Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: HTML-lyhenteen taivuttamisesta

Sivun loppuun

HTML5 [18.12.2016 04:47:09]

#

Minun on kommentoitava vanhaa keskustelua Miten ”HTML:ssä” kuuluu kirjoittaa?.

Keskustelussa ihmeteltiin, miksi taivutuspääte on -ssä. Luetaanhan HTML [hoo-tee-äm-äl] ja HTML:ssä [hoo-tee-äm-ällässä], jolloin päätteeksi jäisi -lässä. Mainittiin aivan oikein, että taivutuksessa käytetään vakiintuneita sijapäätteitä, kuten -ssA (-ssä tai -ssa). Lisäksi todettiin, että taivutuspääte liitetään sanan vartaloon.

* * *

Miten sanan vartalot sitten löytää?

Nominin vartalot löytyvät sanan genetiivi-, essiivi- ja partitiivimuodoista poistamalla standardi sijapääte (-n, -nA, -(t)A).

Sovelletaan tätä HTML-lyhenteeseen. Sen taivutus määräytyy viimeisen osan L [äl] mukaan.

ällän
ällä
ällää

Vartalo on siis ällä. Kun siihen liitetään inessiivin pääte -ssA, saadaan ällässä (L:ssä). Tällöin koko lyhenne taipuu aivan loogisesti: HTML:ssä.

* * *

Sanalla voi olla useita vartaloita.

Sanalla hirsi on kaikki kolme vartaloa:

Verbin vartalot löytyvät vastaavasti, mutta muodot (ja päätteet) ovat

* * *

Olennaista on siis huomata, ettei taivutuspäätettä suinkaan liitetä sanan perusmuotoon (nomineilla yksikön nomitatiivi, verbeillä lyhyt A-infinitiivi) vaan vartaloon.

Herääkö kysymyksiä?

Grez [18.12.2016 11:11:33]

#

Pitäisikö käyttää "HTML-kielestä" vai "HTM-kielestä"?

fergusq [18.12.2016 16:20:52]

#

Grez kirjoitti:

Pitäisikö käyttää "HTML-kielestä" vai "HTM-kielestä"?

HTML-kielestä, sillä HTML on kielen nimi. On toki hieman kummallista nimetä eräs hypertekstin merkintäkieli "Hypertekstin Merkintäkieleksi", mutta ei mitenkään tavatonta (eipä sillä juuri varteenotettavia kilpailijoita ole). Samaan tapaan voidaan puhua Suomen "eduskunta-parlamentista" sekä Ison-Britannian "Parliament of the United Kingdom" -parlamentista. Lienee myös teoriassa sallittua puhua "Kansallisteatteri-teatterista" sekä "Uuden musiikin kilpailu -kilpailusta", vaikka se ei olekaan kovin tyylikästä.

Kun tämä on nyt tällainen historiallinen ketju, niin sanonpa mielipiteeni myös tähän vähän vanhempaan viestiin:

Yucca kirjoitti:

Valitettavasti alalla on yleisesti ruvettu kirjoittamaan tällaisia ilmauksia yhteen, mikä ei ainakaan edistä selvyyttä. HTML5-luonnoksissa ja myös -logoissa on ”HTML5”, joten kaipa sitä pitää käyttää. Paljon kyseenalaisempaa on periaatteen soveltaminen määrittelyihin, jotka itse käyttävät toista tapaa, kuten ”HTML5 differences from HTML4” (http://www.w3.org/TR/html5-diff/). Ja sekavuutta lisää kirjoitusasu ”HTML 5.1”.

On täysin oikein sanoa "HTML 5" välillä, koska kyseessä on HTML-kielen 5:s versio. Standardin nimi on "HTML5", mutta standardi ja kieli ovat eri asioita.

Tästä huolimatta jotkut tuntuvat ajattelevan, että HTML ja HTML5 ovat kaksi eri kieltä. Jopa Wikipedia aloittaa lauseella "HTML5 –– is a markup language used for structuring and presenting content on the World Wide Web." Kuitenkin kyseessä on vain HTML-kielen yksi versio, ei uusi kieli.

On muuten kiinnostavaa pohtia, miten standardien, yritysten, tavaramerkkien, jne. jne. nimet kuuluu oikeinkirjoittaa. On toki hyvä tavoite pyrkiä alkuperäisen asun mukaiseen kirjoitusasuun, mutta monesti se alkuperäinen asu on niin kummallinen ja normisääntöjen vastainen, että tuntuu väärältä käyttää sitä. Hyvä esimerkki on "iPhone", jonka olen nähnyt kirjoitettavan myös muodoissa "IPhone" ja "I-phone". Entä pitääkö nimimerkit kirjoittaa pienellä lauseen alussa? Jotkut vaativat sitäkin.

HTML5 [18.12.2016 16:50:11]

#

HTML5 tarkoittaa yleisesti webin uusia ominaisuuksia: HTML:n 5. versiota, CSS:n uusia ominaisuuksia (”CSS3”), uusia JavaScript-liittymiä ym. Kun viitataan vain HTML:n 5. versioon, pitäisi minusta kirjoittaa HTML 5. Sen tulisi olla myös standardin nimi.

Erisnimiä voi ajatella sitaattilainoina, jolloin niiden alkuperäinen kirjoitusasu säilytetään. Toisaalta kielenhuollon sääntöjenkin mukaan on sallittua muuttaa nimet vastaamaan tavallisia oikeinkirjoitussääntöjä. Tällaiseksi kirjoitusasuksi sanalle iPhone on erikseen määritelty I-phone ja Iphone.

En kirjoittaisi nimimerkkejä virkkeen alussa pienellä, sillä kirjainkoko ei yleensä ole, eikä sen pitäisi olla, merkityksiä erotteleva piirre.

Macro [18.12.2016 18:40:58]

#

Huhhu jos joku kirjoittaa I-phone... Nimet ovat nimiä, kirjoittakaa ne niin kuin ne on tarkoitettu kirjoitettavaksi.

Grez [18.12.2016 20:33:12]

#

Macro kirjoitti:

Nimet ovat nimiä, kirjoittakaa ne niin kuin ne on tarkoitettu kirjoitettavaksi.

Nimet on tarkoitettu kirjoitettavaksi isolla alkukirjamiella ja kaikki sen jälkeen pienellä (jos ei ole välejä). Apple nyt sitten on idioottimaisuuksissaan antanut nimen joka on kirjoitettu eri lailla kuin nimi on tarkoitettu kirjoitettavaksi, niin eipä sille mitään voi.

The Alchemist [19.12.2016 10:24:24]

#

fergusq kirjoitti:

Grez kirjoitti:

Pitäisikö käyttää "HTML-kielestä" vai "HTM-kielestä"?

HTML-kielestä, sillä HTML on kielen nimi.

Kyse on englanninkielisestä lyhenteestä / nimestä, joten totta kai se suomen kielessä säilytetään kokonaisena. Aivan kuten cd-levy, ram-muisti jne. Sen sijaan jos englanninkieliseen tekstiin kirjoittaisit "HTML language" tai "CD disc" tai "RAM memory", niin kyse olisi virheestä.

Grez [19.12.2016 12:11:01]

#

The Alchemist kirjoitti:

Kyse on englanninkielisestä lyhenteestä / nimestä, joten totta kai se suomen kielessä säilytetään kokonaisena. Aivan kuten cd-levy, ram-muisti jne. Sen sijaan jos englanninkieliseen tekstiin kirjoittaisit "HTML language" tai "CD disc" tai "RAM memory", niin kyse olisi virheestä.

Näyttää olevan äärimmäisen yleisiä virheitä nuo englanninkielisilläkin. Esim. ram-muistin valmistajat näyttävät todella yleisesti kirjoittavan "RAM memory"

Myöskin suomenkielisiä lyhenteitä näytetään käytettävän hyvin usein toistolla, esim. alv-vero.

Osmo [19.12.2016 17:53:32]

#

Grez kirjoitti:

Esim. ram-muistin valmistajat näyttävät todella yleisesti kirjoittavan "RAM memory"

Ihan vain loppusilaus sivustolle!

Yst. terv. SEO-optimointi

jlaire [19.12.2016 18:22:57]

#

Jos triggeröityy RAS-syndroomasta, kannattaa tutustua myös näihin: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tautological_place_names


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta