Moi,
Olen tässä miettinyt ssd-levyn ostamista, mutta yksi asia nousi esille. Olen katsonut tuommoista kingston hyperx 3k. Tuo 3k tarkoittaa ymmärtääkseni sitä, että yhtä bittiä voi uudelleen kirjoittaa vain 3000 kertaa! Eikö tämä tarkoita sitä, että jos jokin ohjelma bugin takia tai tarkoituksella kirjoittelee samaan kohtaan levyä loopilla, niin se voi tuhota levyn hetkessä? Voisiko joku viisaampi kertoa, että olenko ymmärtänyt väärin.
Tyypillisesti niissä on erilaisia wear-levelling- eli kulumisentasaustekniikoita, joiden ansiosta loogisesti samaan kohtaan tapahtuvat kirjoitukset menee fyysisesti hajautettuina.
Itselläni on kyseinen levy ja hienosti on tähän mennessä toiminut! Olettaen että kirjoitat 10GB edestä tietoa kovalevyllä päivässä kestäisi kovalevysi ilmeisesti 8.219 vuotta.
Lähde:
http://www.anandtech.com/show/5734/kingston-hyperx-3k-240gb-ssd-review
SSD:n omien tasaustekniikoiden lisäksi moderni käyttöjärjestelmä ei välttämättä kirjoita dataa suoraan levylle vaan pitää sitä välimuistissa jonkin aikaa, jolloin silmukassa samaan kohtaan kirjoittaminen saattaa hyvällä tuurilla aiheuttaa vain yhden todellisen kirjoitusoperaation.
Jos käyttöikä vielä huolettaa, netistä löytynee koko joukko artikkeleita, miten kirjoitusten määrää voi vähentää (mm. karsimalla taustapalveluita ja ohjaamalla selaimen välimuistin vain RAMiin). Omalla koneellani tyypillinen päivän kirjoitusmäärä on alle yksi mega nettikäytössä ja käytännössä aina alle gigan.
Suosittelen SSD:tä, se lisää koneen käyttömukavuutta merkittävästi – tai ainakin paluu tavalliseen levyyn vähentää mukavuutta merkittävästi. :(
Kiitoksia vastauksista. Kai tässä sitten uskaltaa mennä ostamaan ssd-levyn. Ajattelin ostaa vähän myöhemmin toisenkin ssd, ja laittaa ne raid0 yhteen. Tuolleen saavuittaisi ainakin teoriassa noin 1000mt/s luku nopeuden. Todellisuudessa varmaan se jonkin verran jää alle.
Raidiin kytkeminen ei kannata. Levyistä kytkeytyy trim-tuki pois päältä, mikä johtaa levyoperaatioiden hidastumiseen iän myötä. Myös alttius laitevioille kasvaa, sillä mitä suurempi levyjen määrä on, sitä todennäköisemmin vähintään yksi niistä hajoaa suunniteltua aiemmin (pelottelua). Käytännön nopeushyöty jää joka tapauksessa olemattomaksi, koska useiden satojen megatavujen lukunopeus on suht tarpeeton yleisessä käytössä.
http://www.xbitlabs.com/articles/storage/
Mulla on nyt itsellä kahdessa koneessa yhteensä kolme ssd-levyä (joka käyttikselle oma), enkä kyllä enää voisi vaihtaa kiintolevyihin. Tosin ssd:hen vaihdoin Caviar Green -sarjalaisesta, joten ehkä mun aiemmat kokemukset ovat olleet keskimääräistä hitaammista levyistä.
En suosittele kokeilemaan mitään turhia kikkailuita ssd-levyjen kanssa. Jotkut ihmiset kokeilevat juuri tuota selaimen välimuistin siirtämistä toiselle medialle ja myös käyttiksen swapin siirtämistä ssd:ltä pois. Aivan turhaa purkkailua, joka aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ratkaisee (ei ratkaise mitään ongelmaa). Jos käyttis swappailee liikaa, niin sitten kannattaa hankkia lisää muistia -> problem solved.
Vaikka SSD:n lukunopeus kuulostaa komealta ja RAIDissa vielä komeammalta, sillä on tavallisessa käytössä aika vähän merkitystä, koska yleensä tietoa ei kuitenkaan käsitellä tarpeeksi nopeasti. Paljon tärkeämpiä ovat SSD:n muut ominaisuudet: ei liikkuvia (tai lepotilassa pysähtyviä) osia, lukeminen alkaa heti, ei hakuaikoja, fragmentaation vaikutus on mitätön.
Hyviä pointteja. Ehkä en sitten teekkään sitä raid levyä. Yksi harmillinen juttu tuossa on kun vaihtaa ssd on se, että menee takuu, koska kyseessä on läppäri :( Ois ollut vielä puoli vuotta takuu voimassa, mutta pitää toivoa, että se ei hajoa. Olen kuullut myös semmoisesta levystä, mikä on pieni ssd, joka toimii välimuistina kovalevylle. Onko kellään kokemusta sellaisesta? Kuullostaa halvalta ratkaisulta saada nopeutta esim. vanhaan pöytäkoneeseen.
Miten kiintolevyn vaihto katkaisee takuun? Levyn vaihto isompaan on ihan normaalia käyttöä edistyneillä käyttäjillä.
Jos tuo pelottaa niin säilytä vanha kiintolevy ja vaihda takaisin ennen huoltoon lähettämistä. Ei tosin pitäisi vaikuttaa mikä kiintolevy koneessa on.
Lähinnä tykkäävät närkästyä jos kone pyörii jollain muulla kuin Windowsilla, kun heidän diagnostiikka työkalunsa ei toimi kuin ja ainoastaan Windowsin alla :P
SSD ei kannata käyttää välimuistina. SSDn nopeus lukutapahtumissa on se miksi niistä ihmiset tykkäävät. Ei lukupäiden siirtelyä, yms...
Mieluummin hankkii ison SSDn koneeseen, asentaa käyttöjärjestelmän sille ja kopioi vanhalta levyltä useimmin tarvittavat tiedostot sille. Vanha levy sitten rinnalle niille harvemmin tarvittaville tiedoille.
Takuu menee, koska tuolla läppärin alla on yhden ruuvin päällä teippi jossa lukee, että "Warranty Sticker, Void if tampered" :( Vaihdoin perjantaina SSD -levyn ja voin sanoa että on aika nopea :) Vanha kovalevykin meni hyötykäyttöön smarttv:n ulkoiseksi kovalevyksi. Pitäisi vielä jossain vaiheessa ostaa tuon toisenkin kovalevyn paikalle SSD.
Intelin uusilla seiskasarjan emolevyillä trim toimii myös RAIDissa.
Minulta hajosi OCZ Vertex 2, pisti punaisen valon palamaan ja käyttiksen latautuminen jäi kesken. Ilmeisesti jonkin tason firmwareongelma. Päivittäminen ei onnistunut joten meni takuuseen.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.