Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Ohjelmointikysymykset: Perl: Apua Perlin käyttöön

Sivun loppuun

Annina [10.04.2012 10:11:50]

#

Hei! Täysin kokematon ohjelmoija tarvitsisi apua Perl-ohjelman käyttöön. Bioinformatiikkaan liittyvässä projektissa tarvitsen Perliä. "Koodin" olen saanut valmiiksi, mutta en tiedä, mihin se kuuluu kirjoittaa. Yritin etsiä tietoa netistä, mutta mikään ohjeistus ei tunnu alkavan näin alkeista...

Eli mistä tiedän, onko koneella tuo Perl-tulkki? Jos on, niin miten saan sen esiin? Jos ei ole, niin mistä sen saan ladattua? Käytän yliopiston konetta, joten en tiedä, josko se olisi tässä valmiina.

Kiitos avusta, tunnen itseni idiootiksi... :)

os [10.04.2012 12:16:26]

#

Hei. Kannattaa käyttää yliopiston Linux-koneita, niissä varmasti on Perl valmiiksi asennettuna. Voit tarkistaa tämän vaikka komenolla perl -v (pitäisi kertoa, mikä versio Perlistä on käytössä). Voit kirjoittaa saamasi koodin johonkin tiedostoon, esim. ohjelma.pl. Tämän jälkeen voit ajaa sen komennolla perl ohjelma.pl (kunhan olet samassa kansiossa kuin mihin tiedosto on tallennettu).

Kaikki perusjutut shell-skripteistä pätevät tässä. Ohjelman tulosteen saat esimerkiksi uudelleenohjattua tiedostoon kirjoittamalla perl ohjelma.pl > tiedosto.txt.

Annina [11.04.2012 10:55:02]

#

Kiitos! Tosiaan nyt pääsin jo niin pitkälle, että selvisi, että koneessa on jo valmiina tuo tulkki. Mutta vielä lisää tyhmiä kysymyksiä: Kuuluuko mun siis kirjoittaa kaikki komennot sinne Windowsin komentoriviin (en edes tiedä, mikä sen oikea nimi on, mutta aukeaa, kun painan käynnistä ja suorita)? Vai aukeaako jostain Perlin oma "ruutu", johon ne kuuluu kirjoittaa? Kuten muistaakseni Unixia käytettäessä on... Kiitos muuten osille jo antamistasi ohjeista!

Antti Laaksonen [11.04.2012 12:22:49]

#

Jos tarkoitat os:n antamia komentoja, niin ne sinun tulee kirjoittaa komentoriville, jonka saat Windowsissa avattua valitsemalla Käynnistä->Suorita ja kirjoittamalla "cmd". Jos taas tarkoitat koodin komentoja, niin voit kirjoittaa ne millä tahansa tekstieditorilla, esimerkiksi Windowsissa Muistiolla. Sitten voit tallentaa koodin tiedostoon ja suorittaa sen os:n neuvojen mukaisesti.

Yucca [11.04.2012 14:07:54]

#

Annina kirjoitti:

Tosiaan nyt pääsin jo niin pitkälle, että selvisi, että koneessa on jo valmiina tuo tulkki.

Mutta mikä tulkki? Perlin toteutuksia on Windowsillekin useita, ja niissä on eroa mm. juuri käyttöliittymissä. Sitten kun saat selville toteutuksen nimen, niin netistä löytynee jokin manuaalintapainen.

ErroR++ [11.04.2012 14:45:11]

#

Kirjoita Suorita -ruutuun notepad ja paina enter. Kirjoitat ohjelmasi ja tallennat sen. Muista laittaa tallennusikkunassa tyypiksi kaikki tiedostot ja nimen perään ".pl". Avaat uudestaan Suorita-dialogin, kirjoitat cmd ja painat enter. Windowsin komentotulkki käynnistyy. Kirjoitat <perl-tulkkisi nimi ja polku> <tiedoston nimi ja polku> ja painat enter.

Toivottavasti tuli selväksi (;

jlaire [11.04.2012 14:49:07]

#

Yucca kirjoitti:

Perlin toteutuksia on Windowsillekin useita, ja niissä on eroa mm. juuri käyttöliittymissä.

Perlistä on tasan yksi toteutus, mutta Windowsille on pari eri jakelua (sekä cygwin). Windowsillekin on oudosti sanottu, koska Windows on juuri se poikkeustapaus; muissa käyttiksissä ei yleensä tarvitse miettiä minkä perlin asentaa, paitsi jos haluaa tietyn versionumeron.

Yucca [11.04.2012 19:23:18]

#

jlaire kirjoitti:

Yucca kirjoitti:

Perlin toteutuksia on Windowsillekin useita, ja niissä on eroa mm. juuri käyttöliittymissä.

Perlistä on tasan yksi toteutus, mutta Windowsille on pari eri jakelua

Jopa skolastisestikin ajatellen Perlistä on monia toteutuksia, nimittäin eri versioita; esimerkiksi Perl 4 on aika erilainen kuin Perl 5. Ja eri ”jakelut” (suom. ”distribuutiot” – suomessa ”jakelu” tarkoittaa jakelemista, ei sitä, mitä jaellaan) ovat erilaisia juuri siinä mielessä, joka on tässä olennaista (miten käytetään). Jopa whikipedia mainitsee useita Windows-Perlejä:
http://en.wikipedia.org/wiki/Perl#Windows

jlaire [12.04.2012 00:23:52]

#

En ymmärrä miksi pitää sekoittaa termejä. Monista kielistä on tehty ihan aidosti useita itsenäisiä toteutuksia (eli tulkkeja tai kääntäjiä), mutta Perlistä on vain yksi. Jakelut ovat aivan eri asia. Tiedän hyvin että Wikipedia on aina oikeassa, mutta en tajua pointtiasi, koska linkittämässäsi kohdassakin puhutaan nimenomaan jakeluista.

Perl on kehityksensä aikana kirjoitettu uudestaan tyhjältä pöydältä ehkä useampaankin otteeseen, ja vanhoja versioita voisi kyllä sanoa eri toteutuksiksi. Ne eivät kuitenkaan ole olleet relevantteja enää pitkään aikaan, ja muuten on aivan turhaa saivartelua kutsua yhden toteutuksen eri versioita eri toteutuksiksi.

Ainakin lokalisointi.org kääntää sanan distribution jakeluksi.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta