Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Kaupunginkirjastoon monikielinen kehitysympäristö?

LCHawk [17.05.2014 11:11:47]

#

Tuli tuossa parin poliittisesti aktiivisen kaverin kanssa puheeksi, että voisimme tehdä kuntalaisaloitteen siitä, että oman kotikaupunkimme kaupunginkirjastossa asennettaisiin ainakin yhdelle koneelle jokaisessa toimipisteessä jokin kehitysympäristö ohjelmoinnin opettelua varten. Meidän mielestämme on nurinkurista, että kirjastoissa on valtavat määrät erilaisia ohjelmointikirjoja ja -oppaita, muttei paikkaa, jossa voisi testata ja opetella niiden avulla ohjelmointia.

Siispä kysymys teille: mikä olisi sellainen kehitysympräistö, jota kannattaisi siinä ihan nimeltä ehdottaa. Sen pitäisi täyttää seuraavat vaateet:
1) olla ilmainen kirjastokäyttöön.
2) olla helpohkosti asennettavissa, jotta kirjastonhoitajat voivat sen tehdä.
3) olla sillä tavalla helppokäyttöinen, että ihmiset voisivat opiskella käyttöä itsenäisesti.
4) tuettava mahdollisimman montaa eri kieltä.

Mitä mieltä olisitte yleisestiottaen tällaisen aloitteen tekemisestä?

Metabolix [17.05.2014 11:58:16]

#

Yksittäinen kehitysympäristö ei tue ”mahdollisimman montaa eri kieltä”, koska valmiissa kehitysympäristöissä ei ole useita kääntäjiä. Kyllähän mikä tahansa tekstieditori osaa värittää kaiken maailman kieliä, mutta ei se auta, koska mielivaltaista koodia ei voi suorittaa.

Realistinen tapa tuollaisen ”kehitysympäristön” tekemiseen paikallisesti on etsiä tai tehdä Linux-jakelu, jossa on minimaalisessa tilassa kääntäjiä ja tekstieditori ja valmiina parit skriptit ohjelmien kääntämiseen ja ajamiseen. Linuxin voi sitten käynnistää QEMU-emulaattorilla. Paketin saa asennettua muistitikulta kopioimalla.

Toinen mahdollisuus on tehdä nettipalvelu tai käyttää olemassaolevia nettipalveluita.

Kolmas vaihtoehto on tyytyä siihen, mitä koneella jo on: moderni selain, jolla voi testata nettisivuja ja JavaScriptia, ja Windowsissa C#- ja VB.NET-kääntäjät. Tähän tarvitaan lisäksi vain tekstieditori, johon on säädetty napit koodin kääntämistä ja suoritusta varten; esimerkiksi Notepad++ tai moni muu kelpaa.

Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että kirjastossa realistisesti vietettävä aika on liian lyhyt ohjelmoinnin oppimiseen ja että nykyään useimmilla on kotonakin mahdollisuus käyttää tietokonetta.

Jalmari91 [17.05.2014 12:06:29]

#

Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Todennäköisesti parasta olisi jos koneisiin asennettaisiin useita vaihtoehtoja. Olisi myös ihan jännä, jos siellä olisi joku pandaboardin tyylinen härveli (tai/ja mikrokontrolleri tai/ja fpga). Se voisikin olla hyvä syy tulla kirjastoon koodaamaan.

The Alchemist [18.05.2014 08:13:23]

#

Sellainen ei taida olla kovin tavallista, että koodaus kiinnostaisi mutta tietokone puuttuu. Yleensä kiinnostus koodaamiseen tulee juuri tietokoneiden käytön ja läsnäolon kautta. Todellakin helpointa olisi vain tyytyä sellaiseen ohjelmointiin, mitä voi harrastaa ilman lisäohjelmistoja. Nettiympäristössä pystyy kyllä kokeilemaan juuri sen verran, mitä sillä tunnin tietokonevuorolla pari kertaa viikossa nyt muutenkin pystyisi harrastamaan.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta