Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Muistitikulta boottaaminen [Ratkaistu]

Sivun loppuun

ErroR++ [09.03.2012 16:01:02]

#

<EDIT>
Ongelma on ratkaistu.
</EDIT>

Eli miten onnistuu?
Kyseessä on AMIBIOS ja 8GB muistitikku jolle juuri asensin Ubuntun.
Sain kikkailla BIOSin asetusten kanssa, mutta nyt "Boot Device Priority" -kohdassa (käynnistysjärjestys, jos joku ei hoksannut) lukee seuraavaa:

Fujitsu Siemens Computers Amilo A7640W kirjoitti:

1st Boot Device [Removable Dev.]
2nd Boot Device [CD/DVD]
3rd Boot Device [Intel UNDI, PXE-2.]
4th Boot Device [Disabled]

Intel UNDI on joku hookkihärpäke, ja jos boottaan siltä, saan outoja ilmotuksia, ja saattaa tapahtua mitä vaan.
Hard Driven poistin järjestyksestä sen takia, koska kiintolevy on rikki.

Miten saan koneen bootattua muistitikulta? AMIBIOS havaitsee sen, mutta kone ei vain käynnisty siltä. Mikä vikana?

qeijo [09.03.2012 16:10:12]

#

Kaikki koneet (emolevyt) eivät omaa usb-boottaus ominaisuutta.

ErroR++ [09.03.2012 16:12:10]

#

Miksi siinä on sitten "Removable Device"?

Grez [09.03.2012 16:12:29]

#

Käytännössä voisi sanoa että mitä enemmän yli 10 vuotias emo on kyseessä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä ei ole USB-boottaus ominaisuutta ja vastaavasti mitä nuorempi niin sitä suuremmalla todennäköisyydellä on.

Kysyjän emolla luulisi ominaisuuden olevan kun siellä tuo "Removable Dev." on..

Millä tavalla asensit sen ubuntun sinne?

ErroR++ [09.03.2012 16:15:06]

#

Kone on 8 vuotta vanha (ei mikään ihme että kiintolevy hajos). Himputti, jos en saa tuota tomimaan.

Grez kirjoitti:

Millä tavalla asensit sen ubuntun sinne?

Boottasin Ubuntun asennus-CD:ltä ja senkus vaan asentamaan (ytimelle piti syöttää muutamia parametreja, jotta se ei jumittaisi käynnistyksessä).

Grez [09.03.2012 16:19:02]

#

Tuo alkaa kyllä olla sitä ikäluokkaa, etten hirveästi ihmettelisi vaikka se boottaisi USB-liitäntäiseltä kiintolevyltä, mutta ei usb-muistitikulta. Älkää kysykö minulta mitä eroa niillä on ja miksi näin.

ErroR++ [09.03.2012 16:24:54]

#

Ei siinä ole mitään USB-liitäntäistä kiintolevyä.
Pelkkä kiintolevy (ilmeisesti SATA-liitäntä). Ja muistitikkua on kokeiltu eri USB-paikoissa, eikä mistään boottaa.

Ajattelin poistaa koko kiintolevyn, vaikka sitä ei ole boottilistassa.

Blaze [09.03.2012 16:33:29]

#

ErroR++ kirjoitti:

Intel UNDI on joku hookkihärpäke, ja jos boottaan siltä, saan outoja ilmotuksia, ja saattaa tapahtua mitä vaan.

PXE tarkottaa boottausta verkosta.

ErroR++ kirjoitti:

Miten saan koneen bootattua muistitikulta? AMIBIOS havaitsee sen, mutta kone ei vain käynnisty siltä. Mikä vikana?

Ainakin nuo BIOS-asetukset näyttää hyvältä, ooks varmistanu, että tikkus on oikeasti boottaava? Kokeile vaikka bootata joku toinen kone siltä.

Jos tässä nyt oli tarkotus yrittää pelastaa tiedostoja siltä hajonneelta levyltä, niin voit toki ottaa sen levyn ulos koneesta ja kytkeä sen johonkin toiseen koneeseen SATA-USB-adapterilla (joks 8 vuotta sitte oli SATAa? Mää pitäisin todennäkösenä, että se on IDE-levy, mut se tietty ei muuta kuin tarvittavan adapterin tyyppiä) ja suorittaa pelastusoperaatiot sillä.

Metabolix [09.03.2012 16:34:21]

#

Mitä tarkoittaa "ei boottaa"? Tuleeko jokin virheilmoitus? Mikä?

Mitä jos laitat muistitikulle jonkin valmiin levykuvan kuten Arch Linuxin asennuslevyn näillä ohjeilla?

Grez [09.03.2012 16:36:50]

#

ErroR++ kirjoitti:

Ei siinä ole mitään USB-liitäntäistä kiintolevyä.

Ymmärsit väärin mitä tarkoitin. Tarkoitin, että en yllättyisi jos [Removable Dev.] osaisi bootata usb-liitäntäiseltä kiintolevyltä, mikäli koneeseen sellainen liitettäisiin, mutta ei suostuisi boottaamaan USB-muistitikulta.

ErroR++ [09.03.2012 16:43:21]

#

@Blaze: Olihan se IDE-kiintolevy. Tuo Intel UNDI hakeekin jotain DHCP:tä.
@Metabolix: "ei boottaa" tarkoittaa sitä, että kone jättää Removable Devin huomioimatta, ja kokeilee seuraavaa listassa olevaa laitetta.
@Grez: Nyt ymmärsin.

ErroR++ [10.03.2012 10:29:19]

#

Juhuu. Sain tiedostoja pelastettua kiintolevyltä. Sinne "Sijainnit" -valikkoon ilmesty vaan sen kiintolevyn nimi.

Mutta edelleen haluaisin tietää miten boottaan sen koneen siltä tikulta. Auttaisiko USB-PS/2 -adapteri (vai mikä hiiriliitäntä nyt onkaan)? Muistaakseni sellainen tuli yhden näppäimistön mukana.

The Alchemist [10.03.2012 11:09:47]

#

Eivät kaikki koneet osaa USB:lta bootata (ainakaan mitä/miltä tahansa), vaikka Biosissa USB-muisti olisikin valittavissa. Minulla on yksi Intel Atom -kone, joka vain jäätyy post-vaiheessa, jos sitä yrittää käynnistää USB-tikku kytkettynä. Samoin työkoneeni jäätyy vastaavalla tavalla vaikka on vain parin vuoden takaista mallia ja sisältää peräti Uefin. Miniläppärini ja pääkoneeni kyllä boottaavat samalta tikulta ongelmitta. Tuo Atom-koneeni ei toiminut minkään tikun kanssa, kun kolmea erilaista kokeilin.

Grez [10.03.2012 11:41:47]

#

ErroR++ kirjoitti:

Auttaisiko USB-PS/2 -adapteri (vai mikä hiiriliitäntä nyt onkaan)? Muistaakseni sellainen tuli yhden näppäimistön mukana.

Miten ajattelit että se voisi auttaa? Boottaisit näppäimistöltä?

Tyypillisesti tuollainen näppis tai hiiri, jossa tulee mukana sovitin, osaa tunnistaa onko se kytkettynä USB:hen vai PS/2-liittimeen ja toimia joko USB tai PS/2 laitteena. Se sovitin ainoastaan muuttaa piuhan päässä olevan liittimen toisen näköiseksi. Sen sovittimen avulla ei voi esim. laittaa USB-muistitikkua PS/2-liittimeen niin että sitä USB-muistitikkua voisi käyttää.

ErroR++ [10.03.2012 12:00:31]

#

Sitä vähän arvelinkin.

ErroR++ [10.03.2012 16:19:41]

#

Juhuu!!! Pari kertaa kikkailin koneen kanssa, ja sieltähän sen Ubuntu käynnistyi! (CD-levyä EI ollut asemassa.)

Grez [10.03.2012 16:20:54]

#

Hyvä että ongelma ratkesi! Kerro ihmeessä mitä kikkailit, jos vaikka jollekulle tulee myöhemmin vastaava ongelma.

(oletan kuitenkin ettet vaan kikkaillut sellaisella tyylillä jolla sattuu Juhaa leukaan)

ErroR++ [10.03.2012 18:04:19]

#

Valitan, mutta sattui varmasti kiintolevyä sektoreihin.
Kävin yhessä vaiheessa piruuttani vaihtamassa boottilistan tämmöseks:

Boot Device Priority kirjoitti:

1st Boot Device [CD/DVD]
2nd Boot Device [Hard Drive]
3rd Boot Device [Disabled]

Sitten levy hajos niin, ettei edes BIOS enää tunnistanut sitä ja kone boottas muistiitikulta koska se oli "Hard Drive" -tyyppinen. Vaikka hieman hidas onkin, niin toimii.

Kannattaa kuitenkin huomata, että jos koneessa on jonkinlainen kiintolevy, se pitää poistaa. Itse en sitä poistanut, mutta jos BIOS jostain syystä havaitsee sen, käynnistyy kone siltä.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta