Moi!
Asensin VirtualBoxiin Ubuntun serveriohjelman ja koitan sitä vähän opetella käyttämään. Nyt tarkoitus olisi peilata kaksi levyä RAID 1:llä. Löysin netistä aika osittaisia ja vanhoja ohjeita, mutta yksi ainakin näytti ihan hyvältä, jonka perusteella loin ainakin jotain.
Asensin ohjelman nimeltä mdadm. GPartedilla alustin kaksi tyhjää levyä EXT4-formaattiin, kun olin näille luonut ensin msdos-tyyppiset osiotaulut. Terminaalissa loin mdadm:llä md-levyn:
mdadm --create --verbose /dev/md0 --level1 --raid-devices=2 /dev/sdd1 /dev/sde1
Sitten loin osiotaulun tällä levylle GPartedilla, formatoin osion EXT4:ksi ja mounttasin fstabilla.
Linux-noviisina en tiedä, että onko tämä nyt tehty sitten ihan järkevästi ja onko se edes toimiva. Ohje oli vuodelta 2007 (Ubuntun version 6.04), sen jälkeen on saattanut aika paljon tulla uusia toimintoja ja muuta.
Eli, muutama kysymystä:
1. Onko tämä luotu nyt oikein?
2. Miten tarkistan, että data oikeasti peilautuu näille kahdelle levylle? sdd- ja sde-levyjen mounttaus ei ainakaan onnistunut, koska ovat mdadm:n käytössä.
3. Onko softaraidin luontiin parempia tapoja?
Levyjen alustaminen ennen RAID:in käyttöönottoa oli turhaa, mutta muuten teit kaiken oikein. Osiotaulutkaan eivät ole välttämättömät, vaan olisit voinut käyttää levyjä suoraan.
Näet RAID:in tilan tiedostosta /proc/mdstat. Oikein toimiva kolmen levyn RAID 5 näyttää tältä:
$ cat /proc/mdstat Personalities : [raid6] [raid5] [raid4] md127 : active raid5 sda1[0] sdc1[2] sdb1[1] 2930271872 blocks level 5, 64k chunk, algorithm 2 [3/3] [UUU] unused devices: <none>
[UUU] kertoo, että kaikki levyt ovat kunnossa.
Mitä tarkoitat paremmalla tavalla luoda softaraid? Helpompia työkaluja kuin mdadm löytyy, mutta tulos on niilläkin täysin sama. Varsinainen toiminnallisuushan on Linux-ytimessä.
Kuulostaa erikoiselta, että olet tehnyt ensin osioita, sitten teet niistä RAID-laitteen ja vielä teet tuolle laitteelle osioita. Yleensä käsittääkseni osiotaulu on vain yhdessä paikassa eli joko tehdään levyistä RAID ja osioidaan se kerralla tai (varsinkin harrastelijakäytössä) tehdään osioista RAID ja formatoidaan sitten se yhtenä valmiina osiona. Osiotaulua ei tarvita ollenkaan, jos käytetään koko levyä yhtenä osiona.
/proc/mdstat sisältää tälläistä:
Personalities : [linear] [multipath] [raid0] [raid1] [raid6] [raid5] [raid4] [raid10] md127 : active raid1 sde1[1] sdd1[0] 26196864 blocks super 1.2 [2/2] [UU] unused devices: <none>
Ilmeisesti RAID 1 näyttää tolta? Jos U kertoo, että levy on kunnossa, niin ilmeiseti tuo voi hyvin. Voinko jotenkin vielä tarkistaa, että levyt sisältävät oikeasti datan peilattuna?
Metabolix: GParted pakotti luomaan osiotaulun ennen kuin pystyin alustamaan levyn EXT4:ksi. En tiedä olisiko se toiminut myös ilman levyjen alustusta ennen RAID:n luomista. Näin piti ainakin Windows Serverillä tehdä, niin uskoin sen toimivan samalla tavalla tässäkin.
Macro kirjoitti:
Metabolix: GParted pakotti luomaan osiotaulun – –
Kai nyt, kun GParted on osioiden muokkaukseen tarkoitettu ohjelma. Olisit voinut kirjoittaa mdadm-komentoon kokonaiset levyt (/dev/sdd ja /dev/sde) tai formatoida RAID-laitteen mkfs:llä (mkfs.ext4 /dev/md0).
Macro kirjoitti:
Voinko jotenkin vielä tarkistaa, että levyt sisältävät oikeasti datan peilattuna?
Voit verrata osioita diffillä. Voit myös käyttää osioita erikseen, jos vain selvität, mistä kohti RAID-levyä osio oikeasti alkaa; muista read-only, ettei RAID sekoa.
diff -qs /dev/sdd1 /dev/sde1 mount -o loop,ro,offset=??? /dev/sdd1 /foo
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.