Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Liikaa jännitettä. Menikö rikki?

ZuBer [27.01.2012 13:55:57]

#

Moro!

Menin liian hätäisesti testaamaan Picaxe-elektronikkatyötäni (tästä näkee vähän lisää tietoa siitä) ja löin sen 13V muuntajaan kiinni. Hetken päästä kuului aivan pieni poks(yhtä luja kun tulitikun pudottamisesta lattialle :D) ja otin heti virrat pois. Se oli niin pieni, että ei välttämättä edes kuulunut laitteesta. Mutta kytkin silti virrat pois. Ajattelin, että olisiko joku osa voinut hajota
1. siitä, että jännitettä oli 1V liikaa
tai
2. siitä, jos + ja - navat olivat väärin päin? Tuon muuntajan johtoja oli vaihdeltu eri päin, enkä ole varma olivatko ne vielä oikein kytketty.

Tuo laite ei kerennyt olemaan kun pari sekuntia seinässä.

Aika nolo moka. :D

Grez [27.01.2012 14:42:11]

#

1 volttia liian korkeasta jännitteestä tuskin on mitään haittaa, ellet sitten alunperin ole mitoittanut komponentteja äärirajoille.

Sen sijaan käyttöjännitteen kytkeminen voi hyvinkin aiheuttaa komponenttien rikkoutumista, ellei sitten nimenomaisesti ole tehty suojausta virhekytkennän varalle, esim. laittamalla jännitesyöttöön diodia tms.

Laittamassasi PDF:ssä ei ollut kytkentäkaaviota, joten vaikea arvioida tarkemmin. Se, menikö jotain rikki selvinnee kun kytket sähköt siihen oikein ja katsot toimiiko. Itse olen joskus eräänkin PIC-piirin kytkenyt väärin päin 5 Volttiin ja tuloksena oli savu ja kiva reikä keskellä piiriä. Käytännössä jos oikein nopeasti kuumenee, niin saattaisihan se aiheuttaa poksahduksenkin.

ZuBer [27.01.2012 15:06:54]

#

Nyt kun kytken laitteen 12 volttiin mielestäni oikein päin, ei savua nouse. Vähän haisee ja pari jäähdytykseen tarkoitettua osaa kuumenee aika paljon(en muista nimeä). Mistä haju voi johtua, onko aina hajoamisesta kyse?

Grez [27.01.2012 15:10:48]

#

Tuossa PDF:ssä olevassa kuvassa ei näy yhtään jäähdytykseen tarkoitettua osaa. Siinä on kyllä pari jänniteregulaattoria (Ison PICAXE-tekstin vasemmalla puolella), joissa on tuollainen pieni läystäke, jonka voisi kiinnittää esim. jäähdytysrimaan tai koteloon, jolloin ne auttaisivat jäähtymisessä.

Jänniteregulaattorit lämpenevät hieman, mutta jos ne nopeasti lämpenee tuolla kuormalla, niin vaikuttaisi siltä että siellä on oikosulku. Mahdollisesti väärin päin kytketty jännite on rikkonut jotain. Normaalisti elektroniikka ei juurikaan haise erilaiselta sähköt päällä kuin ilman sähköjä, joten jos se päällä ollessa "kärtsää", niin yleensä kyseessä on oikosulku tai muu virhetoiminta. Toki esim. kulutuselektroniikka usein käy aika kuumana, joten se voi esim. vartin päällä oltuaan alkaa vähän kärytä, tuossa piirilevyllä ei kuitenkaan näy mitään paljon tehoa kuluttavaa ja siten kovasti lämpenevää.

ZuBer [27.01.2012 15:18:24]

#

Grez kirjoitti:

Siinä on kyllä pari jänniteregulaattoria (Ison PICAXE-tekstin vasemmalla puolella), joissa on tuollainen pieni läystäke, jonka voisi kiinnittää esim. jäähdytysrimaan tai koteloon, jolloin ne auttaisivat jäähtymisessä.

Niitä tarkoitin. Pitääköhän tuossa olla + ja - kummin päin? Siis se sisemmäinen napa vaiko se ulkoreuna on plussa? Minun käsittääkseni + on sisällä, mutta en ole toisin päin testannutkaan...

Grez [27.01.2012 16:05:53]

#

Sehän riippuu ihan siitä kummin päin se on tehty. Yleisempää on laittaa keskipinni plussaan, mutta toisin päin on ihan yhtä mahdollinen.

jtha [01.02.2012 18:55:28]

#

Oletko varma jännitteestä (12v). Tekstissä sanottiin, että vaihtoehtoinen sähkönlähde olisi paristo, joka valitaan katkaisijalla. Oliko valinta oikein?
Tuolloin saattaa olla että regulaattorit ohitetaan(?) ja 13v pääsee 5v piireihin tekemään tuhoa.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta