Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Sähköisku

Sivun loppuun

Tapsa [09.01.2013 01:44:48]

#

On Ampeereja ja Voltteja. Itse kyllä ymmärrän mistä on kyse. Hämmentääkseni hieman keittoa, kerron että auton akusta saadaan helposti useita satoja ampeereja, vastaavasti auton sytytysjärjestelmästä saadaan tuhansittain voltteja.

Grez [09.01.2013 01:51:35]

#

Liittyikö tämä johonkin tai oliko tarkoitus kysyä jotain tai keskustella jostain?

Siis en saa tuosta viestistäsi irti muuta kuin että kerroit muutaman yleistietoon kuuluvan asian.

Lebe80 [09.01.2013 10:38:26]

#

On desilitroja ja sekunteja. Hämmentääkseni hieman keittoa, kerron että kolatölkissä on 3dl juomaa, vastaavasti jotkut pystyvät sen juomaan alle kymmenessä sekunnissa.

Ripe [09.01.2013 10:48:10]

#

On kiloja ja tunteja. Hämmentääkseni hieman keittoa, kerron että kolatölkissä on 3.3dl juomaa, vastaavasti pilkunviilaus on hauskaa.

Lebe80 [09.01.2013 11:02:02]

#

On pilkunviilausta ja pilkunviilausta. Hämmentääkseni hieman keittoa, kerron että pilkunviilaus on hauskaa, vastaavasti pilkunviilaus ei.

Jaska [09.01.2013 12:53:24]

#

On viiden sentin kolikko ja Banachin–Tarskin paradoksi. Hämmentääkseni keittoa kerron että voin sulattaa kolikon, tehdä siitä pallon, tehdä siitä kaksi palloa ja edelleen kaksi viiden sentin kolikkoa.

vesikuusi [09.01.2013 23:11:35]

#

On jänniä iltapäiviä ja on tylsiä iltapäiviä. Hämmentääkseni hieman keittoa kerron, että minulla oli näin tylsää:

// keitto.cpp

#include <iostream>
#include <string>
#include <vector>
#include <ctime>
#include <cstdlib>
#include <algorithm>

class LauseenOsa {
private:
    int m_ryhma;
    int m_paikka;

    std::string m_teksti;
public:
    LauseenOsa ( const std::string& teksti, const int& ryhma, const int& paikka ) {
        this->m_teksti = teksti;
        this->m_ryhma = ryhma;
        this->m_paikka = paikka;
    }

    LauseenOsa ( const LauseenOsa& rhs ) {
        this->m_paikka  = rhs.paikka();
        this->m_ryhma   = rhs.ryhma ();
        this->m_teksti  = rhs.teksti();
    }

    LauseenOsa () {}
    ~LauseenOsa () {}

    int ryhma () const { return this->m_ryhma; }
    int paikka () const { return this->m_paikka; }
    std::string teksti () const {
        return this->m_teksti;
    }
};

// Täällä tehdään keitot
class Kattila {
private:
    std::vector <LauseenOsa> m_osat;
    std::vector <int> m_ryhmat;

    LauseenOsa m_ekaObjekti;    // On [m_ekaObjekti]...
    LauseenOsa m_tokaObjekti;   // ...ja on [m_tokaObjekti].
    LauseenOsa m_hammennys;     /* Hämmentääkseni hieman keittoa, kerron,
                                   että [m_hammennys]. */

    std::string m_keitto;

    std::vector <LauseenOsa> arvo_osat ( const int& ryhmaId ) const {
        std::vector <LauseenOsa> ret;
        std::vector <LauseenOsa> ekat, tokat, hammennykset;

        for ( auto osa : this->m_osat ) {
            // Onhan tämä annetun ryhmän osa?
            if ( osa.ryhma () == ryhmaId ) {
                switch ( osa.paikka () ) {
                    case 1: ekat.push_back (osa); break;
                    case 2: tokat.push_back (osa); break;
                    case 3: default: hammennykset.push_back (osa); break;
                }
            }
        }

        // Arvotaan osat
        ret.push_back ( ekat[ rand() % ekat.size() ] );
        ret.push_back ( tokat[ rand() % tokat.size() ] );
        ret.push_back ( hammennykset[ rand() % hammennykset.size() ] );

        return ret;
    }

    void selvita_ryhmat () {
        for ( auto osa : this->m_osat ) {
            // Etsitään ryhmää jo löydettyjen joukosta
            if ( std::find ( this->m_ryhmat.begin(), this->m_ryhmat.end(),
                             osa.ryhma() ) == this->m_ryhmat.end() ) {
                this->m_ryhmat.push_back ( osa.ryhma() );
            }
        }
    }

public:
    Kattila () {
        srand (time(0)); // Siemen arvontaan
    }

    void lisaa_osa ( const std::string& teksti, const int& ryhma, const int& paikka ) {
        if ( ryhma == 0 ) {
            std::cout << "Ei nollaryhmiä, kiitos :) Ryhmää ei lisätty." << std::endl;
        }

        else this->m_osat.push_back ( LauseenOsa ( teksti, ryhma, paikka ) );
    }

    void generoi_keitto () {
        this->selvita_ryhmat ();

        const int max = this->m_ryhmat.size();
        const int ryhmaId = 1 + (rand() % max - 1) + 1;

        auto osat = arvo_osat ( ryhmaId );

        this->m_ekaObjekti  = osat[0];
        this->m_tokaObjekti = osat[1];
        this->m_hammennys   = osat[2];

        this->m_keitto = std::string ("On ") + this->m_ekaObjekti.teksti () +
                " ja " + this->m_tokaObjekti.teksti () + ". Hämmentääkseni hieman keittoa " +
                "kerron, että " + this->m_hammennys.teksti () + ".";
    }

    std::string keitto () const {
        return this->m_keitto;
    }

    LauseenOsa objekti ( const short int& monesko ) const {
        switch ( monesko ) {
            case 1: return this->m_ekaObjekti; break;
            case 2: return this->m_tokaObjekti; break;
            case 3: default: return this->m_hammennys; break;
        }
    }
};

int main () {
    Kattila kattila;

    /* Luodaan lauseet (nää lisaa_osa:n parametrithan vois vaikka parsia tiedostosta!) */

    /* Tässä lisätään kaksi vaihtoehtoa ensimmäisen
        ryhmän ekalle paikalle */
    kattila.lisaa_osa ( "Ampeereja", 1, 1 );
    kattila.lisaa_osa ( "Watteja", 1, 1 );

    // Lopuissa lisätään jokaiseen vain yksi vaihtoehto
    kattila.lisaa_osa ( "Voltteja", 1, 2 );
    kattila.lisaa_osa ( std::string ("auton akusta saadaan helposti useita satoja ampeereja ") +
                     "vastaavasti auton sytytysjärjestelmästä saadaan tuhansittain voltteja", 1, 3 );

    kattila.lisaa_osa ( "Desilitroja", 2, 1 );
    kattila.lisaa_osa ( "Sekunteja", 2, 2 );
    kattila.lisaa_osa ( std::string ("kolatölkissä on 3dl juomaa, vastaavasti jotkut pystyvät sen juomaan ") +
                     "alle kymmenessä sekunnissa" , 2, 3 );

    kattila.lisaa_osa ( "Viiden sentin kolikko", 3, 1 );
    kattila.lisaa_osa ( "Banachin–Tarskin paradoksi", 3, 2 );
    kattila.lisaa_osa ( std::string ("voin sulattaa kolikon, tehdä siitä pallon, " ) +
                                  "tehdä siitä kaksi palloa ja edelleen kaksi viiden sentin kolikkoa", 3, 3);

    // Tää onkin mun oma :P
    kattila.lisaa_osa ( "Kristinusko", 4, 1 );
    kattila.lisaa_osa ( "Islam", 4, 2 );
    kattila.lisaa_osa ( std::string ("molemmissa uskonnoissa uskottomuudesta rangaistaan, etkä voi ") +
                        "uskoa molempiin samaan aikaan, joten kaikkia rangaistaan", 4, 3);

    kattila.generoi_keitto ();

    std::cout << kattila.keitto () << std::endl;

    return 0;
}

Siinä iloksenne, ei tarvitse enää muodostaa omia lauseita, kun tämä hienostunut C++ -tietojärjestelmä tekee sen puolestasi!

Propsit sille, joka keksii ohjelmalogiikan ja viestini sarkasmin ;)

Niin ja jos joku haluaa kääntää, niin tässä on seassa C++11-standardin syntaksia, joten lisää optio

-std=c++11

Koko rivi kääntämiseen g++:lla

g++ -std=c++11 keitto.cpp -o keitto

mietinvaan [10.01.2013 02:01:09]

#

On hyödyllistä koodia ja turhaa koodia. Itse kyllä ymmärrän mistä on kyse. Hämmentääkseni hieman keittoa, kerron että (sic) korvaisin vesikuuden viritelmän muutamalla printf kutsulla.

qeijo [10.01.2013 07:58:20]

#

On kalaa ja perunaa. Itse kyllä ymmärrän mistä on kyse. Hämmentääkseni hieman keittoa, lisään siihen pippuria.

Ripe [10.01.2013 08:30:22]

#

On lihaa ja perunaa. Itse kyllä ymmärrän mistä on kyse. Hämmentääkseni hieman keittoa, otan kauhan ja alan hämmentää.

vesikuusi [10.01.2013 09:02:49]

#

mietinvaan kirjoitti:

On hyödyllistä koodia ja turhaa koodia. Itse kyllä ymmärrän mistä on kyse. Hämmentääkseni hieman keittoa, kerron että (sic) korvaisin vesikuuden viritelmän muutamalla printf kutsulla.

:D Pointtihan oli tehdä ihan pointless koodia iltapäivän tappamiseksi ennen iltalukiota :o Mutta samaa toiminnallisuutta et voi saavuttaa pelkillä printf-kutsuilla; yhdellä ryhmällä voi olla samassa paikassa useita vaihtoehtoja, jolloin ohjelma arpoo vaihtoehdoista sen, joka sille paikalle menee :P

Tapsa [10.01.2013 18:28:47]

#

Hauskasti olette kommentoineet!
Kysymys oli SÄHKÖISKUSTA, mikä on epäterveellinen. Ajatus kertoa suureista virta ja ampeeri oli herättää keskustelu I:n ja U:n vaaroista. Mielestäni ohmin laki pitää ottaa huomioon, kaikkihan tietävät että kosteissa - en tarkoita nyt sisäisesti käytettyä kosteutta vaikka se sähköiskun vaaraa lisää - resistanssi pienenee jolloin virta alkaa kulkea.

Metabolix [10.01.2013 18:39:10]

#

Sähköisku on siitä erikoinen, että se usein tuntuu suhteettoman ikävältä siihen nähden, miten pienen vahingon tai vaaran se oikeasti aiheuttaa. I:n ja U:n vaaroja enemmän kannattaisi varoittaa näiden derivaattojen vaaroista: kaikkihan tietävät, että vaihtovirta voi aiheuttaa sydämessä rytmihäiriön ja tasavirta taas korjata sellaisen.

Edelleenkään en ymmärrä, mitä Tapsa yrittää selittää.

t0ll0 [10.01.2013 18:47:02]

#

Halusin vain osallistua, hämmentääkseni sitä keittoa..

User137 [11.01.2013 12:51:10]

#

On nakkeja ja pakastevihanneksia. Hämmentääkseni keittoa, kerron että tarvitsen kauhan :D

Tapsa kirjoitti:

Kysymys oli SÄHKÖISKUSTA, mikä on epäterveellinen.

Kaikki sähkövirta on pääsääntöisesti epäterveellista, suurina määrinä. On e-stim laitteita ja lihasten kehityslaitteita jne, jotka käy paljon pienemmällä teholla mitä seinästä tulee. En tiedä niiden tasa/vaihtovirroista.

Tilli [11.01.2013 20:08:58]

#

Luulen, että keitto on jo hämmentynyt. Tapsan pointti taisi olla että keitto ja virtalähteet kannattaa pitää erillään.

tmub [11.01.2013 20:15:40]

#

Mitä ihmettä! http://wallpaper4me.com/images/wallpapers/corona-extra-86009.jpeg

Tapsa [13.01.2013 16:19:49]

#

Olen vähän sekoillut tätä keskustelua aloittaessa.
Muutama esimerkki:
-Auton akusta et saa solmillesi, vaikka virtaa kyllä riittää.
-Auton tulpanjohdoista saa kyllä näpeillä kun kun niitä moottorin käydessä menee hiplaamaan, ei siihen kuole - toivottavasti - vaikka jännitettä kyllä on yli 10kV.
-Kotonani oli keskuslämmitys ja yksi huone oli vähän viileä niinpä sinne asennettiin sähköpatteri. Kokeilin kerran lämpöpattereita samanaikaisesti ja havaitsin pientä kutinaa sormissa. Kokeilin yleismittaria, näytti 220V. Ajattelin, kun kuivat paikat ei virta yksinkertaisti kulje (suuri R). En todellakaan haluaisi tehdä em. testiä jossain saunan pesuhuoneessa jossa vettä on suihkuteltu ympäriinsä!
-Nyt asun kerrostalossa jossa on yhteisantenni TV:lle. Kun kytken TV:n antennipistoketta saa oikein kunnolla sormilleen, sama koskee USB-liittimen asennusta Digiboxiin, ja oikein valokaari näkyy! Onko kissasähköä?
-Polkupyörän dynamosta saa ihan mojovan tällin kun menet ajon aikana koskemaan liitoksia, siis vanhanaikainen vaihtosähködynamo. Kai niissä nykyään on tasasuuntaus, kun LED-valot on yleistynyt.

Grez [13.01.2013 16:36:51]

#

Noi jutut ei (auton osalta) ole nykyajan peruskoulun käyneille kovin jännittäviä, koska siellä opetetaan syyt, josta ne johtuvat.

Sähköiskun tappavuuden rajana pidetään yleisesti noin 50mA virtaa, jos se kulkee kehon läpi. Vaihtovirta on vaarallisempaa kuin tasavirta.

Auton akun jännite on noin 12-15 V. Kehon resistanssi on tyypillisesti reilusti yli kilo-ohmi, joten sen läpi ei saa mitenkään kulkemaan yli 15mA virtaa. Akusta voi kuitenkin saada vammoja, esim. palohaavoja jos vaikka vahingossa oikosulkee sen, jolloin liitoskohta todennäköisesti kuumenee rajusti.

Tulpanjohdoissa on paljon jännitettä, mutta vähän virtaa. Ei siis riittävästi virtaa, että kovin helposti saisi tappavan sähköiskun. Ikävältähän se tuntuu. Tässä on vähän sama kuin sähköpaimenessa -> tuntuu ikävältä muttei tapa.

Maadoittamattomassa pistorasiassa olevan hakkurivirtalähteen ja todellisen maapotentiaalin välillä on mitattavissa ilman kuormaa puolet käyttöjännitteestä, (siis 115 V vaihtojännite). Tuo 220V kuulostaa sinänsä oudolta, mittasitkohan kenties tasajännitepuolella. Tosin jo joku on kytkenyt oman toisessa vaiheessa olevan peeseensä ranetyylillä patteriin kiinni eikä patteriverkkoa ole maadoitettu, niin silloin jännite-ero olisi 200VAC.

Näissä virran vähäisyys ei johdu siitä, että on kuiva ilma, vaan siitä, että virta kulkee virtalähteen häiriönpoistokondensaattorien läpi. Kondensaattori on korkealla taajuudella johtava, mutta taajuuden kasvaessa johtavuus vähenee. Eli ideana on valita sellainen kapasitanssi, että häiriötaajuuksilla se johtaa hyvin (ja kytkee näin häiriöt maihin vaikkei sitä olekaan erillisenä johtona kun ei ole suojamaadoitusta) ja 50Hz vaihtojännitteen taajuudella johtaa jo todella huonosti.

Jos kerrostalosi antenniverkko on asianmukaisesti maadoitettu, niin kipinät ja näpeille saaminen johtuu tuosta edellä mainitusta 115 VAC jännitteestä. Eli sama homma kuin auton puolassa ja sähköpaimenessa, sattuu muttei tapa.

Polkupyörän dynamossakin jännite nousee korkeaksi, jos sillä ei ole kuormaa. Eli jos hiplaat liitoksia kun valo ei pala, niin kyllä siitä sähköiskun tuntee, mutta siinäkään ei riitä yhtä aikaa sekä voltit että ampeerit, joten et kuole siihen.

Tapsa [13.01.2013 20:30:03]

#

Grez ~220V on oikein tapahtumasta on yli 20 v. Muuten miksi jännite nostettiin 230 volttiin?
Auton akun nimellisjännite on 12V, käytin em. arvoa koska sillä ei ole merkitystä mitä laturi sinne syöttää tässä yhteydessä. Tulipalot autoissa johtuu yleensä väärin asennetuista lisälaitteista, jätetään sulake pois ja kun saadaan aikaan liian suuri virta johtoon, sehän kuumenee kuparin sulamispisteeseen asti. Toinen syy auton palamiseen on bensiinivuoto joka tasavirtalaturien aikana tuli sieltä nykyään ehkä starttimoottorista.

Palataan vielä auton sytytyspuolaan
Oletetaan jännite 15kV; kehon resistanssi "reilusti yli k-ohmi, kuten kerroit" noin 10k-ohmia.
Ohmin lain mukaan I=U/R; I=15000/10000=15/10=1,5A , kehon vastus täytyy olla huomattavasti suurempi. Otin halvan yleismittarin käyttöön jolla mittasin kädestä käteen R=1.7M-ohmia. Laskin uudelleen I=15000/1 700 000=15/1700=.01A=10mA, menee juuri alle antamasi 15mA, mitä jos sytytyspuola antaisi enemman jännitettä kuin arvioin?

Grez [13.01.2013 21:14:32]

#

Tapsa kirjoitti:

Ohmin lain mukaan I=U/R; I=15000/10000=15/10=1,5A , kehon vastus täytyy olla huomattavasti suurempi.

Kolme asiaa
1) Sanoin yli 1kΩ. (1,7MΩ on "yli")
2) Vaikka mittaisit siitä puolalta 15 kV ja laittaisit 1kΩ vastuksen joka kestää 15A, niin siitä ei kulkisi 15A, koska puolan jännite tippuisi huomattavasti. Se siis antaa sen 15 kV jos kuormaa ei ole, kuormaan vähemmän.
3) Kehon resitanssi vaihtelee suuresti ja on vaikea mitata. Myös kehoon vaikuttava jännite/virta vaikuttaa kehon resistanssiin. Jos todellakin kehon vastus olisi 1.7MΩ kaikissa tilanteissa, niin et saisi tappavaa sähköiskua vaikka kytkisit itsesi suoraan 230V linjaan jännitteen ja maan väliin.

Voisin vielä sivuhuomautuksena sanoa, että olen testannut sähköhoitolaitetta, jossa kämmenet upotettiin elektrodeihin ja virtaa kulki kädestä toiseen käteen eli kehon läpi 20mA. Tällöin jännitettä oli 40 - 50 V. Tuosta voit halutessasi laskaista resistanssin.

Sähköiskun voimakkuutta siis rajaa jännitelähteen jännitteenantokyky ja virranantokyky. Jos jännitelähde pystyy antamaan vain 1mA, et kuole siihen vaikka se kykenisi antamaan 20 kV jännitteen. Toisaalta jos virtalähde pystyy antamaan vain 12V jännitettä, et kuole siihen (sähköiskusta) vaikka se kykenisi antamaan 5 kA virran.

Tapsa kirjoitti:

menee juuri alle antamasi 15mA

En antanut mitään maagista 15mA rajaa, vaan sanoin että antamillani ääriarvoillakaan (15V ja 1kΩ) akusta ei voi saada kulkemaan kehon läpi yli 15mA. Toki realistisemmilla arvoilla virta on vielä vähemmän.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta