Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Sopivin ohjelmoitava logiikka?

Sivun loppuun

trykkis [01.03.2016 00:24:40]

#

Terve,

En löytänyt keskustelua haulla, missä voisi kysellä enemmän tietäviltä vaatimukset täyttävästä laitteistosta koskien omia tarpeita.

Itsellä on tässä suunnitteilla kokonaisuus, jossa olisi alustavasti 13 kpl antureita, rajakytkimiä ja jne. Sekä 8kpl moottoreita, pumppuja ja jne. (24v)

Eli tarve olisi: 13 inputtia ja 8 outputtia. Lisäksi kosketusnäyttö, jolla pitäisi pystyä myös ohjaamaan.

Mikä/mitä minun kannataisi hankkia? PLC:n ohjelmoinnista omaan jonkun verran kokemusta koulusta, mutta en omaa mitään ymmärrystä mikä olisi projektiini vähimmäisvaatimukset täyttävä laitteisto ja mistä semmosen voi hankkia kannattavammin. Hinta on iso määräävä tekijä ymmärtäen kuitenkin ettei mikään ole ilmaista.

Kiitos jo etukäteen avusta.

ajv [01.03.2016 08:58:48]

#

Suosittelen Beckhoffin logiikkaa:
- TwinCAT kehitysympäristö ja ohjelmiston kehitys ovat täysin ilmaisia. Voit tehdä PLC-koodin ilman logiikkaa ja ajaa sitä omalla koneellaasi aina 7 päivää kerrallaan. Ts. voit tehdä koodin ja harjoitella sitoutumatta vielä tekemään mitään Beckhoffilla, koska sinun ei tarvitse ostaa rautaa ohjelmointia varten. PLCOpenin kautta saat exportattua PLC-projektin tarvittaessa muille logiikoille (olettaen tietenkin, että toisen logiikkavalmistajan kehitysympäristö tukee PLCOpenia).
- Avoin PLC järjestelmä avoimilla rajapinnoilla
- PC-pohjainen ohjaus tarjoaa helpon yhteyden IT-puolen protokolliin (HTTP, FTP, MQTT, AMQP, OPC/OPC UA, tai vaikka ihan puhdas TCP/IP socket).
- Kenttäväyläpuolella kaikki yleisimmät kenttäväylät tuettuna
- Logiikkojen hinnat erittäin kilpailukykyisiä.
- I/O-kortteja löytyy markkinoiden laajin valikoima, lähes 1500 erilaista korttia, eli hyvin todennäköisesti löytyy kortit mainitsemiesi moottoreiden ohjaukseen (onko moottoreista tarkempia tietoja?)
- Löytyy myös kosketusnäyttöjä, joihin voit tehdä käyttöliittymän joko valitsemallasi ohjelmointikielellä, tai sitten suoraan TwinCAT-kehitysympäristöön integroidulla yksinkertaisella WYSIWYG-käyttöliittymätyökalulla, joka pulauttaa tarvittaessa myös HTML5-pohjaisen webbisivun suoraan logiikalle..

http://www.beckhoff.fi

Saatat saada supporttia myös tätä kautta :)

groovyb [01.03.2016 10:19:16]

#

Jos Beckoff ei nappaa, niin Mitsubishin FX -sarja kelvannee myös hyvin. Hinnaltaan ovat myös suhteellisen edullisia.

Mitsubishi Electronics

Näyttöjä voipi ostella vaikka Beijeriltä, jonka e1000 sarjan HMI:t sopivat yllämainittuihin logiikkoihin suoraan ilmaan mitään kikkailua.

trykkis [01.03.2016 12:42:55]

#

Kiitos nopeista vastauksista. Tuo Twincat löytyykin koneelta ja olen oppinut sitä jotenkin käyttämään niin sekin kallistaisi tuon Beckhoffin puoleen. Ei kiinnoistaisi esim. Siemensin ohjelmistoista alkaa maksamaan maltaita kun kyseessä olisi nyt ainakin tällä hetkellä vain tämä projekti.

Mutta jos nyt valitsen Beckhoffin, niin mitä kaikkea tarvitsen että saan toimivan ratkaisun missä en maksaisi kauheasti ylimääräistä mistään mitä en tarvitse? Palikoita ja malleja tuntuu olevan melkoisesti.

-Yhdestätoista inputista 6 olisi digitaalisia ja 5 analogisia.

- Outputteja max. tuo 8kpl. (Moottoreista ja muistakaan toimilaitteista ei ole vielä mitään päätöksiä tehty. Enkä ole täysin varma edes kahden moottorin tarpeellisuudesta. Tarkoituksena olisi siis toteuttaa maksimissaan 1,5 metrin pystysuora ylös-/alas liike hissin omaisesti moottoreita/moottoria apuna käyttäen. Paineilmaa ei ole käytössä, joten ajattelin moottoreiden avulla nikkaroida jonkinlaisen systeemin.


Mites tuo virtalähde ja itse keskusyksikkö? Osaisitteko jotain mallia suositella mikä soveltuisi passelisti tälläiseen.

+ (Jos on jotain osviittaa antaa hinnoista niin olisi hienoa, koska valmistajien sivuilta niitä löytyy melko nihkeästi.)

ajv [01.03.2016 13:54:00]

#

Kerrotko vielä vähän tarkemmin

- Digitaaliset inputit: 24V vai joku muu?
- Analogiset inputit: +/-10V, 0..10V, 0..20mA, 4..20mA vai joku muu?

- Digitaaliset outputit: 24V, rele, vai joku muu?

Jos tarvitset käyttöliittymän, voisin suositella CP6606-paneeli-PC:tä.

Grez [01.03.2016 14:31:52]

#

Mietin että eikö tuon pystyisi periaatteessa hoitamaan vaikka jollain parin kympin arduinolla ja kympin relekortilla.. Siis jos kerran hinta on määräävä tekijä. Ymmärrän että teollisuudessa mielellään maksetaan testatusta ja luotettavasti toimivasta PLC:stä satasista tonneihin (tämän tyyppisessä kokonaisuudessa) kun seisokin hinta voi olla satoja tuhansia tunnissa.

Toki myös ohjelmointi voi olla helpompaa PLC:lle kun työkalut on juuri prosessienohjauksen tarpeisiin tehty. Eli ei kannata jättää huomiotta myöskään oman ajan kulutusta.

Niinpä itseänikin kiinnostaisi tietää mitä tuon kysyjän tarpeen toteuttaminen esim. Beckhoffin vehkeillä itse asiassa maksaisi.

ajv [01.03.2016 14:47:14]

#

Hinta näillä tiedoilla yksittäiselle järjestelmälle on noin 1000€ +/- 200€, riippuen lähinnä I/O:n spekseistä ja otetaanko mukaan lisenssi tuolle PLC:n omalle käyttöliittymälle (n. 150€).

Jos kyse on omasta harrasteprojektista tai rahoitus jostain muusta syystä tulee omasta pussista, niin miettisin itsekkin esim. juuri Arduinoa. Oma aikahan ei maksa mitään :)

peran [01.03.2016 14:56:24]

#

Joo, mäkin mietin, että Arduino Due tai Arduino Mega saattaisi riittää. Hinta ainakin olisi kohdillaan...

Due taitaa olla nopeampi kuin Mega. Ja se taitaa toimia 3,3 V:lla.

https://www.elfadistrelec.fi/fi/mikro-ohjainkortti-due-a000062-atmel-sam3x8e-arm-cortex-m3-cpu-arduino-a000062/p/11038918?q=arduino due&page=1&origPos=1&origPageSize=50&simi=93.6


http://www.miniinthebox.com/fi/frearduino-mega2560-v1-2-arduino-toimii-virallinen-arduino-boards_p825808.html
http://www.miniinthebox.com/fi/funduino-mega-2560-r3-development-board_p903322.html


Muistin oikein...
https://www.arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardDue

Pessi [01.03.2016 20:21:59]

#

Kokonaisuus kuulostaa siltä että sitä pyörittää melkeinpä mikä vaan rauta. Kunhan vaan saa laitteistoon anturit ja toimilaitteet kiinni. Arduinolla saa halvalla aikaiseksi. Jos haluaa PLC maailmaan mennä halvalla, niin on mahdollista pistää Raspberryyn pyörimään CODESYS (video). Siihen vaan sopivan väylän perään I/O-kortit ja näyttö.

Quirzo [01.03.2016 21:48:36]

#

Jos tosiaan PLC:tä haluaa, mutta kuitenkin säästää rahaa, niin suosittelen tutustumaan Pessin neuvon mukaisesti Raspberryyn. Siihen saa 35 eurolla CODESYS runtimen ja sitten vaan I/O-kortit esimerkiksi täältä (joutuu muistaakseni kolvailemaan itse). Näin saisit järjestelmän ohjelmoitua ihan kuin ohjelmoitavan logiikan ja suhteellisen halvalla.

Beckhoffin logiikoista halvimmat (esim BC9050, BC9020 ethernet-liitännöillä) voisivat hoitaa myös, mutta puhutaan jo sadoista euroista logiikan ja I/O-korttien kanssa.

trykkis [02.03.2016 17:34:31]

#

En ole vielä tietoinen täysin käyttämistäni antureista. Tai antureista mitä tarvitsen olen, mutta niiden ulostulosta. Ens viikolla pääsen yhdelle tehtaalle, jonka varastosta voisin saada toimivia, jos onni suo.

En haluaisi tuota Arduinoa käyttää, kun nimenomaan saada lisää kokemusta PLC-ohjelmoinnista ja nähdä ihan fyysisesti laitteiden toimivan aikaansaannoksellani.

Tämä Raspberry herätti kiinnostukseni. Olen kuitenkin täysin kokematon näiden laitteiden kanssa, joten onnistuisiko projektini näin:

Ostan:

- Raspberry Pi 2 model B:n (Tähän virtalähde ja jne. lisäksi tietenkin)

- Raspberry Pi 7" WVGA-kosketusnäyttösetti

- I/O Laajennuskortti Onnistuuko tähän esim. 4-20mA viestiä antavien antureiden liittäminen? Tuossa kuvauksessa lukee: "digital and analog I/O that will allow for connection to sensors" Kuitenkin specseissä lukee vain 8kpl digital inputs. Kortissa määrä inputeille on toki liian pieni, koska tarvitsen 11, mutta että pääsen hajulle metsästänkö yhtään oikeita asioita.

<Quirzo> antoikin linkin, mistä voisi I/O-kortteja metsästää, mutta ei tuo saksan kieli oikein lähde niin olisiko mahdollista kertoa täsmällisemmin mistä ja minkälaiset soveltuisi tarkoituksiini?

- CODESYS Control for Raspberry


Sitten lataan Codesys -ohjelman ja teen koodin, jonka ajan Raspiin? Tuo Codesys näyttää lähes samalta kuin Twincat. Onnistuuko Twincatilla tehdyn tiedoston avaus Codesys:ssä?


Kiitos kaikille paljon jo tähän astisista vastauksista. Jos ostoslistaani lisäämät asiat osuu lähellekkään toimivaa ratkaisua niin hinta on alle 250e, joten unohdan Beckhoffin hetkeksi ja palaan siihen sitten kun projektini suurenevat.

Toki kuluja tulee vielä toimilaitteista ja antureista, jos en kaikkia saa lahjoituksina.

ajv [02.03.2016 17:54:30]

#

TwinCATin konepellin alla on Codesys, mutta projektit eivät aukea kehitysympäristöillä ristiin. Kummatkin ohjelmat pystyt lataamaan ilmaiseksi, joten kokeile miten export/import tai ihan copy/paste toimii noiden kehitysympäristöjen välillä. Jos ei muuta niin pysyttele ST-kielessä, niin saat ainakin koodit tekstinä tarvittaessa copy/pastettua ihan mihin tahansa muuhun IEC 61131-3 kehitysympäristöön.

Metabolix [02.03.2016 17:59:10]

#

Miksi ostaisit Raspberry Pi 2:n, kun samaan hintaan saa Raspberry Pi 3:n? (Suomalaiset hinnat muutenkin arveluttavat. Kannattaa harkita tilaamista ulkomailta, esim. ModMyPi.)

Quirzo [02.03.2016 20:37:53]

#

Annoin hieman huonon linkin. Tästä pääset kyseisen puljun verkkokauppaan englanninkielisenä. Sieltä näkyy löytyvän ainakin

8-kanavainen output-moduuli,

8-kanavainen input-moduuli sekä

0-10 V analogiasisääntulomoduuli.

Eli tällöin tarvitsisit kaksi input-moduulia sekä mA-signaali täytyisi muuttaa jännitesignaaliksi sopivan vastuksen avulla.

Ei ole itsellä kokemusta Raspberrystä käytännössä, joten en varmaksi osaa sanoa toimivuutta. Mutta näkisin asian niin että hankit Raspberryn ja asennat siihen tuon 35 euron runtimen. Tämän jälkeen pääset varmaan CODESYS-ohjelmistolla siihen käsiksi kunhan laitteet ovat samassa verkossa. Kiinnostaisi kyllä kokeilla ja tietää enemmän. Toivottavasti joku täällä tietää! Lisäksi en oikeasti ole tutustunut näihin Raspberryn I/O-kortteihin tarkemmin, joten varmasti löytyy myös fiksumpia ratkaisuja.

CODESYS ja TwinCAT ovat tavallaan yhtenäisiä, mutta suoraan tiedostot eivät käy kuitenkaan ristiin. Apuun tulee PLCopenXML-tiedostoformaatti, johon molemmista kehitysympäristöistä voi tuoda ja viedä ohjelmakoodia yms. Käytä ihmeessä CODESYSin ohjelmaa ellet ohjelmoi Beckhoffin laitteita.

peran [02.03.2016 21:10:36]

#

trykkis kirjoitti:

-Yhdestätoista inputista 6 olisi digitaalisia ja 5 analogisia.

Onkohan Raspissa analogisia ?

Vai miten sen voi kiertää ?

http://pimylifeup.com/raspberry-pi-gpio/

Ilmeisesti Quirzo:n linkistä on jotain apua, jos ymmärsin oikein ?

Pessi [02.03.2016 21:20:00]

#

Vähän alkaisi houkuttaa Raspberry+CODESYS combon hankinta. Alkaa kohta olee jo liian iso houkutus hankkia varsinkin pikku näytön kanssa.

Kannattaa tuolta CODESYSin sivuilta lukaista first step dokumentaatiota läpi. Tosiaan Digitaalisia I/O-kortteja ei välttämättä tarvi, kun raspin GPIO-portteja voi käyttää (sivu 8 first step).

Analogituloja varten tarvii erillisen moduulin. Mikään tietty kortti sen ei tarvi olla kunhan väylä on vaan tuettu.

peran [02.03.2016 21:47:19]

#

Tämä näyttää jo liian hyvältä tapaukseesi...
http://www.horter-shop.de/en/i2c-din-rail-modules/172-kit-i2c-analog-input-module-5-channel-10-bit-4260404260745.html

Eli täydet analogiat, mikäli 10 bitin tarkkuus riittää analogioissa.

Tosin miten se ohjelmoidaan ei ehkä ole niin triviaalia...

Quirzo [03.03.2016 09:32:10]

#

Tuolta näkyy löytyvän jonkinlainen esimerkkiprojekti ja kirjastot noiden I2C-väyläkorttien käyttöön:
http://store.codesys.com/horter-kalb-i2c-support-for-raspberry-pi.html

Näkyy ihan CODESYS-softassa I/O-laitteina kuten tavallisissa logiikoissa, eli ohjelmointi hoituu luultavasti ihan tavallisesti.

qeijo [03.03.2016 17:09:43]

#

Vaihtoehto Raspille esim. Arduino Yun, built-in Ethernet ja WiFi.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta