Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Googlen "pilkkominen"

Sivun loppuun

vesikuusi [23.11.2014 14:19:12]

#

Euroopan parlamentin EPP ja S&D kannattavat "hakukoneiden erottamista muista kaupallisista palveluista". Lakiesityksessä ei (tietenkään) mainita Googlea nimeltä, mutta puhuttaessa internetin hakukoneista se käytännössä kohdistuu Googleen.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305900186429:

Euroopan parlamentti on valmis pilkkomaan internetyhtiö Googlen toiminnot Euroopassa, kirjoittaa talouslehti Financial Times (FT).
--
Parlamentilla ei ole virallista valtaa pilkkoa yrityksiä. Sillä on kuitenkin yhä enemmän vaikutusvaltaa komissioon, joka pääsääntöisesti vastaa Euroopan unionin lainsäädännöstä.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/617568ea-71a1-11e4-9048-00144feabdc0.html#axzz3JtKdiowo:

A draft motion seen by the Financial Times says that “unbundling [of] search engines from other commercial services” should be considered as a potential solution to Google’s dominance.

(Tuossa toisaalta puhutaan Googlesta nimellä, joten lähdekriittisyys jne.)

http://yle.fi/uutiset/lehti_euroopan_parlamentti_haluaa_hajottaa_googl­en/7645426:

Sitä [Googlen hajottamista] pidetään ratkaisuna Googlen ylivaltaan.

Olisiko mielestänne oikein rajoittaa yrityksen toimintaa muuttamalla lainsäädäntöä? Itselleni tuottaa vaikeuksia uskoa, että ihmiset yleisesti hyväksyisivät tällaista menettelyä. Mielestäni ei ole hyväksyttävää "rankaista" yritystä sen saavuttamasta menestyksestä ja lähes-monopoliasemasta muuttamalla lainsäädäntöä, vaikka eurooppalaiset yritykset eivät kykenekään kilpailemaan sen kanssa.

Eräs kannanotto aiheeseen: http://yle.fi/uutiset/asiantuntija_oudoksuu_googlen_pilkkomishalua_se_olisi_pohkoa/7645952

Oskuz [23.11.2014 15:43:59]

#

Mitenköhän se tehtäisiin käytännössä, Google nyt on kuitenkin amerikkalainen yhtiö.

vesikuusi [23.11.2014 15:48:44]

#

Se on hyvä kysymys, jota myös Petteri Järvinen ihmettelee haastattelussa, jonka linkkasin.

Lisäys: En ota niinkään kantaa siihen, kuinka realistinen tällainen lakiehdotus on vaan siihen, miten Euroopan parlamentti (tai kaksi sen suurinta ryhmää) haluaa menetellä tämän asia kanssa. Selvästi monen mielestä on hyvä ratkaisu pilkkoa jenkkiläisyhtiötä. Euroopassa.

Suurimpana ongelmana näen tässä kuitenkin sen, että yhtiön toimintaan halutaan vaikuttaa lakimuutoksella, koska se on niin ylivertainen monella alalla.

Blaze [23.11.2014 16:48:40]

#

Petterihän on ihan oikeassa siinä, ettei se oo Googlen vika, ettei Euroopassa osata tehä sille kilpailijaa.

Lakiehdotus itsässään on niin toteutuskelvoton, etten pidä sitä ku osoituksena eurooppalaisten päättäjien osaamattomuudesta.

vesikuusi [23.11.2014 16:53:02]

#

Samaa mieltä. En ole yleisesti EU-vastainen, mutta tämä on aika nolo veto päättäjiltä, ja saa EU:n näyttämään pöhköltä ulospäin.

Macro [24.11.2014 19:52:09]

#

Mun mielestä yksityiset yritykset saavat hoitaa toimintaansa kuten haluavat. On mielestäni aivan naurettavaa, että tästä edes on keskustelu noinkin korkealla tasolla. Kukaan ei pakota käyttämään Googlea tai mitään mainosrahoitteista palvelua. Ihmiset ovat pärjänneet satoja vuosia kirjojen avulla. Jos modernit versiot tietosanakirjoista eivät kelpaa, niin palatkoon kirjoihin.

Eikö olisi periaatteessa sama juttu, että säädettäisiin laki, joka kieltäisi minkäänlaisen esiintymisen julkisilla paikoilla? Samanlaista mainostamistahan se on. Menet sitten kaupungille ja näet logoja ihmisten vaatteissa, tai avaat selaimen ja näet ne samat logot siellä.

The Alchemist [24.11.2014 21:47:46]

#

Macro kirjoitti:

Mun mielestä yksityiset yritykset saavat hoitaa toimintaansa kuten haluavat. On mielestäni aivan naurettavaa, että tästä edes on keskustelu noinkin korkealla tasolla. Kukaan ei pakota käyttämään Googlea tai mitään mainosrahoitteista palvelua.

Pakottaapas. Nämä palvelut ovat oikeastaan ainoa tapa hakea tietoa. Eikä ongelma ole hakukoneiden mainokset vaan mainokset kaikkialla muualla. Google seuraa käyttäjiensä hakuja ja juoksee saman tien myymään tiedot mainostajille, jotka puskevat kohdistettua roskaansa vaikkapa Facebookin sivupalkissa ja ehkä vielä joku vuosi Ohjelmointiputkassakin.

Käyttäjillä ei ole vaihtoehtoa, jos markkinoita hallitsevat suuret firmat tekevät kaikki näin. Kyse ei ole eurooppalaisten yritysten markkina-asemasta vaan yksityishenkilöiden perusoikeuksista. Juuri tällaisissa tilanteissa valtioiden ja ehkä jopa EU:n täytyy asettua kansalaisen puolelle.

p99o [24.11.2014 22:51:18]

#

Miten tuo pilkkominen sitten käytönnössä toimisi?

Lebe80 [25.11.2014 12:03:09]

#

p99o kirjoitti:

Miten tuo pilkkominen sitten käytönnössä toimisi?

Perustettaisiin ihan eri firmat.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta