Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Applen iOS, mikä pohjalla

koodiman [29.11.2013 18:09:48]

#

Ihan juuri äskettäin luin vasta Wikistä, että Applen IOS:n pohjalla onkin ilmeisesti joku UNIX:

http://fi.wikipedia.org/wiki/IOS

Osaako joku selittää tätä tarkemmin? Onko siis niin, että Applen IOS ei olekaan varsinaisesti mikään Applen oman käyttöjärjestelmä.

Metabolix [29.11.2013 18:23:27]

#

Kun nyt kerran osasit laittaa linkin Wikipediaan, varmaan osaat myös lukea sen artikkelin: ”iOS perustuu Darwin BSD -käyttöjärjestelmään.” Tuosta linkkiä klikkaamalla jatkuu: ”Darwin on vapaa POSIX-yhteensopiva käyttöjärjestelmä, jonka Apple julkaisi vuonna 2000.” Kun vielä vähän klikkailee, voi löytää englanninkieliseen XNU-artikkeliin, jossa kerrotaan, miltä pohjalta XNU-ydin on kehitetty: ainakin osia Mach-ytimestä ja jostain BSD:stä on käytetty.

Ei kai tuossa ole mitään ihmeellistä. Muutkin käyttävät valmiita paloja: Android ja Sailfish ovat Linux-pohjaisia ja PlayStation 4:ssä on FreeBSD.

Linux on eri asia kuin UNIX.

koodiman [30.11.2013 23:43:54]

#

Metabolixi: Tein avaukseni kiireessä ja kieltämättä huonosti. Tarkoitus oli herättää keskustelua, mutta se nyt näyttää epäonnistuneen.

Lueskelin Wikiä hieman tarkemmin ja Applen käyttiksen alkulähde näyttää menevän jotenkin näin.

iOS --> pohjautuu Darwin BSD käyttöjärjestelmään. Darwin on Applen itsensä vuonna 2000 julkaisema käyttöjärjestelmä.

Darwin BSD --> pohjautuu 386BSD (toisinaan Jolix) käyttöjärjestelmään. Lisäksi siinä on osia Nextstep ja muista avoimen lähdekoodin projekteista. Myös Applen oma APSL lisensioitu lähdekoodi on osa sitä.

386BSD --> pohjautuu BSD käyttöjärjelmään. Kehitys on lopetettu ja viimeisin vakaa versio 1.0 on marraskuulta 1994.

BSD --> Berkeley Software Distribution, on nimitys toiselle UNIX-haaralle. On lähtenyt liikkeelle siitä, että UNIX-ohjelmistoja koottiin nauhalle, jota levitettiin vapaasti. Sen BSD alkoi parin vuoden kuluttua kehittyä itsenäiseksi käyttöjärjestelmäksi.

Kuten tästä näemme, Applen oma käyttöjärjestelmä pohjautuu lukuisiin muihin hieman tuntemattomampiin käyttöjärjestelmiin. Järjestelmän pohjat ovat syvällä. Vaikka kehitys nykyään onkin nopeaa, sisältää Applenkin järjestelmä luultavasti koodia vähintäänkin 90-luvun alusta, ellei jopa 80-luvulta. Viimeksi mainittu BSD:hän saattaa sisältää jopa 70-lukulaista koodia.

jussitus [02.12.2013 13:01:31]

#

Niinkuin Metabolix tossa mainitsi niin eihän tuo hirveen erikoista ole tällä alalla. Toki siitä voi keskustella, mutta vähän meni ohi että oliko siellä jossain kysymys :D

Lebe80 [02.12.2013 13:19:14]

#

jussitus kirjoitti:

Niinkuin Metabolix tossa mainitsi niin eihän tuo hirveen erikoista ole tällä alalla. Toki siitä voi keskustella, mutta vähän meni ohi että oliko siellä jossain kysymys :D

Itsekään en oikein ymmärtänyt, mitä tästä aiheesta pitäisi keskustella.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta