Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Laten kotisivut, versio 2.0

Sivun loppuun

late [01.10.2013 14:11:59]

#

Hei,

Laitoin juuri kotisivujeni Version 2.0 LIVEksi. Ottaisin mielelläni teiltä parannusehdotuksia vastaan.

ONGELMAT (-)
- W3Org Validator löytää virheitä joka sivusta. Tämä johtuu mm. siitä että osa tulee teemasta ja osa WordPressistä. Näitä virheitä en toistaiseksi voi vielä korjata.

- Mobiili-käytössä Portfolio-sivun slider ei ole parhaimmillaan. Kuvat ovat liian suuria eli siihen olisi kiva saada vinkkejä, miten toimia.

- Artikkeleita on vielä vain pari, mutta ajan kanssa teen lisää.


OK (+)
+ Artikkeleiden aiheet koskevat VAIN kotisivujani. Tyylin WordPress, koska sillä hallinnoin mm. sivujen sisältöä. Tarkoitus on tehdä kotisivuista Tutorial-tyyppiset. Eli mistä kaikista aiheista kotisivut rakentuvat:

-- Google Analytics
-- SEO
-- WordPress
-- Webhotelli
-- Favicon
-- jne. jne. jne.

Lebe80 [01.10.2013 14:49:37]

#

Anteeksi, mutta odotin kaiken tämän hehkutuksen jälkeen jotain vähän... näyttävämpää ja teknisesti kehittyneempää sivustoa.

Palautetta:
Navigaation pitäisi esim. rivittyä listaksi, kun selain menee liian kapeaksi.

Alapalkki ei ole linjassa minkään kanssa. Toivoisin, että alhaalla vasemman palkin vasen reuna olisi edes samassa linjassa sisältötekstin vasemman reunan kanssa.

Muutenkin koko alapalkki on todella outo, lähinnä sisällönsä suhteen. Sivukartta on todella kevyt, lyhyiden tekstien vuoksi, ja pari muuta palkkia taas on erittäin raskaita tekstinmäärän vuoksi.

Kokeile vaihtaa Sivukartta vaikkapa ihan viimeiseksi, jotta tuo näyttäisi jotenkin järkevämmältä.


Ja siis sivuissa ei olisi mitään vikaa, jos kyseessä olisi vain yet-another-webblog, mutta portfolioksi webikehittäjälle tuo on aika pliisu esitys.

Itsellä oli aikoinaan blogi vain sitä varten, että blogissa oli linkkejä mun _töihin_. Eli blogi oli vain bulkki blogi, jossa kerrottiin tekniikoista linkkien muodossa yms. yms.

Oma neuvo on edelleenkin, että fokusoisit sen energian oikeaan suuntaan. Eli blogi on vain blogi (varsinkin jos se nyt on vain tuollainen perusblogi) ja antaa sen sellaisena ollakin (vaikka perus-wp-teemalla) ja blogissa olisi sitten linkkejä sun tekniikkademoihin, protoiluihin ja portfolioon (asiakastöihin).

late [01.10.2013 14:58:35]

#

Kiitos palautteesta. Tarkoitus oli tehdä mahdollisimman yksinkertaiset kotisivut, joissa vain olennainen tieto. Toivon että sivut toimivat mahdollisimman hyvin esim. Mobiiliympäristössä.

Lisäys:

...

Niin se vielä että teeman olen tehnyt itse. Tyylillisesti päätynyt tuollaiseen hyvin yksinkertaiseen. Fontit on noita Googlen Web-fontteja.

uta [02.10.2013 08:20:42]

#

Tiesitkö ettei (googlen) fontit näy oikein firefoxilla?

late [02.10.2013 09:26:59]

#

Hmm.. en tiennyt mistä tämä johtuu? (jos tiedät)

The Alchemist [02.10.2013 09:39:15]

#

Kyllähän ne toimivat. Jos jossain tietyssä selaimen versiossa on bugi, niin sillä ei ole mitään väliä. Fontteja ei tarvitse valikoida sillä perusteella, että on olemassa jokin tietty selain X, joka ei omaa kyvyttömyyttään osaa kyseistä fonttia rendata. Pitää vain valita järkevät, geneeriset fallback-fontit, joita vialliset selaimet voivat käyttää.

late [02.10.2013 09:53:38]

#

Okei, kiitän.

"CSS3: Webfont Smoothing and Antialiasing" Tuo on minulle vielä mysteeri. Olenko ihan väärässä että nämä Google Web-fontit eivät tukisi tätä ominaisuutta (ei mitään eroa vaikka laittaa css-tiedostoon). Firefox ei ainakaan tue mielestäni.

Huom! Otan mielelläni kaikkea kehityspalautetta vastaan. Sivut ovat hyvin yksinkertaiset mikä on tarkoitus. Tyyli ja käyttöliittymä on täysin oma ja sivujen pitäisi nyt toimia ihan ok:

- Desktop
- Laptop
- Tablet
- Mobile

- pysty / vaaka

Testattu
< 320 | 360 | 480 | 768 | 1024 >

Lebe80 [02.10.2013 09:57:24]

#

Firefoxilla Googlen fontit toimivat ihan oikein.

Chromella antialisointia voi feikata tällä css-rivillä:
-webkit-text-stroke: 0.5px;

late [02.10.2013 10:02:52]

#

juu.. tarkoitin sitä että eikö ole niin että kun on tuollaisia valmiita fontteja (Google Web-fontit) niin ei ole syytä niitä lähteä "muokkaamaan"? Tavallaan voisi kysyä että jos ulkoasu saa olla hieman eri ... eri laitteet, selaimet jne. niin onko fonttien kohdalla sama.

Tuo päänavigaatio on erinäköinen Chrome / Firefox.

samip [02.10.2013 13:43:10]

#

late kirjoitti:

Tavallaan voisi kysyä että jos ulkoasu saa olla hieman eri ... eri laitteet, selaimet jne. niin onko fonttien kohdalla sama.

Kyllä, kunhan teksti on aina lukukelpoista.

late [02.10.2013 15:01:02]

#

Kiitän, Tällä hetkellä käyn läpi jQuery videokurssia, opettelen Googlen Developer Toolin käyttöä ja yritän ymmärtää paremmin käsitettä DOM.

Sitten seuraavaksi haluan oppia MVC-mallia paremmin ja hyödyntää sitä ja olio-ohjelmointia seuraavassa projektissani. En ole varma onko tämä nyt se mitä Lebe80 ehdotti eli pitää keskittyä oleelliseen. Kiitos kaikille kehitysideoista!

uta [03.10.2013 09:24:18]

#

The Alchemist kirjoitti:

Kyllähän ne toimivat. Jos jossain tietyssä selaimen versiossa on bugi

Itselläni ei ole toiminut yli puoleen vuoteen, viimeinen tuettu versionumero taisi olla jotain 18 kun nyt mennään jo 24. Ja mikään googlen fontti ei renderöidy, ei edes isojen firmojen sivuilla.

Lebe80 [03.10.2013 09:37:43]

#

uta kirjoitti:

The Alchemist kirjoitti:

Kyllähän ne toimivat. Jos jossain tietyssä selaimen versiossa on bugi

Itselläni ei ole toiminut yli puoleen vuoteen, viimeinen tuettu versionumero taisi olla jotain 18 kun nyt mennään jo 24. Ja mikään googlen fontti ei renderöidy, ei edes isojen firmojen sivuilla.

Mikähän käyttis sulla on käytössä ja onko esim. adblockia yms. selainlaajennuksia käytössä?

Veikkaan, että tässä on kuitenkin kyseessä enemmänkin yksittäistapaus, kuin yleinen ongelma.

jukkah [03.10.2013 21:46:24]

#

Lebe80 kirjoitti:

-- onko esim. adblockia yms. selainlaajennuksia käytössä? --

NoScript ainakin blokkaa @font-face:n oletuksena.

uta [04.10.2013 09:01:45]

#

Ahaa, oikeassa olette. Adblokkihan ne blokkaa, disabloimisen jälkeen rendaa normaalisti. On se kumma, lokaalit font-facet näkyy mutta CSS:ään importatut tai remote-tiedostot ei..

anppa [08.10.2013 17:12:35]

#

Täytyy nosta hattua siitä että motivaatiota löytyy, tosin aikaisemmat sivut olivat kyllä "selkeämmät" ja "paremmat" kuin nykyiset. Jos noita nyt noilla termeillä voi kutsua. Lisäksi noi sun tekemät sivut "vaikuttavat" jotenkin aina samanlaisilta, oiskohan tuossa jokin tietyn "WP-teeman" käyttö syynä?

Parannusehdotuksina tulee ensimmäisenä mieleen, että oletko ajatellut että sen sijaan ettet yrittäisi tehdä sivustosta "yhteensopivaa" jokaisen laitteen kanssa vaan suunnittelisit "oman ulkoasun" eri alustoille mitkä sitten käyttäjän selaimen mukaan tuot esille.

Toinen, ehkä tärkeämpi ehdotus olisi se, että sen sijaan että kutsut itseäsi "web-kehittäjäksi" niin alkaisit käyttää vaikka titteliä "WordPress-käyttäjä". Tuo ei varmastikaan antaisi sivujesi katsojille niin vääristynyttä kuvaa siitä mitä teet.

Vähän asian laidasta, mutta aika sekavat tuntemukset sen osalta, mitä nyt aikaisempia ketjujasi tullut seurattua, että olet melkeinpä saanut kaikki mahdolliset neuvot kysymykseen; "miten tästä eteenpäin?" mutta olet suurimman osan selkeästi jättänyt huomiotta. Ei kaikki palaute ole mitenkään positiivisessa sävyssä tullut esille mutta kyllä niissäkin on jokin vinha perä ollut.

En nyt tarkoita hyökätä vastaan mutta tuo kertomasi kokemus aiheuttaa täyttä hämmennystä. Jos sinulta löytyy IT-alalta noin vuoden verran kokemusta ja "web-tekniikoita" olet opiskellut viisi vuotta, niin olettaisin että monet jo aikoja sitten ehdotetut jutut olisi itsestäänselvyyksiä. Vaikka olenkin hetken seuraillut näitä juttujasi niin ei ole oikein missään vaiheessa tullut selväksi se, että miltä osa-alueilta löytyy osaamista ja miltä ei?

Macro [08.10.2013 17:57:52]

#

anppa kirjoitti:

Parannusehdotuksina tulee ensimmäisenä mieleen, että oletko ajatellut että sen sijaan ettet yrittäisi tehdä sivustosta "yhteensopivaa" jokaisen laitteen kanssa vaan suunnittelisit "oman ulkoasun" eri alustoille mitkä sitten käyttäjän selaimen mukaan tuot esille.

"Haluatko siirtyä mobiilioptimoidulle sivustolle?"

Maailman turhauttavin kysymys.

anppa [08.10.2013 18:39:38]

#

Macro kirjoitti:

anppa kirjoitti:

Parannusehdotuksina tulee ensimmäisenä mieleen, että oletko ajatellut että sen sijaan ettet yrittäisi tehdä sivustosta "yhteensopivaa" jokaisen laitteen kanssa vaan suunnittelisit "oman ulkoasun" eri alustoille mitkä sitten käyttäjän selaimen mukaan tuot esille.

"Haluatko siirtyä mobiilioptimoidulle sivustolle?"

Maailman turhauttavin kysymys.

Miksihän sitä pitäisi erikseen kysyä kun sen voi muutenkin hoitaa?

Tuohon laten sivuun liittyen se ei varsinaisesti ole ajankohtainen, mutta tuota keskustelua "laitetuesta" vaan tulee sen verran paljon ja jos aikomuksena on ihan työkseen tuota ruveta tekemään niin ehkä sitä olisi syytä harkita.

late [09.10.2013 13:06:30]

#

Hmm.. kiitos palautteesta. Kotisivuni ovat informatiiviset. Eli sieltä löytyy perustiedot minusta:

- nimi
- kuva
- yhteystiedot

Jos nyt haen vaikka työharjoittelupaikkaa niin voin laittaa hakemukseen kotisivujeni linkin. Kotisivut yleisesti ovat todella yksinkertaiset ja selkeät. Huom! vain oma mielipiteeni asiasta.

---

Tällä hetkellä teen uutta projektia, jossa teen erilaisia koodaus esimerkkejä / malleja omaan käyttöön. Esimerkiksi nyt teen rekisteröintilomaketta:

- HTML5 rakenne, tekstikenttä tyypit
- CSS3 tyylittely
- HTML5 validointi
- JavaScript validointi
- PHP validointi
- Tiedon tallentaminen tietokantaan

Teen olio-ohjelmointi periaatteella. Käyttäjäluokka jne.

----

anppa kirjoitti:

oiskohan tuossa jokin tietyn "WP-teeman" käyttö syynä?

Tuon teeman ulkoasun ja käyttöliittymän olen tehnyt itse.

Metabolix [09.10.2013 14:32:47]

#

Hyvää: Sivut ovat melko selkeät, koska sisältöä on vain vähän ja olennainen on selvästi jaoteltu. Hienoa myös, että annat itsestäsi avoimesti realistisen kuvan – toisin kuin vaikkapa tämä uhoava tonttu.

Huonoa: Sivut on tehty WP:llä, joten niistä ei käy ilmi kovin kummoisia ”web-kehittäjän” kykyjä. Nettisivujen tekemistä ja testaamista käsittelevät tekstisi ovat enimmäkseen surkuhupaisia, kun jauhat vieläkin samoja merkityksettömiä asioita, joista sinulle on täälläkin pitkään naurettu. Kannattaa myös miettiä, mitä asioita kertoo ja mitä ei: millaisen kuvan annat itsestäsi, kun kerrot käyneesi peruskoulua yhteensä 11 vuotta (ensin 10 vuotta ja päälle vielä kymppiluokan) ja aloittaneesi ohjelmointiurasi työväenopiston HTML-kotisivuperuskurssilla?

late [09.10.2013 17:25:00]

#

No.. suurkiitos kommenteistasi. Sanon vaan sen että osa täällä on aloittanut ohjelmoinnin ekalla luokalla.. tehden tekstipohjaisia seikkailupelejä.. lehdissä ollut ohjeet jne.

..niin omalla kohdalla tausta on sieltä graafiselta puolelta, jossa taitetaan ja käsitellään kuvia. Sitten löysin onneksi ohjelmoinnin (ja web-kehittämisen). Jostain se kipinä tulee, eihän Työväenopiston kurssi ollut mitenkään vaativa, mutta opettaja osasi herättää hyvän fiiliksen webistä. Amiedussa sitten oli jo kovempi taso, työharjoittelussa aikanaan liian kova taso. Nyt luultavasti olisi toisin. Sitten tuo ICT-koulutus ohjelma oli 95% työpaikalla ja siellä luonnollisesti erittäin kovia kavereita, joilta oppi paljon (siis ammattilaisia).

Tällä hetkellä mietin AMK:ta ja teen omaa projektia, jossa teen sivuston joka koostuu erilaisista esimerkeistä / malleista. Esim.:

- PDO tietokantayhteys
- Luokat
- Metodit
- Oliot
- Lomakkeet (validointi, HTML5 elementit, tyypit jne.)
- jQuery

no joo.. ompahan taas lista, mutta sitä mukaan kun tutustun uuteen juttuun, olkoon nyt vaikka (session-muuttuja) niin pyrin tekemään tästä esimerkin, joka tavallaan on myös dokumentaatio, sellainen LIVE-esimerkki, jonka pariin pystyn palaamaan tarvittaessa.

Tuosta WordPressistä lyhyesti. Sitä dissataan aivan turhaan. On hieno muuttaa staattiset sivut dynaamisiksi WP:n avulla. Siinä on paljonkin omaa jälkeä, mutta WP mahdollistaa monia asioita tuosta vain. Esim. URL, hyvä SEO näkyvyys, Cache, erilaiset plugarit, vaikkapa nyt tuo palautelomake.. no nyt tässä uudessa projektissani on idea, että kaikki olisi ihan alusta saakka omaa käsialaa.

Ja että projektia voisi kehittää opiskelun ja työn lomassa eteenpäin. Tällä hetkellä esim. nuo HTML5 lomake tyypit ovat tosi mageita juttuja, yritän näin ollen saada 90% näistä lomakkeisiin ihan vain testitarkoituksessa ja oppimisen kannalta.

qeijo [09.10.2013 17:49:48]

#

Metabolix kirjoitti:

tämä uhoava tonttu.

Toi oli myös aika koominen herra.

anppa [09.10.2013 20:38:54]

#

Metabolix kirjoitti:

Hyvää: Sivut ovat melko selkeät, koska sisältöä on vain vähän ja olennainen on selvästi jaoteltu. Hienoa myös, että annat itsestäsi avoimesti realistisen kuvan – toisin kuin vaikkapa tämä uhoava tonttu.

Huonoa: Sivut on tehty WP:llä, joten niistä ei käy ilmi kovin kummoisia ”web-kehittäjän” kykyjä. Nettisivujen tekemistä ja testaamista käsittelevät tekstisi ovat enimmäkseen surkuhupaisia, kun jauhat vieläkin samoja merkityksettömiä asioita, joista sinulle on täälläkin pitkään naurettu. Kannattaa myös miettiä, mitä asioita kertoo ja mitä ei: millaisen kuvan annat itsestäsi, kun kerrot käyneesi peruskoulua yhteensä 11 vuotta (ensin 10 vuotta ja päälle vielä kymppiluokan) ja aloittaneesi ohjelmointiurasi työväenopiston HTML-kotisivuperuskurssilla?

Olen Metan kanssa samaa mieltä siitä, että on hyvä että annat itsestäsi realistisen kuvan, kuin myös oikeastaan kaikesta muusta mitä tuossa huonojen puolella on listattuna.

@late: Mutta noin muuten, oletko yhtään ajatellut "miten" tuo tarvittava tieto löytyy sivuiltasi. Fyysinen tilan käyttö suhteutettuna sisältöön, varsinaiseen tietoon ja tiedon sijaintiin. Omasta mielestä käyttökokemus on noilta osin suoraansanoen hirveä. Tuon suhteen voisit parantaa reilusti.

Esimerkkinä sivu jossa kerrot itsestäsi. Itse tekisin niin, että laittaisin pääsivuksi tuon sivun, osaaminen ja muu tuolta menisi kokonaan toiselle, sille suunnatulle sivulle (esimerkiksi vaikkapa "kokemus", "osaaminen"). Ja korostaisin tässä vaiheessa taas sitä tilan käyttöä. Nyt kun tuota listaa osaamisesta lukee läpi, niin varsinkin pienempi resoluutioisilla laitteilla tuossa saa hetken seilata.

Kuten myös itse olet sivuillasi todennut, "Olen rakentanut kotisivuni potentiaalisia asiakkaita, oppilaitosten edustajia sekä mahdollisia työnantajia varten.", miten tieto esimerkiksi Zonerin palvelujen ja WordPressin käyttö CMS:nä on oleellista?

Yrität tehdä melkoista pakettia sivusta millä ei ole tuon suurempaa tarkoitusta ja käytät siihen ehkä vähänkin liian järeitä työkaluja.

late kirjoitti:

No.. suurkiitos kommenteistasi. Sanon vaan sen että osa täällä on aloittanut ohjelmoinnin ekalla luokalla.. tehden tekstipohjaisia seikkailupelejä.. lehdissä ollut ohjeet jne.

Muistan nuoruudesta että kaverini joskus on puhunut php:n include -funktiosta josta on nyt noin 10 vuotta aikaa, aloitin itse ohjelmoinnin C/C++:lla vasta viime vuoden Marraskuussa, eli tässä vaiheessa vasta ensimmäistä kertaa kokeilin mistä on kyse. Ensimmäisenä projektina tein ja sain valmiiksi server/client -softat jossa keskustelu onnistui useammankin asiakkaan kanssa, palvelimen tallentaessa logia toiminnoista. Tuo oli tosin vain Windowsilla toimiva, mutta täysi UI niissä molemmissa oli, asetuksista pystyi valitsemaan laitteet, portin, tai vaihtoehtoisesti syöttämään vain IP:n ja muutenkin muuttaa asetuksia palvelimen puolelta logien suhteen ja tietysti ihan on/off -toiminnot. Asiakkaalle nyt ei tarvinnut sen kummempia hoitaa kuin sen yhdistämisen, yhteyden katkaisun ja osoitteen ja portin mihin yhdistetään. Tuon tekemiseen meni noin neljä kuukautta (ilman kokemusta).

Se tosin on omalla kohdalla pieni vaikuttava tekijä että olen ollut noin muuten koneiden kanssa tekemisissä koko nuoren ikäni, olen siis tällä hetkellä 26, ja olen tehnyt töitä raudan kanssa suunnittelun puolella.

Tässä kuitenkin tulee nyt esille se syy miksi ainakin omalla kohdalla aiheuttaa hämmästystä suuresti että jos sinulla on viiden vuoden kokemus niin... miten ihmeessä olet vasta nykyisessä pisteessä? Eivät kaikki samaa tahtia opi, mutta luulisi että osaisit huomattavasti enemmän.

late [09.10.2013 20:59:31]

#

Okei, tuli paljon mielenkiintoisia pointteja.. olen kyllä samaa mieltä lähes kaikesta. Tähän koukkuun on puututtava:

anppa kirjoitti:

Tässä kuitenkin tulee nyt esille se syy miksi ainakin omalla kohdalla aiheuttaa hämmästystä suuresti että jos sinulla on viiden vuoden kokemus niin... miten ihmeessä olet vasta nykyisessä pisteessä? Eivät kaikki samaa tahtia opi, mutta luulisi että osaisit huomattavasti enemmän.

- Tämä samainen asia on tuottanut minulle yhtä lailla suurta hämmennystä, eli missä pointissa nyt olen? Eli onko joku testi tai jokin projekti, jolla voisin osoittaa tämänhetkisen osaamiseni?

(kotisivuni ovat tarkoituksella mahdollisemman yksinkertaiset ja selkeät). Asiakastyöni, josta tein 2 versiota .. ovat vuodelta (2011 ja 2012). Nykyinen projektini sisältää:

- HTML5
- CSS3
- JavaScript
- jQuery
- SQL
- MySQL
- PHP
- (Gimp)
- (MAMP PRO)
- (Sublime Text 2)
- (Transmit 4)
- (Zoner Webhotelli)

Lebe80 [10.10.2013 14:58:06]

#

qeijo kirjoitti:

Toi oli myös aika koominen herra.

Oli? Eikös tuo juuri hetki sitten täälläkin taas käynyt. Itse en jaksaisi asiaa kauheasti kommentoida, kun kyseinen herra yleensä muistuttaa minua lakimiesisästään sähköpostilla.

Teuro [10.10.2013 15:25:25]

#

late kirjoitti:

- Tämä samainen asia on tuottanut minulle yhtä lailla suurta hämmennystä, eli missä pointissa nyt olen? Eli onko joku testi tai jokin projekti, jolla voisin osoittaa tämänhetkisen osaamiseni?

Pystytkö suorittamaan PHP-haasteen tehtäviä? Se on aika hyvä testi ja mittari oman osaamisen tasosta. Mikäli tehtävät sujuvat helpohkosti, niin osaamisen tasosi on hyvä, mutta jos joudut paljon hakemaan apua, niin ehkä osaamisen taso ei ole kovin hyvä.

late [10.10.2013 15:51:39]

#

Jo tuo PHP-haasteen 1.tehtävä saa minut voimaan pahoin. Eli menee valtavasti aikaa tajuta miten homma toimii, miten tehtäviä suoritetaan.

En halua kuulostaa ylimieliseltä, mutta tällaiset tehtävät kiinnostaisivat (Ohjelmointi-haasteena):

- tee web-sivu
- koodaa lomake (html5)
- tyylittele lomake (css3)
- tarkista ja lähetä lomakkeen tiedot palvelimelle (php)
- suunittele tietokanta, taulut jne. (MySQL)
- tulosta tietoa kannasta (SQL)
- tee käyttöliittymä niin että lomake-sivun / tulosta-sivun välillä voi liikkua helposti ja nopeasti (JavaScript/jQuery)

BONUS:
- käytä Google Fontteja
- anna käyttäjälle mahdollisuus vaihtaa sivun tyyliä (päivä/yö)
- tee ylläpitäjän sivu joka vaatii sisäänkirjautumisen
- ylläpito sivulla voisi olla tietoa php versiosta ja palvelimesta

...Tämän tyyppinen kiehtoo suuresti!

Lebe80 [10.10.2013 16:09:28]

#

late kirjoitti:

Jo tuo PHP-haasteen 1.tehtävä saa minut voimaan pahoin. Eli menee valtavasti aikaa tajuta miten homma toimii, miten tehtäviä suoritetaan.

En halua kuulostaa ylimieliseltä, mutta tällaiset tehtävät kiinnostaisivat (Ohjelmointi-haasteena):

Ylimieliseltä? Miksi!? Ai kun pitää tehdä jotain niinkin haastavaa, kuin jokin pieni sivusto-projekti?

Jos harjotusta haluat, niin suuntaa wanhaan kunnon http://www.csszengarden.com/ -sivustolle ja teet sinne oman css-tyylisi.

mm. Robot Named Jimmy oli responsiivinen
http://www.csszengarden.com/?cssfile=/215/215.css

Teuro [10.10.2013 16:12:54]

#

Valtavasti aikaa tajuta mitä? Tee sivu palvelimelle, joka tulostaa kahden luvun summan. Ei voi oikeasti olla liian paljon vaadittu. Tuosta ideastasi miten tuollainen tehtävä arvostellaan? Arvosteluperusteet ainakin css:n osalta rajoittuvat muodollisesti oikeaan ilmaisuun. Tyylillisesti arvostelu ei ole oikein (koneellisesti) mahdollista.

Datan lähettäminen palvelimelle ja sen tallentaminen ja tulostaminen on melko triviaalia, jonka ohjelmoija oppii melko nopeaan. Haasteen tehtävät mittaavat sen sijaan ohjelmointitaitoja. Tehtävien arvostelu on objektiivista ja varsin yksiselitteistä.

Kaikki tuo front end näppäily on vain koriste hyvin tehdyn taustajärjestelmän päällä.

The Alchemist [10.10.2013 16:13:19]

#

Onko ensimmäinen tehtävä nyt tuo palvelimen pystytys tehtävien tarkistamista varten vai se salasanan ja käyttäjätunnuksen validointi? Jos sellaiset asiat eivät luonnistu, niin melko mahdotonta sinun on mitään oppia.

Tehtävä 20 kirjoitti:

Kaksi ensimmäistä Fibonaccin lukua ovat 0 ja 1. Tämän jälkeen seuraava Fibonaccin luku saadaan laskemalla yhteen kaksi edellistä.

Ei tuossakaan pitäisi mennä valtavasti aikaa tajuta, miten Fibonaccin lukuja lasketaan...

late [10.10.2013 17:32:21]

#

..tarkoitin omalla tehtävänannolla sitä että tuollainen selkeä suurempi tehtävä motivoi erittäin paljon. Fibonaccin luvut suun muut sopivat ihmisille, jotka ovat erittäin kiinnostuneita syvästä ohjelmoinnista, ehkä hieman jopa matematiikasta.

..haluan rakentaa kaikenikäisille / tasoisille ihmisille yksinkertaisia, kauniita ja ennen kaikkea toimivia web-palveluja /- sivuja.

tmub [10.10.2013 17:44:21]

#

Onnea työnhaussa Lauri!

Lebe80 [11.10.2013 09:45:39]

#

late: tee harrastelijoille urheilutulos-sivusto.

Itse tein hyvinkin pitkälle vanhalla Joomlalla yhtä sivustoa, mutta kun Joomla vaihtui uudempaan.... ja taas uudempaan versioon, niin homma jäi kesken.


Sivusto toimi siis jo tuossa vaiheessa niin, että kaikkia eri sarjoja, joukkueita, pelaajia ja otteluita ja otteluiden tilastoja pystyi lisäämään ja järjestelmä osasi laskea pisteitä.

https://www.dropbox.com/s/h1k5phs3kxjjuos/sivusto_001_etusivu.jpg

The Alchemist [11.10.2013 10:42:50]

#

late kirjoitti:

..tarkoitin omalla tehtävänannolla sitä että tuollainen selkeä suurempi tehtävä motivoi erittäin paljon. Fibonaccin luvut suun muut sopivat ihmisille, jotka ovat erittäin kiinnostuneita syvästä ohjelmoinnista, ehkä hieman jopa matematiikasta.

Se on tyly fakta, että korkeakouluopiskelu on juuri tuollaisten mitättömyyksien pänttäämistä, joten meille korkeakoulun käyneille koodareille tuollaiset tehtävät ovat paljon helpompia kuin junioreille tai muille itseopiskelijoille. Tehtävät on kuitenkin selitetty auki sanallisesti ja kyse on vain sanaselityksen muuttamisesta koodiksi. Mikäli et siihen pysty, niin et yksinkertaisesti voi koodata.

Algoritmit täytyy aina ensiksi selittää itselleen luonnollista kieltä käyttämällä, ei niitä muuten voi mitenkään ohjelmoida jos algoritmeja ei ymmärrä. Tämä on juuri sinun heikkoutesi ja sinulle on siitä sanottu lukuisia kertoja. Lihasmuistilla ei voi ohjelmoida, parhaimmillaankin kykenet vain kopioimaan muiden koodia.

groovyb [11.10.2013 11:17:35]

#

Alchemist, ei ohjelmointiin silti korkeakoulututkintoa missään nimessä vaadita, eikä se ole edes edellytys hyvälle ohjelmoijalle. Luonnollisesti kaikesta koulutuksesta on aina apua, mutta kuten sanottu, jokainen saa kouluista ne eväät joihin on itse nähnyt vaivaa. KK:sta valmistuu vuosittain myös läjä henkilöitä joita en koskaan palkkaisi. Ja yleisestikin, ohjelmoijia on eri sektoreille. Tuskin luonnontieteiden kk opiskelu paljon hyödyttää pk-sektorin webbisivu -koodaria.

*Edit, lukaisinpa läpi ja selvennän ettei jää vääriä käsityksiä*

Eli mikäli aikoo suuntautua vaikka puhtaaseen web -ohjelmointiin, ei edellytyksenä ole syvällistä tietoa algoritmeistä ja niiden muodostamisesta. Kyllä sen For -loopin oppii ilman n vuoden korkeakouluopintoja.

Apua on toki kaikesta koulutuksesta, mutta mikään koulutus ei tuota valmiita ammattilaisia, vaan antavat vain edellytykset opiskellun sektorin alaan. Ja koulutusta valmistuu niitä surkeitakin, ei kahdeksan vuoden ryyppäämisellä ja huonoimmilla papereilla osaa varmuudella yhtään sen enempää, kuin henkilö joka ei kyseistä koulutusta ole käynyt. Fibonaccin luvut ja muut vastaavat yksinkertaisuudet on asia erikseen, eikös ne taidettu opettaa jo melkoisen paljon alemmalla asteella kuin kk:ssa? En muista. Tämä postaus nyt oli lähinnä vähän vaativampiin algoritmeihin liittyvä (eli ei tarvitse olla matematiikkalahjakkuus ollakseen hyvä ohjelmoija. Riippuu vähän mitä ohjelmoi.).

Lebe80 [11.10.2013 13:03:35]

#

Tietenkin alan opiskelu kouluissa auttaa, mutta veikkaan, että moni tälläkin foorumilla on ruvennut ohjelmoimaan jo hyvin nuorena.

Itse aloitin sen ~10v (ehkä vuonna 1990) ikäisenä. Tuolloin oli hyvin hankalaa etsiä oppimateriaalia, kun piti oikeasti tietää mitä etsi. Nykyäänhän on Ohjelmointiputkan tapaisia suomalaisia foorumeita, joista voi kysyä apua, ennen vinkit sijaitsivat pelialan-lehdissä, tai kirjaston kirjoissa. Kaveriporukassa ei kovin moni koodaillut mitään, ja harvoilla oli edes tietokoneita.

anppa [11.10.2013 14:28:14]

#

Vaikka tämä nyt ei enää varsinaisesti liity laten sivuihin, mutta ehkä laten suurin ongelma on kuitenkin se että vaikka motivaatiota riittäisi tekemiselle ei sitä paljoakaan opettelulle/opiskelulle ole, jättää itsensä haastamatta ja ihmettelee kun ei pääse eteenpäin.

Vertauskuvaksi voisi sopia homma jossa pitäisi rakentaa talo, materiaalit ja työkalut löytyy mutta ei tiedä miten niitä käytetään eikä ole edes halua niiden käyttöä opetella. Toivotaan vain että se talo siitä joskus menisi kasaan.

Lebe80 kirjoitti:

Tietenkin alan opiskelu kouluissa auttaa, mutta veikkaan, että moni tälläkin foorumilla on ruvennut ohjelmoimaan jo hyvin nuorena.

Itse aloitin sen ~10v (ehkä vuonna 1990) ikäisenä. Tuolloin oli hyvin hankalaa etsiä oppimateriaalia, kun piti oikeasti tietää mitä etsi. Nykyäänhän on Ohjelmointiputkan tapaisia suomalaisia foorumeita, joista voi kysyä apua, ennen vinkit sijaitsivat pelialan-lehdissä, tai kirjaston kirjoissa. Kaveriporukassa ei kovin moni koodaillut mitään, ja harvoilla oli edes tietokoneita.

Tiivistit tuon hyvin. Tässä jos vähän miettii niin laten "ammattitaitokin" tulee aika hyvin esille, tietoa löytyy nykyään todella helposti (Google) mutta onhan sen tiedon löytäminen hyvin haastavaa ja vaikeaa jos ei tiedä mitä hakea...

Lebe80 [11.10.2013 14:44:35]

#

anppa kirjoitti:

Lebe80 kirjoitti:

Tuolloin oli hyvin hankalaa etsiä oppimateriaalia, kun piti oikeasti tietää mitä etsi.

Tiivistit tuon hyvin. Tässä jos vähän miettii niin laten "ammattitaitokin" tulee aika hyvin esille, tietoa löytyy nykyään todella helposti (Google) mutta onhan sen tiedon löytäminen hyvin haastavaa ja vaikeaa jos ei tiedä mitä hakea...

Muutenkin tuolloin piti oikeasti olla todella motivoitunut ja kiinnostunut, että pääsi edes alkuun.

Meni jokunen hetki, jotta ala-asteen enkulla sai selville ohjekirjoista (esim. Amos -ohjelmointisovelluksen) selville, mitä mikin käsky teki.

groovyb [11.10.2013 14:59:58]

#

Nibbles.bas, qbasicin help ja sanakirja taisi olla mun päämateriaalina 90luvun taitteessa. Ei ollut paikalliskirjastossa edes englanninkielisiä kirjoja, saatika ohjelmointiin liittyviä kirjoja.
Joku pascal opas mulla oli, jonka setä löysi helsingistä, joka kyllä tuli kahlattua loppuun.

runeberg [11.10.2013 17:05:35]

#

Qbasic help ja vähän myöhemmin mikrobitin purkin (vai mikä se oli?) "keskustelualue" auttoi aikoinaan, mutta motivaation tosin piti olla kova. Purkinkin aikana kysymyksille tuli vastaus vasta päivien viiveellä (ja purkkiinkin pääsin vain muutaman viikon välein) joten se kehitti omatoimista päättelyä.

jlaire [11.10.2013 23:44:34]

#

late kirjoitti:

..haluan rakentaa kaikenikäisille / tasoisille ihmisille yksinkertaisia, kauniita ja ennen kaikkea toimivia web-palveluja /- sivuja.

Kaunis haiku.

late [14.10.2013 17:36:55]

#

Kiitän jälleen visioista / neuvoista. Keskityn tämän viikon HTML5 lomakkeisiin. Niiden tarkistaminen client / server puoli. Ehkä (Ajax) tarkistaminen olisi hyvä opetella nyt.

Mielestäni järkevä tapa opetella ohjelmointia / web-tekniikoita on jakaa projekti pieniin osiin. Joten nyt teen ainoastaan rekisteröintilomaketta, jonka jälkeen siirryn sisäänkirjautumiseen. Haluan oppia lomakkeet / kirjautumisen "mahdollisimman pitkän kaavan kautta" itse. Mutta on kyllä todettava että joku toinen saattaisi opetella rakentamaan lomakkeen ja sisäänkirjautumisen esim. WordPressissä ja lopullinen tulos olisi paljon parempi teknisesti ja toimivuudelta kuin sellaisen joka itse opettelee ja koodaa.

Mutta arvostan kyllä enemmän sitä että ymmärtää kaiken toiminnallisuuden itse ja osaa tarvittaessa muuttaa lopuutulosta jälleen itse. Dokumentoiminen ja kommentoiminenkin on mukavaa projektin kuluessa.

late [15.10.2013 11:35:10]

#

anppa kirjoitti:

Itse tekisin niin, että laittaisin pääsivuksi tuon sivun, osaaminen ja muu tuolta menisi kokonaan toiselle, sille suunnatulle sivulle (esimerkiksi vaikkapa "kokemus", "osaaminen"). Ja korostaisin tässä vaiheessa taas sitä tilan käyttöä. Nyt kun tuota listaa osaamisesta lukee läpi, niin varsinkin pienempi resoluutioisilla laitteilla tuossa saa hetken seilata.

Nyt muutin kotisivujani hieman selkeämmäksi.

Päätavoite: Toinen henkilö saa tietoa minusta kun kyse hakemisesta: työ, koulutus, koulu, kurssi, projekti jne.

The Alchemist [15.10.2013 12:06:12]

#

Aika turhaa työtä teet, jos optimoit sivustosi työnhakua ajatellen. Tai voi sillä tietysti yksittäisiä projekteja saada silloin tällöin, mutta jotain pysyvämpää hakiessa oleellinen asia on työhakemus. Sinun pitää osata kirjoittaa oikeat asiat työhakemukseen. Sitten kun työhakemuksesi siirtyy pinosta toiseen ja muut referenssit ovat esillä, niin on ihan yksi hailee, mikä sivustosi aihe ja sisältö on, kunhan siellä on jotain järkevää ja kaikki näyttää hyvältä.

late [15.10.2013 12:55:02]

#

no.. onko ylipäätään etu että hakijalla on omat kotisivut? Onko sellainen tänä päivänä hyvä asia ylipäätään...

Kotisivut:
- oma aktiivisuus
- kuva + cv
- muuta, kuten harrastukset
- yhteystiedot + palautelomake

..Ja toki vielä mahdollisuus tutkia näitä tietoja Desktop, Laptop, Tablet ja Mobiili -ympäristöissä. Mutta parempi kai panostaa siihen CV:n / työhakemuksen kirjoittamiseen.

The Alchemist [15.10.2013 12:59:54]

#

Omat sivut ovat tietysti työnäyte siinä missä asiakasprojektitkin. Jossain mielessä ne voivat olla jopa parempi työnäyte, sillä niiden kanssa saa toteuttaa itseään ja tehdä juuri sellaiset kuin haluaa. Siitä näkee niin hyvät puolet kuin huonotkin, kuten keskittyykö liikaa epäolennaisiin seikkoihin ja silmänkarkkiin käytettävyyden ja sisällön sijaan.

Lebe80 [15.10.2013 13:02:31]

#

late kirjoitti:

no.. onko ylipäätään etu että hakijalla on omat kotisivut? Onko sellainen tänä päivänä hyvä asia ylipäätään...

Kotisivut:
- oma aktiivisuus
- kuva + cv
- muuta, kuten harrastukset
- yhteystiedot + palautelomake

..Ja toki vielä mahdollisuus tutkia näitä tietoja Desktop, Laptop, Tablet ja Mobiili -ympäristöissä. Mutta parempi kai panostaa siihen CV:n / työhakemuksen kirjoittamiseen.

Totta munassa tämän alan hakijoilla kotisivut ovat välttämättömyys, ja mobiiliversiotkin ihan jossain määrin hyvänä esimerkkinä omasta osaamisesta. Silti itse panostaisin enemmän protoiluihin, jos valmiita asiakastöitä ei kerran montaa ole. Protoista näkisi enemmän osaamista, eli vaikka ihan selkeä linkkilista, josta näkisi mitä olet testaillut, oli ne sitten ajaxilla haettavia google-hakutuloksia, canvas-piirtoefektejä tai wordpress-plugareita.

edit:
Meillä on siis käynyt webi-työnhakija haastattelussa, joka oli tehnyt kokonaisen yhden webbisivun ja senkin koulussa www-kurssilla. Hän ei päässyt ymmärrettävästi töihin.

The Alchemist [15.10.2013 13:04:38]

#

Nimenomaan näihin protoihin pitäisi säästää kaikki kokeellinen kikkailu ja efektimässäilyt. Niistä on harvoin mitään hyötyä jollain tylsällä "terve mä oon Late" -saitilla, mutta jollain tapaa on kuitenkin hyvä tuoda esille sitäkin, että tarvittaessa osaa toteuttaa erikoisempiakin toiveita. (Jos niin oikeasti on.)

late [15.10.2013 13:31:45]

#

Okei hyviä pointteja. Teenkin parhaillani uutta projektia, jossa erilaisia pieniä kokonaisuuksia.

..ymmärrätte kuitenkin, että kotisivut toimivat myös silloin kun haen keikkatyötä eli työnantaja/ rekrytoija saa nopeasti tietoa minusta. Esim. ihan jo valokuva on tärkeä nykypäivänä. Tavallaan että tällainen henkilö on oikeasti olemassa. Suurkiitos kuitenkin kaksikolle (alkemisti, lebe). Olette selkeästi ict-alan ammattilaisia ja nähtävästi aika kokeneita myös.

Lebe80 [15.10.2013 13:38:51]

#

No siis pointti oli se, et teet ne pienet kokonaisuudet "projektien" ulkopuolelle.

Eli jos johonkin projektiin oikeasti tarvitsee TweenMax-animointeja, ja jossa modernizr:lla tutkitaan tukeeko käyttäjän selain kosketuseleita, niin sulla olisi joku ihan käytännön esimerkki, että sä olet sellaisen joskus tehnyt, vaikka olisikin ihan typerällä harmallaalla laatikkoelementillä esitettynä.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta