Mikäs Linux-jakelu sopisi aloittelialle?
Ubuntua pidetään yleisesti aloittelijaystävällisenä. Itse käytän kakkoskoneessa Kubuntua eli Ubuntua KDE-työpöydällä ja olen ollut siihen tyytyväinen. Lähes kaikki toimii ilman säätämistä ja päivityksetkään eivät riko mitään. Ubuntua olen muutaman kerran kokeillut, enkä ole koskaan pitänyt sen työpöydästä.
Ensimmäinen Linux-distroni oli kuintenki SuSE. Siinä on graafinen YaST-työkalu, jonka avulla järjestelmän asetuksien muuttaminen on helppoa. Säätämistä nykyisessä openSUSEssa on kokemukseni mukaan hieman Ubuntuntuja enemmän, mutta mikäli olet tottunut säätämään esimerkiksi Windowsia, tulet sen kanssa varmasti toimeen.
Näiden kahden kahden vaihtoehdon jälkeen pitää vielä antaa vakiovastaus Linux-jakelukysymykseen: yhtä oikeaa vastausta ei ole. Ns. mainstream-jakeluiden erot ovat melko pienet, ja enemmän vaikuttaakin työpöytäympäristö. Vaihtoehtoina on käytännössä KDE, GNOME, Xfce sekä kasa tuntemattomampia, jotka aloittelijan kannattaa mielestäni unohtaa.
Xfce on kevyt ja muita karsitumpi sekä sopii hyvin vanhempaan koneeseen tai miniläppäriin. KDE muistuttaa melko paljon Windowsia, ja suosittelen sitä itse. GNOME:akin kannattaa kokeilla. Ubuntulla on käytössä GNOME:n päällä toimiva Unity, mutta mikäli et siitä pidä, ei kannata koko GNOME:a sivuuttaa.
Monella Linux-jakelulla on oletustyöpöytä, jonka lisäksi on saatavilla muut vaihtoehdot. Oletustyöpöytä on usein ilman säätöä toimivin, ja se kannattaakin ottaa huomioon jakelua valitessa.
Tässä specifimmät keskustelupalstat:
http://linux.fi/foorumi/index.php
Ubuntulle:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php
Suselle:
http://opensuse.fi/keskustelu/index.php
Nopeinten vastaukset saa Ubuntu-foorumilla. Kannattaa siis kysyä, mikäli tulee ongelmia eteen. Muuten on varsin helppo asentaa Linux-koneeseen.
Gentoo.
Suosittelen Debiania.
Entäs toi Linux Mint?
Mitä versioita teillä muuten on?
Oskuz kirjoitti:
Mitä versioita teillä muuten on?
Linux arch 3.12.5-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Thu Dec 12 12:57:31 CET 2013 x86_64 GNU/Linux
Eka päivittäiskäyttöä varten asentamani distro. 5/5
Oskuz kirjoitti:
Entäs toi Linux Mint?
Ajaa asiansa ihan hyvin. Ja kaikki Ubuntulle/Debianille tehdyt komentoriviohjeet toimivat käytännössä suoraan. Asensin itse asiassa Nadian yhdelle peruskäyttäjälle, ja tyytyväistä mutinaa on kuulunut. :)
Kokemuksen karttuessa kannattaa yrittää hakata päätä seinään Archin kanssa. Siinä oppii ihan kivasti.
Oskuz kirjoitti:
Entäs toi Linux Mint?
Sopinee myös aloittelijoille. Ongelmissa kannattaa kysyä Ubuntu-foorumilta, kun toi Mint on Ubuntupohjainen.
Oskuz kirjoitti:
Mitä versioita teillä muuten on?
$ uname -a Linux tehokone 3.8.0-34-generic #49~precise1-Ubuntu SMP Wed Nov 13 18:05:00 UTC 2013 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Oskuz kirjoitti:
Mitä versioita teillä muuten on?
Linux nanoha 3.10.7-gentoo-r1 #1 SMP PREEMPT Wed Oct 16 17:43:29 EEST 2013 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5 CPU 760 @ 2.80GHz GenuineIntel GNU/Linux
Distrothan on pääasiassa makuasioita. Mää tykkään näistä "rolling release"-jakeluista (Gentoo, Arch), jotka siis päivittyy jatkuvasti, eikä puolivuosittain, niinkun useimmat "tavalliset" kilpailijat.
Noin muuten kehottaisin ehkä miettimään ensin, minkä työpöydän haluat, ja sitten valitsemaan distron, jossa sitä tuetaan hyvin.
Linux ibm-x31 3.10-3-486 #1 Debian 3.10.11-1 (2013-09-10) i686 GNU/Linux
Arch on hyvä valinta jos haluat tehdä asennuksen itse ja oppia samalla. Wikissä on aloittelijaystävällinen step-by-step opas, joka tosin on aika pitkä. Wiki on myös erittäin hyvä paikka etsiä muuta tietoa.
OpenBSD nanoha.elisa-laajakaista.fi 5.4 GENERIC.MP#0 amd64
Uusin Debian, ja Rasbian wheezy raspberryissä.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.