Tervetuloa elvytysohjelman pariin. Vapaaehtoisen elvytysohjelman ensimmäisessä osassa ajattelin, että voitaisiin puida JavaScript-frameworkkejä. Niitä piisaa ja piisaa vastakin, joten keskustelun ei kyllä pitäisi hyytyä moneen vuoteen. Kunhan kokeilijoita vain riittää.
Omakohtaisesti olen nyt käyttänyt liiaksikin asti Reactia tässä lähiajat, joten muille laitumille on ollut ihan kivakin kurkkia. Eniten minua on kiinnostanut Mithril. Sen lisäksi että nimi on ihan kiva fantasiareferenssi, niin arvostan erittäin paljon mitä tahansa, joka on oikeasti suorituskykyinen. Ja Mithril on kenties nopein virtuaalisen DOMin hanskaava framework.
Toinen arvostamani piirre on minimalismi: siihen ei ole tungettu mitään turhia kilkkeitä, vaan siinä on vain juuri se mitä täysveriseksi kutsuttavalta frameworkiltä voi olettaa eikä mitään ylimääräistä. Paketti on todella kompakti. Ja vaikka Riot 2 lienee edelleen vielä hieman pienempi, niin Mithril vaikuttaa jotenkin vähemmän härävärkkimäisemmältä ja asiallisemmalta. Ainakin se on jo vakaampi, Mithrilillä kun on ikää jo reilu vuosi kun Riot 2 taas julkistettiin vuoden alussa ja on edelleen kiivaan jatkokehittämisen alla (ja on kasvanut kuin pullataikina, ei todellakaan ole enää 3,5 kt mitä niin kovasti edelleen mainostaa).
Tämän enempää ei kyllä irtoa. En ole ehtinyt tehdä mitään oikeaa projektia Mithrilillä, ainoastaan mutustella sen syntaksia ja tutkittua suht yksityiskohtaisesti sen TodoMVC-toteutus kuin ihan Mithrilin omaakin koodia.
Joten mitä frameworkkiä olet käyttänyt tai muutoin paneutunut lähiaikoina? Vai onko sellaista? Jos ei ole, niin mitä sinä kutale käytät verukkeena, häh?!?++1 (jos olet tosikko, niin edellinen oli ns. huumoria, joten suomennos: "jos ei ole, niin mikä on perusteesi sille, ettet ole käyttänyt aikaasi frameworkeihin tutustumiseen?")
Itselläni on tullut nyt käytännössä koko alkuvuosi leikittyä Aurelialla enemmän tai vähemmän aktiivisesti.
Erittäin monihyväinen ja helppokäyttöinen, vaikkakin tulee käyttöön intensiivisemmin vasta myöhemmin.
Importtaus on Aureliassa pirun helppoa. Siitä selviää teoriassa ilmoittamalla, että haluan asian X. Sen jälkeen ei tarvita minkäänlaisia tagihirviöitä enää.
Aurelia on joltain osin Angularmainen, joten mikäli se on tuttu, niin pääsee luultavasti Aureliaan sisään aika helposti.
ES6 tukensa ansiosta tulee luultavasti olemaan vuoden parin päästä melko isokin sana, mutta tietääkseni ei ole kovinkaan suositussa käytössä vielä.
Angulariin joku saattaa verrata, ettei juurikaan tuotannollista eroa toiminnallisesti, mutta Aureliassa on nimenomaan ES6 herkut, mitkä saa siitä "minun valinnan"
En nyt osaa oikein sanoa, mitä sitä lähtisi Aureliasta enenpää selittämään. Suosittelen tutustumaan jossain vaiheessa.
Knockout JS taitaa olla viimeisin js framework mitä on tullut opeteltua, jonka päälle tuli pari SPA -sovellusta rakenneltua. Sinänsä tuo sopi itselle kuin nenä päähän, koska wpf:ää on tullut MVVM patternilla pyöriteltyä jo jokusen vuoden, ja tämä olikin ensimmäinen mvvm implementaatio mitä web -puolella on tullut käytettyä.
Muista frameworkeista mainittakoon Windows Workflow Foundation, jota on tullut tässä tämä vuosi väännettyä osana nykyisen kehitysprojektin integraatioratkaisuja.
Omiin tarkoituksiini sopii useimmiten parhaiten Backbone, paitsi että kyllästyin sen puutteisiin ja erityisesti siihen, että patchailen sitä jokaisen projektin aluksi samalla tavalla. Lopulta päädyin tekemään oman freimiksen, joka on (amd-)modulaarinen ja jota laajennan omien tarpeideni mukaan.
Dojo olisi myös ollut modulaarinen mutta sekin tuntui lopulta hirveältä sähläämiseltä, kun pieniä mikromoduuleita piti importtailla sieltä sun täältä saadakseen yksinkertaisia asioita tehtyä.
Tuo Aurelia olisi kyllä varsin vakuuttava, mikäli se ei olisi pohjuuttanut itseään HTML-templaatteihin. Reactin, Riotin ja Mithrilin malli DOM-puun luomiseen natiivisti JavaScriptillä on sekä suorituskykyisempi että miellyttävämpi käyttää. Nyt vaikka periaatteessa Aurelia on täynnä itsenäisiä moduuleja, niin dokumentaatio on täynnä HTML-esimerkkejä ja vie siten huomiota siltä, että sen osakokonaisuuksia voi käyttää myös ilman tuota (omasta mielestäni hirveää) HTML-templatointia.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.