Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Voiko tehdä äänikorttiemulaattorin MS-DOSille?

masse [23.10.2015 18:56:29]

#

Jos haluaisi pelata vanhoja tietokoneita MS-DOSissa nykyaikaisella tietokoneella, onko mitään mahdollisuuksia tehdä Sound Blaster emulaattoria joka toimii yhtä hyvin kuin oikeat ISA-väyläiset äänikortit? Tai saako MS-DOSiin edes FM-emulaattoria joka emuloisi Adlib-äänikorttia? Adlib-äänikortissahan käytetään Yamahan OPL2/OPL3-piiriä.

DOSBoxia olen käyttänyt ja äänen laatu on niin huono, ettei yhtään pärjää aidolle raudalle. Mutta en välttättä haluaisi sen takia vanhoja tietokoneita tilaa viemään. Nyt on pakko tehdä niin kunnes löytyy parempi vaihtoehto. Onko teknisesti mahdollista ohjelmoida toimivaa emulaattoria joka käyttäisi nykyisiä äänipiirejä?

Sound Blaster Live! ja Audigy äänikortit mahdollistavat tämän jotenkin, mutta eivät kovin hyvin ja olisi mukava jos äänikortin toiminnallisuuden voisi toteuttaa jotenkin muuten, koska Creativen ratkaisut eivät ole kovin hyviä. Esimerkiksi Sound Blaster Liven FM-emulaatio on todella huono.

Löysin myös kerran kiinnostavan linkin https://github.com/gtaylormb/opl3_fpga

Grez [23.10.2015 19:35:55]

#

masse kirjoitti:

Onko teknisesti mahdollista ohjelmoida toimivaa emulaattoria joka käyttäisi nykyisiä äänipiirejä?

On, tuossa laittamassasi linkissähän se oli tehty.

Sitä en sit tiedä jos haluaisit ajaa emulaattoria PC:n prossulla, että olisiko siinä riittävästi potkua. Ehkä osan prosessoinnista voisi siirtää GPU:lle.

masse [23.10.2015 23:16:24]

#

Tarkennan kysymystäni. Eli olisiko mahdollista teknisesti tehdä emulaattoriohjelmaa joka toimisi MS-DOSissa ja paremmin kuin Creativen viritykset? Se oli tarkoitettu kysymykseksi. Uskoakseni ainakin FM-synteesi olisi mahdollinen tehdä paremmin ja sen voisi varmaan laittaa PCI-laajennuskortillekin, mutta PCI-korteilla ei taas ilmeisesti ole käytettävissä keskeytyksiä ja DMA:ta samalla lailla kuin ISA-korteilla.

Grez [24.10.2015 15:03:13]

#

En usko, että sellaista emulaattoria on mahdollista saada toimimaan MS-DOSissa. Eli siis että koneessa pyörisi suoraan ilman virtualisointia MS-DOS, jossa pyörisi peli ja sitten tautalla olisi TSR-ohjelma tms. joka hoitaisi tuon emuloinnin. Ei minkäänlaisia virtuaalikoneita tms.

Oletin viimeksi että kysymyksesi oli enemmänkin että onko mahdollista saada äänet toimimaan laadukkaasti nykykoneilla. Oletin myös että pidit jonkinlaisen virtualisoinnin käyttöä mahdollisena tavoitteen saavuttamisesksi, kun alkuperäisessä viestissä puhuit DOSBoxista.

Mä kysyisin sit vastaavasti että miksi asia pitäisi yrittää tehdä mahdollisimman vaikeasti?

Metabolix [25.10.2015 10:36:09]

#

MS-DOSissa toimivan emulaattorin pitäisi luultavasti kaapata IO-portit ja (SB:n tapauksessa) tuottaa ohjelmalle keskeytyksiä ja (FM-synteesin tapauksessa) toimia erillisessä säikeessä. Menee aika monimutkaiseksi. Lisäksi pitäisi vielä koodata DOSissa toimivat ajurit omalle äänikortille.

Itsekin ihmettelen, miksi haluaisit tehdä oman emulaattorin DOSiin. Aivan varmasti DOSissa toimiminen ei itsessään paranna äänen laatua. (Miksi muka parantaisi?) Vikoja voi etsiä ja korjata monella muulla tasolla paljon käytännöllisemmin.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta