Rupesin miettimään että miksi yrityksissä käytetään scrumia tai muita tekniikoita ihmisten hallintaan kun esim open source projektit toimivat hyvin vaikka ihmisiä tulee ja menee eikä heitä hallita oikeastaan yhtään. Mietin siis että onko tälläistä tekniikkaa kokeiltu että periaatteessa yritys palkaa hyviä ihmisiä yritykseen ja antaa heille täysin vapaat kädet parantaa ohjelmistoa oman osaamisen puitteissa. Sitten tietenkin heidän edistymistä on helppo seurata.
Hyvin lähelle kuvaamaasi tapaa toimittiin edellisessä työpaikassani (Start up -yritys)
Uskon, että melko monessa pienemmässä yrityksessä toimitaankin näin, usein kuitenkin pieni yritys saa alkunsa niinsanotusta "ideatyypistä", jolla ei välttämättä itsellä ole osaamista toteuttaa ideaansa. Tuohon työskentelymalliin päätyy siis tavallaan vahingossa.
Suuremmassa yrityksessä en jotenkin näe tämän toimivan aivan yhtä saumattomasti, ellei paloitella tarkasti jokaiselle omaa vastuualuetta.
Yrityksen tarkoitus on tehdä voittoa. Voittoa tehdäkseen yrityksen on tehtävä suunnitelmia. Suunnitelmien toteutumiseksi yrityksen on hallittava projekteja muun muassa ohjaamalla tiimejä ja niiden jäseniä. Tätä kutsutaan prosessiksi. Prosessi on mielellään määriteltävä jotenkin ja tähän auttaa "scrum ja muut tekniikat".
Yritys ei voi tehdä voittoa vain antamalla porukalle "vapaat kädet parantaa ohjelmistoa". "Parempi" ohjelmisto ei ole sama asia kuin tuottavampi ohjelmisto.
Vesikuusen viestiin olisi kiva kuulla vähän perustelujakin eikä vaan "näin se vaan menee".
Itse uskoisin että yrityksen sisällä voisi toimia osasto, jossa osaavat tekijät parantaisivat tuotetta fiiliksen mukaan. Mutta luultavasti täytyisi olla lisäksi tekijöitä jotka tekee ohjatusti kaiken sen "paskan" mitä fiilispohjalta softaa parantelevia ei kiinnosta tehdä. Näille täytyisi sitten varmaan maksaa likaisen työn lisää noihin unelmahommissaan oleviin nähden. :)
Grez kirjoitti:
Vesikuusen viestiin olisi kiva kuulla vähän perustelujakin eikä vaan "näin se vaan menee".
En nyt ole ihan varma siitä että mikä tuossa kaipaa perusteluja, mutta oletetaan että se on tuo "Voittoa tehdäkseen yrityksen on tehtävä suunnitelmia". Perusteluni on, että voiton tekeminen ilman suunnitelmaa on erittäin vaikeaa, kun ilman suunnitelmaa ei oikein voi budjetoida.
Grez kirjoitti:
Itse uskoisin että yrityksen sisällä voisi toimia osasto, jossa osaavat tekijät parantaisivat tuotetta fiiliksen mukaan.
No onhan näitä tai jotain tämän tapaista jossain megafirmoissa kuten Googlessa. Tietysti firmalla on oltava siihen varaa ja minusta on ihan realistista olettaa että tuo varallisuus on saatava jostakin toisesta projektista. En ole vielä tavannut yhtäkään sellaista asiakasta, joka olisi valmis maksamaan siitä että softasta tehdään "parempi" ilman mitään tarkempia määritelmiä. Asiaa auttaa jos firmalla on oma tuote joka tuottaa jo tarpeeksi rahaa.
Kiitos vastauksista. En nyt ihan tarkoittanut sitä että mitä tahansa saa tehdä mutta ehkä kaikki voisi valita tehtäviä listalta jota ylläpitää joku henkilö ja hänelle voi myös ehdottaa uusia ideoita. Ymmärrän kyllä suunnitelmien merkityksen ja miksi ne on tärkeitä mutta itse on ole kovin suuri aikatauluttamisen kannattaja. Jos Scrum spurtti on vaikka pari viikkoa ja työ kestääkin 8 päivää voi joillekin se aiheuttaa tilanteen jossa he tekevät töitä vähän hitaammin. Mutta Vesikuusi minusta et perustellut kovin tarkasti miksi tämä ei voisi toimia yrityksessä kun se toimii open source projekteissa. Pointtisi tuntui olevan että open source projekteissa ihmiset tekevät ohjelmasta paremman joka ei aina tarkoita sitä että se tuottaisi enemmän. Jos kuitenkin on tarkka tehtävä lista josta voi ainoastaan valita tehtäviä pitäisi tämän jossain määrin toimia koska yritys voisi lisätä tehtäviä jotka kasvattavat voittoa asiakashaastatteluiden perusteella. Ja tämä ei tietenkään toimi yrityksiin jossa he myyvät ohjelmaa mutta yrityksiin joissa he kehittävät omaa tuotetta. Tietenkin tässä on hyviä puolia ja haittoja mutta suurin hyöty mielestäni on kunnon joustavuus jolloin jokainen pystyy tekemään töitä yksin tai ryhmässä.
E1ss mielestäni tässä viimeisessä viestissäsi (valitaan tehtäviä tahon x ylläpitämältä listalta) ollaan käytännössä siinä mitä monissa yrityksissä tehdäänkin ja tuossahan käytetään "tekniikoita ihmisten hallintaan", eli juurikaan ei tehdä sitä mitä aloitusviestissäsi peräänkuulutit: "antaa heille täysin vapaat kädet parantaa ohjelmistoa oman osaamisen puitteissa."
Tehtävälistalla voisi olla vielä jotain "bountyjä" sellaisille tehtäville jotka on ei-mieluisia mutta yrityksen strategian kannalta tärkeitä. Eli tehtävälistan ylläpitäjä voisi lisäillä niitä sitten jos joku tärkeä tehtävä ei muuten menisi "kaupaksi". Tai sitten tehtäviä valitessa ei voi valita epäkriittistä tehtävää ennen kuin kaikki kriittiset on tehty tms.
Kiitos selvennyksestä. Itsellä oli kuva että monissa paikoissa olisi tiimejä ja sitten heille annettaisiin tarkat tehtävävät mutta hyvä tietää että sellainenkin johtaminen toimii että annetaan vapaammat kädet valita tietyistä tehtävistä jotka koetaan tärkeäksi. Ja sitten tietenkin nämä ei-mieluisat tehtävät tungetaan joillekin epäonnekkaille.
Olen törmännyt sellaiseen, että firmassa on vain yksi koodari ja silti ainakin puheissa käytetään Scrumia vaikka lähes kaikki mitä siihen kuuluu ei ole mukana. Ja sitten sellaisen seikan olen myös huommannut että vaikka fimaan olisi ostettu miten kallis Scrumiin suunniteltu porojektinhallintaohjelmisto niin se jää paljolti käyttämättä kun koodarit haluaa vaan koodata eikä syöttää mm. Backlogiin issueita puhumattkaan että jaksetaan edes tehdä tuntikirjauksiin yhtään mitään.
:D
E1ss kirjoitti:
:D
Joo tuntikirjaukset ovat täkeitä silloin kun tehdään asiakkalle tuntityötä hintaan X € + ALV 24 %. Se ei riitä, että tunnit on kirjoitettu ylös vaan ne pitää myös kommentoida tarkasti että mitä on tehty.
Ja monessa IT-alaan mitenkään liittyviässä kuten henkilöstövuokrausfirmoissa on tuntiraportit välttämättömiä, koska se on palkan maksun peruste tai muuten ei makseta mitään jos ne jää kokonaan tekemättä. Meni vähän Off-topicksi.
Tuntikirjaukset nyt ei tosiaan aiheeseen suoraan liity, mutta työaikojen kirjaaminen on itse asiassa pakollista kaikissa yritykissä, joissa on työaikalain piiriin kuuluvia työntekijöitä. Muutenhan työnsuojeluviranomainen ei voi tarkistaa että noudatetaanko työaikalakia.
Tämäkin toki eroaa merkittävästi vapaaehtoisuuteen perustuvaan open source -kehitykseen - jos ei olla työsuhteessa ei ole työsuhteeseen liittyvää byrokratiaakaan.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.