Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Sosiaalinen media ja laki

kayttaja-3842 [20.11.2014 18:15:27]

#

Tuli tällänen mieleen. Osaisko joku vastata?

Jos teen verkossa toimivan palvelun, jossa käyttäjät voivat julkaista materiaalia itse ( Esim. facebook ). Onko vastuu käyttäjien julkaisemasta metriaalista sivuston pitäjällä vai käyttäjällä itsellään?

Esim. joku käyttäjä julkaisee sopimattomia kommentteja nettisivulla tai linkkaa linkin sivustoon, joka sisältää esim. lapsi pornoa. Saako sivuston pitäjä tästä syytteen vai käyttäjä itse?

-tossu- [20.11.2014 19:10:17]

#

Jos aihe kiinnostaa oikeasti, kannattaa lukea laki tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoamisesta. Tiivistettynä Facebookin kaltaisten palveluiden ylläpitäjä ei ole vastuussa sisällöstä, mutta on velvollinen poistamaan laittoman sisällön saatuaan siitä tiedon. Ellet ole tietoisesti perustamassa palvelua, jonka sisältö tulisi olemaan harmaalla alueella, en huolehtisi asiasta.

kayttaja-3842 [20.11.2014 19:24:54]

#

Minä kiitän.

Yucca [23.11.2014 22:20:51]

#

-tossu- kirjoitti:

Jos aihe kiinnostaa oikeasti, kannattaa lukea laki tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoamisesta.

Kyseinen laki on säädetty säätelemään lähinnä operaattorien toimintaa. Tätä kuvastaa jo se, että määrittelyosassa se kuvaa, että siinä tarkoitettuja palveluita tarjotaan ”yleensä maksusta”.

Kun ns. sananvapauslakia (oikeasti lakia sananvapauden rajoittamisesta) uudistettiin, oli vahvasti esillä ajatus, jonka mukaan keskustelupalstan tapaisen palvelun ylläpitäjälle olisi tullut lehden päätoimittajan asemaa vastaava oikeudellinen vastuu. Tästä jouduttiin luopumaan, ja lain (nyk. virall. laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä) esitöissä rajataan palstojen tapaiset palvelut ulkopuolelle.

Tilanne ei välttämättä ole kovin onnellinen, koska palvelun ylläpitäjän vastuu jää hämäräksi, yleisten oikeusoppien varaan. Tilanteen arvioinneissa on yleensä päädytty siihen, että ylläpitäjä on osaltaan vastuussa sellaisesta laittomuudesta, joka tapahtuu hänen tietensä ilman, että hän puuttuu siihen. Aktiivista valvontaa saati sensuuria (ennakkotarkastusta) ei vaadita. Hämärälle alueelle päädyttäisiin, jos jotain palvelua käytettäisiin laajasti laittomuuteen.

Laittoman sisällön poistaminenkaan ei ole aivan ilmeinen juttu. Voidaan perustella, että ei saa tehdä niin, että tieto laittomasta julkaisemisesta poistettaisiin, koska se merkitsisi todisteiden hävittämistä. Sen sijaan laiton sisältö voidaan saattaa pois yleisön saatavilta, siltä osin kuin se omasta palvelusta enää riippuu. Toisaalta sisällön laittomuus on tulkintakysymys eikä aina ollenkaan selvä. Tämän takia on olennaista kirjoittaa palvelun ehdot sellaisiksi, että ylläpito voi tehdä suunnilleen mitä vain, esimerkiksi poistaa sisällön jakelusta vain siksi, että se on epäilyttävää tai hyvien tapojen vastaista.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta