Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Ohjelmoijan tavallinen palkka tai veloitus

Sivun loppuun

Multibyte [14.03.2017 21:21:51]

#

Moi

Mitäs "hyvä" koodari ottaa palkkaa? Sellainen joka tekee oman tmi nimissä...

Tai vastaavasti mitä sellaiselle tulis maksaa?
Minkä verran vois kuvitella jonkun tekevän tunteja esim. 6000€ sis. ALV?

Olis hyvät speksit, muttei aikaa, joten tarttis hommata joku jeesaamaan...

Hieman vaan pelottaa, ettei kukaan suostu tekemään oikeita töitä vaan tuputtaa jotain yhden-viikon-sprintti-protoilua tyyliin kilo päivässä.

Grez [14.03.2017 21:51:50]

#

Siis palkkaa vai laskutusta?

Sanoisin, että 6000€ sis alv laskutusta on tasosta riippuen 20-100 tuntia.

Vastaasvasti 6000€ sis ALV laskutuksesta jää bruttopalkkaa noin 3400€ jos ei lasketa mitään muuta kuin alv ja työnantajakulut. Hallinnollisten yms. kulujen jälkeen toki tekijälle jää vielä vähemmän, eli käytännössä reilusti tuplasti työntekijän bruttopalkka pitää saada laskutetutta.

Multibyte [14.03.2017 22:56:24]

#

Tarkennetaan, että laskutusta.

Mun mielestä 6000e ja 20 tuntia on jo ajatuksena aika utopistinen.
Tarkoitan, että 20 tuntiin briiffit ja muut ongelman ja sen ratkaisun kannalta välttämättömät tiedot (ja väärien tietojen oikaisut) ei voi olla mahdollinen tai ainakaan hyödyllinen.

Tuo 100 tuntia olisi tietysti aika kohtuullinen. Kaksi viikkoa / ~80 tuntiakin menis vielä.
Viikko on kuitenkin jo hyvin lyhyt aika, liian lyhyt sanoisin, koska aina tulee jotain säätöä. Ja tuo reipas satanen tunnilta on jo isomman talon hinta, joka on jo enemmän lisäarvo kuin kustannusperusteinen hinnoittelu malli.
Eihän se toki tyhmä ole joka pyytää vaan se joka maksaa (joskus kuitenkin tällä hinnoittelumallilla tehdään hieman hallaa muille alan toimijoille)

Ja usein kaikki viimeistään 60 e päälle valuu vain osakkeenomistajille (toki, jotkut työnantajat panostavat myös työkaluihin,-tiloihin, koulutuksiin jne).

Grez [15.03.2017 08:33:29]

#

Multibyte kirjoitti:

Mun mielestä 6000e ja 20 tuntia on jo ajatuksena aika utopistinen.

Niin no todennäköisesti, jos budjetti on tuo, niin sun ei kannata ostaa ohjelmointia sellaiselta erikoisosaajalta, joka tekisi vain 20 tuntia tuolla summalla.

Multibyte kirjoitti:

Tuo 100 tuntia olisi tietysti aika kohtuullinen. Kaksi viikkoa / ~80 tuntiakin menis vielä.

Joo, epäilen tosin että kovin korkeaa osaamista et saa tuolla 50e+alv tuntihinnalla. Sanoisinko että todennäköisesti parhaaseen lopputulokseen pääsisit, jos löytäisi erittäin taitavan kaverin joka tekee esim. 100e+alv / tunti hinnalla 50 tunnissa saman minkä joku toinen räpeltelee 150 tunnissa. Mun mielestä on itse asiassa paljon järkevämpää katsoa mitä rahalla saa, kuin että kauanko joku tekee duunia sillä rahalla.

Multibyte [15.03.2017 15:15:23]

#

Ehkä en ole vielä tavannut sitä aikuisten oikeasti hyvää koodaria tai erikoisosaajaa. Ja toki se lopputulos määrittelee, että käytettiinkö rahat järkevästi.

Silti ei kyllä uppoa tuo 100e tunti. Teen sitten vaikka itse, kun kyse ei ole kuitenkaan niin ihmeellisestä ratkaisusta.

Kyllä yhden miehen pitäis pystyä tuolla rahalla tekemään jo aika paljon tai ainakin huomattavasti pidempään kuin 20 tuntia. Jotain kiky henkeä...

Grez [15.03.2017 19:46:58]

#

No kilpailukykyhän on sitä, että tehdään järkevästi. Toki näitä "vuokraa koodari" palveluita löytyy, josta varmasti löydät vaikkapa 2e / tunti tekijöitä. Saattaa onnistua ihan hyvinkin.

On ihan selvää että kukaan suomalainen koodari ei pysty pelkällä tuntihinnalla kilpailemaan.

feenix [16.03.2017 13:07:39]

#

Hieman menee ohi, mutta ihanko oikeasti ollaan siinä tasossa, ettei "kovin korkeaa osaamista" saa 50 €/h? Kuitenkaan palkat eivät ole taivaissa ja tuolla laskutuksella pääsee hyville liksoille jo. 100 €/h täystyöllistettynä kuulostaisi jo spesialistilta omaan korvaan. Toki tiedän, että jo vuosikymmen sitten 50 euron paikkeilla oli helposti.

Esimerkiksi Brittilässä tällä hetkellä keskimääräinen webbipuolen freelancerin laskutus on tuolla 50 euron paikkeilla eikä lähelläkään satasta. Eikä siellä sen halvempaa tai huonompaa osaamista ole kuin Suomessakaan. Eli kiinnostaisi, Grez, mihin perustat arviosi ja onko linkkiä joihinkin arvioihin? Saisi vähän tämän päivän tietoja päivitettyä itsellekin.

Ja ainahan voi hankkia osaamista myös siltä väliltä, ettei tarvitse mennä parin euron tuntihintoihin tai maksaa Suomen hintoja :)

Multibyte [16.03.2017 14:49:08]

#

Niin, luultavasti tässä menee myös tuntityöt ja urakat sulavasti sekaisin sekä palkkatyö.

Todellisuudessahan siihen tuntiveloitukseen voi laskea kaikkea mahdollista mukaan.

Tosiasia kuitenkin on, että esim. Valtiolla keskiverto koodari tienaa sen 150e palkkatyössä/päivä.
Ei siis tonnia tai tonnin edestä veloitusta.
Kertomalla tuon 150 ensin sivukuluilla(valtiolla 1.23) ja sitten alvilla(1.24), niin ollaan lähempänä todellisuutta eli 300€ päivä.
Jos tuohon vielä vääntää jonkin yrityksen kulukertoimen, niin se on taas yrityksestä kiinni.
Eli ei ne suuret tulot vaan pienet menot.

groovyb [16.03.2017 16:47:04]

#

Nämä on mielenkiintoisia keskusteluja. Tosiaan, jos kyse on noin pienestä projektista (tai summasta), kannattaa palkata freelancer tai alan opiskelija.

Kun projekti ostetaan yritykseltä, ei tuolla rahalla paljon vielä saa.
Oikaisen tuota sivukulua nyt sen verran, että sivukulut on aika usein 1.4 kertoimella, kun lasketaan myös muut työntekijään liittyvät vuosikustannukset mukaan (työterveys, sähkön- ja vedenkäyttö, osuus toimistovuokrasta. Eli työntekijöihin menevät muut kustannukset / työntekijöiden määrällä) jne jne.

On myös eri asia verrata palkatun koodarin hintaa konsulttina toimivan koodarin hintaan. Palkattu koodari maksaa yritykselle sen mitä palkka ja sivukulut tekee. Jos työ ostetaan muualta, liittyy tähän myös muita kuluja firmasta ja sen koosta riippuen.

Konsulttina toimiva koodari tuottaa firmalleen rahaa, joilla katetaan omien kustannusten lisäksi myös laskuttamatonta työtä tekevien tahojen kulut (markkinointi, johto, myynti, kirjanpito ja laskutus, konsultit jotka ei juuri sillä hetkellä ole projektissa jne). Ja vielä pitäisi jotain voittoakin firmalle näiden kulujen lisäksi jäädä. Voitosta toki maksetaan 20% yhteisvero täällä suomessa, vaikka sen investoisi kokonaan yritykseen, eikä nostettaisi penniäkään osinkoina.

Mitä taas tulee projektimalliin jolla työ tehdään, vaikuttaa se myös hintaan. Vesiputous -mallilla tehty projekti on yleensä kiinteähintainen, mutta mitään muutoksia määrittelyjen jälkeen ei tehdä, ja muutokset tehdään lisätyönä projektin tavoitteiden valmistuttua. + 15% tietenkin urakkalisää riskejä kattamaan. Jos taas tehdään ketteränä työnä, arviota työn kestosta on vaikea antaa ja näin myös hinta elää puoleen ja toiseen. yleensä kuitenkin kasvaa alkuperäisestä arviosta, koska ketterä kehitys mahdollistaa myös teon aikaiset muutokset, kun tarpeita havaitaan. ja aina niitä havaitaan. Tuntihintaan toki vaikuttaa myös projektin kesto, pitkät projektit mahdollistaa myös matalampaa tuntihintaa. Mikäli välissä on broker (välittäjä), ottaa välittäjä myös oman lisänsä. Brokerin kautta yleensä tekijät löytää nopeiten, mutta hinnat vastaavasti suurempia. Näissä on yleensä myös sopimusehto, joka estää brokerin kautta löydetyn henkilön suoraan palkkaamisen. Osa Brokereista myyvät myös projekteja, ja käyttävät tekijöinä omia alihankintaketjujaan.

Eli karrikoiden voisi päätellä niin, että freelancerit tekee halvimmalla, koska kulurakenne on pienin. Pienet ja keskisuuret firmat keskihinnalla, ja isot firmat taas kalliimmalla koska välillistä (rahaa yritykselle suoraan tuottamatonta) työtä tekeviä on paljon aina sisäisestä laadunvarmistuksesta palvelinkavereihin. Iso firma voi toki myös tehdä massiivisen isoja projekteja koska henkilöresursseja ja kapasiteettia on, freelancer ei. Lähtökohtaisesti olisi paras ratkaisu aina palkata henkilö koodaamaan omille palkkalistoille markkinahintaan, mutta harva ammattilainen päätyy uralle missä aina projektin päätyttyä jää työttömäksi. Freelanceria käytettäessä on toki muistettava, että koodari ei välttämättä tee myös graafisia töitä, eli graafinen suunnitteltu ja muut on teetettävä erikseen. Yleinen hieno harhaluulo on, että koodarit on myös graafisen alan ammattilaisia.

Multibyte [16.03.2017 17:28:34]

#

Ehkä alustus oli huono, mutta lähtökohta oli, että nimenomaan jotain freelancer / toiminimi(tmi) tyyppiä haetaan.

Todennäköisesti on mahdotonta saada palkkalistoille ketään esim. kuukaudeksi.
Pl. toki nuo mainitut opiskelija jne, jotka saattaisivat samalla saada vaikka jonkun kurssin tai opparin tehtyä leivän kera.

Kyse on vain ja ainoastaan koodauksesta eli tarkoituksena ei ole tilata "koko pakettia".

Ja sivukulut on tosiaan Valtiolla pienet :) Eihän niitä ole kuin pakollisia, kun merkittäviä henkilöstöetuja ei ole nimeksikään.

Grez [16.03.2017 18:28:34]

#

Kannattaa muistaa kuukausipalkasta puhuttaessa, että siinä on myös koulutukset ja muu sellainen ei-laskutettava, joka pitäisi saada katettua sillä laskutettavalla. Harva olemattoman kulurakenteen freelancerikaan pystyy tekemään 168 tuntia laskutettavaa duunia per kuukausi, joten laskutettavaa tuntihintaa ei voi suoraan laskea tuntipalkasta.

Tosiaankin kuten joku mainisti, niin sivukulut on noin 40% ja ne tulee jo melkeinpä vuosiloma+eläkemaksut+työterveyshuolto­+vakuutukset, jotka on lakisääteisiä. Eli siis kun ei ole mitään "ylimääräisiä" etuja. Lisäksi toki vuokrat ja vedet :D sun muut pitää saada katettua laskutuksella, mutta ne ei varsinaisesti ole työn sivukuluja.

En oikein älyä miten valtiolla muka voisi olla sivukulukerroin 1.23, kun jo pelkästään TyEL työnantajan osuus on 18,95% ja vuosilomaa+lomarahaa tulee 1,5kk 11kk työpanokselle, eli 13,6%. Eli pelkästään nämä kaksi tekee 35% lakisääteisiä sivukuluja. Ehkä ne valtiolla ei laske tuota lomakustannusta, mutta oikeassa elämässähän ne on pakko laskea, koska yrityksissä niitä ei maksa maagiset veronmaksajat vaan ihan oikeat asiakkaat.

Koska aloittaja ei kertonut yhtään minkälaista on hakemassa, niin laitoin lavean haarukan. Kuten jo aiemmin sanoin niin tuskin aloittajan kannattaa palkata korkean tuntihinnan erikoisosaajia.

Edelleen olen nähnyt koodareita jotka turaa vähintään kolme kertaa kauemmin asiaa kuin toiset, että sikäli katsoisin ennemmin mitä rahalla saa kuin mikä se tuntihinta on.

feenix kirjoitti:

Esimerkiksi Brittilässä tällä hetkellä keskimääräinen webbipuolen freelancerin laskutus on tuolla 50 euron paikkeilla eikä lähelläkään satasta. Eikä siellä sen halvempaa tai huonompaa osaamista ole kuin Suomessakaan. Eli kiinnostaisi, Grez, mihin perustat arviosi ja onko linkkiä joihinkin arvioihin?

No aloitupostauksessa kysyttiin "hyvää koodaria" eikä kerrottu että rajoituttaisiin johonkin tiettyyn segmenttiin kuten webbikoodaukseen. No, myönnetään, että "hyvä" oli lainausmerkeissä. Ja mun haarukka oli 60-300 e/h. Varmaan "ok" koodareita saa halvemmallakin. Ehkä mun käsitys hyvästä on sit vaan liian tiukka.

groovyb [16.03.2017 19:11:06]

#

Grez, lähinnä ajoin vesi -ja sähkökuluilla yleisesti työntekijästä aiheutuvia muita kuluja. Sivukuluja ne on, vaikkakaan ei palkan sivukuluja, kuten kaikki muukin koulutuksista työvälineisiin. En myöskään oikein jaa tuota laskentaa valtion työntekijän kokonaiskustannuksista, monella oli vielä taannoin 7vko vuosilomatkin.

Grez [16.03.2017 20:44:25]

#

Toki kaikki yritystoiminnan kulut on sellaisia, jotka pitää saada katetuiksi liiketoiminnan tuotoilla.

(Henkilöstön) vapaaehtoisiin sivukuluihin kuuluu:
- Henkilökunnan koulutus
- Sisäiset palaverit ja henkilökuntajuhlat
- Virkistys- ja harrastustoiminta
- Loma-asuntojen hoitokulut
- Työterveyshuolto
- Henkilökunnan ruokala ja lounassetelit
- Kahvitarvikkeet
- Työvaatteet
- Suojavälineet
- Henkilöstön hankintakulut
- Työpaikkailmoitukset
- Lahjat henkilökunnalle
- Muut henkilösivukulut

Sivukulu termiä ei yleisesti käytetä mistään muista yrityksen kuluista, kuin noista henkilöstön sivukuluista.

Vuokrat, sähköt, vedet yms. sen sijaan kuuluu toimitilakuluihin.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta