Haluaisin teiltä putkalaisilta saada mielipiteitä, mikä näistä olisi paras VPS-palvelinta varten:
Ja mites noiden versioiden kanssa? Pitäisikö valita se uusin (esim. Ubuntu 12.04 vai 13.04) ja 32-bittinen vai 64-bittinen?
Ja tässä palvelimen tietoja: RAM 1GB / 1 CPU
Kiitos teille avusta! Ensi kertaa virtuaalipalvelinta käyttämässä, eikä siis ole kokemusta, mikä olisi parhain/tehokas jne. (:
Suosittelen valitsemana sellaisen käyttöjärjestelmän jota olet aikaisemmin käyttänyt. Jos et ole käyttänyt mitään edellä mainituista niin suosittelen joko helpoimmaksi kuvailtua Ubuntua tai usein parhaaksi valinnaksi serverimaailmassa kerrottua CentOSia.
Joo, eipä noista käyttiksistä ole pahemmin kokemusta. CentOSia tosiaan on kehuttu lähes joka paikassa, missä näitä käyttöjärjestelmiä on vertailtu. Kiitos sulle! (:
Mites vielä, 32- vai 64-bittinen?
Ja kyllähän tuolta palveluntarjoajalta löytyy ohjeita, miten palvelimelle asennetaan kaikenlaista ja löytyyhän heiltä helpdeskikin tarvittaessa.
Yleensä 32-bittisiä käytetään servereissä joissa on pieni määrä RAMia, kuten sinulla.
Kiitos sullekin avusta! (:
Sitä vielä mietin, mikä versio CentOS:ta kannattaisi ottaa käyttöön, uusinko?
Koko homma voisi varmaan helpottaa ainakin näin alkuu, jos asentaisin palvelimelle hallintapaneelisoftan, esim. BlueOnyx:n.
Uusin stable kannattaa varmaankin ottaa serverikäyttöön.
Lisäksi pieneksi opaskirjaksi kannattaa ostaa/lainata Raimo Kosken Linux Tehokas hallinta-kirjan.
Se taitaa perehdyttää CentOS:ään.
peran kirjoitti:
Lisäksi pieneksi opaskirjaksi kannattaa ostaa/lainata Raimo Kosken Linux Tehokas hallinta-kirjan.
Tai lukea miljoonasta erilaisesta verkkosivusta joita saa lukea ilmaiseksi internetistä ja oppia täysin samat asiat.
Itse olen käyttänyt lähinnä Debiania palvelimillani ja voin lämpimästi suositella sitä.
Ubuntun ja Debianin käyttökokemus on lähes identtinen ja oppaat sekä valmiit skriptat ym. käyvät usein ristiin kumpaankin käyttöjärjestelmään. Debianin suurimmaksi eduksi nimetään usein äärimmäinen vakaus, sillä jatkuvien uusien ominaisuuksien lisäämisen sijaan kehittäjäyhteisö panostaa olemassaolevien ominaisuuksien parantamiseen ja bugien korjailuun. Toki joitakin ohjelmistojen uusia versioita/ominaisuuksia on backportattu kehitysversiosta stable-versioon ja jos virallisista repoista löytyvät versiot tuntuvat silti liian vanhoilta, uudempia voi helposti omatoimisesti asentaa.
Hallintapaneelisoftien sijaan lähtisin mielummin harjoittelemaan palvelimen manuaalista konffaamista. Tämä neuvo kuulostaa ehkä jossain määrin clichéltä, mutta olen erittäin tyytyväinen, että aikanaan tartuin annettuun neuvoon jättää graafiset hallintaympäristöt taakse, sillä palvelinympäristön tuntemus kasvaa kohisten ja ongelmakohtien paikantaminen käy huomattavasti helpommin.
Jos verkkopalvelinta (Apache/nginx + PHP jne.) ajattelit pystyttää, ei konffaamista loppujen lopuksi ole edes kovin paljoa ja netistä löytyy satoja erinomaisia tutoriaaleja tällaisen setupin pystyttämiseen eri alustoilla.
Kyllähän tuo manuaalinen konffaaminen vaikuttaa juuri sopivalta haasteelta, johon kannattaisi tarttua! Eikä se tosiaan loppujen lopuksi mitään rakettitiedettä ole. No, täytyy perehtyä asiaan.
Ja tosiaan verkkosivustollehan tuo palvelin on tulossa.
Iso kiitos teille kaikille putkalaisille jälleen kerran hyvistä neuvoista! Näiden tietojen pohjalta saan homman alkuun ja palvelimen pystyyn.
Debian stable on mielestäni paras valinta.
Arch Linux on mielestäni paras valinta.
Itse käytän CentOSia virtuaalipalvelimessani. Eikä sillä ole oikein väliä otatko 32-bittisen vai 64-bittisen sillä tuossa on vain 1 gigatavu muistia.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.