Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Harraste-elektroniikka ja lailliset asiat

uudempikoodaaja [08.08.2024 23:30:01]

#

Pahoittelut jos taas kysyn tyhmiä kysymyksiä. Ajattelin vain varmuudenvuoksi kysyä, minkälaisia asioita esimerkiksi Arduinolla voi lain puolesta tehdä ja mitä asioita on suosiolla hyvä jättää tekemättä. Minkälaiset harjoitteet kuuluvat maallikkotöihin.

Metabolix [09.08.2024 08:56:30]

#

Yksinkertainen nyrkkisääntö: Enintään 24 voltin laite, josta ei ole vaaraa tai haittaa ja joka ei lennä tai häiritse radioliikennettä, on mitä todennäköisimmin laillinen harrastusprojekti. Jos mielessäsi on jokin tietty idea, jonka laillisuutta mietit, kannattaa kysyä siitä sitten erikseen.

Tukesin sivujen mukaan sallittua on harrastustoimintana tehtävä sähkölaitteiden kokoonpano esim. elektroniikan rakennussarjasta ja tällaisen laitteen korjaaminen. Tämä on siitä kiinnostava ohje, että rakennussarja on vain "esim." ja harrastukselle ei ole asetettu jänniterajaa. Toisaalta tavallinen sähkönkäyttäjä saa tehdä enintään 50 V:n vaihtojännitteellä ja enintään 120 V:n tasajännitteellä toimivien sähkölaitteistojen asennus- ja korjaustöitä, jos hän on näihin tehtäviin sekä niitä koskeviin turvallisuusvaatimuksiin perehtynyt tai opastettu. Verkkojännitettä koskien on listattu muutamia sallittuja töitä, mutta muuten suosittelen pysymään erossa verkkojännitteestä.

Lisäksi elektroniikkaharrastusta koskevat tietysti ihan tavalliset lait, esimerkiksi radiolähettimiä ei saa käyttää muuhun käyttöön varatuilla taajuuksilla (kai rakentaa saa silti), ulkona lentävä laite vaatii tietyin ehdoin luvan (taas käyttöön, ei rakentamiseen), harrastuslaitteella ei saa vahingoittaa ihmisiä jne., mitä nyt ihan terveellä järjellä voi laista ymmärtää.

Vastaus

Muista lukea kirjoitusohjeet.
Tietoa sivustosta