Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Vanhat ohjelmat ja uusi Windows

hohoo [30.12.2014 22:03:44]

#

Miksi jotkut ohjelmat eivät toimi uusissa Windows-versioissa? Windowsin viralliset rajapinnat ovat aina taaksepäin yhteensopivia. Kerran julkaistu funktio ei koskaan muutu miksikään sovelluksen näkökulmasta. Onko yhteensopivuusongelmien taustalla siis Windowsin sisäisten rajapintojen käyttö (niitä Microsoft voi muuttaa koska tahansa), virallisten rajapintojen ohjeiden vastainen käyttö ja/tai muunlainen määrittämättömään toimintaan tukeutuminen (toimii nyt, muttei välttämättä huomenna)?

Grez [30.12.2014 22:21:03]

#

Pääsääntöisesti kai rajapintojen ohjeiden vastainen käyttö ja ohjelmointivirheet. Ohjelmointivirheillä siis tarkoitan sitä, että koodissa on bugi, mutta se sattuu siitä huolimatta toimimaan jossain versiossa.

Lisäksi ohjelmat voivat olla riippuvaisia jostain kirjastosta tai ohjelmasta, joka on jonkun vanhan windowsin mukana tullut.

Olenpa nähnyt sellaisenkin ohjelman, joka ilmoittaa että vaatii vähintään kirjaston version 8, kun koneella on kirjaston versio 12. Tuossa tapauksessa versiotarkistus oli tehty vertailemalla versiota tekstinä, jolloin '1' on pienempi kuin '8'...

Macro [30.12.2014 22:57:44]

#

Musta tuntuu, että Microsoft tekee uudet Windows-versiot tarkoituksella epäyhteensopiviksi vanhojen ohjelmien kanssa. Aina on jotain häikkää, kun vaihtaa versiosta toiseen.

vuokkosetae [31.12.2014 00:17:29]

#

Windows on huomattavan staattinen. Käytän edelleen yhtä ohjelmaa Windows 8:ssa, joka on aikoinaan ostettu Win95:lle.

Jokusta ohjelmaa olen takaisinmallintanut ja pakottanut ne toimimaan, koska vaihtoehdot ovat ikiaikaisen koneen ajaminen tai sitten sen binäärin ilkeämielinen sörkkiminen, koska valmistajaa ei ole ollut enää moneen vuoteen.

Suurin ongelma yleensä on, että oletetaan asioita, joiden ei pitäisi tapahtua, mutta sitten tapahtuukin, koska tämä kone pystyykin jauhamaan miljoona kertaa lujempaa ja kymmenellä ytimellä. Tai sitten jo mainittu väärinkäyttö ja kirjastoriippuvuus.

Grez [31.12.2014 12:54:25]

#

Macro kirjoitti:

Musta tuntuu, että Microsoft tekee uudet Windows-versiot tarkoituksella epäyhteensopiviksi vanhojen ohjelmien kanssa. Aina on jotain häikkää, kun vaihtaa versiosta toiseen.

Microsoft on perinteisesti tehnyt jopa kohtuuttomia määriä työtä sen eteen, että huonostikin koodatut ohjelmat toimisivat uusissa versioissa. Tämä on valitettavasti lisännyt turhaa bloattia, joten tuosta käytännöstä taidettiin Vistan kohdalla jossain määrin luopua.

Itsellä on kyllä päinvastaista kokemusta, eli yleensä versiota vaihtaessa kaikki toimii. Jotkut todella harvat todella paskat ohjelmat on saattaneet lakata toimimasta. Tai sitten tietenkin tiedossa olleet jutut, kuten 16-bittiset ohjelmat ei enää toimi 64-bittisessä versiossa.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta