resursseja. Android tietysti myös edelleen hyvin paljon Java:a.
Mielestäni perustelu Java:sta introna on aika huono, koska kukaan ei reaalimaailmassa käytä Java:aa kuin hyvin rajattuihin asioihin johtuen sen rajoitteista. Siitä on pakko olla tietoinen Android:in takia, mutta juuri muuten ei välttämättä. Lisäksi se ei oikein opeta mitään hyödyllistä ohjelmoinnista, koska kieli on aika huono. C# on tässä suhteessa parempi, mutta siinä on alustarajoite.
Jos introt tehtäisiin Android:illa, niin silloin Java olisi hyödyllinen. Työpöytä-OS:lla Java vaan on melko huono yleensä.
Selainohjelmat ovat syrjäyttäneet sen, niin, ettei Java:lla oikein tee mitään. Backend:iin taas voi rustata melkein mitä vain.
Java:n edut on ehkä se, että setup:ia on vähemmän, mutta kielenä se kyllä opettaa aika paljon huonoja tapoja, kuten Python:ikin.
Itse tekisin intro-kurssin rajoitetulla alijoukolla C++:ssaa ja imgui:lla. Pointerit yms. kannattaa heittää kehään, mutta rajata niiden vaikeuksia.
Jos näin ei uskaltaisi tehdä, niin tekisin intron React:illa, koska se on muutenkin protoamiseen melko hyvä. React:illa voi tehdä nopeasti cross-platform ohjelman.
Python on erittäin hyödyllinen kieli, mutta sen lähtötoteutus oli nopeasti tehty ja hidas. Sitä voi kuitenkin parantaa kirjastoilla ja kääntäjillä niin paljon, että se on Java:n/C#:n veroinen. Web:in takia JS vaan saattaa olla hyödyllisempi yleensä.
https://murillogroupmsu.com/numba-versus-c/
https://murillogroupmsu.com/wp-content/uploads/2018/01/plot-3.png
Java on hyödyllinen, jos sama ohjelma tehdään Android:ille natiivina, mutta usein tässäkin on yleistä kokeilla ensin, että riittääkö React.
Siten todellakin sanoisin, että intro-Java tulisi korvata React:illa.
Electron:illakin saa aika paljon ohjelmia aikaan.
Ehkä hyödyllistä olisi koodata toimivia juttuja React:illa ja liittää mukaan jotain, jossa kerrotaan, miten samat asiat ovat toisissa kielissä.
Tosiaan, pistin tuonne toiseen ketjuun tämmöisen WebGL -esimerkin.
https://victhorlopez.github.io/editor/
Miksi pitää tehdä ohjelmointikursseja yliopistossa jollain Swing:illä?
Vastaus: koska luennoitsija elää 90-luvulla.
Kauan sitten kun tutkintoa alalta suoritin, niin kyllähän se oli pitkälti Java + HTML ja siihen sitten SQL. Käytiin siinä toki nopeasti läpi myös php ja joitain muitakin.
Koulutuslaitoksilla on jo valtava määrä Javalle suunniteltua opetusmateriaalia, tuskin siitä luovutaan kovin helposti.
Sinänsä valituilla kielillä ei ollut minulle väliä koska nuo olivat jo suht tuttuja entuudestaan.
Mutta mielestäni sillä kielellä ei ole niin suurta merkitystä, kunhan se nyt on jokin niistä joita yleisesti käytetään. Mieluiten kuitenkin niin, että käydään läpi ainakin pari eri kieltä ainakin joiltain osin.
Looginen ajattelu, ohjelmoinnin teoriat, rajapinnat, front end, back end....
Näitä voi opetella monella eri kielellä joilla kaikilla on etunsa ja puolensa.
Ajan kanssa voi sitten halutessaan erikoistua johonkin tiettyyn kieleen, rajapintaan tms.
Jyu:ssa käytetään ohjelmoinnin kakkoskurssilla: https://opinto-opas.jyu.fi/2024/fi/opintojakso/tiep111/