Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Freelancer mahdollisuudet?

Sivun loppuun

late [17.06.2013 11:05:03]

#

Hei,

Onko mielestänne mahdollista alkaa tekemään "freelancer" tyyppisesti asiakastöitä Suomessa? Esimerkiksi jos ihminen on työtön niin onko mitään tukimuotoa, jossa osa palkasta tulisi asiakastöistä ja osa tuista?

Käsittääkseni freelancer "kortin" voisi saada joka liittyy verotukseen. Mielestäni on liian vaikeaa jos ihmisen pitää tehdä liiketoimintasuunnitelma ja hakea starttirahaa, etsiä sitten asiakkaita jne. Pitäisi olla jokin tapa työttömyyden ohessa auttaa pk-yrityksiä esim. pk-seudulla.

Tälläiset pienet putiikit voisivat olla kiinnostuneita web-sivuista joita voisi itse päivittää. Lisäksi suuremmat voisivat olla juuri kiinnostuneita jostain työvuoron varaus systeemistä jne. mutta mielestäni tällainen freelancer tyyppinen työskentely on tehty todella vaikeaksi Suomessa, osaisiko joku sanoa jotain tietoja/ vinkkejä tähän aiheeseen liittyen, kiitän!

groovyb [17.06.2013 11:20:18]

#

ei Freelancerin tarvitse tehdä töitä omalla yrityksellä. Onhan noita muitakin toimintamalleja (esim eezy)

vuokkosetae [17.06.2013 11:37:30]

#

Kaipa tuohon on jokin näennäinen kortistosta poispotkimistukimuoto keksitty.

Lisäksi sinua verotetaan kuin ihmistä ja monessa suhteessa riskit ovat samat kuin yrittäjällä.

Mitä liiketoimintasuunnitelmiin ja muihin tulee niin ne kannattaa tehdä ja laskea. Ne ovat työkaluja. Silloin näkee miten raha kulkee ja mistä pitää parantaa. Itse väännän noin kymmenkunta vuodessa ja vain pelkästään siksi, että nään miten toimiva loistava ideani voisikaan olla.

Tosin tarkoitukseni onkin keksiä jotain fiksua ja viettää loppuelämä koroilla eläen ja tehdä niitä juttuja joita itse haluan.

late [17.06.2013 17:24:01]

#

Kiitos vastauksista.

http://www.eezy.fi/kenelle-eezy-sopii:

Olet työtön, ja haluat työllistää itsesi:

Vaikka et olekaan löytänyt itsellesi työpaikkaa, saattaa osaamisellesi ja työpanoksellesi silti löytyä ostajia. Useimmissa yrityksissä löytyy tekemätöntä työtä, mutta sitä ei teetetä työsuhteessa esim. työn projekti- tai kausiluontoisuuden vuoksi. Tällöin työn laskutusmahdollisuus saattaa olla ratkaisu.

- En täysin ymmärrä tuota vastausta. Jotenkin tuntuu että aina jos työttömällä on tuloja niin verotus on tosi ankara. Lisäksi kuukaudessa saattaa olla katto summa vaikka 100€. Eli työtön saa tienata vuodessa max. 1200€.

Mod. lisäsi lainaustagit!

Teuro [17.06.2013 18:33:16]

#

Jos työttömänä teet ansiotyötä, niin oletko mielestäsi silloin oikeutettu mihinkään tukeen? Toisaalta 100 kuussa on takuulla ehdoton maksimisumma, jonka voisin hyväksyä työttömyystuen tai vastaavien lisäksi.

The Alchemist [17.06.2013 18:57:38]

#

Mikä vittu on töissä käyvä työtön? Ihminen saa käydä osa-aikaisesti töissä ja samalla jatkaa esimerkiksi työttömyystuen nostamista, mutta raja on toki matala. Pointtina on vain mahdollistaa pätkätöiden tekeminen ilman muodollisen työttömyysputken katkeamista, mikä johtaisi karenssiin pätkätöiden loputtua.

jukkah [17.06.2013 19:42:38]

#

Perehdyin vuoden vaihteessa Eezyyn aika tarkasti. Hienot ja monimutkaiset sanat herättävät sekä kiinnostusta että ärtymystä, mikä lienee itse tarkoitus. Kansantajuisesti ja koruttomasti sanottuna kyseessä on osa-aikainen pätkätyö pelkällä provikalla (n. 95 %).

Se on silti tietyssä tilanteessa järkevä vaihtoehto pienyritykselle. Yrityksissä on nimittäin aina kuluja, ellei kaikkea tehdä itse. Eezyn kautta suurinta osaa näistä paperinpyörittelyistä ei tarvitse tehdä ollenkaan. Se tulee halvemmaksi, kun töitä on vain satunnaisesti, koska sillä ei voi (tai ainakin on vaikea) tehdä tappiota toisin kuin yrityksellä.

late [17.06.2013 19:48:42]

#

Okei, hyviä viestejä... Mietin sitä välimaastoa joka muodostuu it-alan työntekijöiden ja työttömien "it-harjoittelijoiden" väliin...

Eli jos ei pääse alalle, niin onko ainoa vaihtoehto vaihtaa alaa. Varmasti moni täälläkin osaisi tehdä pieniä projekteja (asiakastöitä).

The Alchemist [17.06.2013 20:32:00]

#

Alalle pääsyä helpottaisi kun osaisi tarvittavat asiat. Kaikki eivät kuitenkaan pysty niitä oppimaan. Mielestäni Late olet jo osoittanut sen, ettet sinä edes halua kunnolla yrittää oppimista. Ehkäpä tosiaan on pakko vaihtaa alaa. Kaikki ihmiset vain eivät sovellu korkeakoulutusta vaativille aloille, mitä myös it-ala on ihan webbikoodaamisesta lähtien.

Metabolix [17.06.2013 21:45:40]

#

late kirjoitti:

Eli jos ei pääse alalle, niin onko ainoa vaihtoehto vaihtaa alaa. Varmasti moni täälläkin osaisi tehdä pieniä projekteja (asiakastöitä).

Sinulla ei ole taitoja eikä koulutusta, joten mitä siinä itket? Jotta voi hakea johonkin työhön, pitää yleensä olla joko koulutus tai selvää näyttöä omista taidoista.

Nuori voi hakea kesätöitä pelkästään harrastuksen perusteella ilman tutkintoa tai kovin kummoisia näyttöjä. Sinä taas olet ollut pitkään työttömänä ja tehnyt vain vähäisiä asiakastöitä, joten olet todella heikossa asemassa: työnantajat varmasti miettivät, oletko laiska vai huono vai jotenkin muuten viallinen, kun et ole tehnyt enempää töitä. Jotta pääsisit tästä ongelmasta yli, sinun pitäisi tehdä jotain hyvin merkittävää melko nopeasti ja pystyä jotenkin vakuuttamaan työnantaja siitä, että olet nykyään aivan eri ihminen etkä mikään työtön luuseri.

Sinuna lukisin ensin AMK:ssa jokin ohjelmointiin liittyvän tutkinnon. Töitä pitäisi sitten löytyä. Eräskin kaverini sai töitä varsin pian AMK-tutkinnon suoritettuaan, vaikka hänellä ei ollut lainkaan aiempaa ohjelmointikokemusta eikä hän liene myöskään hakijana kovin aggressiivinen.

Jos AMK-tutkinnon suorittaminen ei onnistu, todellakin kannattaa vaihtaa alaa. Tutkinnoissa ei vaadita ihmeitä; tutkinto ei ole osoitus erityisistä taidoista vaan siitä, että osaa edes jonkin vähimmäismäärän asioita, jotta pystyy aloittamaan työt.

late [17.06.2013 22:59:44]

#

Jaahas.. Teen parhaillani MOOC kurssia. Sitä ennen tein latenblogin ja sitä ennen tuon työvuoronvarausohjelman.

Mutta tuo AMK olisi kiinnostava, täytyy tutkia mitä siihen vaaditaan.

Metabolix [17.06.2013 23:17:46]

#

Kai tajuat, että MOOC vastaa yliopiston aivan ensimmäistä Java-alkeiskurssia? Sen suorittaminen ei ole juuri minkäänlainen meriitti työnhaussa. Päinvastoin sen mainitseminen korkeimpana koulutuksena saattaa sinut naurunalaiseksi.

WordPress-blogin osaa asentaa lapsikin, ja myös toinen projektisi on hyvin alkeellinen ja jouduit kysymään siihen ihan kohtuuttoman paljon apua. Noin kurjilla saavutuksilla ei voi hakea töitä. Pitää tehdä vähintään yhtä isoja ja hyviä projekteja kuin tutkinnon suorittaneet, jotta on edes lähes samanarvoisessa asemassa työnhaussa. (Ikäsi ja taustasi huomioiden pitäisi tehdä vielä paljon parempia syystä, jonka edellisessä viestissä selitin.) AMK:ssa sentään tehdään tietääkseni jonkinlainen opinnäytetyö.

jukkah [17.06.2013 23:56:35]

#

Jaa, minua ei ainakaan naurettu pihalle oheistaessani MOOC-todistuksen muiden todistusten ja sertifikaattien joukkoon. Tosin työkokemuksesta jäi sillä kerralla kiinni työn saanti.

Ohjelmistotuotanto on laaja ala, jolla tarvitaan erilaisia osaajia. Latesta näkyy kilometrin päähän graafinen suuntautuneisuus. Veikkaan, että laten paikka on jossakin front-end-koodarin ja web-graafikon välimaastossa. Pidän myös täysin mahdollisena ajatuksena, että late oppii responsiivisten verkkosovellusten idean ja pystyy tuottamaan koodariystävällisiä leiskoja.

Metabolix [18.06.2013 00:16:43]

#

jukkah kirjoitti:

Jaa, minua ei ainakaan naurettu pihalle oheistaessani MOOC-todistuksen muiden todistusten ja sertifikaattien joukkoon.

Tarkoitin, että MOOCia ei voi oikein tuoda esiin tärkeänä osana omaa ohjelmointikoulutusta ja -uraa. Tutkinnot, työkokemus ja taidonnäytteet ovat selvästi ensisijaisia, ja pienet kurssit ja sertifikaatit ovat vain bonuksia. ”Moi, pääsenkö teille koodariksi, olen suorittanut MOOCin!” (Korjasin edellistä viestiäni vähän.)

Juuri valmistunut nuori datanomi, joka on suorittanut lisäksi kurssit X, Y ja MOOC ja aikoo pyrkiä jatko-opintoihin, vaikuttaa aktiiviselta ohjelmoinnin harrastajalta ja mahdollisesti tulevalta ammattilaiselta; hänet voi melko turvallisesti palkata. Sen sijaan työtön, joka on tehnyt kerran yhden asiakastyön, perustanut WP-blogin ja alkanut tehdä MOOCia, vaikuttaa jotenkin pysähtyneeltä ja keinottomalta eikä herätä juuri toiveita; itse en ainakaan uskaltaisi häntä palkata. MOOCilla on minusta näissä skenaarioissa hyvin erilainen sävy.

Teuro [18.06.2013 08:18:00]

#

The Alchemist kirjoitti:

Pointtina on vain mahdollistaa pätkätöiden tekeminen ilman muodollisen työttömyysputken katkeamista, mikä johtaisi karenssiin pätkätöiden loputtua.

Tarkoitat ilmeisesti kuitenkin muodollista työttömyysputken katkeamista?

groovyb [18.06.2013 10:55:27]

#

Mielestäni koodaaminen ei kyllä korkeakoulututkintoa edellytä missään nimessä. Ei koulu ole mikään tae osaamisesta. Jos paskoin numeroin valmistut sieltä, tai muuten ei ole kiinnostanut paljoa, on se koulusta käteenjäävä hyötykin ihan mitätöntä. Palkkaisin milloin vain kauan harrastaneen, tuotantokelposta koodia suoltavan jannun koulutuksesta riippumatta. Koulujen on tarkoitus antaa edellytykset työntekoon, sieltä ei ammattilaisia valmistu. Ei koulutuksesta haittaa ole, mutta edellytykseksi sitä ei voi tällä alalla sanoa.

Lebe80 [18.06.2013 10:59:26]

#

Aika paljon ennesvanhaan juuri koodarit revittiin töihin ennen kuin ne edes valmistuivat. Monet koodarit juuri aloittaa ohjelmoinnin jo ala-asteella ja ovatkin jo varsin eteviä, ennen kuin edes ovat korkeakoulussa.


Itseä huvitti myös tuo "työtä tekevä työtön" -juttu tuolla ylempänä.

Metabolix [18.06.2013 11:14:23]

#

groovyb kirjoitti:

Mielestäni koodaaminen ei kyllä korkeakoulututkintoa edellytä missään nimessä. – – Koulujen on tarkoitus antaa edellytykset työntekoon, sieltä ei ammattilaisia valmistu.

Ei kai kukaan ole muuta väittänytkään. Minusta kuitenkin koulu on järkevä suunta henkilölle, jolla ei ole vielä edellytyksiä työntekoon ja joka ei pääse omin avuin eteenpäin. Koulussa ainakin näkee vähän, millaisia asioita voisi osata ja mitä muut osaavat, ja tutkintoa varten pitää myös suorittaa jonkin verran opintoja. Siinä sivussa voi saada selville, riittävätkö omat taidot ylipäänsä alalle vai olisiko Laten todellakin syytä keksiä jokin muu ammatti.

Tietenkin asiat toimivat eri tavalla nuorten gurujen kohdalla, mutta selvästikään Latea ei ole revitty suoraan peruskoulun penkiltä töihin, kun kerran on työttömänä.

groovyb [18.06.2013 11:17:05]

#

Tuo oli lähinnä tuohon The Alchemistin kommenttiin:

The Alchemist kirjoitti:

Kaikki ihmiset vain eivät sovellu korkeakoulutusta vaativille aloille, mitä myös it-ala on ihan webbikoodaamisesta lähtien.

Ala ei todellakaan vaadi korkeakoulutusta. Se on etu, mutta sitä ei kyllä vaadita.

The Alchemist [18.06.2013 11:17:30]

#

Tarkoitin itse ihan vain sitä, että oikea ohjelmoijan ura on vaativa ja vaatii korkeakoulutasoista kykyä oppia myös teoriaa; lihasmuistin varassa ei voi pärjätä. Koulunkäynti ja tutkintotodistukset itsessään ovat aika heppoinen kortti, sillä joskus niitä arvostetaan ja joskus ei. Tietääkseni alalle on kuitenkin hyvin vaikea päästä, ellei ole vähintään kirjoilla korkeakoulussa. Sen verran sillä on arvostusta.

Metabolix [18.06.2013 11:22:31]

#

Varmasti ne, joilla ei ole tutkintoa mutta on hyvä työ, pystyisivät helposti suorittamaan myös sen tutkinnon, ja vastaavasti jos tutkintoon ei kykene, tuskin tulee muullakaan tavalla huippukoodariksi. Sikäli minusta The Alchemistin kommentti on aivan mielekäs.

Alalle pääsee kyllä ilmankin korkeakoulua, jos osaa tarpeeksi ja sattuu kysymään oikeasta paikasta oikeaan aikaan. Laaja kielivalikoima ja avoin suhtautuminen on siinä kyllä eduksi; en ihmettele lainkaan, jos vain yhden kielen taitajalle ei löydy kovin monta vaihtoehtoa.

groovyb [18.06.2013 11:24:13]

#

Veikkaisinpa että ongelmaksi muodostuu nimenomaan työuran alkupäähän kohdistuva työnsaanti. Kun hyvää työkokemusta ja referenssejä/suosittelijoita jo on, ei koulutustasolla ole mitään merkitystä (esim. Seniori ja arkkitehti -positiot).

The Alchemist [18.06.2013 11:26:55]

#

Eihän se ketään yllätä, että hyvä työntekijä saa työtä jatkossakin. Taitaa olla ihan universaali totuus, jos lähdetään siitä, että alkujaankin on töitä saanut valehtelematta taustoistaan.

late [18.06.2013 11:29:16]

#

juu.. yritin sanoa että mitä mahdollisuuksia on ihmisellä, joka on työtön. Hän ei pääse allalle koska taitoa ei ole riittävästi. Henkilö kuitenkin haluaisi oppia lisää ja kehittyä..

Mieleeni tulee juuri pienet projektit/ ohjelmointityöt jollekkin tutulle. Kun on työtön joutuu ikävään paikkaan. Sanotaan että työttömänä voi tehdä myös vähän töitä. Kun palkka on 100€ siitä otetaan suurin osa pois. Lisäksi kuukaudessa ei voi välttämättä tienata kuin korkeintaan satasen.

Onko tässä maassa mitään välimuotoa niille, jotka voisivat auttaa pk-yrityksiä... tekisin web-sivuja vaikka saisin vain päivärahan 9€/vrk ... 20pv/kk sekin riittäisi, mutta kun ei saa tehdä mitään. Ja esim. MOL.FI -sivuilta on lähes mahdoton saada mitään irti minunlaiseni kokematon luuseri, kuten olen ymmärtänyt.

Osaisin varmasti auttaa projekteissa jossa tarvittaisiin omaa koodia ja Wordpressiä. Nykyään juuri web-sivujen pitää olla sellaisia että asiakas voi itse ylläpitää niitä. Tein juuri vähän aikaa sitten Tapahtumapalveluun ohjeet-osioon, ohjeistuksen miten lisätään uusi artikkeli ja mitä kaikkea siihen liittyy.

Nämä jutut tietenkin tuntuvat monista naurettavilta, mutta asiakkaat eivät välttämättä ole ennen käyttäneet edes tietokoneita kovin paljoa. Sitä joutuu ihan kummallisiin tilanteisiin välillä. Joka tapauksessa turhahan minun on selitellä, jos taidot ei riitä tekemään web-juttuja niin ei muutakuin tekemään jotain todella yksinkertaista työtä jossa pää varmasti hajoaa.

..esim. pakkaamista jossain varastossa, jossa ei ole edes ikkunoita ulos. huoh..

groovyb [18.06.2013 11:34:54]

#

Junioripositioita voi aina hakea, usein niissä on vaatimuksena vain tietyn kielen ja perusasioiden osaaminen (esim. http://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku/8244387_fi.htm). Vaatimukset ohjelmointialasta riippuen toki, on vähän eri tehdä esim. PK-sektorin verkkosivuja,kuin vaikka jotain aivokuvaussoftaa lääketieteelliseen käyttöön.

qeijo [18.06.2013 12:05:12]

#

Yhyy yhyy, en saa töitä koska.. Yhyy yhyy, en mee kouluun koska..
Montako työhakemusta olet viimeisen 6kk aikana lähettänyt?
Ai niin joo.. Yhyy yhyy, en laita työhakemuksia koska..

The Alchemist [18.06.2013 12:05:12]

#

Kyllähän työnhakija / Kelan tukia nauttiva ihminen saa osa-aikaista työtä tehdä paljon enemmänkin kuin satasella kuussa. Eikä tuosta satasesta kai mitään oteta pois. Muistaakseni homma menee sossun tukien kanssa niin, että jokainen palkkatöistä saatava euro vähentää perustukea 50 snt eli puolet jää käteen perusosan ylittävältä määrältä. Kelan kanssa pykälät ovat varmaan vähän erilaiset - veikkaan että sallivammat.

Jaska [18.06.2013 12:16:49]

#

Tässä on Kelan sivu ansiotuloista: http://www.kela.fi/maara_tyomarkkinatuki-omat-tulot-vaikuttavat .

Lebe80 [18.06.2013 12:18:26]

#

Itse pitäisin tärkeänä, että mitä työtä tahansa teetkään, niin teet siinä sivussa portfoliota. Eli sekin on tärkeää, että tulevaisuuden työnantajasi näkee mitä olet oikeasti tehnyt.

Meillä kävi viimeisen vuoden kesän jälkeen aloittava koodaripoju kesätyöpaikkaa kyselemässä, ja yhtään koodausprojektia ei herra ollut tehnyt vapaa-ajallaan, vaan ainoat pari projektia oli tehty koulussa, ja kumpaakaan ei saatu työhaastattelussa auki.

Eli kannattaa pistää oma blogi/dropbox-/youtube-tili pystyyn (joka Latella taisikin jo olla) ja pistää sinne näytille ihan keskeneräisiäkin töitä.

Vaikka kaikki projektit eivät olisikaan valmiita, saa muut varsin hyvän suuntaa antavan kuvan, jos jamppa on tehnyt vaikka minipeli-projekteja vapaa-ajallaan.

Blaze [18.06.2013 12:26:00]

#

late kirjoitti:

Onko tässä maassa mitään välimuotoa niille, jotka voisivat auttaa pk-yrityksiä...

Suosittelen asioimaan Kelan kanssa ja kyselemään sieltä, mitä saat/voit tehdä ilman, että tuet menee.

Tämä ketju vois olla myös sopiva paikka muistuttaa tuosta: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/44

Teuro [18.06.2013 12:52:52]

#

Blaze kirjoitti:

Suosittelen asioimaan Kelan kanssa ja kyselemään sieltä, mitä saat/voit tehdä ilman, että tuet menee.

Samalla kannattaa pyytää kirjallisena vastaukset, niin on hiukan vipuvartta kun asiat ei menekään kuten on vastattu niiden menevän.

Blaze kirjoitti:

Tämä ketju vois olla myös sopiva paikka muistuttaa tuosta: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/44

Meni kannatukseen

late [18.06.2013 20:25:52]

#

Joo hyvää keskustelua.. alkemisti voisi keittää vaihteeksi jotain muutakin kuin sipulikeittoa, jotta geijon hyttysen ininä loppuu...

En halua syyttää ketään. Ainoastaan kertoa että työttömänä on vaikea tehdä omia projekteja. Pitäisi laittaa yritys pystyyn ja saada asiakkaita tasaisesti. Mitään pehmeätä alkua ei ole.

Toki työttömänä voi tehdä töitä, mutta heti kun tuloja alkaa kertymään hieman enemmän tippuu koko tuki pois. Onko siinä järkeä että työtön saisi tienata -20% veroprosentilla vaikkapa 2000-3000€ vuodessa. Vasta tuon ylimenevä vaikuttaisi tukiin. Nyt tuo nollatoleranssi vie kaiken toivon kun yrittää tutkia projektimahdollisuuksia.

Sanotaan nyt vaikkapa että veloittaisi web-sivuista 1000-1500€ / 2kk

..ei puhettakaan. Tuet keskeytyy (2 kk) - Karenssiaika (2vk) jolloin ei tule lainkaan tukia jne. jne. Valtava vaiva parista kuukaudesta ja hyöty ei kuitenkaan olisi kuin joitakin satoja euroja päivien työstä.

feenix [18.06.2013 20:28:45]

#

The Alchemist kirjoitti:

Tarkoitin itse ihan vain sitä, että oikea ohjelmoijan ura on vaativa ja vaatii korkeakoulutasoista kykyä oppia myös teoriaa; lihasmuistin varassa ei voi pärjätä. Koulunkäynti ja tutkintotodistukset itsessään ovat aika heppoinen kortti, sillä joskus niitä arvostetaan ja joskus ei. Tietääkseni alalle on kuitenkin hyvin vaikea päästä, ellei ole vähintään kirjoilla korkeakoulussa. Sen verran sillä on arvostusta.

Paljon on vettä sitten virrannut nuoruudesta. Nimim. pelkkä ylioppilas vielä vuosi sitten ja ikinä ei kyselty koulutuksen perään, mutta vuosia onkin takana pian 20 (pelottavaa). Ei kyllä kyselty erityisesti silloin alussakaan kuin yhdessä paikassa.

(Ja olen muuten tehnyt aivokuvausvisualisointejakin ja vieläpä vain vuosi ylioppilaaksi pääsyn jälkeen, että ei sekään nyt niin ihmeellistä ole, jos vaan sopivasti osuu ;)

Toki näiden vuosien jälkeen vaikkapa AMK-tutkinnon hakeminen on aika simppeliä kun hyväksilukuna saa vaikka mitä. Mutta aina on tuntunut siltä, että jos nyt lähtisi BoE:tä hakemaan, voisi olla enemmän ihmettelyn aihe muille. MoE sen sijaan... Mutta tulee tässä kohta BoE sivualalta käsille BoH:n lisäksi, jonka jälkeen kai ohjelmistopuolen MoE tulille niin eipähän ole sitten ongelma jos jossain satutaan kaipaamaan papereitakin.

Siitä olen samaa mieltä, että IT-ala vaatii kykyä oppia kaikenlaista, eri asia on voiko sitä verrata "korkeakoulutasoiseen" kun sieltäkin aika moni pääsee läpi oppimatta kauheasti mitään. Huolestuttavaa oikeasti minkälaista väkeä sieltä välillä tulee (ja niin tulee kyllä yliopistotasoltakin, on nähty. Enkä yleistä nyt).

Jos on näyttää osaamista, ei kovinkaan moni paikka kysele paperien perään tosiaan. Mutta jos ei ole näyttää osaamista, paperit ovat edes jotain. Paras tietysti olisi hankkia paperit ja samalla sitä näyttöä, kuten Lebe80 sanoikin, jos käytännössä nollasta lähtee. Koulutus ei miinusta kuitenkaan ole ja jos saa työpaikan vuoden tai kahden opiskelujen jälkeen näytöillään, on ainakin oppinut jotain siinä samalla ja voi päättää jättääkö opinnot siihen vai hoitaako sivussa loppuun. Ei ole ongelma jos on alalle sopiva.

Mutta ainakaan suosittele asiakkaille minkään myymistä. Ihan oikeasti. Sen verran jo löytyy puljuja, jotka myyvät ties mitä ja aiheuttavat enemmän hallaa kuin hyötyä. Jos ei oikeasti ole sen vertaa osaamista, että saisi töitä, ei ole osaamista hoitaa asiakkaitakaan.

Miten niin työttömänä on vaikea tehdä omia projekteja? Korvaukset saa, aikaa on. Silloinhan just on paras aika tehdä omia projekteja! Taidat sekoittaa "omat projektit" siihen, että "teet laskutettavaa työtä." Ihan eri asia.

late [18.06.2013 21:46:47]

#

Ovatko kaikki työttömät luusereita? Eivät hyväksy työtä jota tarjotaan jne.

Olen huomannut että heti kun mainitsee sanan työtön, niin osa hyökkää todella agressiivisesti päälle ja syyllistää...

tmub [18.06.2013 21:56:35]

#

late kirjoitti:

Ovatko kaikki työttömät luusereita?

Ei ole. Itse ainakin olen paras!

Metabolix [18.06.2013 23:41:22]

#

late kirjoitti:

Jos taidot ei riitä tekemään web-juttuja niin ei muutakuin tekemään jotain todella yksinkertaista työtä jossa pää varmasti hajoaa. – – esim. pakkaamista jossain varastossa, jossa ei ole edes ikkunoita ulos.

Sinulla näyttää olevan rajoittunut käsitys työmarkkinoista. Hyvin mitättömällä koulutuksella on avoinna paljon muitakin töitä kuin varastoduunarin hommat. Käy täyttämässä testit MOLin AVO-ohjelman sivuilla ja katso, millaisia ammatteja on olemassa ja mitä ne vaativat.

late kirjoitti:

Ovatko kaikki työttömät luusereita? Eivät hyväksy työtä jota tarjotaan jne.

Töitä on tarjolla, siitä ei voi kiistellä, kun esimerkiksi MOLista sanalla ”avustaja” näyttää löytyvän vaikka kuinka monta paikkaa, joihin ei vaadita kerta kaikkiaan mitään koulutusta.

Varmaan monella – kuten ilmeisesti sinullakin – on jokin pakkomielle siitä, minkä alan töitä pitäisi saada ja miten hyvä asema ja palkka pitäisi heti alusta asti olla. Vaikea on uskoa, että kovin moni olisi niin täydellisen tyhmä, että ei oikeasti kykenisi niihin töihin, joita on. Nyt vain lusikka kauniiseen käteen ja mummoja syöttämään! Enemmän siitä saa kuin työttömänä lojumisesta. Siinä sivussa voi sitten hankkia valmiuksia omaan toiveammattiin.

Lebe80 [19.06.2013 10:01:52]

#

late kirjoitti:

Olen huomannut että heti kun mainitsee sanan työtön, niin osa hyökkää todella agressiivisesti päälle ja syyllistää...

niin, mutta osa ei hyökkää...

Grez [19.06.2013 11:13:49]

#

No sen nyt kuitenkin varmaan pitäisi olla normi eikä erityinen ansio, että ei hyökkää pelkästään tietyn sanan mainitsemisen takia.

late [19.06.2013 20:21:56]

#

Metabolix kirjoitti:

Varmaan monella – kuten ilmeisesti sinullakin – on jokin pakkomielle siitä, minkä alan töitä pitäisi saada ja miten hyvä asema ja palkka pitäisi heti alusta asti olla.

..noniin että tälläistä. Ei ole pakkomieltä, mutta kova halu. Asema ja palkka lähinnä harjoittelija minimi minimi minimi palkka kuten esim. päiväraha (9€/pv).

Metabolix kirjoitti:

Nyt vain lusikka kauniiseen käteen ja mummoja syöttämään! Enemmän siitä saa kuin työttömänä lojumisesta. Siinä sivussa voi sitten hankkia valmiuksia omaan toiveammattiin.

..moni sanoo juuri näin ilman kokemusta. Kun lähtee esim. lähihoitajaksi niin luultavasti jää sille tielle. Kova homma iltaisin sitten koodata ja motivoida itseä.

esim. vanhusten parissa työskentely vie voimat. Lähipiirissä näitä ihmisiä. Nauttivat työstä, mutta todella raskasta. Kiitos noista MOL vinkeistä. Monikaan niistä ei ollut hki, mutta pointtina varmasti monenlaista työtä tarjolla. Antaa tämän asian nyt olla. Mielestäni tämä yhteiskunta voisi tulla vastaan näitä, jotka eivät alalle pääse, mutta silti voisivat tehdä web-sivuja pk-yrityksille.

The Alchemist [19.06.2013 22:20:55]

#

Kyse ei saa olla vain siitä, että jollain ihmeellä saa aikaiseksi systeemit, jotka näennäisesti toimivat, mutta jotka saattavat hajota mistä tahansa syystä tai jopa olla erittäin alttiita tietomurroille. Sen takia asiat pitää osata ja siitä syystä yrityksetkään eivät palkkaa mitä tahansa vässyköitä vaikka ilmaiseksi tarjottaisiin. Tätä se juuri tarkoittaa, että ala on korkeakoulutusta ja henkisiä kykyjä vaativa ala.

Metabolix [20.06.2013 04:18:28]

#

late kirjoitti:

Metabolix kirjoitti:

Nyt vain lusikka kauniiseen käteen ja mummoja syöttämään! Enemmän siitä saa kuin työttömänä lojumisesta. Siinä sivussa voi sitten hankkia valmiuksia omaan toiveammattiin.

..moni sanoo juuri näin ilman kokemusta. Kun lähtee esim. lähihoitajaksi niin luultavasti jää sille tielle. Kova homma iltaisin sitten koodata ja motivoida itseä.

Itse tein aiemmin yhden alan opintoja päivät ja toisen alan töitä illat pari vuotta, eikä ollut siinä mitään ongelmaa. Sitä paitsi oppilaitoksessa opiskelusta maksetaan opintotukea, jolloin pienempikin iltatyömäärä tuo jo maksimimäärän tuloja (opintotuen tuloraja on tällä hetkellä 660 euroa kuussa). Mutta jos et pysty siihen, panosta edes kunnolla opiskeluun, jotta pääset joskus elämässä eteenpäin. Nyt on pakko kompata qeijoa: ”Yhyy, en osaa tehdä kahta asiaa samaan aikaan, en siis tee kumpaakaan!”

Miten ylipäänsä yrität oppia ohjelmointia? Luetko (mitä?), teetkö tehtäviä (mitä?), teetkö pieniä harjoitusprojekteja (mitä, paljonko?) vai väännätkö vain väkisin jotain yhtä isoa projektia? Paljonko aikaa päivässä käytät tehokkaaseen harjoitteluun? Mikset ole missään kunnollisessa oppilaitoksessa?

late [20.06.2013 10:49:33]

#

Toivottavasti ylläpito ei suutu.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/60114-harri-jaskari-jokaiselle-nuorelle-1000-eukk:

KOTIMAA | NUORISOTYÖTTÖMYYS

Kansanedustaja Harri Jaskari (kok.) esittää nuorille omaa perustulomallia, joka yhdistäisi pienen palkan ja sosiaaliturvan.

- Sovitaan niin, että nuori saa aina vähintään 1 000 euroa kuukausipalkkaa, josta työnantajan on maksettava vähintään 400 euroa. Lopun 600 euroa nuori saa sosiaaliturvan kautta, Jaskari tiivistää ideansa Puheenvuoro-blogissaan.

Etu olisi Jaskarin mallissa voimassa tietyn ajan, esimerkiksi vuoden.

- Toivomuksena on, että jo sen aikana työnantaja nostaisi omaa osuuttaan palkasta. Viranomaiselle nuori käy vaan ilmoittamassa, että työpaikka on löytynyt ja näin paljon saan aluksi palkkaa.

- Mielestäni on parempi tienata edes osa tuloistaan työllä kuin olla kokonaan työttömänä ja sosiaaliturvan varassa. Tavoite on tietysti se, että ennen pitkää kaikilla on töitä ja töillä tullaan toimeen, Jaskari linjaa.

varsinkin tuo viimeinen kohta on mieleenpainuva. En ole nuori, mutta moni on loukussa kun ei pääse kunnon töihin ja joutuu olla kokonaan ilman työtä. Se tekee pahaa ihmiselle, passivoituminen ja oman arvon menettäminen lyhyessä ajassa.

Mod. lisäsi lainaustagit!

tmub [20.06.2013 11:01:01]

#

Mielestäni kyseinen idea taitaa olla ainakin jossain määrin toteutettu. Sain aikoinaan työkkäristä jonkinlaisen kortin, joka oikeutti mahdollisten työnantajien ~600 euron hyvitykseen valtiolta jos otti minut töihin.

Jonne [20.06.2013 11:08:16]

#

Tämä lienee tmub:n mainitsema asia

Palkkatuki

Blaze [20.06.2013 11:10:44]

#

Mun veikkaus ois http://www.mol.fi/mol/fi/00_tyonhakijat/03_nuoret/02_toihin_tyoharjoitteluun/01_sanssi_nuoret/index.jsp

timoh [20.06.2013 11:12:38]

#

Ikinähän ei ole pakko olla koulussa tai töissä että voi itseään kehittää. Teet vaikkapa tilin GitHubiin ja rupeat hommiin. Tai jos oma ala tuntuu enemmän painottuvan graafiselle puolelle, niin sitten johonkin sen alan foorumiin.

Jos et seuraavassa rupeamassa saa opiskelupaikkaa eikä töitäkään ole, niin jatkat itsesi kehittämistä. Se ei mene takuulla hukkaan. Ja sitä ei voi pitää edes ilmaisena työnä, koska saat hyödyn osaamisen kehittymisenä.

Ei kukaan maailmassa juokse sataa metriäkään alle kymmeneen sekuntiin pelkästään oleilemalla.

tmub [20.06.2013 11:15:47]

#

Blaze kirjoitti:

Mun veikkaus ois http://www.mol.fi/mol/fi/00_tyonhakijat/03_nuoret/02_toihin_tyoharjoitteluun/01_sanssi_nuoret/index.jsp

Tästä tosiaan puhuin. Omassa tapauksessa kyseisellä paikkakunnalla ei kyllä kortti auttanut yhtään. Puhelinmyyntiharjoittelijan paikkaa kyllä tarjottiin!

groovyb [20.06.2013 11:40:04]

#

Tuo on kyllä sinänsä aika perseestä, koska se tarkoittaa että nuoria (Missä se raja kulkee?) ei hirveästi enää sen jälkeen tulla muulla palkalla palkkamaankaan.
Itse en tuota kannata. Minimipalkat on jo liittokohtaisesti olemassa, ja ne on aika hemmetisti tuota isompia. Parempi olisi sitouttaa yritykset käyttämään kotimaista työvoimaa, edes sillä palkalla mitä sinne maksetaan. (ja sekin on pääkohtaisesti kyllä paljon enemmän kuin 400e / kk). Harjoittelijaksi otetaan nytkin harjoittelijan palkalla, ilman että mahdollistetaan halvan työvoiman väärinkäyttö.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta