Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Lyhyt Dart-uutinen

Pekka Karjalainen [18.03.2012 19:22:16]

#

Kirjoitin aiemmin Googlen uudesta Dart-kielestä. Koska vanha ketju on jo liian vanha jatkettavaksi, päivitän yhden tiedon kielestä mahdollisesti kiinnostuneille. Kieltä on nyt helpompi kokeilla, jos haluaa.

Kielestä kertoo http://www.dartlang.org/

Chromium-selaimen version (nimeltään Dartium), joka tukee tätä kieltä webbisivujen skriptaukseen, voi ladata osoitteesta http://gsdview.appspot.com/dartium-archive/continuous/

Sitä varoitetaan olemaan käyttämättä oletusselaimena mahdollisten turva-aukkojen takia. Hieman lisää tietoa löytyy ylemmän sivun Downloads-osiosta, mutta siellä ei puolestaan ole vielä linkkiä Windows-versioon.

Kielen perustyökalut voi nyt ladata valmiissa paketissa, jossa on myös Eclipsen koodiin pohjautuva IDE. Enää ei tarvitse rakentaa mitään itse lähdekoodista kokeillakseen kieltä. Paketin lataus, purkaminen ja IDEn käynnistys riittää.

Nyt herää kysymys siitä, kannattaako kieltä kokeilla?

Lyhyt vastaus: No ei oikeastaan.

Pitkä vastaus:

Jos todella on kiinnostunut uusista kielistä, on Dart mielestäni yksi niistä uusista kielistä, joka on tutustumisen arvoinen. Siinä on jonkin verran pieniä kivoja uusia ideoita, sekä eräs hieman rohkeampi tyyppisysteemiin liittyvä kokeilu. Lisäksi ihan puhtaasti kielenä arvioituna se on minusta vähemmän huteran oloinen kuin itse Javascript. Toki käytännössä JS on vakiintunut kieli, ja sen ongelmat voi oppia tuntemaan ihan kohtuullisessa ajassa.

Sitä kannattaa myös seurata sivusta siltä varalta, että siitä tulee kaiken todennäköisyyden vastaisesti vakavasti otettava web-ohjelmointikieli parin vuoden sisällä (haha). Tällä hetkellä tosin edes Dartin Javascriptiksi kääntäminen ei näyttäisi toimivan niin hyvin (esim. selaintuki on aika rajoitteinen), että sitä kannattaisi harkita mihinkään tärkeään projektiin. (Parannuksia on luvassa. En pidätä henkeäni.)

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta