Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Ohjelmointiputka: Oman serverin ohjeet

novari [17.10.2016 11:37:02]

#

Käyttäjäkato on kohdannut ohjelmointiputkaa niin teen ehdotuksen, joka voisi vilkastuttaa tätä sivustoa. Moni pähkäilee oman serverin perustamista, mutta taitaa olla liian iso harppaus monelle, niin kuin minullekin. Linux on tuntematon käyttöjärjestelmä vielä aika monelle, joten rautalankamallilla jos tänne saisi perustamisohjeet. Sen lisäksi samanlainen alue kuin -nettisivut ja ohjelmointi- on, josta voisi kysellä ongelmien ratkaisuja. Tietoturvakysymyksiin myös ohjeet, sekä mitä kaikkea on huomioitava serverin perustamisessa. Nykyään saa halvalla pieniä passiivijäähdytettyjä tietokoneita, joten melukaan ei häiritsisi asumista.
Voihan olla, että tämä on vain minun unelma omasta serveristä ja kiinnostusta ei löydy muilta.
Jos tänne ei tällaista aluetta perusteta, niin voisitteko antaa sivustojen osoitteita, jossa tätä asiaa käsitellään.

Metabolix [17.10.2016 17:25:33]

#

Yhden oppaan tai uuden keskustelualueen lisääminen ei varmaan vaikuta keskustelun määrään merkittävästi. Palvelinasioista voi kysyä keskustelussa tilanteen mukaan joko nettisivujen tai yleisen keskustelun puolella.

Oppaissa on jo ohje, miten asennetaan Windowsiin XAMPP testikäyttöä varten. Se ei ole kovin suuri harppaus. Sen sijaan varsinaisen palvelimen ylläpito vaatii sen verran ymmärrystä ja osaamista, että pelkän Ohjelmointiputkan varassa ei siihen kannata ruveta.

Tietoturvan perusedellytys on tietenkin se, että osaa ylipäänsä käyttää valitsemaansa järjestelmää. Linux-palvelimen ylläpitoa varten on siis hyvä tutustua haluamaansa Linux-jakeluun ja Linuxin komentorivin käyttöön. Lisäksi on syytä ymmärtää kaikkien käyttämiensä palvelinohjelmien asetukset ja varmistaa, että vain varmasti turvalliset asiat on asetuksissa sallittu. Ei voi odottaa, että yksi opas antaisi kaikki tarvittavat valmiudet palvelimen ylläpitoon.

Linux-jakeluja ja -palvelinohjelmistoja on paljon, ne muuttuvat suhteellisen tiheästi ja niillä on jo omat ohjeensa. Siksi Linux-palvelimen asentamisesta ei kannata tehdä uutta ohjetta: ohje on pian vanhentunut tai ei sisällä kaikille mieleisiä vaihtoehtoja tai asetuksia.

Esimerkiksi Arch Linuxin ArchWikistä näyttää olevan erillinen sivu palvelimen perustamisesta. samoin Ubuntulla on palvelinohje.

Virtuaalipalvelimia saa netistä, tarjoajia on pilvin pimein. Omassa käytössäni DigitalOcean on osoittautunut aivan hyväksi, tosin oma käyttöni voi poiketa muiden käytöstä... Virtuaalipalvelimen saa pystyyn heti, järjestelmänä esim. Ubuntu tai Debian tai One-click apps -osiosta valmiiksi asennettu Ubuntu-palvelin (LEMP).

Fyysinen palvelin kotinettiyhteydellä on toki myös vaihtoehto, jos kotiin tulee nettiyhteys julkisella IP-osoitteella. Kaikillehan ei nykyään tule sellaista. Hyvänä puolena paremmat debuggausmahdollisuudet ja ylläpidoltaan ”ilmainen” palvelin, huonona puolena hitaampi netti ja laitteen fyysinen sijoittelu. Esimerkiksi Raspberry Pi latureineen ja kortteineen maksaa useamman kympin, ja siihen hintaan pitää virtuaalipalvelinta jo vuoden.

walkout_ [23.10.2016 22:40:01]

#

Ubuntu on helppo ja siihen löytyy monia ohjeita ihan Googlettamalla:
https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-linux-apache-mysql-php-lamp-stack-on-ubuntu
https://www.howtoforge.com/perfect-server-ubuntu-14.04-apache2-php-mysql-pureftpd-bind-dovecot-ispconfig-3

VPS:n saa kohtalaisella hinnalla ulkomailta mutta suomessa yleensä ne maksaa vähän liikaa. Esim. LeaseWebistä saa jo perus VPS:n halvemmalla mitä julkisella IP-osoitteella oleva yritysliittymä maksaa/kk. Ja LeaseWeb on tietynlaisella prepaid-sopprilla eli palvelimen voi maksaa vaikka 10-vuodeksi etukäteen jos vain massia tarpeeksi ihan PayPal-tilin kautta.

jlaire [24.10.2016 19:47:14]

#

Linuxin ja komentorivin käyttöä voi harjoitella helposti hankkimalla ssh-tunnuksen esimerkiksi kapsiin. Kun on saanut tehtyä omat kotisivut sinne ja Linuxin peruskäyttö on hallussa, on pieni askel asentaa palvelin omalle koneelle ja siirtää sisältö sinne.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta