Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Wubin asennus uudestaan

Sivun loppuun

ErroR++ [09.12.2011 13:33:27]

#

Tästä on ollut keskustelua aiemminkin. Mutta nyt on (ehkä) tulossa uusia ongelmia. Haluan asentaa Ubuntun uudestaan. Poistin silloin, kun Wintoosa lakkasi toimimasta, sen Ubuntun tiedostot ja palautin järjestelmän aiempaan tilaan vikasietotilassa (rekisteri palautettiin, BCD-tietoja ei). Mitäköhän mahtaa tapahtua? Eikö boottimanageri käynnistykkään?
Vai onko käyttöjärjestelmälistassa kaksi Ubuntua, joista ei tiedä, kumpi johtaa sekasotkuun ja kumpi oikeaan Ubuntuun? Vai ohjaako Windows virhevalikkoon?
Onko kenelläkään kokemusta?

Olen kyllä päättänyt mitä tekisin jos Boottimanageri sekoaa.

Macro [09.12.2011 14:46:48]

#

What? Käynnistä Ubuntu CD:ltä, formatoi koko levy ja asenna Ubuntu uudelleen.

ErroR++ [09.12.2011 15:19:00]

#

Haluan siis asentaa Ubuntun Windows Ubuntu installerilla Wintöötin rinnalle.
Enkä muuten pysyvästi Ubuntun käyttäjäksi ole siirtymässä. Wubin asennus ja "rikkinäinen" poisto tapahtui samana päivänä.

Macro kirjoitti:

formatoi koko levy

Tuo ei tulisi heti ensimmäisenä mieleen, koska haluan samalla koneella ajaa Windowsia ja Ubuntua. Lisäksi kehitän sovelluksia Windowsille.

Koneeni Windowsin BOOTMGR on aivan turhake, varsinkin kun siihen on jäänyt se Ubuntu kummittelemaan.

Macro [09.12.2011 15:26:03]

#

Oli vähän vaikea neuvoa, kun et kertonut mitä haluat tehdä ja miksi. Oletan, että sinulla on toimiva Windows asennus omassa osiossaan, johon tietokone boottaa automaattisesti. Sitten levystä on osioita pala Ubuntulle, johon ei pääse. Ongelmaan on kaksi ratkaisua:

1. Jos Ubuntu ei ole toimiva, avaa Windowsin levynhallintatyökalu. Tyhjennä Ubuntun osio ja asenna Ubuntu levyltä uudelleen. Helpompi vaihtoehto on käynnistää Ubuntu CD:ltä ja asentaa se uudelleen tyhjentämällä asennuslevyllä vanha Ubuntu ja asentamalla päälle uusi.

2. Jos Ubuntu on toimiva, mutta siihen ei pääse, käynnistä Ubuntu CD:ltä ja noudata näitä ohjeita.

Blaze [09.12.2011 15:30:13]

#

ErroR++ kirjoitti:

Haluan siis asentaa Ubuntun Windows Ubuntu installerilla Wintöötin rinnalle.

Senkus asennat?
Niistä mahdollisista haamuentryistä boottiloaderissa pääsee eroon muokkaamalla sen konffia. Wubi ei asentane GRUBia? Viimeks kun katoin (~2003) Windowsin boottiloaderin konffi oli C-aseman juuressa piilosysteemitiedostossa boot.ini

Macro kirjoitti:

Tyhjennä Ubuntun osio ja asenna Ubuntu levyltä uudelleen.

Wubin vitsi on ymmärtääkseni just se, että se tekee levyimagen Windows-osiolle, eikä levyä näin tarvitse osioida.

ErroR++ [09.12.2011 15:42:16]

#

Siis:
Koneessani on toimiva Windows -asennus. Sitten asensin Wubilla Ubuntun. Wubi loi omalle koneeleeni tiedoston, jonka sisälle se loi Ubuntun tiedostojärjestelmän. Lisäksi C -asemalle tuli joku mbr -tiedosto. Wubi otti Windowsin käynnistyksen hallintaohjelman (eli BOOTMGR) käyttöön, ja lisäsi BCD -tietoihin Ubuntun (BCD -tiedot ovat Windows seiskan korvike boot.ini:lle).

Sitten menin söhertämään näppäimistöltä jotain jossain Ubuntun käynnistyksen alkuvaiheessa, ja vasta sen jälkeen tuli ensimmäiset ilmoitukset.

Sitten kun käynnistin Windowsin, niin kone reboottas ja siihen tuli joku "Windowsin käynnistys epäonnistui" -juttu ja kokeilin 2 kertaa Käynnistyksen korjausta, mutta Windows ilmoitti, että ongelmia ei voi korjata. Sitten käynnistin Windowsin vikasietotilaan, poistin kaikki Ubuntun tiedostot ja palautin koneen edelliseen suureen päivitykseen.

Tossa se moka oli, en poistanut Wubin asennusta, vaan poistin sen tiedostot. Ja rekisteri palautettiin, joten Wubista ei jälkiäkään jäänyt.

Blaze kirjoitti:

Wubi ei asentane GRUBia?

Kyllä se asentaa, mutta ensin täytyy valita Windowsin käynnistyksen hallintaohjelmasta se Ubuntu, sitten käynnistyy GRUB.

BCDedittiä (=komentoriviapuohjelma käynnistystietojen (BCD) muokkaamiseen) en uskalla käyttää (ainakaan vielä, kun en tiedä sen käskyjä).

Blaze [09.12.2011 15:59:06]

#

ErroR++ kirjoitti:

Blaze kirjoitti:

Wubi ei asentane GRUBia?

Kyllä se asentaa, mutta ensin täytyy valita Windowsin käynnistyksen hallintaohjelmasta se Ubuntu, sitten käynnistyy GRUB.

Tarkotin tosiaan "ei asentane GRUBia MBR:ään", miksi en kirjottanu niin, en tiedä.
GRUB ollee fyysisesti tuossa mainitsemassas mbr-tiedostossa.

ErroR++ kirjoitti:

BCD -tiedot ovat Windows seiskan korvike boot.ini:lle

Niinpä tietysti, kaikki toimiva simppeli tekstipohjanen pitää muuttaa binäärischeisseks :(

ErroR++ kirjoitti:

BCDedittiä (=komentoriviapuohjelma käynnistystietojen (BCD) muokkaamiseen) en uskalla käyttää (ainakaan vielä, kun en tiedä sen käskyjä).

Sitä nyt joka tapauksessa joudut käyttämään saadakseks ne mahdolliset haamuentryt boottiloaderista pois. Tuskin sen käyttämiseen ydinfyysikon opintoja tarvii.

vehkis91 [09.12.2011 19:41:58]

#

Kirjota käynnistysvalikosta löytyvään etsi-palkkiin msconfig, niin sillä pysyt säätään win7 käynnistys hommeleita.

ErroR++ [09.12.2011 20:03:11]

#

Mitä ihmettä?

Siinä oli vain tämä teksti valintalistassa:

Windows 7 (C:\Windows) : Nykyinen käyttöjärjestelmä; Oletuskäyttöjärjestelmä

Käynnistin koneen uudestaan, ei se automaattisesti ainakaan korjaantunut.

BCDedit...

Metabolix [09.12.2011 22:45:51]

#

Haittaako se ylimääräinen entry jollain tavalla, vai onko ongelma korviesi välissä? Ehkä voisit vain asentaa Ubuntun uudestaan ja katsoa, mitä tapahtuu. Nähdäkseni pahin realistinen mahdollisuus on, että listalla on tämän jälkeen Windows aivan tuttuun tapaan sekä kaksi Ubuntua, joista yksi toimii ja toinen ei (tai ehkä kumpikaan ei toimi, jos taas saat koko homman solmuun). Yritä tällä kertaa olla sotkematta mitään.

Minulla ei toki ole tuon testaamiseen sopivaa Windowsia, mutta aivan ensimmäisen hakutuloksen (bcdedit-ohjelman dokumentaation) perusteella ehdotan seuraavanlaista toimintatapaa: Aja bcdedit, niin näet listan. Listassa lienee jokin tunniste (numero tms.) kullekin valinnalle. Aja sitten bcdedit /delete X, missä X on Ubuntun tunniste listalla.

ErroR++ [10.12.2011 19:31:29]

#

Ensin seikkailin BCDeditin ohjeessa, ja sitten kun kirjoitin komentokehotteeseen "bcdedit" ja painoin entteriä, tuli seuraava ilmoitus:

BCDedit kirjoitti:

Käynnistyksessä käytettävien määritystietojen säilöä ei voitu avata.
Käyttö estetty.

Kokeilin kolme kertaa. Aina herjaa samaa. Taidan siirtyä virtualisointiin (QEMU on saatavilla Windowsille).

Macro [10.12.2011 19:32:35]

#

Ehkä käyttäjälläsi ei ole pääkäyttäjän oikeuksia?

ErroR++ [13.12.2011 17:15:06]

#

Macro kirjoitti:

Ehkä käyttäjälläsi ei ole pääkäyttäjän oikeuksia?

Tämä on järjestelmänvalvojan (eli pääkäyttäjän) tunnus.

ErroR++ [31.12.2011 13:59:34]

#

No, piti startata cmd rootin oikuilla, sitten onnistu mutta ihmettelen kyllä koska komentokehote näytti tältä (tuloste ohjattu tiedostoon):

Windowsin k„ynnistyksen hallintaohjelma
---------------------------------------
tunnus                  {bootmgr}
device                  partition=\Device\HarddiskVolume2
description             Windows Boot Manager
locale                  fi-FI
inherit                 {globalsettings}
default                 {current}
resumeobject            {5ebfd74a-54db-11e0-b1bc-97aa0c9d5879}
displayorder            {current}
                        {5ebfd74e-54db-11e0-b1bc-97aa0c9d5879}
toolsdisplayorder       {memdiag}
timeout                 10

Windowsin lataaminen
--------------------
tunnus                  {current}
device                  partition=C:
path                    \Windows\system32\winload.exe
description             Windows 7
locale                  fi-FI
inherit                 {bootloadersettings}
recoverysequence        {5ebfd74c-54db-11e0-b1bc-97aa0c9d5879}
recoveryenabled         Yes
osdevice                partition=C:
systemroot              \Windows
resumeobject            {5ebfd74a-54db-11e0-b1bc-97aa0c9d5879}
nx                      OptIn

Reaalitilan k„ynnistyssektori
-----------------------------
tunnus                  {5ebfd74e-54db-11e0-b1bc-97aa0c9d5879}
device                  partition=C:
path                    \ubuntu\winboot\wubildr.mbr
description             Ubuntu

ErroR++ [12.01.2012 15:29:30]

#

Tuossa varmaan tulee RSoD (Red Screen of Death) kun yrittää valita sitä Ubuntua.

ErroR++ [29.01.2012 11:05:50]

#

Nyt älysin. Käynnistän cmd:n järjestelmänvalvojana, kirjoitan bcdedit /delete 5ebfd74e-54db-11e0-b1bc-97aa0c9d5879 ja painan enter. Sitä ennen kuitenkin varmuuskopioin BCD:n.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta