Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Lähtöpotku isolle projektille

Sivun loppuun

lsandini [19.04.2012 17:27:29]

#

Hei,

Mielessäni on ollut jo pitkään projekti, jota haluan nyt toteuttaa. Alun perin toivoin, että saisin sitä open source projektiksi, mutta olen vain lääkäri ilman kokemusta ohjelmoinnista (paitsi Sinclair ZX81 koneella 30 vuotta siteen...).

Projektini koskee nuoruustyypin diabeteksen hoitoa ja opetusta, sillä Suomessa hoitotulokset ovat selvästi huonompia kuin monessa muussa maassa, jossa tauti esiintyy paljon vähemmän.

Koska en löytänyt keinoja houkutella tuntemattomia ohjelmoijia "nimettömästi" ja kansanvälisesti, pyydän teiltä hieman vinkkejä.

Olen ollut yhteydessä muutamaan ammattikorkeakouluun, ja kahdesta isosta laitoksesta tuli innokkaita vastauksia. Projektia halutaan toteuttaa, opinnäytetyönä, jo tänä kesänä (!). Rahoitus järjestyisi esim EVO-rahana.

Lopputuloksesta haluan tehdä ilmainen tuote, kaikille potilaille (lapsille ja aikuisille) ja ammattilaisille.

Eli kaksi kysymystä: onko Suomessa mahdollista kuvitella sellaista täysin "avoimen koodin" tuotetta, vai lähdenkö oppilaitoksen ehdotusten mukaan ? Tarvitsisin kuitenkin hieman apua erittäin pienen "demo":n kehitykseen, kerron mielelläni lisää kiinnostuneille. Sairaalassani toimin yksikön johtajana, voin tarjota kohtuullista korvaustakin avusta "asiantuntijalle". Kiitos etukäteen avusta.

lisätietoja: lsandini@gmail.com tai 0405152466

Antti Laaksonen [19.04.2012 17:56:44]

#

Projekti kuulostaa kiinnostavalta. Miten laajasta ohjelmointityöstä on kysymys? Täytyykö ohjelmoijan tuntea lääketiedettä?

Yhteistyö ammattikorkeakoulun kanssa voi olla hyvä ratkaisu. Kuitenkin kannattaa muistaa, että oppilaitoksissa ohjelmoijien taso vaihtelee paljon. Voit löytää osaavan tekijän, mutta ei ole harvinaista, että projekti epäonnistuu pahasti.

Grez [19.04.2012 18:25:22]

#

lsandini kirjoitti:

Eli kaksi kysymystä: onko Suomessa mahdollista kuvitella sellaista täysin "avoimen koodin" tuotetta, vai lähdenkö oppilaitoksen ehdotusten mukaan?

Onko tuossa EVO-rahan (erikoisvaltionosuus?) käytössä ja opinnäytetyönä tekemisessä jotain sellaista, joka varsinaisesti estää tekemästä avoimen lähdekoodin projektina sen? Siis miksi tuollainen joko-tai kysymyksenasettelu?

lsandini [19.04.2012 19:07:37]

#

Grez kirjoitti:

Onko tuossa EVO-rahan (erikoisvaltionosuus?) käytössä ja opinnäytetyönä tekemisessä jotain sellaista, joka varsinaisesti estää tekemästä avoimen lähdekoodin projektina sen? Siis miksi tuollainen joko-tai kysymyksenasettelu?

Tuotanoin, jos AMK:n opiskelija tekee töitä minulle, voin palkata hänet omilla EVO-rahoillani. Mutta jos projekti on organisaationi ja AMK:n yhteinen, niin jokainen hakee omia tutkimus-EVO-rahoja omalta laitokselta.

Se on sekundaarista, mistä rahaa tulee. Tuollaiseen projektiin saadaan kyllä mukaan muita tahoja, joita en halua luetella tässä. Toisaalta en haluaisi 15 eri logoa lopputuoteeseen.

Tässä vaiheessa pitäisi saada pieni demo, jossa joku tietty käyrä ilmestyy x/y graafiin tiettyn kaavan mukaan. Käyrän ilmestymisnopeuden pitäisi olla säädettävissä. Esim jos käyrä esittää yhden vuorokauden, sen pitäisi esiintyä vasemmalta oikealle esim 10 min ajan. Simuloitu päivä, nopeutettuna.

Toki sen voi tehdä Matlabin avulla, mutta jatkossa käyttöliittymää ajatellen joku muu ohjelmointikieli saattaa olla kätevämpi.

t. L.

Grez [19.04.2012 19:22:03]

#

No edelleenkään en ymmärtänyt miksi kysymyksessä oli joko-tai asettelu: "Onko Suomessa mahdollista kuvitella sellaista täysin "avoimen koodin" tuotetta, vai lähdenkö oppilaitoksen ehdotusten mukaan ?"

Eli kysymyksenasettelusi sisältää oletuksen, että ei ole mahdollista lähteä oppilaitoksen ehdotuksen mukaan ja samalla tehdä täysin "avoimen koodin" tuotetta. Ihmettelin, että onko tosiaan näin. Itse en äkkiä keksi miksi avoin koodi olisi ongelma kenellekään, jos sovellus on joka tapauksessa tarkoitus antaa käyttäjille ilmaiseksi.

Jos kerrot mikä se "tietty kaava" on, niin voin tehdä sinulle tuollaisen vaikka Javascriptillä selaimessa toimivaksi tai jos haluat työpöytäsovellukseksi niin vaikka C#:lla.

lsandini [19.04.2012 21:48:16]

#

Olet oikeassa, en vastannut kysymykseen, sori. En usko, että suorastaan esteitä olisi. Toisaalta kokemus on näyttänyt, että EVO-rahojen jakelu menee monesti sellaisiin tutkimuksiin, joiden osallistujen nimet ovat selvät alusta lähtien, tai selviävät pian projektin käynnistettyä.

EVO-rahat ovat tutkija-kohtaiset, ja niiden käytöstä pyydetään tarkkoja raportteja. Niillä tutkija voi kuitenkin hankkia asiantuntijapalveluja tarvittaessa. En ole mikään EVO-rahojen spesialisti, olen vain ollut sellaisten loppukäyttäjä :)

Kaava voi olla tavallinen sinusoidi, sillä ei ole paljon merkitystä. Vielä parempi olisi, että voidaan kahden eri kaavaan yhteinen tulos esittää yhtenä käyränä, niin että toinen "häiritsee" hetkellisesti toista.

Esim kaunis sinusoidi alkaa klo 6 aamulla ja päättyy klo 6 seuraavana aamuna, jolloin sama alkaa uudelleen. Satunnaista häiriötä tai hetkellistä 10% lisäystä lisätään sinusoidifunktioon esim 2 tunnin ajaksi. Häiriöitä pitää pystyä laukaisemaan manuaalisesti milloin tahansa, jolloin se kestää pari tuntia ja loppuu itsestään.

Tämä olisi hyvä alku, jolla pystyn selittämään joillekin päättäjille, mistä on kysymys. Javascript selaimessa käy tässä vaiheessa mainiosti, mutta jatkossa tehdään siitä todennäköisesti työpöytäsovellus, joten on hyvä ehkä kuitenkin aloittaa näin.

Ei mitään paineita. Olen erittäin otettu, mikäli sinä tai joku muu ehtii auttaa. Jos aikaa ja motivaatiota löytyy lisää, kerron mielellään yksityisesti, mitä ajan takaa. Voin kuitenkin vakuuttaa, ettei tavoiteena ole tehdä voittoa, vaan parantaa kymmenien tuhansien ihmisten elämää varsin yksinkertaisella työkalulla.

Terv. Lorenzo

Metabolix [20.04.2012 22:28:01]

#

Tännehän eksyy tuttuja. Ota yhteyttä, jos haluat erittäin ohjelmointitaitoisen kandin töihin projektin pariin. Jälki lienee parempaa kuin useilla AMK:ssa. Teen mielelläni tuon demonstraation, jos kuvailet vähän tarkemmin, mitä siihen kaipaat.

Avoin lähdekoodi ei sinänsä estä rahoitusta. Esimerkiksi Google palkkaa joka kesä suuren määrän opiskelijoita kehittämään tunnettuja avoimia projekteja. Sitä en toki tiedä, miten EVO-rahat myönnetään tai onko AMK:lla omia rajoituksia asian suhteen. Yksi mahdollisuus ehkä olisi tilata AMK:lta projekti opinnäytetyönä lähdekoodin kanssa ja julkaista koodi sitten jälkikäteen jatkokehitystä varten. Tässä on kuitenkin minusta suurempi riski, että koodi on surkeaa ja korjauskelvotonta. Siksi lähtisin mieluummin liikkeelle alusta asti avoimesti.

Avoimen lähdekoodin projektin lisenssiksi sopii esimerkiksi GNU GPL. Lähdekoodin voi julkaista vaikkapa GitHub-sivustolla. Ihmisten kieleksi kannattaa tässä tapauksessa valita englanti, koska sovelluksella on potentiaalia levitä ulkomaillekin. Ohjelmointikieleksi voisi kaikesta huolimatta sopia JavaScript tai Java, jolloin sovellus toimisi nykyaikaisissa selaimissa ja olisi siis helposti vaikka diabeetikon kännykässä. Millekään C#-linjalle ei minusta kannata lähteä, kun kuitenkin yhä useampi käyttää (pöytäkoneellakin) jotain muuta kuin Windowsia.

JaskaP [21.04.2012 11:35:32]

#

Kerran sinä haluat avoimena lähdekoodina, niin älä suostu AMK:n tai muiden tahojen vaatimuksiin. Heillä kyse on joko pinttyneestä tavasta tai pahimmassa tapauksessa jopa vedätyksestä (eli koodi jää heille ja myydään eteenpäin).

Ja Metabolix on tosiaan parempi koodari kuin 99% AMK:laisista, joten toivottavasti otat yhteyttä ja pohditte parhaan tavan viedä projektia eteenpäin.

jukkah [21.04.2012 12:20:41]

#

JaskaP kirjoitti:

Metabolix on tosiaan parempi koodari kuin 99% AMK:laisista

Ja viimeinen prosentti ei tunne lääketiedettä läheskään yhtä hyvin. Kun pari muuta edellisissä viesteissä mainittua muuttujaa otetaan mukaan, Metabolixia parempaa koodaria/vetäjää tähän hommaan ei taida löytyä edes kohtuuttoman mittavilla etsinnöillä.

lsandini [22.04.2012 00:16:33]

#

Aivan mieletön sattuma, Metabolix ja minä tutustutiin muutama viikko sitten. Ei ollut puhetta tästä harrastuksesta...

Nyt näyttää siltä, että pääsen mukavasti alkuun :)


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta