Terve,
Ihan mielenkiinosta kysyisin, jospa joku viisaampi tietäisi. Rikkooko esim. Google Chrome -selain tekijänoikeus lakia ottamalla screenshotin käyttäjän käymällä nettisivulla?
Screenshottihan voi sisältää tekijänoikeuden alaista sisältöä esim. kuvia yms yms.
Yhtä paljon kuin sinä rikot lakia tallentamalla screenshotin omalle koneellesi.
Eli ei riko, ellei se sitten jaa niitä eteenpäin, mitä epäilen suuresti. Tämä on meikäläisen käsitys asiasta.
Ei Google Chrome voi rikkoa mitään lakia, sillä se ei ole oikeussubjekti. Sen käyttäjäkään ei todennäköisesti riko tekijänoikeuslakia, joka sallii mm. kopioinnin yksityiseen käyttöön.
...mutta jos esim. tietokone scripti ottaa screenshotin ja julkaisee sen esim. verkko -sivuillani niin tämä rikkoo tekijänoikeuslakia, koska sillon ns. jaan kuvan eteenpäin?
Kuvakaappaus kuuluu yleensä (oikein esitettynä) sitaattioikeuden piiriin.
Onko tämä veikkaus vai fakta? Onko jotain suoraa lakiin viittausta?
Esim. tämä artikkeli, jossa puhutaan Pinterest palvelun mahdollisista tekijänoikeus rikkomuksista.
http://www.opettajantekijanoikeus.fi/2012/03/
"...suomen lainsäädännön osalta tilanne on hieman erilainen, sillä meillä ei ole fair use -periaatetta. Täten jo Facebookin ja muiden palveluiden näyttämät jaetun linkin pienet kuvakaappaukset ja tekstikatkelmat rikkovat tekijänoikeutta."
On ihan sama, otatko kuvakaappaukset itse vai jollain ohjelmalla tai skriptillä. Laillisuus ei tässä asiassa riipu välineistä vaan lopputuloksesta.
kayttaja-3842 kirjoitti:
Onko jotain suoraa lakiin viittausta?
Katsopa edellä viittaamani Wikipedian artikkelin lähteet. Tekijänoikeuslaki on melko epätarkka, joten kannattaa lukea esimerkiksi aihetta koskevia Jukka Korpelan tekstejä erityisesti otsikon Kuinka paljon saa siteerata (lainata)? alta.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.