Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Ubuntun (viim. versio) asentaminen Win7 rinnalle

Sivun loppuun

combo [30.05.2014 18:32:27]

#

Koneessa on jo 4 ensisijaista osiota. D-asema on kokonaan tyhjä (273 Gt).

Miten Ubuntun asennusvaiheessa tiedän, että mikä levyn osio vastaa D-asemaa? Ubuntun asennusohjelmassa asennustyyppi-kohdassa kun ei lue asemien nimiä vaan laitteen nimi (/dev/sda1, ..sda2,.. sda3.., sda4). D-asemaa vastaavaa osiota ei myöskään löydy.

Enkä oikein löytänyt apua mistään ohjeista tai sitten en vaan hoksaa koko asiaa.

Grez [30.05.2014 19:01:08]

#

No mikä partitio siellä windowsissa on D-asema? Sillä kai se selviää

Levynhallinnassa jos esim. D-asema näkyy levy 0:n 3. partitioina, niin se on sda3

(Levy 0 on siis sda ja partitiot on numerojärjestyksessä)

combo [31.05.2014 10:49:55]

#

Juu, kiitos paljon Grezille asian selventämisestä. Kerrottakoon, että D-asema oli 4. partitioina.

Hieman tuottaa päänvaivaa seuravaa vaihe: Ubuntua varten pitäisi luoda swap-osio.

feenix [31.05.2014 10:53:58]

#

Se ei ole välttämätöntä, voit toki käyttää sivutustiedostoa (Linux-ihmiset vielä väärinkäyttävät heittovaihto-nimeä, vaikka siitä ei ole kyse), jolloin ei tarvitse erillistä osiota. En osaa sanoa miten Ubuntun asennuksessa tuo sanotaan, mutta varmasti on mahdollista.

combo [31.05.2014 11:05:12]

#

Ubuntu varoittaa tuosta: "Ubuntu toimii vakaammin esimerkiksi jos muisti on vähissä, mikäli käytät sivutustiedostoa" tms. Funtsin itse myös, että kuinka tarpeellinen mahtaa olla.

Ja mitä tulee tuohon muistikysymykseen, veikkaisin, että kun Wintowsassa muisti oli välillä aika lopussa, Ubuntussa tilanne on eri. Ainakin tässä valmiiksi asennetussa Win7-laptopissa on ihan helkutisti noita prosesseja käynnissä.

Voisin vielä tsekata, mitä siinä asennusvaiheessa oikeasti sanotaan swapista.

Metabolix [31.05.2014 11:46:55]

#

Itse en käytä swappia, päinvastoin pidän väliaikaistiedostotkin muistissa. Tarve riippuu tietenkin muistin määrästä ja käytettävistä ohjelmista ja etenkin ohjelmien käyttötavasta: onko paljon kaikkea käynnissä vai pärjääkö vähällä.

combo [31.05.2014 12:05:18]

#

Voisi sitä pelta varman päälle ja käyttää sivutustiedostoa. Eihän siitä mitään haittaakaan ole.

Olenko vihdoin ymmärtänyt oikein, että voin luoda swap-osion D-asemalle pienentämällä sen osiota ja näin jakaa sen kahtia (swapille esim. 2 Gt ja loput muuhun Ubuntun käyttöön n. 270 Gt)?

Metabolix [31.05.2014 12:16:24]

#

Jospa nyt vihdoin heittäisit koko ”D-aseman” mäkeen, kun sellaista ei ole olemassakaan kuin Windowsissasi ja sen ajattelu selvästi jotenkin sekoittaa tilannetta. Et voi tehdä ”D-asemalle” useaa osiota, koska ”D-asema” ei ole mikään asema vaan Windowsin harhaanjohtava nimi yhdelle osiolle. Kun olet formatoinut Linux-osiot, ei enää ole ”D-asemaa”, koska Windows ei ymmärrä osioitasi.

Kyllä, voit pienentää osiota 4, ja kyllä, voit luoda sen jälkeen uuden osion 5. Jos kuitenkin levyn nykyiset osiota ovat kaikki ensisijaisia (primary partition), joudut poistamaan osion 4 ja luomaan tilalle laajennetun osion (extended partition), jonka sisään luot Ubuntun uudet osiot, koska vanhanaikaisessa MBR-osiotaulussa ei voi olla kuin neljä ensisijaista osiota.

Eikö asennustyökalussa ole myös mahdollisuus käyttää automaattisesti levyn tyhjää tilaa? Voisit siis vain poistaa tuon osion ja antaa asennustyökalun osioida alueen uudestaan.

2 Gt swappia kuulostaa aika vähältä. Jos laitat, laita edes kunnolla. Toisaalta hyvin voisit käyttää myös tiedostoa jälkikäteen, jos näyttää, että tarvitset. Asennusohjelman aikana ei varmaan ole tätä vaihtoehtoa, mutta tiedosto on helppo lisätä jälkikäteen.

feenix [31.05.2014 13:19:45]

#

Tarkoitin välttämättömällä sitä, että erillinen osio ei ole välttämätön, voit käyttää tiedostoa. Ei sen tekeminen haittaa, jos kerran yli 200 gigaa on tilaa.

Ja muistin vähissä oleminen Windows vs Linux riippuu ihan käytöstä. Ei se ole mitenkään itsestäänselvää, että Windows vie kauheasti muistia ja Linux hyvin vähän. Näet jatkossa kyllä miten käy.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta