Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Miten lasken moottorin vaaditun tehon?

Macro [01.01.2014 17:12:39]

#

Terve!

Miten pystyisin selvittämään paljonko moottorilta vaaditaan kun halutaan nostaa kuormaa? Tarkoitus olisi käyttää askelmoottoria ja timing belttiä (mikä suomeksi?) ja nostaa kameraa, joka liukuu joittenkin putkien päällä kuulaholkkien avulla.

Periaatteessa siis näin. http://s24.postimg.org/pygpujt7p/torque2.png

Kuvassa neliö on moottori ja ympyrät rattaita, jota kiertää punainen hihna, johon vihreä kamera on kiinnitetty.

Jos koko nostettava viritelmä painaa 2,1 kg, niin miten saan selville kuinka voimakkaan moottorin tarvitsen?

Tälläisiä löytyy Ebaysta. Onko tälläisessä tarpeeksi voimaa nostaa tuota viritystä, vai tarvitaanko voimakkaampia moottoreita?

Hennkka [01.01.2014 18:27:15]

#

Tuo linkkaamasi moottori näyttä pystyvän 2,6kgcm (kilogrammasenttimetrin) vääntöön, mikä tarkoittaa sitä, että jos siihen kiinnitetään sentin säteinen ratas, niin moottori jaksaa nostaa silloin 2,6kg. Jos säde tuplataan kahteen senttimetriin, nostovoima puolittuu 1,3:een kilogrammaan. Väännön (momentin) voi laskea yksinkertaisesti kaavalla M=F*r, missä M on monemtti, F voima ja r on voiman etäistyys akselin keskikohdasta.

Oletko harkinnut vastapainoa tuolle kameralle, koska silloin ei tarvita yhtä tehonasta moottoria ja moottorin ei tarvitse aktiivisesti pitää kameraa ylhäällä?

Ps. Momenttia kuuluisi mitata newtonmetreinä (Nm), mutta ilmeisesti usein käytetään kilogrammametrejä tai -senttimetrejä.

Macro [01.01.2014 19:43:46]

#

Eikö se arvo ole ns. holding torque, eli kuinka paljon se pystyy kannattamaan? Eli jos haluaa, että se jaksaa myös nostaa, niin raja-arvot eivät kelpaa?

Oskuz [01.01.2014 22:07:52]

#

Kyllä, mielellään saa olla enemmän tehoja. Mutta kannattaa käyttää sitä vastapainoa, kuten hisseissä.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta