Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Lukion parhaat aineet ohjelmoijalle

Sivun loppuun

jukkah [28.04.2012 16:37:23]

#

Mitkä ovat lukion hyödyllisimmät aineet ohjelmoijalle, tarkemmin sanottuna sellaiseksi opiskelevalle? (Saman tyylisiä aiheita löytyi hausta, mutta en jaksa penkoa niitä kaikkia läpi, jos joku sattuisi sivuamaan asiaa parilla sanalla. :))

Pitkän matematiikan ja fysiikan tiedän itsekin olevan hyödyksi, mutta listan loppupäätä en tunne. Entä onko ehdotuksia, minkä lukion kanssa kannattaisi neuvotella, paikallinen pikkulukio vai joku muu?

Olen siis täysin normaali(sta poikkeava) datanomiopiskelija, eli vääntöä riittää ohjelmoinnin lisäksi vielä muutamaan (tai vähän useampaan) lukion kurssiin ennen jatko-opintojen aloittamista parin vuoden päästä. Pääasialliseksi opiskeluvataksi ajattelin itseopiskelua, enkä aio suorittaa lukion koko oppimäärää.

Antti Laaksonen [28.04.2012 17:15:53]

#

Pitkä matematiikka ja englannin kieli ovat luultavasti hyödyllisimmät. Fysiikan asioita ei ohjelmoinnissa tarvitse, ellei ohjelma liity nimenomaan fysiikkaan. Suurin hyöty lukiosta tulee kuitenkin siitä, että saa yleissivistystä.

Lukion valinnalla ei ole suurta merkitystä, koska kaikissa lukioissa opetus perustuu samoihin opetusohjelmiin. Suurissa lukioissa on kuitenkin yleensä tarjolla enemmän kursseja kuin pienissä.

tepokas [28.04.2012 17:54:19]

#

Filosofia (En tiedä mitä lukiossa siitä kerrotaan, mutta noin lähtökohtaisesti)
Logiikka (jos jostain löydät)
Ja se pitkä fysiikka, jos ei muuta niin sen pitäisi opettaa sen pitkän matematiikan soveltamista.

jukkah [28.04.2012 22:59:11]

#

Logiikkaa, jee. Eipä olisi itsellä tullut mieleenkään. :) Mistä sitä muuten voisi löytää?

-tossu- [28.04.2012 23:24:28]

#

Olen käynyt lukion pakollisen filosofian ykköskurssin, eikä siinä ollut mielestäni paljoa mitään, mikä olisi auttanut ohjelmoinnissa. Mikäli tarjolla on erillinen logiikkaa käsittelevä kurssi, siitä on varmasti paljon enemmän hyötyä.

Matematiikka liittyy ohjelmointiin läheisesti, joten pitkä matematiikka sekä fysiikka, joka lukiossa on aika pitkälti matematiikan soveltamista, kannattaaa valita.

Ainakin omassa lukiossani on tarjolla myös ohjelmointikurssi, joka kannattaa valita, jos ei ole aiempaa kokemusta tai haluaa muuten vaan nostaa keskiarvoa helposti.

Triton [29.04.2012 02:28:55]

#

-tossu- kirjoitti:

Matematiikka liittyy ohjelmointiin läheisesti

Uskallan kylläkin väittää, että matematiikalla on varsin pieni merkitys tietojenkäsittelyssä tai no riippuen myös siitä, että mihin osa-alueeseen erikoistutaan esim. algorimien kohdalla on olennaisempaa kuin ohjelmistojärjestelmien, mutta joka tapauksessa kyllä se taitaa pääsääntöisesti niin olla, että diskreetti matematiikka sekä logiikka ne matematiikan haarat, jotka ovat tarpeellisia. Mutta peruskoulun matematiikalla pääsee jo todella pitkälle, ellei sitten tarvitse tehdä mitään monimutkaisia fysikaalisia mallinnuksia yms..

Toki kuitenkin pitkästä matematiikasta ja fysiikasta hyötyä on, en sitä halua sanoa...

Deffi [29.04.2012 03:02:06]

#

jukkah kirjoitti:

Logiikkaa, jee. Eipä olisi itsellä tullut mieleenkään. :) Mistä sitä muuten voisi löytää?

Pitkän matematiikan joku syventävä kurssi käsittelee logiikkaa ja lukuteoriaa.

Matematiikka, fysiikka ja ehkä kemiakin ovat kaikki tärkeitä matemaattisen ajattelun ja jatko-opiskelun kannalta.

The Alchemist [29.04.2012 09:10:28]

#

Yleisestä näkökulmasta oikeastaan mistään, mitä lukiossa opetetaan, ei ole hyötyä ohjelmoijalle. Omakohtainen kokemus. Logiikkaa on aivan turha lähteä if-else-rakenteiden takia oppiaineena lukemaan.

Siinä vaiheessa, kun alat erikoistua johonkin suuntaan, niin jokin yksittäinen lukion matikan tai fysiikan kurssi saattaa antaa sopivat pohjatiedot siihen, että sinulla olisi edes pieni idea siitä, mistä aiheesta joudut vapaa-ajallasi lukemaan lisää, jotta onnistuisit ratkaisemaan annetun ongelman.

Kurssien cherry pickingiä vaikeuttaa sekin, ettet voi vain lampsia jollekin matriisilaskennan kurssille käymättä ensin suurin piirtein kaikkia muita lukiomatikan kursseja esitiedoiksi.

Kohta yliopistosta maisteriksi valmistuvana voin sanoa omakohtaisista kokemuksistani sen verran, että koodaripersoonalleni lukion käyminen oli yhtä merkityksellinen asia kuin puoli vuotta intissä. Tietysti se muutaman lisävuoden aikaa kasvaa henkisesti, tosin ei koulua käymällä vaan ne lisävuodet vanhenemalla.

Lukion rooli jatko-opintojen suhteen on vain pehmentää aivoja olemaan reseptiivisempiä tulevaisuuden opiskeluita varten. Kun edes ymmärtää käytetyn käsitteistön, niin uudet asiat eivät pelota ollenkaan niin paljoa.

Naiivia yliyleistämistä havaittavissa...

makumaku [29.04.2012 10:38:26]

#

Itse sanoisin että tärkein oppiaine on englanti. Sitä tarvitaan koska lähes kaikki dokumentit, oppaat, ohjelmat, jne...ovat käytännössä englanniksi. On huomattavasti helpompi opiskella tai koodata kun jonkun 3-sivuisen materiaalin voi lukea ja täjuta 5 minuutissa, kuin että se pitäisi sanakirjan kanssa kaahlata läpi tunnissa.
Toisekseen jos menee sitten työelämään niin englanti on usein erittäin tarpeellinen taito myös siellä, jotta voi kommunikoida sujuvasti tarvittaviin suuntiin.

Toiseksi tärkein "oppiaine" lienee kaikki loput aineet, eli jokainen aine antaa lisää yleissivistystä, näkökantaa, ja kyllä siitä on apua ohjelmoinnissakin.

jukkah [29.04.2012 21:09:40]

#

Eli matematiikka on mutta ei ole tärkeää ohjelmoinnin kannalta.

Ei sinänsä, että matematiikkaa tarvittaisiin jokapäiväisessä ohjelmoinnissa, mutta en jaksaisi mennä kerran viikossa Wikipediaan katsomaan jotain yksinkertaista juttua, kuten mitä joku merkki tarkoittaa tai miten menee logaritmin kantaluvun vaihtaminen, kun niitä ei opetettu vielä peruskoulussa. Sellainen ei tee hyvää itseään matemaattisesti lahjakkaana pitävän henkilön itsetunnolle. ;)

Matematiikka menee jakeluun luultavasti nopeammin kirjasta itse lueskeltuna kuin lukion penkkiä kuluttamalla. Ja kun englantiakin tulee nykyisin joka toisesta torvesta, en innostu lähtemään lukioa katselemaan (jäisin vain suustani kiinni vanhoihin kavereihin).

Antti Laaksonen [29.04.2012 21:37:50]

#

Jos opit matematiikkaa helposti, niin voit hyvin lukea lukion kirjoja itsenäisesti ja laskea niissä olevia tehtäviä. Tärkeintä on oppia matematiikan ajattelutapaa ja käytössä olevia merkintöjä. Monia lukion matematiikan asioita (esim. derivointi ja integrointi) ei tarvitse yleensä ohjelmoinnissa. Silti näihinkin asioihin kannattaa tutustua, jotta saa laajemman käsityksen matematiikasta.

Triton [29.04.2012 23:24:38]

#

Antti Laaksonen kirjoitti:

Monia lukion matematiikan asioita (esim. derivointi ja integrointi) ei tarvitse yleensä ohjelmoinnissa.

Ja toisaalta ne ovat vielä kaiken lisäksi kivaa ja mielenkiintoista :D


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta