Kuten me kaikki tiedämme, pelien koodaaminen ja sisällön tuottaminen on kivaa, mutta grafiikoiden piirtäminen on tuskallista puuhaa.
Ilmaisgrafiikat (tai edes maksulliset grafiikkapaketit) eivät ole yleensä ratkaisu, koska ne harvoin riittävät sellaisenaan. Graafikon palkkaaminen on useimmille liian kallis ratkaisu.
Jos kaupallisten pelien grafiikoita voisi käyttää vapaasti, onglema olisi ratkaistu. Tälläinen toiminta ilman sopimuksia yms. on laitonta ja tekijä voi hyvinkin joutua ongelmiin/korvausvastuuseen — varsinkin, jos peli syystä tai toisesta saa enemmän levikkiä.
Onko tilanne toisin, jos pelin tekijä ei tarjoakaan grafiikoita suoraan, vaan (kolmas osapuoli) tarjoaa ohjelman, joka konvertoi kaupallisen pelin grafiikat tämän pelin ymmärtämään muotoon (tai peli käyttäisi suoraan jonkin koneelle asennetun kaupallisen pelin grafiikoita).
Tiedättekö ennakkotapauksia, tai tunnetteko lakia siinä määrin, että osaisitte tyrmätä ajatuksen?
Kolmannen osapuolen ohjelmistot voivat yleensä käyttää vapaasti koneelta löytyviä asetteja, kuten grafiikoita ja musiikkia. Voisin oletttaa, että varsinkin Suomessa katsottaisiin kohtuuttomaksi sellaiset lisenssiehdot, jotka pyrkisivät kieltämään tämän, koska luvallisesti koneellesi asennettuihin tiedostoihin sinulla on käyttöoikeus.
Jotkin pelit, kuten OpenTTD, tarjoavat asennettaessa mahdollisuutta kopioida suoraan toisen, kaupallisen pelin grafiikat käyttöön (tässä tapauksessa Transport Tycoon Deluxen). Tällöin oletus on, että sinulla on ne luvallisesti hankittu, mutta OpenTTD:n asia ei varsinaisesti ole varmistaa, että näin on.
Asia lienee OK kun et itse levitä tekijänoikeudella suojattua sisältöä silloin kun sinulla ei ole siihen lupaa tai sitaattioikeuden/opetusoikeuden/yksityiskäytön ehdot eivät täyty. Jos pelisi käyttää jo valmiiksi pelaajan koneelta löytyviä tiedostoja, ei mitään erikoisempaa tekijänoikeusrikettä voi sinun osaltasi tapahtua.
Teoriassa voi tosin olla, että esimerkiksi "tehokkaalla teknisellä menetelmällä" suojatulta CD-levyltä kopiointi katsotaan kopiosuojauksen kiertämiseksi ja täten laittomaksi, mutta pitäisin tässä tapauksessa hyvin, hyvin epätodennäköisenä, että tästä tulisi ongelmaa. Kts: Lex Karpela
Tärkeää kuitenkin huomioida, että nämä vanhoista suljetun lähdekoodin peleistä tehdyt avoimet versiot käyttävät ilmeisesti esikuviensa grafiikkatiedostoja suoraan – ne siis vain lukevat niitä, eivätkä esimerkiksi konvertoi tiedostoja eri muotoon. Lisäksi vastuu kyseisten tiedostojen (käytännössä alkuperäisen pelin) hankkimisesta jää loppukäyttäjälle.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.